Autor Tema: Letnje gume - uopšteno - sezona 2013  (Pročitano 5204 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Na mreži 2 BusyZapočeo temu

Letnje gume - uopšteno - sezona 2013
« poslato: 08. Maj, 2013. 23:15 »
Ovo bi trebalo biti jedna opšta tema o letnjim pneumaticima.U njoj bi članovi pisali o iskustvima,dilemama oko ovih guma.Naravno,mogli bi i preporučiti brend koji koristite,navesti gde ste kupili i koliko Vas je koštala guma,zamena,montiranje pneumatika. :D
« Poslednja izmena: 09. Maj, 2013. 10:33 skoda »

Van mreže Karlheinz

Odg: Letnje gume - uopšteno - sezona 2013
« Odgovor #1 poslato: 09. Maj, 2013. 10:36 »
Ja sam na 225x45x17, Michelin Pilot Primacy, asimetrična šara, drže odlično. Evo kreće druga sezona sa njima, i mogu reći da su malo bučne, da li je do šare ili širine, ne znam. Inače, drže odlično i lepe se za asfalt, drugi je auto sa njima.
  • Vozi: OctaviA5 1.9TDI 2008 Elegance+

Na mreži hakkler

« Odgovor #2 poslato: 09. Maj, 2013. 21:44 »
Michelin sam oduvijek preferirao na autima koje sam vozio.
Ugl..malo iskustvo u 4 marke i dvije dimenzije vezano za Skodu.

Matador Elite 2 195/65/15V
gume došle s autom..čak stavljane i na O2 daleke 2006 u opremi Clasic i Ambiente (elegance je imao definitivno bolje gume)
Ocjena po meni 4 (1-10)
Srednje glasna guma pri krstarečim brzinama po AC sa vrlo malim toleransom potrošenosti.
Po suhom..još nekako..ali se osjeti da je dosta plastična (nisu baš zapjevale kod oštrije vožnje) (5/10)
Na mokrom..katastrofa. Čak sam i vulkanizera pitao u čemu je problem sa gumom koja ima šaru kao zimska a, ljetna je..V segment bi trebao značiti kao kvalitetniju smjesu..ali na mokrom je držanje..nikakvo (2/10)
Čak se i pri malim brzinama na srednje mokroj cesti znao paliti ABS?? Lika sam skoro naguzio pri 30km/h
Po meni blagi užas od gume..jedva nekako prošao zimu s njima.Nije bilo snijega baš onda nekog.
Aquaplaning kod te gume ne postoji..čisto bacanje iz putanje pri dodiru sa večom mokrom površinom.
Nekako izdržao s njima 11tkm.
Prodane sa indexom potrošenosti od 1,5mm..od kad su bile nove.
Plastikana samo takva...po meni puno preslaba guma za dimenziju Octavie.
Ne vjerujem da nasljednik Matador elite 3 nešto bolji..u segmentu 15". Možda se guma u drugim dimenzijama pokazala "bolja"..ali je definitivno  preslaba za octaviu i 15".

Michelin Pilot Premacy 195/65/15 V

Nebo i zemlja nakon matadorke..u svim segmentima vožnje i korištenja.Tiha,precizna,udobna sa nekim normalnim indexom trošenja kroz njezinu exploataciju. Odlično držanje na suhom i mokrom..čak i kad "pretjerate".
Po meni ocjena 9/10 (onaj jedan fali..pošto je jakooo skupa) Mislim da je bilo cca 110eura komad...a ni danas nije nešto manje.
Aquaplaning fantastičan..ko da izglisirate kroz vodenu površinu uz zadržavanje kontrole pravca.
Čak su mi se i po zimi pokazale odličnim. (i po snijegu i ledu)

Conti sport contact 3 205 50 17 V (desno su te gume..lijevo je "stari conti sport)

Za njih.. vrijedi nešto slično kao i za michelinke.Premium segment. Udobna,tiha..odlično držanje na suhom i na mokrom= egal čak rekao bih. Aquaplaning odličan..jedino što se primejćuje da imaju malo viši index potrošnje (veča je i teža guma sa večom gaznom površinom..a i inače "su na glasu" da se dosta troše.) Za zimske uvjete..ipak NE. Ispod 6,7 stupnjeva postaje tvrđa i gubi svoje karakteristike. Ide sad treća sezona sa njima..i mislim da će izdržat i četvrtu pošto se malo vozim.Ocjena po meni (8/10) cijenovni rang dosta visok a veči index potrošnje same gume.Ako budem uzimao sljedeču sezonu..vjerojatno će opet biti Continental brand (ili Misho :D )

Nokian WRG2 195/65/15 T
Tu se nema puno pisat. Finci znaju napravit zimske gume.  ;)
Vrlo zadovoljan s njima u zimskim uvjetima kroz tri sezone. Udobna,tiha,precizna i odlična na snijegu. Makar več pri kraju treće sezone i nakon 25tkm pokazuje malo slabije performanse.Žao mi je što u toj dimenziji nema baš H indexa..pa kad hočeš koji put "potegnuti" iznad 190..nije preporučljivo ispitivati granice izdržljivosti. Nemam neku ocjenu za njih..jer druge zimske nisam vozio sa svojim autom..ali recimo čista osmica. Dobar cjenovni rang sa odličnim performansama.

Na kraju oprostite na malo podužem postu..al eto.  O0
i opčenito je žalosno da se danas gume..kao i večina sve radi negdje drugdje gdje je jeftinija proizvodnja i radna snaga..pa sam uvjerenja da se tu dosta gubi na kvaliteti i kontroli. Pogotovo kod premium marki guma.

npr. Ujak uzeo nove (DOT1013) Conti Sport contact 5 195 65 15 H..nasljednik trojke..made in Poljska ili Češka :P
možda jer na stranici od njih piše da je ta guma inače rezervirana za vozila sa 17" i 18" pa sve do 20" za SUV.
Pa da se zadovolje sve strane i dimenzije...
http://www.continental-tires.com/www/tires_de_en/themes/car-tires/summer-tires/contisportcontact-5/contisportcontact-5.html

Van mreže sumadinac1.4 16v

« Odgovor #3 poslato: 22. Maj, 2013. 20:06 »
kleber 165/65 r14 komad 4000 din mogu reci necujna guma i potrosnja mi je opala za 1l na 100km To je do guma i skoka spoljne temperature a zimska mi je michelin koja je za 5000 km skinula 2mm sare Videcemo kleber letnju

Van mreže t.salai

« Odgovor #4 poslato: 22. Maj, 2013. 20:09 »
Barum Bravuris 2 - 205-45 r16 118KM komad. Meni se pokazala pre-odlicna guma za tu cijenu, mogu poprilicno biti glupav u krivini i drzi. Po mokrom je vrlo dobra, jer ima srednje siroke kanale za odvod vode ispod gazne povrsine. Mislim sebi opet uzeti Bravuris 2 samo 195-45 r16  ;)
  • Vozi: Skoda Fabia - 1.9 TDI vRS - OEM+

Van mreže Turbo

« Odgovor #5 poslato: 23. Maj, 2013. 17:01 »
Ista guma, ista dimenzija, slična cena, isti utisci. Odnos uloženo-dobijeno je više nego zadovoljavajuć. Videćemo kakve će biti posle sezonu-dve.

Van mreže vlada320

« Odgovor #6 poslato: 11. Avg, 2013. 21:11 »
Verovali ili ne trenutno najbolji odnos cene i kvaliteta na trzistu imaju upravo ceske gume BARUM, osim ako imate mogucnosti da priustite Michelin ili Continental koje su jedino vrhunske, a sledi ih Pirelli.
Ko sumnja u ovo, neka ukuca ADAC reifentest, svi uporedni testovi guma po dimenzijama - crno na belo. Michelin i Continental uvek na prva dva mesta, Pirelli obicno treci, a odmah za njima su plasirani proizvodjaci u vlasnistvu Continentala - UNIROYAL, BARUM i SEMPERIT. Nigde nema ni Klebera ni BF Gooricha, mislim da Michelin te gume i proizvodi samo za istocna trzista. Good Year i njegovi Dunlop i Sava nisu se bas proslavili, kao ni gume sa dalekog istoka.
Ja sam se opremio kisnim letnjim gumama UNIROYAL  Rainexpert 185/60x14 i prezadovoljan sam u svakom pogledu. Mozda na izgled deluju robusno, kao zimske, ali nisu tvrde, upravljivost odlicna i lezanje na putu, a po kisi su zakon. Platio sam ih oko 5100 din. po komadu u firmi Coning doo, XXXXX.

reklamni deo obrisan
« Poslednja izmena: 22. Sep, 2013. 00:49 pedja »
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Van mreže Turbo

« Odgovor #7 poslato: 11. Avg, 2013. 21:56 »
Moji Barumi su direkt auf Deutschland gekommt :D

Zaboravio si Dunlop da staviš u Premijume koji je poslednjih 5+ godia, ako ne ispred Contija i GY onda bar egal s njima. Zimski WS4D im je bez premca što se tiče sportske zimske gume, ljudi su prezadovoljni Bluereaponse-om a ni Fastresponse ne zaostaje ni malo, imaju još top performans guma. Michelin se malo srozao. Ja vozim 4 letnja Barum Bravurisa 2 i prezadovoljan sam, prošle godine uzeo i par Polarisa 3 isto Barum, korektne su ali jeftine gume kao Barum obično sve nedostatke pokažu u drugoj, trećoj, četvrtoj godini eksploatacije kada ih premijumi šiju u ponašanju.

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #8 poslato: 11. Avg, 2013. 23:04 »
u firmi Coning doo, BG - Pristaniste, Bul. Vojvode Bojovica, a oni su i generalni zastupnici guma Continental, Barum, Semperit i cini mi se da su najpovoljniji.

http://forum.skodaforum.rs/uputstva-pravila-novosti/uputstvo-reklamiranje-i-oglasi/
  • Vozi: OctaviA5 1.9TDI 2008 Elegance+

Van mreže tasa

« Odgovor #9 poslato: 13. Avg, 2013. 14:13 »
Glas za Dunlop, Sp sport fastresponse. Po suvom i mokrom fenomenalna guma. Ono sta sam primetio kod njih, kao sto se i zovu, nekako brze reaguju na pomeranje volana.
  • Vozi: fabia sedan 1.9sdi, 2002, passat b6 2.0tdi 2008 Sportline

Van mreže Neba

« Odgovor #10 poslato: 13. Avg, 2013. 15:31 »
Verovali ili ne trenutno najbolji odnos cene i kvaliteta na trzistu imaju upravo ceske gume BARUM, osim ako imate mogucnosti da priustite Michelin ili Continental koje su jedino vrhunske, a sledi ih Pirelli.
Ko sumnja u ovo, neka ukuca ADAC reifentest, svi uporedni testovi guma po dimenzijama - crno na belo.
sudeci po http://www.adac.de/_mmm/pdf/Sommerreifentest_2013_R185_163011.pdf FULDA je skuplja par evra od BARUM a dala je dosta bolji rezultat u testu po suvom, a za letnju gumu je to jedan od najbitnijih testova.

Inace imam na prednjoj osovini FULDA EcoControl, i sasvim sam zadovoljan. U pocetku sam se malo tripovao jer izgleda kao da je slab pritisak, ali to je zbog nesto meksih zidova. :)

Interesantna je stvaka vezana za habanje u kojoj Michelin ima 0,8 a prvi posle njega je Continental sa 1,8 koeficijentom.

« Poslednja izmena: 13. Avg, 2013. 15:38 Neba »
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Van mreže Turbo

« Odgovor #11 poslato: 13. Avg, 2013. 16:42 »
@Neba, I logično je, Barum je dno Continentalove hijerarhije. Npr. u mojoj dimenziji se ni ne pravi Brilliantis već samo Bravuris 2, a ekvivalent Fuldin(Sportcontrol) u istoj dimenziji kao mojoj košta 14000 dinara, a Barum 7000 dinara, čisto da stekneš utisak o razlici. Mora biti bolja za duplo veću cenu, sramota bi bilo da nije tako.

Van mreže Neba

« Odgovor #12 poslato: 13. Avg, 2013. 20:02 »
@Turbo ja sam poredio karakteristike i cene koje su date u ADAC testu,
FULDA EcoControl HP sa ocenom 2.5 i cenovnim rangom 55 -99 (185/60R14 82T: 5015RSD) i
Barum Briliants2 sa ocenom od 2,9 i cenovnim rangom 53-96 (185/60R14 82T: 4650RSD)

3 evra razlike u ceni a lepa razlika u kontrakciji po suvom ocene 2,2 i 2,9 sto je po meni najbitnija karakteristika letnjeg pneumatika.
p.s. sto manja ocena to bolja.
p.p.s. cene u dinarima sam uzeo odavde

Van mreže Neba

« Odgovor #13 poslato: 13. Avg, 2013. 22:17 »
Jel neko ima iskustva sa Tigar pnumaticima na Skodi?
p.s. Jel neko mozda nekud sreo uporedni test u kome je ucestvovao Tigar pneumatik?

Van mreže olajkris

« Odgovor #14 poslato: 13. Avg, 2013. 22:31 »
Ja sam imao Tigar. I jako sam se razocara sa njima jedna sezona i sve su se deformisale a sare oko 6mm. dobile jaje al apsolutno na sve cetri. Posle kupio Sava letnje i jos uvek vozim na njima leti.  Ovo ima je treca sezona, i zadnja.