Autor Tema: Kamera za auto, iskustva, koju kupiti?  (Pročitano 9962 puta)

0 članova i 8 gostiju pregledaju ovu temu.

Na mreži zareZapočeo temu

Kamera za auto, iskustva, koju kupiti?
« poslato: 09. Jun, 2014. 13:35 »
Da li neko koristi neku kameru za snimanje saobracaja i kakva ima iskustva?
Vidim ovo na oglasima, ne znam koliko je verovati specifikacijama...
http://www.kupujemprodajem.com/DVR-kamera-za-snimanje-saobracaja-12811266-oglas.htm?filter_id=4107289

Na mreži bigor

Odg: Kamera za auto, iskustva, koju kupiti?
« Odgovor #1 poslato: 09. Jun, 2014. 14:26 »
Moj komsija ima istu, nije nekog kvaliteta. Vrlo brzo se polomio sraf koji veze kameru i onaj vakum za staklo,pa smo nesto budzili. Tad se jos vodila polemika dali sud uopste priznaje snimak koji policija nije napravila,sta su zakljucili zaboravio sam ga pitati
  • Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ

Van mreže Turbo

« Odgovor #2 poslato: 09. Jun, 2014. 15:55 »
Trebalo bi da nije relevantan dokaz ukoliko lica koja su na snimku(video, audio), nisu znala ili nisu mogla da znaju da su snimana.

Van mreže Neba

« Odgovor #3 poslato: 09. Jun, 2014. 16:12 »
hmm.. ne razumem se u zakon.
Ali ni ovi ucesnici snimka ispod nisu znali da ce biti snimljeni, a ne verujem da se snimak nece koristiti...
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=FwDq6z7-t7A
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Na mreži bigor

« Odgovor #4 poslato: 09. Jun, 2014. 16:26 »
Te kamere je odobrilo MUP, gledam taj snimak citav dan i ne znam sta reci...

Na mreži nebojsar

« Odgovor #5 poslato: 09. Jun, 2014. 17:15 »
Te kamere je odobrilo MUP, gledam taj snimak citav dan i ne znam sta reci...

Pa vec su se izjasnili "strucnjaci" . Tip koji je vozio 150 na sat nije kriv, jednostavno nije prosao kroz crveno. To sto je u naseljenom mestu vozio xxx km na sat, to su napisali da se ne moze dokazati. Citaj u prevodu, ako prodjes kroz crveno sasvim je ok da te neko ubije.

Da odgovorim na temu, ja imam kameru, imao sam u oktaviji, koristio sam neko vreme i sad u superbu. U superbu je zesci trip jer misle da je vozilo MUP-a pa pored tebe svi onda voze "po ogranicenju". Planiram da stavim full hd model sada ponovo jer mislim da je jednostavno potrebno imati.  Veci problem od kvaliteta zapisa (koji je i na najobicnijim modelima sasvim ok) je prostor za skladistenje koji cesto nije veci od 4-5h video materijala sto nekad nije dovoljno jer cesto nemam  vremena da se pozabavim svim biserima koji se mogu u gradu zabeleziti, da ih izdvojim negde. Videcu da li nove kamere podrzavaju sd karticu od 64gb. Sto se tice dokazivosti ako neko plati ovde sud i sudije pa se do pravde ne moze, uvek postoji i sud u Strazburu, tamo vaze drugi standardi i arsini pa se drzava moze fino nacepiti ako sudstvo ovde ne radi svoj posao. Na kraju krajeva tu su i mediji.
« Poslednja izmena: 09. Jun, 2014. 17:23 nebojsar »
  • Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI

« Odgovor #6 poslato: 09. Jun, 2014. 17:36 »
Vazi snimak kamere na sudu. Ima neki clan zakona gde se kao nesto kaze da kameru koristis iz razloga licne bezbednosti ili tako nesto i tada oni koje snimas ne moraju da budu obavesteni da ih snimas ili tako nesto ;).

Ovo sa snimka se tako lako moze dokazati da je to smesno. Zar je problem da se izmeri put koji budala prelazi i da se precizno izmeri vreme za koji je taj put presao i dobije brzina kojom je isao. Nego to lici na nase sudstvo u sprezi sa advokatima i vestacima. Sve je to za Goli otok.

Van mreže Turbo

« Odgovor #7 poslato: 09. Jun, 2014. 18:41 »
Većina novih automobila, a A8 D3 sigurno, zakucava kazaljke gde se zateknu u trenutku ispucavanja erbegova, tako da je njegova brzina najmanji problem. Nisam siguran, možda sud i neće odbiti takav dokaz, ali sigurno je da je oboriv, i to verujem vrlo lako. Pitanje je na sudu takođe i šta su razlozi lične bezbednosti.

Sent from my HUAWEI P6-U06  

Van mreže Turbo

« Odgovor #8 poslato: 09. Jun, 2014. 19:11 »
Da ne bude off,

evo neki drugari su nedavno radili testiranje nekoliko kamerica koje se mogu nabaviti kod nas, pa vidi rezultate:

http://blog.garaza.rs/index.php/test-kamera-dash-cam-prvi-deo/

http://blog.garaza.rs/index.php/test-kamera-dashcam-drugi-deo/

Znam da je GS1000 odlična u smislu cena/kvalitet, ali ih ima sa različitim čipovima i senzorima pa se treba dobro informisati pre kupovine. Na ebay-u sa 40ak i više eura ima šta oćeš.

Edit: Zare, na koji Zakon misliš?
« Poslednja izmena: 09. Jun, 2014. 19:17 Turbo »

« Odgovor #9 poslato: 09. Jun, 2014. 20:00 »
Davno sam to citao, jedva nadjoh:

"Pravne komplikacije?
Da li snimanje auto kamerom može da dođe pod udar člana 143 Krivičnog zakonika - Neovlašćeno prisluškivanje i snimanje? U retkim situacijama da, kako nam je reklo nekoliko sudija, ali vozač koji koristi ovu kameru samo za snimanje eventualnih saobraćajnih incidenata ne mora da brine o tome.
Verovatno ste se iznenadili što zakon ni u ovom slučaju nije jasan i precizan? Navodimo član 145, stav 7 iz Zakona:
„Fotografije ili zvučni, odnosno zvučni i video snimci koji su napravljeni bez prećutne ili izričite saglasnosti osumnjičenog ili okrivljenog koji se na njima nalaze, ili čiji je glas snimljen, mogu da se koriste kao dokaz u krivičnom postupku, ako su fotografije ili zvučni, odnosno zvučni i video snimci nastali kao vid bezbednosnih mera preduzetih od strane držaoca stana i drugih prostorija, odnosno od strane drugog lica po nalogu držaoca stana i drugih prostorija, što se odnosi i na dvorišne i druge slične otvorene prostore“.
Teoretski, auto kamera jeste vid bezbednosne mere koju je „držaoc“ automobila preduzeo i nećete imati nikakvih pravnih problema, osim ukoliko ciljano i planirano ne snimate određenu osobu."

http://www.polovniautomobili.com/auto-vesti/saveti/zasto-se-u-svetu-koriste-auto-kamere-i-da-li-su-one-dozvoljene-kod-nas.php

Van mreže Turbo

« Odgovor #10 poslato: 10. Jun, 2014. 11:42 »
Baš ću se raspitati šta kaže sudska praksa.

Sent from my HUAWEI P6-U06  

Na mreži bigor

« Odgovor #11 poslato: 12. Nov, 2014. 23:35 »
Evo da izbacim ovaj video,htjeo sam i ranije ali zaboravi se.
U pitanju je bas kamera koja je navedena u oglasu i da napomenem da iako je losija slika nacinjena steta je naplacena.
Radi se o mom prijatelju i da nije imao kameru u kolima dobio bi prijavu za neprilagođenu brzinu jer lika koji ga je isjekao nije ni dokacio,jedini dokaz je kamera i zapisane tablice.
Taj lik se samo za trenutak zaustavio da vidi jesu li svi dobro i zdimio ali i to je bilo dovoljno da mu se zapisu table.
Zaklucak je da ju je bolje imati nego nemati.
Steta je bila oko 2000 evrica, a i da je nije uspjeo naplatiti bar nije morao platiti kaznu

https://www.youtube.com/watch?v=kh7CoIn7Cj4

Van mreže sumadinac1.4 16v

« Odgovor #12 poslato: 27. Nov, 2014. 17:35 »
Preko pune linije je zabranjeno prestrojavanje ....sta reci

Послато са C1905  

Na mreži nebojsar

« Odgovor #13 poslato: 27. Nov, 2014. 18:38 »
Ovo je kod aerodroma Beograd? Nesmotren potez obojice ucesnika, prvog za skretanje drugog za F1 stil uletanja u krivinu umesto kocenja.
  • Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI

Na mreži bigor

« Odgovor #14 poslato: 27. Nov, 2014. 18:48 »
Kocio je ali nije vrijedilo zbog kise, u krivinu je usao da bi ga izbjegao.
 Panduri su mu isto rekli da je trebao da ga udari ali to su sekunde, refleks