Autor Tema: Pucanje gume u voznji  (Pročitano 4227 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže bugarin

Odg: Pucanje gume u voznji
« Odgovor #15 poslato: 19. Avg, 2014. 22:19 »
istina je, ali samo za proizvode starije tehnologije, koji su sadrzali hemikalije koje se kasnije kod vulkanizera moraju ocistiti da bi se guma zakrpila kako treba.

naravno, kod nas ce se takva guma voziti jos pitaj boga koliko, ali sredstvo je namenjeno da vas u slucaju probusene gume doveze do kuce ili prvog vulkanizera-servisa gde ce tu gumu skinuti sa felne i okrpiti ili namontirati drugu.

kod novijih proizvoda kao sto je ovaj na linku, lepak u boci je na vodenoj bazi i proces krpljenja gume je mnogo laksi, samo treba nasim vulkanizerima "nacrtati" da je u pitanju preparat novije generacije :)
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Van mreže vlada320

« Odgovor #16 poslato: 19. Avg, 2014. 22:56 »
Vrlo je moguće da do takvog pucanja guma dođe jer je guma već imala balon na unutrašnjem boku (posledica prelaska preko neke rupe ili ivičnjaka). Takva oštećenja guma obično primete mehaničari tek na kanalu ili dizalici, osim ako se ne skida točak. Spolja se ništa ne primećuje, naročito na zadnjim točkovima.
Brzina od 110 Km-h je dovoljno velika da nakon 350 metara vožnje taj pneumatik bude potpuno uništen, pogotovo što je došlo do naglog pucanja. Ali, ne verujem da si nagazio nešto na putu, jer koliko sam shvatio, na gazećem sloju gume i spoljnom boku nema vidljivih rupa, a unutrašnji bok se raspao. I da si nagazio nešto, to bi ostalo zabodeno u gumi ili bi bar ostavilo ogromnu rupu, a i zašto bi se samo jadan bok raspao u tom slučaju?
Druga stvar je starost gume, odnosno koji je bio DOT broj na toj gumi? Primetio sam zadnjih godina da su mnogi vulkanizeri - prodavci guma u Beogradu imali Pirelli gume na akciji sa velikim popustima. Razlog tom sniženju cena je bio što su te gume bile proizvedene pre 3-4 ili više godina i čamile su u nekom buđavom magacinu, a vek trajanja gume je max. 6 godina.
U svakom slučaju, srećno se završilo, dobro je da nije bila prednja!
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Van mreže fobia24

« Odgovor #17 poslato: 19. Avg, 2014. 22:59 »
Ja pre mislim da je neko namerno bacio (vulkanizer) nešto po putu, pa ko se upeca. Isto se desilo mom kumu kad je išao u Slovačku prošle nedelje. Pre naplatne rampe mu pukne guma, nagazio na klin na putu. Odmah mu je pritrčao čovek sa naplatne rampe i ponudio vulkanizera koga, kako kaže, redovno preporučuju. Naplatio mu je 3500 din dolazak i krpljenje stare gume. >:D

Van mreže nemanja_vr6

« Odgovor #18 poslato: 20. Sep, 2014. 20:25 »
ako vozis velikim brzinama vrlo je vazno da ti profil gume bude sto manji...
 sto je profil gume manji  manje su sanse da se pri pucanju guma zavrne blokira tocak i zanese ti auto...

kad je guma niska i kad pukne ti nastavljas da vozis na felni auto je vrlo malo poklekao na tu stranu i nista strasno. ok felna je posle verovatno neupotrebljiva ali  ste ti i auto citavi