Autor Tema: cuje se lupkanje  (Pročitano 16063 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže NemanjaZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • Ugled: 2
Odg: cuje se lupkanje
« Odgovor #45 poslato: 05. Okt, 2014. 15:13 »
da li mogu da prave problem zadnje gume to sto je jedna ostecena,i da trese volan,neznam sta vise da radim?nam da mnogo pisemo o ovome ali nikako da resim problem,pomagajte

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #46 poslato: 05. Okt, 2014. 15:35 »

Malo sam iscitavao temu, i tvoj problem meni lici na luft u unutrasnjem homokinetickom zglobu, Sto bi se u narodu reklo u "krstu poluosovine". Al to je lako utvrditi: Otvoriti haubu, polako pomerati auto i posmatrati poluosovine. Ako se primeti ekscentricno okretanje - to je to. Ili uhvati se poluosovina i cima goredole, ako ima lufta - odmah se pokaze. Ako ti dosadasnji majstori to nisu proveravali, vreme je da ti to urade. Ako se ispostavi da sam upravu, najbolje menjaj majstore ... >:(
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Na mreži mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • Ugled: 72
  • AS Petrović
« Odgovor #47 poslato: 05. Okt, 2014. 15:48 »
Definitivno proveri unutrašnji zglob, na jednom Favoritu kog sam kupio za dedu je treso ko nezdrav, a u njumu lufta kolko hoćeš :) Najbolje da ga prodrmaš rukom, luft treba da bude jedva primetan, a ako se cela osovina pomera levo desno u zlobu vrlo verovatno da ti zato trese. Nije baš da trese kao kad su gume loše, ali se vibracije i lupkanje prenose na volan. Ako je već loš, bolje traži celu originalnu polovnu jer je kvalitetan zglob dosta skup.
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

• Laurin&Klement
« Odgovor #48 poslato: 05. Okt, 2014. 17:01 »
e ovako malo pre sam podigao auto i jednu i drugu stranu i dostigao brzinu na kojoj mi trese volan i nista,medjutim na desnoj strani ima lufta ali neznam gde tacno,ali probah amortizer da drmam levo desno dok je auto na panju i videh da se on drma tj pomera se gore u solji,presao na drugu stranu i probao da drmam amortizer ono nista,da pomenem opet menjao sam set za solje na obe strane,i to je pocelo da se desava od kad sam to menjao i skidao amortizere,sta bi tu moglo da se poremeti ?

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #49 poslato: 05. Okt, 2014. 17:25 »
 Dobro,,,znaci glavni osumljiceni je desni amortizer. Sta na njemu moze da lupka? Pa recimo da je izostavljena pri montazi ili je pukao gumeni prsten na prikljucku amortizera. Taj prsten ne pogorsava rad amortizera ali izaziva lupkanje koje moze da smeta "uhu vozaca". Takodje, moze da pukne kraj navoja opruge, tako da se smanjio opruzni pritisak i postoji luft izmedju ostatka opruge i solje amortizera. Recimo to...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• Laurin&Klement
« Odgovor #50 poslato: 05. Okt, 2014. 17:47 »
lupka samo kad ga ja pomeram rukom i to kad je taj tocak u visini,a u voznji nista,a da li od toga moze da trese volan?kad sam stavio nove gume i balansirao tresenje volana je  prestalo medjutim kad sam skidao amortizer i menjao set solja,od tad je pocelo da trese,vremenski period izmedju toga je bilo nedelju dana,sve sam vratio kako je bilo,vise stvarno pocinje da me nervira i da mi ide na zivce,taj gummeni prsten jel to ona velika guma?kako izgleda taj kraj navoja opruge jer nista nevidim da je puklo,a tokom vracenja sve sam vratio kako sam skinuo,i gde se nalazi taj unutrasnji zglob,?jel to ono sto ulazi u glavcinu ?mislite na kineticki?

Na mreži mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • Ugled: 72
  • AS Petrović
« Odgovor #51 poslato: 05. Okt, 2014. 18:17 »
Moguće da se raspala pogača amorizera (onaj veliki gumeni "prsten" u šolji amortizera) ili možda lager u šolji. Unutrašnji zglob poluosovine ulazi u menjač, a homokinetički ulazi u glavčinu točka.
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

• Laurin&Klement
« Odgovor #52 poslato: 05. Okt, 2014. 19:37 »
ali sve to sam menjao,da li moze da se desi da nesto nije vraceno kako treba?ako je taj zglob kako onda nije treslo kad sam zamenio gume pa sve dok nisam menjao solju i skidao amortizere?da je taj zglob onda bi i dalje treslo i kad sam zamenio gume,ali nije

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #53 poslato: 05. Okt, 2014. 20:01 »
Ne zaboravi, da i sam amortizer moze da pukne. Treba skinuti amortizer, skinuti oprugu, izvuci klip i proveriti da li ima bocnog pomeranja. Ako ga ima, onda je pukao. Takodje, ne znam da li je tako i kod Felicije, ali na nekim vozilima, mora se paziti o polozaju gornje ploce kod vracanja. Ona se okrece 360 stepeni, ali je i ekscentricna, pa ako se ne vrati u pravilan polozaj, bice problema sa centriranjem trapa. Ako je to pravilo i kod Felicije, onda si verovatno napravio gresku (ne verujem da si vodio racuna o tome), ali ogradjujem se...ne znam....ali treba i to imati u vidu.

• Laurin&Klement
« Odgovor #54 poslato: 05. Okt, 2014. 20:34 »
e sad sam u dilemi dal sam vratio na toj strani kako treba ili ne,ali ovako nigde nisam video da je pukao,iskreno nisam bio siguran da sam sve stavljao po redu kad sam vracao,daj boze da je to uzrok svega

• Laurin&Klement
« Odgovor #55 poslato: 11. Okt, 2014. 20:06 »
malo pre sam sam skidao amortizera oba i rasklapao i sve dobro stoji kako treba po redu i nista nije osteceno ili raspalo,vratio taj amortizer sto je imao lufta i sad nema,,cak sam vratio teg na poluosovini,ja mislim d aniko nije imao ovakav problem,jedino da proverim centriranje trapa

• Laurin&Klement
« Odgovor #56 poslato: 22. Okt, 2014. 19:30 »
i dalje nista nisam resio povodom tresenje volana pri brzini od 110 do 120,od toga dana kad sam prvi put menjao solje amortizera samo sam dirao glavcinu tj spustio sam je malo na dole da izvucem amortizer da je ispala ne bi  mogao tocak da se okrece,i to sto sam krajeve letve otkacio od glavcine,neznam dal mogu silen blokovi da prave problem,probao sam da stavim celicne felne sve 4 sa zimskim gumam i sve isto do duse nisam skoro balansirao yimske ali svaka ima tegove,neznam sta moze da bude,neide mi u glavu,skidao sam dva puta ponovo amortizere da vidim dal sam stavio sve dobro i ok je,pocinje strasno da me nervira,nosio sam kod vulkanizera da vidi felne i prave su ko strela,,cak sam probao i pri toj brzini da stisnem kvacilo i da ga iozbacim iz brzine da vidim dal se desava neka promena,ma jok sve isto,mislim stvarno vise je glupo da pisem ovoliko a ja nikako da resim problem,kad sam kupio gume sve je bilo dobro dok nisam menjao solje amortizera,razmisljam se da uzmem da ga prodam samo da se resim toga,osovina se pomera levo desno,ali se i ranije pomerala  i nije treslo,

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #57 poslato: 22. Okt, 2014. 20:29 »
Prvo..tockovi iako su balansirani, posle nekog vremena u voznji se razbalansiraju, i povremeno se moraju ponovo balansirati. Znaci...obavi balansiranje ponovo. Drugo, te zimske gume, koliko su stare, kako si ih cuvao dok si vozio letnje, mozda su se deformisale...Trece, koliko si siguran da si dobro zategao amortizer? Evo, malo sam pogledao u strucne knjige, i jedan od razloga vibriranja volana pri vecim brzinama, navodi se "labavi amortizeri"!!! C:-)

• Laurin&Klement
« Odgovor #58 poslato: 22. Okt, 2014. 20:35 »
3 sezone su stare,naj normalnije sam ih cuvao,zaboravio sam d akazem da sam ove letnje gume isao d abalansiram i tri puta ih je balansirao i nista,amortizer sam zategao koliko sam mogao dok je bio skinut i posle kad sam ga stavio isto dotegao koliko moze.neznam kako da ustanovim sta je,bas od tad je pocelo da se to desava,i pre nego sto sam kupio nove gume je treslo ali sa te dve gume koje su sad pozadi stare 2 sezone ali sam morao da ih prebacim pozadi jer je jedna ostecena,i kad sam stavio nove i nista nioje treslo reko resio sam problem kad ono posle nedelju dana isto,kako je moglo da se razbalansira,i posle sam opet nosio kod tog sto sam kupio gume i na kojoj je balansirano i masina pokazala da je ok

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #59 poslato: 22. Okt, 2014. 23:11 »
e ovako malo pre sam podigao auto i jednu i drugu stranu i dostigao brzinu na kojoj mi trese volan i nista,medjutim na desnoj strani ima lufta ali neznam gde tacno,ali probah amortizer da drmam levo desno dok je auto na panju i videh da se on drma tj pomera se gore u solji,presao na drugu stranu i probao da drmam amortizer ono nista,da pomenem opet menjao sam set za solje na obe strane,i to je pocelo da se desava od kad sam to menjao i skidao amortizere,sta bi tu moglo da se poremeti ?
Ja mislim da ti je ovde odgovor...i sam kazes da vidis gde se drma. Mislim da je najbolje da odes do trapadzije, i da promenis oba prednja amortizera...zatim provera silen blokova, i centriranje trapa.