Autor Tema: Redovan mali servis, na koliko km, cena?  (Pročitano 45289 puta)

0 članova i 10 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže netix

Odg: Redovan mali servis, na koliko km, cena?
« Odgovor #60 poslato: 27. Jan, 2018. 14:46 »
Uslovi kod nas su baš "ekstremni uslovi".
Temperature od -35C (pre par godina) do 45C, sneg, mraz, kiša, blato, prašina, kvalitet goriva, kvalitet delova,ulja i rashladnih tečnosti, kvalitet rada majstora koji te delove ugrađuje, starost vozila, kratke relacije, gradska vožnja.. Treba li još?
  • Vozi: 1.9tdi avb 74kw

Van mreže Maksimus

« Odgovor #61 poslato: 27. Jan, 2018. 15:04 »
Ja na superbu drzim pun interval(15k km) dok na ostalim kolima ide na godinu dana. Najvise zato sto superb ima 2 servisa godisnje minimum (vozi se i na duze relacije,ali i po gradu i prelazi bar 3 puta vise od ostalih kola) a npr santa fe je presao nekih 10k km za godinu dana,ali 90% grad i kratke relacije. I slazem se da se malo pravi nauka od odrzavanja.

Van mreže rkoms

« Odgovor #62 poslato: 27. Jan, 2018. 15:06 »
Uslovi kod nas su baš "ekstremni uslovi".
Temperature od -35C (pre par godina) do 45C, sneg, mraz, kiša, blato, prašina, kvalitet goriva, kvalitet delova,ulja i rashladnih tečnosti, kvalitet rada majstora koji te delove ugrađuje, starost vozila, kratke relacije, gradska vožnja.. Treba li još?
Napisao sam vec da su iznivudalni razlozi skracivanja intervala,  ali nemojmo preterivati, ja recimo nize od -15C nisam doziveo ovde, ovo za blato, prasinu je stvarno glupost.
Sto se tice kvaliteta delova ali i kvaliteta rada masjjtora tu se slazem. Vec sam pisao ranije koliko sam problema imao od pretegnutog fuiltera ulja, lose navijenog filtera i polomljenog kucista, do ostecenog navoja na karteru i to sve samo od malog servisa.
  • Vozi: SEAT Ibiza Cupra 1.4TSI

Van mreže Maksimus

« Odgovor #63 poslato: 27. Jan, 2018. 15:22 »
Meni je u dzipu los filter goriva ubio 2 pumpe u rezervoaru...

Van mreže rkoms

« Odgovor #64 poslato: 27. Jan, 2018. 16:31 »
Meni je u dzipu los filter goriva ubio 2 pumpe u rezervoaru...
Strasno. Mogu za dosta stvari da imam razumevanja ali brate mali servis nije nuklearna fizika.  Samo se nadam da taj filter nije isao na preporuku majstora...

• Vozi: SEAT Ibiza Cupra 1.4TSI

Van mreže Maksimus

« Odgovor #65 poslato: 27. Jan, 2018. 16:56 »
Ma ubacili ga na malom servisu (sigurno nisu hteli da me preveslaju,to su mi rodjaci) nego jednostavno felerican,neprotocan i prva pumpa otisla posle mesec dana (klinac me zvao u 5 ujutru da ne moze da mu upali auto u gradu,a ja 300km dalje...),zamenili,sledeca posle 2 meseca pocela da posustaje i na kraju otisla(zamenjena u garanciji),da bi kad je i ta krenula da brljavi palo na pamet mozda je to i od tad gura bez problema. Kako sam razumeo slab protok filtera je stvarao veliko opterecenje na pumpi (i auto je ponekad ostajao bez daha jer nije mogao da se nahrani gorivom). Kad bi prsla pumpa to bi se manifestovalo bacanjem u safe mod i check engine lampicom (drugi put mi se desilo na putu,klinac vozi i u sred preticanja kao da je zabo kocnicu kad mu je auto sam oduzeo gas na ono 2500-3000 obrtaja). Tako da efektivno otisla je originalna,pa 2 zamenske (jedna placena,druga u garanciji) dok se dijagnostikovao uzrok.

Van mreže Peja

« Odgovor #66 poslato: 27. Jan, 2018. 17:25 »
Auto od 20k+Eur, a pravimo pitanje oko malog servisa.
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Van mreže fobia24

« Odgovor #67 poslato: 27. Jan, 2018. 17:40 »
Baš tako. Npr, ja bih na starijem autu i produžio interval da imam stari i novi, ali na novijem koji se dosta vozi što kraće. Fabrike preporučuju što duže intervale jer se takmiče da privuku kupce, a cilj je održati motor ispravnim za vreme garancije. Posle ko ga šljivi jer i da crkne još bolje. Vrti se prodaja. Dakle, to je marketing, praksa govori drugačije. Ekstremni uslovi nisu, ali su teži uslovi rada ako je auto vožen u gradu, ako se vozi velikim brzinama na autoputu, ako ima velike oscilacije u temperaturi sa istim uljem. Ja držim interval na maksimum 10.000km baš zbog svega navedenog.

Van mreže netix

« Odgovor #68 poslato: 27. Jan, 2018. 17:40 »
.... ali nemojmo preterivati, ja recimo nize od -15C nisam doziveo ovde, ovo za blato, prasinu je stvarno glupost.
Da budemu precizni februar 2011/12 ~-30C. 
Za ostalo se možes složiti ili ne.
  • Vozi: 1.9tdi avb 74kw

Van mreže Marjanke

« Odgovor #69 poslato: 27. Jan, 2018. 20:29 »
Cemu smetaju i tih -25 koliko je bilo maksimalno?
Sve je to masinstvo, u istom temperaturnom opsegu kod mene kuci vozena je octavia koja je stajala u garazi i golf2 dizel koji je stajao napolju.
Extremi se uzimaju u samom projektovanju i to tim inzenjera zna, nije ovo Hitlerova konstrukcija pa da se padne zbog niskih temperatura.  ;)

Van mreže aleksandarzlatic

« Odgovor #70 poslato: 27. Jan, 2018. 22:01 »
Naravno da inžinjeri znaju. Problem skraćivanja intervala potiče od servisera koji ubeđuju vozače da menjaju što pre, da bi serviseri uzimali što češće novas i šišali ovce.
Tako recimo kažu da starije automobile treba puniti sa polusintetičkim uljima i servisom na 8-10.000km a ne onim što je proizvođač predvideo.
Ja pored 2 godine stare Octavie imam i vremešnu Opel Corsu C u koju sipam isključivo predviđeno ulje, dakle sintetiku i to po preporuci fabrike, 15.000 ili godina dana, u mom slučaju godina dana, a taj auto mi stoji napolju i leti i zimi, vozi se na baš kratkim relacijama, što bi kolega rekao u "ekstremnim" uslovima...
Auto je u perfektnom stanju, sa njim mogu na put oko sveta kad god poželim...

I nikakve veze nema koliko koji auto vredi, ako treba 15.000 i godinu dana, ja se toga pridržavam!
  • Vozi: Renault Kadjar 11.2019. 1.5 DCI 260Nm/115HP Business Edition paket

Na mreži Markkoni

« Odgovor #71 poslato: 28. Jan, 2018. 05:55 »
Ja se pridrzavam nekog svog iskustva i menjam ulje na 10.000 km. Mozda bih se usudio da menjam na vise da mi je svaka tura 50+ km na otvorenom putu i sa umerenim brzinama.

Sent from my P00A  

Van mreže nikola indjijaZapočeo temu

« Odgovor #72 poslato: 28. Jan, 2018. 09:47 »
Da menjam auto svaki par godina menjao bi ulje na 30000km, a ovako posto ne planiram u skorije vreme da ga promenim menjacu ulje ranije od propisanog intervala
  • Vozi: skoda oktavia 3 1.2 tsi 105hp+seat cordoba 1.9sdi+fiat ducato 2.8 jtd

Van mreže fobia24

« Odgovor #73 poslato: 28. Jan, 2018. 09:54 »
Tako je. Znam na primeru koji dolazi do izražaja kod automobila koji pređu više km, onome ko vozi auto nov do 150.000km nije bitno i naravno da može sebi da priušti. Moj prijatelj je uzeo mazdu 6, vozi je oduvek i do danas ima 400.000km. Kada je skidao karter, nije bilo potrebe čistiti sito, auto radi kao sat. Imao je skupljih kvarova, ali ne sa motorom. Vozi magistralnim putevima svaki dan do posla i natrag 70km, ulje menja na 7-8000km. Drugi slučaj sa istim autom je da je čovek radio punu generalnu koja ga je koštala kao sam auto na 240.000km. Majstor kada je otvorio je odmah rekao neredovno održavanje. Pitamo ga kada je radio servise, kaže na 15-20.000km. Oba 2.0CD motori.

Na mreži AcoSk

« Odgovor #74 poslato: 28. Jan, 2018. 20:29 »
Auu stvarno napraviste nauku od malog servisa...
Ali neka, onaj ko sutra kupi od vas auto bice srecan sto ste ga tako odrzavali, tako da menjate i na 5.000km sto se nas buducih kupaca tice :)