Autor Tema: Radna temperatura felica 1.3 karbutor  (Pročitano 6887 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže mcshera90Započeo temu

• Style
  • Ugled: 2
Radna temperatura felica 1.3 karbutor
« poslato: 21. Avg, 2014. 02:31 »
Drugari hteo sam da Vas pitam da li je ovo dobra temperatura po gradu, gde su bila zagusenja, guzve i sve ostalo sta ima u Bg. Ovo je moja slika temperature.
Kada vozim na otvorenom temperatura mi je na ovoj crtici ispod i ne pomera se. Da li je to sve dobro. Naglasavam da imam vodu u sistemu i da mi normalno ukljucuje ventilator

Van mreže olajkris

• Laurin&Klement
  • Ugled: 23
Odg: Radna temperatura felica 1.3 karbutor
« Odgovor #1 poslato: 21. Avg, 2014. 04:08 »
Ako je obicna voda ne destilovana i bez antifriza a velika guzva kreni stani. mislim da je to to. Mada meni nikad nije isla tako gore ali nisam ni imao cistu vodu u sistemu. Tako da ako gresim neka neko ispravi...

Van mreže dulefontana

• Laurin&Klement
  • Ugled: 41
« Odgovor #2 poslato: 21. Avg, 2014. 07:35 »
Zameni vodu sa antifrizom i mislim da se nece maci od te crte. Isto je pitanje koji je termostat i termo prekidac.

Van mreže Jovas

• Style
  • Ugled: 5
« Odgovor #3 poslato: 21. Avg, 2014. 11:09 »
Kod mene je antifriz, po gradu temperatura ista kao na slici, na otvorenom između 70 i ove srednje crtice (mislim da je to 80 stepeni).
  • Vozi: felicia 1.3 lx TNG 1999; volkswagen golf IV 1.9 D 2001.

• Style
« Odgovor #4 poslato: 21. Avg, 2014. 13:09 »
Termodavac sam stavio ja mislim od keca, pise na njemu 87-92 tada valjda otvara a termostat nisam pipao stoji kao i pre. Pre sam imao anticriz i nikada nije bila ovako velika. Sipacu antifriz pa cu videti ali mislim da ni ovo nije strasno? Sta vi mislite?

Van mreže olajkris

• Laurin&Klement
  • Ugled: 23
« Odgovor #5 poslato: 21. Avg, 2014. 13:38 »
i antifriz mesaj destilovanom nemoj obicnom.

• Style
« Odgovor #6 poslato: 21. Avg, 2014. 16:40 »
Ok nema problema, hvala u svakom slucaju :-)

Van mreže Diamond

• Style
  • Ugled: 6
  • Skoda FOR LIFE!!! ;)
« Odgovor #7 poslato: 21. Avg, 2014. 17:14 »
Takva temperatura u gradskim guzvama je donekle normalna, ali kao sto i ostali preporucuju sipaj antifriz i kao sto kaze kris mesaj sa destilovanom, nikako sa obicnom, i moja preporuka je da sipas G12 (onaj rozi) jel je preporucen za aluminijumske blokove, dugotrajniji i blazi prema gumenim delovima  ;)
  • Vozi: Skoda Felicia 1.6MPi , Skoda Felicia 1.3 GLX

Van mreže Nemanja

• Laurin&Klement
« Odgovor #8 poslato: 21. Avg, 2014. 21:53 »
i meni tad pali ventilator a radna mi na crti ispod

• Style
« Odgovor #9 poslato: 08. Sep, 2014. 17:59 »
Koliko  vode staje u sistem motora 1.3 karburator?

Na mreži mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • Ugled: 72
  • AS Petrović
« Odgovor #10 poslato: 08. Sep, 2014. 18:11 »
Tačno 6 litara, mada uvek ostane malo više od pola litra u bloku, nikad ne može do zadnje kapi da se istoči...
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

• Style
« Odgovor #11 poslato: 08. Sep, 2014. 18:12 »
Ok, hvala,da zamenim konacno vodu :-)

Van mreže vladach

• Active
  • **
« Odgovor #12 poslato: 09. Sep, 2014. 09:02 »
Pozdrav,

Ako budes menjao antifriz obavezno proveri koji imas u autu ... G11 je plavo - zeleni, a G12 rozi.
VRLO JE BITNO da nikako ne mesas ova dva antifriza !!!! Moze doci do zacepljenja u kanalima za hladjenje motora (ukoliko su ova dva antifriza pomesani dolazi do reakcije i stvaranja mulja koji moze dovesti do problema)

Ako dolivas samo onda nema problema (dolivas samo onaj koji je vec u sistemu), a ako menjas antifriz sa G11 (koji je fabricki za Feliciu) na G12 potrebno je ispiranje celog sistema vodom.

Ukratko, istoci se sav stari antifriz, sistem se zatvori, dolije se cista voda (najbolje destilovana) i zagreje se auto ponovo na radnu temperaturu da ukljuci ceo sistem. Kad obrne ceo sistem, istoci se ta voda pa ponovo jos jednom da i najmanji trag G11 bude rastvoren. Tek tad sipaj G12 i onda si siguran da je ceo sistem ociscen, i spreman za upotrebu novog antifriza.

Ne mora to odjednom da se radi, moze i u roku od par dana, prospi G11, sipaj vodu (ali samo ako je destilovana, ako nije najbolje odjednom sve zbog kamenca i tvrdoce obicne vode koja nije dobro da stoji u rashladnom sistemu) vozi dan dva ... ponovo prospi tu pa natoci drugu i vozi malo , prospi posle dan dva i sipaj G12.

Razmera antifriza i destilovane vode ako sam mesas treba da bude 50:50, znaci ako staje u kompletan sistem 6 litara (obicno manje jer ne moze sva tecnost da otekne - zbog ovog se radi ispiranje ) 3 litre 100% antifriza i 3 litre destilovane vode ( NIKAKO obicna, jer ako stavis obicnu ponistavas ulogu antifriza ... )

G12 jeste pravljen zbog vece zastite aluminijumskih hladnjaka, ali ni G11 u Feliciji ni problem, ja konkretno koristim G11, konkretno Glysantin G48 BASF koncentrat koji razredjujem destilovanom vodom.

G12 antifriz u BASF ovoj izvedbi postoje 2 tipa... G30 koje je klasicni G12 antifriz sa OAT tehnologijom (organska kiselina) i noviji koji moze da se svrstava u G12+ a to je G40 sa Si-OAT tehnologijom ( organska kiselina uz primenu silikata, tzv hibridna tehnologija)

Pozdrav.

Van mreže vladach

• Active
  • **
« Odgovor #13 poslato: 09. Sep, 2014. 09:12 »
Zaboravih da napisem da slika temperature motora iz prvog posta u gradskoj guzvi je normalna. Posebno leti.

Upaljen je ventilator a ti si verovatno slikao kad je temperatura bila na maksimalnoj normalno dozvoljenoj vrednosti. Ventilator ce pokusati kazaljku da dovede u crticu na 90 stepeni, to je ona srednja. Ukoliko sa takvom temp. izadjes na malo otvorenog puta videces da se kazaljka relativno brzo vraca u srednji polozaj.

Normalna odstupanja kazaljke za temperaturu pri radnoj temperaturi, su u gornjem polozaju kao sa slike to bi bila neka maksimalna vrednost ... oko 100 stepeni i u minimalnom polozaju oko milimetar ispod srednje vrednosti (90 stepeni).

Antifriz je postojan do 112 - 113 stepeni ... posle toga kljuca !!!

• Style
« Odgovor #14 poslato: 09. Sep, 2014. 11:05 »
Dtuze sto si rekao za temperaturu sve je kao sto kazes, slikano je pre nego sto je ukljucio ventilator i posle toga obori na 90 a kada sam na otvorenom putu ne prelazi 90 stepeni. E sada pitanje je koji antifriz sipati? Unutar sistema imam samo vodu pa mislim da je nepotrebno da ispiram sistem.