Michelin sam oduvijek preferirao na autima koje sam vozio.
Ugl..malo iskustvo u 4 marke i dvije dimenzije vezano za Skodu.
Matador Elite 2 195/65/15V
gume došle s autom..čak stavljane i na O2 daleke 2006 u opremi Clasic i Ambiente (elegance je imao definitivno bolje gume)
Ocjena po meni 4 (1-10)
Srednje glasna guma pri krstarečim brzinama po AC sa vrlo malim toleransom potrošenosti.
Po suhom..još nekako..ali se osjeti da je dosta plastična (nisu baš zapjevale kod oštrije vožnje) (5/10)
Na mokrom..katastrofa. Čak sam i vulkanizera pitao u čemu je problem sa gumom koja ima šaru kao zimska a, ljetna je..V segment bi trebao značiti kao kvalitetniju smjesu..ali na mokrom je držanje..nikakvo (2/10)
Čak se i pri malim brzinama na srednje mokroj cesti znao paliti ABS?? Lika sam skoro naguzio pri 30km/h
Po meni blagi užas od gume..jedva nekako prošao zimu s njima.Nije bilo snijega baš onda nekog.
Aquaplaning kod te gume ne postoji..čisto bacanje iz putanje pri dodiru sa večom mokrom površinom.
Nekako izdržao s njima 11tkm.
Prodane sa indexom potrošenosti od 1,5mm..od kad su bile nove.
Plastikana samo takva...po meni puno preslaba guma za dimenziju Octavie.
Ne vjerujem da nasljednik Matador elite 3 nešto bolji..u segmentu 15". Možda se guma u drugim dimenzijama pokazala "bolja"..ali je definitivno preslaba za octaviu i 15".
Michelin Pilot Premacy 195/65/15 V Nebo i zemlja nakon matadorke..u svim segmentima vožnje i korištenja.Tiha,precizna,udobna sa nekim normalnim indexom trošenja kroz njezinu exploataciju. Odlično držanje na suhom i mokrom..čak i kad "pretjerate".
Po meni ocjena 9/10 (onaj jedan fali..pošto je jakooo skupa) Mislim da je bilo cca 110eura komad...a ni danas nije nešto manje.
Aquaplaning fantastičan..ko da izglisirate kroz vodenu površinu uz zadržavanje kontrole pravca.
Čak su mi se i po zimi pokazale odličnim. (i po snijegu i ledu)
Conti sport contact 3 205 50 17 V (desno su te gume..lijevo je "stari conti sport)
Za njih.. vrijedi nešto slično kao i za michelinke.Premium segment. Udobna,tiha..odlično držanje na suhom i na mokrom= egal čak rekao bih. Aquaplaning odličan..jedino što se primejćuje da imaju malo viši index potrošnje (veča je i teža guma sa večom gaznom površinom..a i inače "su na glasu" da se dosta troše.) Za zimske uvjete..ipak NE. Ispod 6,7 stupnjeva postaje tvrđa i gubi svoje karakteristike. Ide sad treća sezona sa njima..i mislim da će izdržat i četvrtu pošto se malo vozim.Ocjena po meni (8/10) cijenovni rang dosta visok a veči index potrošnje same gume.Ako budem uzimao sljedeču sezonu..vjerojatno će opet biti Continental brand (ili Misho
)
Nokian WRG2 195/65/15 T
Tu se nema puno pisat. Finci znaju napravit zimske gume.
Vrlo zadovoljan s njima u zimskim uvjetima kroz tri sezone. Udobna,tiha,precizna i odlična na snijegu. Makar več pri kraju treće sezone i nakon 25tkm pokazuje malo slabije performanse.Žao mi je što u toj dimenziji nema baš H indexa..pa kad hočeš koji put "potegnuti" iznad 190..nije preporučljivo ispitivati granice izdržljivosti. Nemam neku ocjenu za njih..jer druge zimske nisam vozio sa svojim autom..ali recimo čista osmica. Dobar cjenovni rang sa odličnim performansama.
Na kraju oprostite na malo podužem postu..al eto.
i opčenito je žalosno da se danas gume..kao i večina sve radi negdje drugdje gdje je jeftinija proizvodnja i radna snaga..pa sam uvjerenja da se tu dosta gubi na kvaliteti i kontroli. Pogotovo kod premium marki guma.
npr. Ujak uzeo nove (DOT1013) Conti Sport contact 5 195 65 15 H..nasljednik trojke..made in Poljska ili Češka
možda jer na stranici od njih piše da je ta guma inače rezervirana za vozila sa 17" i 18" pa sve do 20" za SUV.
Pa da se zadovolje sve strane i dimenzije...
http://www.continental-tires.com/www/tires_de_en/themes/car-tires/summer-tires/contisportcontact-5/contisportcontact-5.html