Autor Tema: Folije za stakla. Gde, šta, kako zatamniti...  (Pročitano 48239 puta)

0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Filip

Odg: Folije za stakla. Gde, šta, kako zatamniti...
« Odgovor #90 poslato: 18. Okt, 2016. 14:11 »
a kako možeš da znaš za razliku ako si uvek imao "go" auto? i ovaj sadašnji kažeš ima samo pozadi, a ti se tamo ne voziš, nego si napred gde isto nema ništa

ja sam vozio oba (čista stakla i sa folijama) i ne može se uporediti
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip

Van mreže aleksandarzlatic

« Odgovor #91 poslato: 18. Okt, 2016. 14:17 »
Zatamnjena stakla i folije nisu isto.
Zatamnjena stakla smanjuju samo prolazak svetla dok folije smanjuju prolazak toplote!

A jos jedna bitna stvar jeste da pucanje stakla na auto koji ima foliju  ne predstavlja nikakvu opasnost jer folija pokupi staklo, dosta je elasticna, dok pucanje obicnog stakla bez folije predstavlja veliku opasnost za putnike.

Zato ja svima predlazem stavljanje folija, ako ne zelite da zatamnjujete onda stavite foliju sa 0%, ima i takva!!??

A naravno, ako zelite dosta da tamnite ima i 85% sto je opako ali ne i prakticno, imao sam na Astri jedno vreme i pri kretanju u rikverc nocu sam molio Boga da nesto ne udarim...

Moja preporuka je 20-40%, ko hoce vise neka ne ide vise od 65% jer je to vec dosta a opet dovoljno za nocnu voznju u rikver...

I preporucujem stavljanje folije od 0-15%  a soferku jer ne smanjuje ni malo vidljivost a smanjuje toplotno zracenje i prijatnije je u autu.
Registraciona nalepnica se moze nalepiti direktno na tu foliju a skida se mnogo lakse nego sa stakla, samo se malo ostavi na suncu ili zagreje i skine noktima, a sitni delovi sa krpicom namocenom u benzin i to je to!
  • Vozi: Renault Kadjar 11.2019. 1.5 DCI 260Nm/115HP Business Edition paket

Van mreže mlax

« Odgovor #92 poslato: 18. Okt, 2016. 16:09 »
a kako možeš da znaš za razliku ako si uvek imao "go" auto? i ovaj sadašnji kažeš ima samo pozadi, a ti se tamo ne voziš, nego si napred gde isto nema ništa

ja sam vozio oba (čista stakla i sa folijama) i ne može se uporediti
Pa upravo zato! Imao samo go auto i sad imam zatamnjena zadnja stakla a klinci pozadu kukaju da im je isto vruce, tj. da im isto sunce smeta i przi kao i pre. Znaci opet moram stavljati peskire, majice ili nabavljati neku zavesicu. Nista nisam dobio!
  • Vozi: Superb 2.0tdi 2020

Van mreže mlax

« Odgovor #93 poslato: 18. Okt, 2016. 16:13 »
A jos jedna bitna stvar jeste da pucanje stakla na auto koji ima foliju  ne predstavlja nikakvu opasnost jer folija pokupi staklo, dosta je elasticna, dok pucanje obicnog stakla bez folije predstavlja veliku opasnost za putnike
Izvini, uz svo duzno postovanje prema tebi ali uopste nisi u pravu. Bocna stakla se namerno prave da se rasprsnu pri sudaru da ne bi izazvala vece povrede kod putnika nego samo manje ogrebotine u najgorem slucaju. Ona su s ciljem bas tako napravljena i to je glavni razlog protiv stavljanja folija. Zar ne mislis da proizvodjaci automobila ne bi stavljali drugacija stakla koja se ne rasipaju (kao npr. soferka) da je to potrebno.
Stavljanjem folija gubite tu sigurnosnu osobinu bocnih stakala i za "ne daj boze" izlazete putnike u svom automobilu mogucnosti teze povrede.
  • Vozi: Superb 2.0tdi 2020

Van mreže batke

« Odgovor #94 poslato: 18. Okt, 2016. 16:36 »
Mislim da nisi u pravu. Stakla jesu napravljena da se raspršte zbog sigurnosti. Ona će se i sa folijom rasprsnuti kako je i predviđeno samo neće leteti po kolima nego će ih folija zadržati. Pogledaj komentare Mirka Alvirovića na primer. Ne ulazim u procenat zatamnjenja, svako ima svoje kriterijume. Kod mene je 85%. Pozadi imam senzore i nemam problem. Naravno teže je voziti noću kada na ulicama nema svetla, ali tada mogu da se spuste prozori, voziš na spoljne retrovizore i problem je rešen. Ali zato leti nemam nikakvih problema sa suncem...
  • Vozi: O3 2.0 tdi elegance+svašta nešto; MY2015; Revochip; Eibach prokit & RS 18"

Na mreži AcoSk

« Odgovor #95 poslato: 16. Nov, 2016. 22:10 »
Kako se na tehnickom "dokazuje" da auto ima fabricki zadnja zatamnjena stakla?

Van mreže ugi85

« Odgovor #96 poslato: 17. Nov, 2016. 08:55 »
Verovatno gledaju da li su na staklima naknadno lepljene folije.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže Peja

« Odgovor #97 poslato: 17. Nov, 2016. 09:17 »
Fabricki zatamnjena stakla nemaju folije.
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Na mreži AcoSk

« Odgovor #98 poslato: 17. Nov, 2016. 16:01 »
A ne postoji nikakav papir ili nesto po cemu bi oni videli da je fabricki?
Ima li neko na forumu fabricki zatamnjena??

Van mreže adamGT

« Odgovor #99 poslato: 17. Nov, 2016. 16:22 »
Na svakom fabricki zatamnjenom staklu se nalazi serijski broj,isti na svim staklima vozila

Sent from my Redmi 3tSi

Na mreži AcoSk

« Odgovor #100 poslato: 17. Nov, 2016. 16:26 »
Pa jel oni provere taj serijski broj negde ili kako? Ja realno mogu da lupim neki serijski i da im kazem, fabricki su zatamnjena

Van mreže Filip

« Odgovor #101 poslato: 17. Nov, 2016. 17:29 »
ima slovo V i po tome se prepozna
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip

Na mreži AcoSk

« Odgovor #102 poslato: 17. Nov, 2016. 17:40 »
Moze li neko to da slika? Bas bi mi znacilo

Na mreži Markkoni

« Odgovor #103 poslato: 17. Nov, 2016. 17:56 »
Evo ti slika, ali nisu valjda maloumni na tehnickom pa da ne mogu da prepoznaju foliju na staklu ako si mislio na njoj da oznacis.

Tapatalk Post

Na mreži AcoSk

« Odgovor #104 poslato: 17. Nov, 2016. 17:59 »
Ovo Reno neki??
I na Octaviji ako ima ovo "V", to je fabricki zatamnjeno?