Autor Tema: Koliko je opasan višak ulja u motoru?  (Pročitano 55899 puta)

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže TurboZapočeo temu

Koliko je opasan višak ulja u motoru?
« poslato: 02. Avg, 2014. 23:49 »
Koliko je opasan višak ulja u motoru? Slučajno sam preterao oko 2-3 deci možda, mentol kao da naspem do vrha za put na more i na drugom mestu bio auto u odnosu na ono gde inače merim i odeee. :D

Na mreži mihajloalasp

Odg: Koliko je opasan višak ulja u motoru?
« Odgovor #1 poslato: 03. Avg, 2014. 00:31 »
Mislim da neće ništa da mu fali zbog tih 2-3 deci, meni se par puta desilo u servisu da sipam malo više nego što treba (dodje auto koji nisam radio a poslušam buđavu autodatu), mada nikad za više od 100-200 ml, i nikad se ništa nije dogodilo :) Skoro sam na dedinoj Pandi radio veliki servis, umesto 3.75 ja sipao 4l, za 2-3mm preko max (napravio negde vazdušni čep jer sam skidao karter) i već oko 300km ima od tad i ništa mu ne fali, tako da se ja na tvom mestu ne bih mnogo brinuo oko toga :)
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

Van mreže olajkris

« Odgovor #2 poslato: 03. Avg, 2014. 01:44 »
Pa koliko znam visak moze da istera semering na radilici. Ako gresim neka me neko ispravi. a sad dal 2-3 dl ne verujem da moze ista da ti napravi to

« Odgovor #3 poslato: 03. Avg, 2014. 09:40 »
Hvala na odgovorima :-) kreće se za Grčku danas pa polako. Ćale ionako vozi max penzionerski tako da neće biti opterećenja ni najmanje što je ja mislim presudno.

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #4 poslato: 03. Avg, 2014. 10:47 »
Meni je npr. u ovlaštenom (Samardžić) majstor rekao da u 1.9tdi može i 4L da se sipa, a po fabrici staje 3.8L, kao - neće ništa da mu bude.  :-\  Ne znam baš,  'fala nemojte  ;D
Uglavnom, dva puta mi se desilo da sam se vraćao u neke servise da izvuku višak ulja jer su sunuli svih 4L i ulje je bilo 2-3mm iznad MAX sutradan kada sam ja proveravao. Možda to i nije ništa, ali ne želim da razmišljam.
  • Vozi: Yeti

Na mreži 2 Busy

« Odgovor #5 poslato: 03. Avg, 2014. 11:33 »
Kad imaš turbinu nema viška ulja u motoru. ;)

Na mreži zare

« Odgovor #6 poslato: 03. Avg, 2014. 11:49 »
Sve je vec receno. Moze da prodje bez icega (kao sto najcesce i prolazi) a moze da izbije semeringe, to se nikada ne zna.
Meni su par puta u servisu sipali vise nego sto treba pa sam izvlacio visak pomocu creva za infuziju i sprica :).

Van mreže Neba

« Odgovor #7 poslato: 03. Avg, 2014. 11:56 »
Pogledaj sta ti pise u uputstvu.

Za Fabiju mkI kaze da moze ostetiti katalizator...

Takodje i da je preporucljivo da bude nivo ulja u kariranoj zoni prilikom duzih putovanja autoputem i veceg opterecenja...

« Poslednja izmena: 03. Avg, 2014. 12:02 Neba »
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Van mreže Stalker

« Odgovor #8 poslato: 03. Avg, 2014. 12:17 »
Već je (skoro) sve rečeno pa samo da kažem koju reč (uzgred kasnim jer sam tek juče stigao sa mora ... skoro bez interneta, samo mejl telefonom).
2-3dl na 4 lit. (3,8) ne bi trebalo da napravi nikakav problem. Neka tolerancija je +5% (i -10%) pa ste taman "tu negde". Već je navedeno da višak uglavnom ima negativne efekte na katalizator (kod benzinaca) i uopšte sisteme za obradu otpadnih gasova (DPF). Veliki višak može da "izbije" semering(e), najčešće radilice. To je sa malim viškom skoro nemoguće da se desi, naročito ako se ne forsira.
Dakle, par dl (cca. 5%) nije posebno opasno, pogotovu kod benzinskih motora (kod dizela bi sve preko tih 5% moralo da se koriguje, što pre) a kod starijih konstrukcija pogotovu.
Dakle, mali višak (kao u navedenom slučaju) nije opasan (ali ne treba "čačkati mečku" i forsirati; za trke se čak sipa nešto prako max. ali to je druga stvar (i trajnost motora nije u prvom planu)) a veće "prepunjavanje" treba korigovati (više od 10% svakako).
Pozdrav!

« Odgovor #9 poslato: 03. Avg, 2014. 12:45 »
Obzirom da sam se naslušao priča o prepunjavanju u ovlašćenim servisima, i da su automobili normalno radili i normalno rade i danas, ko zna kolikom broju njih su prepunili a oni ni podižu haubu do sledećeg servisa. :D

Nadam se da će sve biti ok. Čudi me da ne postoji neki sigurnosni bajpas sistem, mislim da je to čak buba imala, ili sam možda nešto pomešao. Baš neobično da je na takvoj stvari koja može lako da se dogodi, sigurnosni sistem to da izbije semering radilice., ošteti se kat, mada to verovatno u ekstremnim uslovima, kada se nalije baš dosta preko mere.

Na mreži bigor

« Odgovor #10 poslato: 03. Avg, 2014. 12:51 »
Kod mene na cepu od ulja pise da bi se ibeglo ostecenje katalizatora ulje ne bi trebalo da predje maksimum
  • Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ

Na mreži mihajloalasp

« Odgovor #11 poslato: 03. Avg, 2014. 13:33 »
Nisam 100% siguran, ali mislim da kad se prepuni recimo za 1 litar krene da sagoreva ulje, zato i nije dobro za katalizator i DPF. Drugar je skoro radio jedan Polo 1.2 12v, umesto ~3l vlasnik sipao svih 5 iz kantice i isterao semering radilice sa strane lanca, haos napravio. A to je zato što se negde u sistemu napravi vazdušni čep i sliva se 10 puta sporije pa ljudi sipaju dok se ulje na meraču ne pojavi.
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

Na mreži t.salai

« Odgovor #12 poslato: 09. Avg, 2014. 11:25 »
Nece biti pretjeranog zla za tu kolicinu ulja, ali je ipak preporucljivo drzati se propisane litraze.
  • Vozi: Skoda Fabia - 1.9 TDI vRS - OEM+

Van mreže Vlada SD

« Odgovor #13 poslato: 11. Avg, 2014. 00:48 »
Ako se naspe vise ulja nego sto treba dolazi do povecanja pritiska ulja u motoru. Naravno sto vise preteramo sa uljem veci ce biti i pritisak ali mislim da bas mnogo treba da se pretera da bi to ostavilo neke ozbiljne posledice na motor. 
  • Vozi: vw golf mk1