Autor Tema: Kopča pojasa  (Pročitano 13233 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže skodilakprviZapočeo temu

Kopča pojasa
« poslato: 09. Avg, 2014. 00:07 »
Imam jedan glup problem ali me izluđuje.
Naime, izgleda da je oslabla kopča za zaključavanje pojasa pa mi u toku vožnje signal za pojas peva kao kanarinac.
Da li je neko nekad otvarao kopču ili imao sličan problem i kako ga je rešio.
  • Vozi: Octavia 1.9 TDI PD 105ks.

Van mreže Karlheinz

Odg: Kopča pojasa
« Odgovor #1 poslato: 09. Avg, 2014. 00:52 »
Ja sam to rešio isključivanjem upozorenja za pojas u VCDS. Možeš i lakše, ispod vozačevog sedišta imaš zasečen patos a ispod toga nađi ovo sa slike i isključi ovaj crni konektor.
  • Vozi: Yeti

« Odgovor #2 poslato: 09. Avg, 2014. 01:06 »
I ovo može biti od pomoći, hvala.
Razmišljam da pazarim VCDS 12.12 ali me buni nešto, ako isključim upozorenje da li airbag ostaje u funkciji?

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #3 poslato: 09. Avg, 2014. 01:06 »
Da

« Odgovor #4 poslato: 09. Avg, 2014. 07:55 »
Hvala  :bravo:

Van mreže ognjen1977

« Odgovor #5 poslato: 23. Avg, 2014. 22:56 »
I ja imam isti problem kolega.Razlog za to pistanje koje u mozak ubija jeste mikroprekidac koji je oslabio.Ne znam da li moze samo taj prekidac da se zameni jer zamena celog dela-stipaljke kosta 5000 dinara u servisu,a mikroprekidac  ne bi trebao da bude vise od 300 dinara..Da l on moze da se menja? ako se iskljuci ovaj konektor ispod sedista mislim da air bag ne radi tj.ako ti lampica svetli taj prekidac ne daje signal za pojaseve da rade..sta mislis??
poz
  • Vozi: octavia A5

Van mreže ognjen1977

« Odgovor #6 poslato: 24. Avg, 2014. 19:45 »
Danas sam iskopcao ovaj dzek,i kad sam iskopcao nije vise bilo ni vizuelnog niti zvucnog signala.Mislim da sada Air bagovi ne rade.Da li ste doznali da li moze da se menja mikroprekidac u kopci umesto da se menja cela kopca??
pozdrav

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #7 poslato: 24. Avg, 2014. 22:33 »
Piše već gore ali evo da ponovim, airbag radi.
Nema razloga da ne radi jer nije ni isključen (sem ako nisi isključio žuti konektor na gornjoj slici, a nisi)
Takođe na instr. tabli verovatno nemaš žuto upozorenje za "airbag", što znači da svi airbag-ovi rade, tj. u f-ji su.
Isključio si samo upozorenje za pojas koje nema veze sa airbag-om.
(ima veze na taj način što može da bude prilično opasno ako ti u nezgodi iskoči npr. vozačev airbag a ti nisi vezan, dakle - veži se iako sada upozorenje nemaš)

naravno, ne garantujem ti za ovo što sam napisao, ja nisam stručan za ovo, pa najbolje ako nisi siguran i dalje da sačekaš još neki odgovor, ili pitaš nekog u koga imaš poverenja tj. nekog kome možeš verovati - serviser npr.

Van mreže ognjen1977

« Odgovor #8 poslato: 25. Avg, 2014. 14:16 »
Hvala druze na savetima.Da ,nemam upozorenje zuto za Air bag,samo nema upozorenja ni vizuelnog ni zvudnog za pojas.Zbunilo me je to da li kad nema signala od pojasa nece da radi ni air bag...ali provericu to u servisu...pozdrav

Van mreže ognjen1977

« Odgovor #9 poslato: 25. Avg, 2014. 19:19 »
Zna li neko koji je model mikroprekidaca u pitanju koji se nalazi u kopci pojasa? da li moze samo on da se zameni bez kupovine cele kopce??

Van mreže stanke91

« Odgovor #10 poslato: 27. Feb, 2016. 20:18 »
Meni je skoro crkla kopca na skodi. Isti simptomi, iskace pojas i pisti lampica.
Obicna kopca za oktaviju a5 do 2007 god kosta 2300 zato sto ona nema taj mikroorekidac koji pisti i signalizira na tabli. Za moju 2008gkd kosta 6250din samo zbog tog cuda.

Kupio sam nov deo sa nekim popustom iz auto cacka i zavrsio pricu.

Da stvar bude jos gora skinuo sam staru kopcu i dao majstoru koji je istu uzeo i udario 3x u stegu na stolu posle cega je proradila tj nije vise ispustala pojas :)

Na mreži AcoSk

« Odgovor #11 poslato: 28. Feb, 2016. 02:09 »
Zna li neko koji je model mikroprekidaca u pitanju koji se nalazi u kopci pojasa? da li moze samo on da se zameni bez kupovine cele kopce??
Nije predvidjeno sigurno da se menja samo mikroprekidac, sto ne znaci da ne moze da se nabudzi nesto, ali...
Ako ti ne iskace pojas, vec samo pisti, najbolje resenje je, kao sto je napisano iznad, da preko VCDS-a iskljucis upozorenje za nevezan pojas (2min posla). Kada to uradis, mozes slobodno da vratis sve dzekove ispod sedista na svoje mesto (ako si skeptican da ti nece raditi airbag)

Van mreže ognjen1977

« Odgovor #12 poslato: 28. Feb, 2016. 22:22 »
Hvala kolega na info!
Ja sma iskopcao ispod sedista dzek I sada je ok.Ne pokazuje pojas na tabli a ustekan je.PItao sam u servisu ,kazali su mi da je I tada aktivan air bag iako ne pisti kad je pojas otkopcan.
Pozzz
p.s. mozda odnesem do majstora da mi udari koji put na stegu..javim ishod

Van mreže klisko

« Odgovor #13 poslato: 29. Feb, 2016. 08:59 »
Imaju dva džeka ispod sedišta, mislim da samo jedan treba da bude iskopčan ali sam zaboravio koji.
  • Vozi: Octavia A5FL 1.9TDI 2010 i Octavia A7FL 1.6TDI 2019

Van mreže ivan88

« Odgovor #14 poslato: 07. Apr, 2016. 13:53 »
Ista stvar i kod mene, ja sam rjesio problem tako sto sam malo papira stavio oko onog metalnog dijela koji ide u dzek i tako ga stavio u dzek. Em ne ispada iz dzeka em ne pisti. :)
  • Vozi: skoda octavia 1.9 tdi 2006