Autor Tema: Pucanje gume u voznji  (Pročitano 4228 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže zoraniusZapočeo temu

Pucanje gume u voznji
« poslato: 19. Avg, 2014. 12:21 »
Da prenesem kolegama iskustvo sa pucanjem gume u voznji. Prosle nedelje na povratku iz Grcke nekih 20km od Grcko-Makedonske granice pri brzini 110-120km/h nesto mi je trznulo sa zadnje desne strane kola. Skinem nogu sa gasa i pocnem polako da usporavam (ne smem naglo da kocim nemam pojma sta se desilo). Vrlo malo auto vuce ali nista dramaticno. Posle recimo 300m takvog usporavanja pocinje da dimi sa zadnje desne strane. Tu vec naglije kocim i posle nekih 50-tak metara se zaustavljam. Kada sam izasao imam sta da vidim, zadnja desna guma vec sa spoljnje strane popucala. Zamenim i vidim da je sa unutrasnje strane skroz iscepana. Stavim rezervnu i sa njom dodjemo do Beograda. Posto su ostale 3 presle po nekih 15000km resio sam da zamenim samo tu jednu. Radi se o Pirelli p7 cinturato 225/45 r17 94W gumama. 94W nisam uspeo da nadjem pa sam stavio 91Y (ne znam da li je to problem). Nije mi bas najjasnije sta se tacno desilo i kako je uspela za tako kratko vreme (300-400m) da se tako iscepa. U svakom slucaju sam posle odahnuo sto se na tome zavrsilo kada sam po internetu video sta sve moze da se desi kod pucanja gume pri ovoj brzini.
  • Vozi: Superb 2.0TDI Ambition +

Van mreže Karlheinz

Odg: Pucanje gume u voznji
« Odgovor #1 poslato: 19. Avg, 2014. 12:58 »
Imao si dosta sreće i prisebnosti. Verovatno je guma negde bila načeta (pitanje zašto i kako?), a tvoj auto pun i onda je kida samo-tako, mada ne bi smelo to da se kida kao da je od papira... pogotovo gume u većem indeksu.
Kako iscepana, po obodu, na kom mestu?
Možda da odneseš gumu kod vulkanizera da reklamiraš ili da bar da se eventualno vidi šta je uzrok, imaš još gumu?
  • Vozi: OctaviA5 1.9TDI 2008 Elegance+

Van mreže zoraniusZapočeo temu

« Odgovor #2 poslato: 19. Avg, 2014. 13:25 »
Sa spoljne strane je bila popucala ali se nije iscepala a sa unutrasnje je vec deo po rubu bila skroz pocepana. Gume su bile fabricki na autu a pocepanu sam ostavio kod vulkanizera gde sam kupio novu. Ne znam jel problem sto sam umesto 94W stavio 91Y? Najcudnije mi je bilo sto par km odatle kamion menja guma, pa posle pa km neki sa autom menja gumu. Odmah mi pada na pamet da neko nesto baca po putu >:D. Sve se desava oko 10h ujutro, nije neka dramaticna vrucina pa da covek kaze od toga pucaju gume.
  • Vozi: Superb 2.0TDI Ambition +

Van mreže nebojsar

« Odgovor #3 poslato: 19. Avg, 2014. 15:19 »
Zato ja na svoj auto planiram u sledecoj promeni, sledece godine da stavim runflat. Ipak je auto malo vece snage i sa postojecim gumama ne smem da zamislim da vozim 200+ bez runflat opcije.
  • Vozi: Skoda Octavia 3 1.6TDI Elegance, Hyundai i30 1.4CRDI

Van mreže Vlajko

« Odgovor #4 poslato: 19. Avg, 2014. 17:15 »
Sta je runflat?

Sent from my iPhone  

Van mreže olajkris

« Odgovor #5 poslato: 19. Avg, 2014. 18:03 »
Moze da se vozi sa njom kada je probusena nekih xx odredjenih km.

Van mreže Turbo

« Odgovor #6 poslato: 19. Avg, 2014. 18:36 »
Zato ja na svoj auto planiram u sledecoj promeni, sledece godine da stavim runflat. Ipak je auto malo vece snage i sa postojecim gumama ne smem da zamislim da vozim 200+ bez runflat opcije.

Jel si probao nekad da voziš te gume? Ja znam trojicu koji su kupili nove BMW-ove u protekle dve godine i svi su posle mesec-dva skinuli ROF i stavili obične gume. Pretvrde su.

Na mreži zare

« Odgovor #7 poslato: 19. Avg, 2014. 20:18 »
Da, nije to za nase puteve.

Van mreže Turbo

« Odgovor #8 poslato: 19. Avg, 2014. 20:36 »
+1

Da se pojasnim, svaki BMW iz fabrike izlazi sa ROF gumama, bez izuzetka.

Van mreže zix

« Odgovor #9 poslato: 19. Avg, 2014. 20:38 »
Sa spoljne strane je bila popucala ali se nije iscepala a sa unutrasnje je vec deo po rubu bila skroz pocepana. Gume su bile fabricki na autu a pocepanu sam ostavio kod vulkanizera gde sam kupio novu. Ne znam jel problem sto sam umesto 94W stavio 91Y? Najcudnije mi je bilo sto par km odatle kamion menja guma, pa posle pa km neki sa autom menja gumu. Odmah mi pada na pamet da neko nesto baca po putu >:D. Sve se desava oko 10h ujutro, nije neka dramaticna vrucina pa da covek kaze od toga pucaju gume.
91Y znači da je nosivost po gumi 615kg, a maksimalna brzina do 300 km/h.
94W je za nosivost po gumi 670kg i brzine do 270 km/h.
  • Vozi: Škoda Yeti 1.2 TSI 2012.

Van mreže nebojsar

« Odgovor #10 poslato: 19. Avg, 2014. 20:45 »
Jel si probao nekad da voziš te gume?

Iskreno nisam, samo sam u poslednje dve godine ili veliki baksuz ili su nam putevi uzas prljavi jer sam dva puta imao busenja guma sto na svom sto na zeninom autu. Sve je to lepo sanirano kod vulkanizera i guma je predvidjena do 300km/h ali ja nemam petlju da nagazim preko 200 u autu sa takvom gumom. RF mi nudi samo dozu sigurnosti da iako guma pukne imam vecu sansu da iskontrolisem auto. Razlika u ceni u odnosu na obicnu gumu je hiljadu dinara a i ovako od udobnosti nemam nista jer nemam adaptivno vesanje a imam 18-ice (koje ce po svemu sudeci da lete u korist nekih 17-ica).

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #11 poslato: 19. Avg, 2014. 21:28 »
Najcudnije mi je bilo sto par km odatle kamion menja guma, pa posle pa km neki sa autom menja gumu. Odmah mi pada na pamet da neko nesto baca po putu
Vrlo moguće da je nešto bilo na putu, slučajno ili namerno... 3 vozila na samo par km menjaju gumu, to nisam video još.
  • Vozi: OctaviA5 1.9TDI 2008 Elegance+

Van mreže krcaerdoglija

« Poslednja izmena: 19. Avg, 2014. 21:45 krcaerdoglija »
  • Vozi: fabia 1.4 mpi 50 kw 2000

Van mreže nebojsar

« Odgovor #13 poslato: 19. Avg, 2014. 21:58 »

Van mreže krcaerdoglija

« Odgovor #14 poslato: 19. Avg, 2014. 22:03 »
Neko mi rece da to kad upotrebis posle mozes da bacis gumu
to vec ne znam,bash kad budem prolazio pored nekog vulkanizera pitacu ga!!!
  • Vozi: fabia 1.4 mpi 50 kw 2000