Anketa

Koliko često perete (i čistite unutrašnjost) svoje Škode?

1x mjesečno
40 (25%)
2x mjesečno
34 (21.3%)
1x tjedno
36 (22.5%)
2x tjedno
11 (6.9%)
1x godišnje..kad se baš mora
6 (3.8%)
ne perem ga i ne čistim sam..to rade drugi tj. u autopranicama.
22 (13.8%)
perem ga i čistim skoro svaki drugi dan...čim se ukaže prilika
7 (4.4%)
ne perem ga..pere ga kiša i snijeg a suši vjetar
4 (2.5%)

Ukupno glasova: 140

Autor Tema: Anketa: Pranje i čiščenje svog limenog ljubimca, kako, koliko, čime...  (Pročitano 25080 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Turbo

Sunđer ne treba nikad koristiti ako se želi sačuvati lak što više.

Van mreže Vlada Gusar

Moj odgovor nije sa cime perem, vec s'kim perem

Van mreže vlada320

Koristeći najobičnije hemijsko sredstvo za domaćinstvo DUEL Carpet & Mebl Cleaner, koje u Maxiju košta svega 160 dinara, uklonio sam prljavštinu sa sedišta i tapacirunga sa 90% uspeha i tako na duže vreme odložio dubinsko pranje enterijera (koji je kod mene svetlo sive boje, pa se svaka prljavština vidi).
Ovo hemijsko sredstvo se pomeša sa vodom, napravi se sapunica i trlja se sunđerom, Nije potrebno nikakvo ispiranje. Vremenski mi je bilo potrebno malo više od  2 sata rada, jer sam hteo sve pedantno da uradim i bez preskakanja. Čak i ne miriše loše, mada je dosta jak miris, pa se nadam da će brzo da izvetri. U svakom slučaju, zadovoljan sam kako je sve ispalo - bolje od očekivanog.
Nažalost, nisam stigao da fotografišem - u stisci sam sa vremenom, imam svega 2 dana da spremim auto, sebe i porodicu za put na Sitoniju - Halkidiki. Više aktivnosti na forumu kada se vratim.
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Van mreže WEST 014

Ako nisi to hemijsko sredstvo izvukao napolje sa sve prljavstinom, nista nisi uradio. Samo si prljavstinu  povrsinski uklonio, sto bi rekli utabao. :D Prljavstina mora da se izvuce napolje, a za to postoji samo jedan nacin, da se koristi ekstrakciona masina.

Van mreže Turbo

Preteče me kolega, krenuo sam da kucam.

Tako si samo štroku nabio dublje u sedište, i eventualno nešto malo površinski uklonio, mada sumnjam.

Van mreže vlada320

Površinski i vizuelno su sedišta čista, to mi je i bio cilj. I sigurno su čistija od onih koji imaju enterijer crne boje, gde se prljavština ne vidi, pa ga i ne održavaju. Možda je neki deo prljavštine i nabijen dublje u sedište (mada sam usisao posle sušenja), ali verujem da je dobar deo prljavštine odstranjen i hemijski razgrađen.
Znao sam da će se perfekcionisti i oni sa viškom novca za bacanje na sve i svašta u vezi sa autom užasnuti na ovakav način održavanja enterijera, ali treba poštovati i one kojima je cilj u ovoj krizi da sa minimalnim ulaganjima maksimalno postignu na polju održavanja automobila. Ne znam šta bi i bilo interesantno u tome da sam rekao - otišao sam u perionicu i dao 30-50 evra za dubinsko pranje i pio sam sokić dok su neki PK radnici dirinčili na mome autu. To bi svi znali da uradimo i bez saveta, jedina je polemika u tome koja perionica to dobro radi, a koja ne i kakve su cene. A, verujem i da 99% vozača nema u ličnom posedu mašinu za dubinsko pranje enterijera, pa ostaje da se vidi šta se može učiniti u kućnoj radinosti i sa priručnim sredstvima.
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Na mreži Lignjoslav

I ja sam za vikend prao enterijer (sedista, tepih, vrata). Sredstvo koje sam koristio je Mer San. Rastvara se sa vodom, sundjerom se napravi pena koja se nanosi na tkaninu. Brzo se susi (sundjer u sedistu ne bude mokar jer sredstvo ne dopire do njega), miris koji ostavlja je prijatan i nije jak. Ispiranje nije neophodno, ja sam koristio vlaznu magicnu krpu da pokupim visak pene. Bez problema sam uspeo da otklonim fleke i mirise koje mi je ostavio prethodni vlasnik (mada, da budem iskren, auto i nije bio puno prljav unutra). Sve u svemu, ja sam zadovoljan postignutim rezultatima, videcemo kako ce se pokazati na duze staze. :)

• Vozi: Rapid Spaceback 1.0 tsi 2019- , Fabia htp mk1 2014-2019

Van mreže nebojsar

Da vi vidite sta je zezanje :) Kada kompletan enterijer predjes cetkicom za zube :) Ja sam za vikend radio generalno sredjivanje enterijera, obzirom da je u pitanju koza, turtle wax sredstvo za ciscenje koze i polako sa mekanom cetkicom preko njega. Sta je sve izaslo ne bi ste verovali, koza pre toga nije delovala zaprljano. Uglavnom 4.5 sata utrosenog vremena do perfektnog rezultata.
  • Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI

Van mreže Karlheinz

Sredstvo koje sam koristio je Mer San
Ja sam time pre par nedelja, uz pola sata posla, uz pomoć pene eliminisao uspešno par fleka sa prednjih i zadnjeg sedišta, kao i sa tepiha na podu. Nije baš idealna metoda, ali je vizuelni efekat odličan.
  • Vozi: Yeti

Van mreže WEST 014

Površinski i vizuelno su sedišta čista, to mi je i bio cilj. I sigurno su čistija od onih koji imaju enterijer crne boje, gde se prljavština ne vidi, pa ga i ne održavaju. Možda je neki deo prljavštine i nabijen dublje u sedište (mada sam usisao posle sušenja), ali verujem da je dobar deo prljavštine odstranjen i hemijski razgrađen.
Znao sam da će se perfekcionisti i oni sa viškom novca za bacanje na sve i svašta u vezi sa autom užasnuti na ovakav način održavanja enterijera, ali treba poštovati i one kojima je cilj u ovoj krizi da sa minimalnim ulaganjima maksimalno postignu na polju održavanja automobila. Ne znam šta bi i bilo interesantno u tome da sam rekao - otišao sam u perionicu i dao 30-50 evra za dubinsko pranje i pio sam sokić dok su neki PK radnici dirinčili na mome autu. To bi svi znali da uradimo i bez saveta, jedina je polemika u tome koja perionica to dobro radi, a koja ne i kakve su cene. A, verujem i da 99% vozača nema u ličnom posedu mašinu za dubinsko pranje enterijera, pa ostaje da se vidi šta se može učiniti u kućnoj radinosti i sa priručnim sredstvima.

Druze ne znam zasto si se nasao uvredjen...
1. To sto ti verujes da si uradio nesto ispravno, to je tvoje licno ubedjenje, ja znam da tako ne valja. A to ces i ti saznati za par dana kad se fleke vrate, ili ne daj boze pocne da smrdi auto.
2. Ti si u ovoj krizi bacio novac na tej mer san i nista nisi uradio, da si nekog ovde pitao mozda ne bi gubio vreme, da si pitao mene, ja bi ti uradio ili dzabe ili za neku mizernu cenu ako nisi pri parama.
3. U kucnoj radinosti moze svasta da se uradi, ali malo toga moze da se uradi da valja.

Van mreže Turbo

Meni su u komšiluku u perionici prošlo leto uzeli 500 dinara za prednja sedišta ako se dobro sećam, i tim vakumskim Karcherom izvukli prljavštinu iz sedišta. Baš je mnogo štroke izašlo, a auto tada bio 3 godine star.

Prvo naprskali rastvorom deterdženta, pa onda izvlačili. Sila prljavštine se skupila u rezervoaru, čak je bilo taloga, a posao od pola sata max.

Van mreže WEST 014

O tome se radi. Izvucem iz novijih automobila takvog mulja i prljavstine da je to strasno. O 20 god starim kolima i da ne pricam, ljudi pricaju posle: ja mislio moja sedista druge boje...

Van mreže krcaerdoglija

da si nekog ovde pitao mozda ne bi gubio vreme, da si pitao mene
koje sredstvo je najbolje koristiti za sedishta??poshto bi posle usisao sa kirby-jem???
  • Vozi: fabia 1.4 mpi 50 kw 2000

Na mreži Lignjoslav

U kucnoj radinosti moze svasta da se uradi, ali malo toga moze da se uradi da valja.

Ja bih najvise voleo da imam taj usisivac za izvlacenje vode i da sam operem enterijer kako treba. Ali posto nemam, ovo je bio jedini nacin (sa raznoraznim "perionicama" (po preporuci) imam jako losa iskustva i ne bih vise sa njima da se bakcem). Cuo sam da npr. u Engleskoj postoje firme koje se bave iznajmljivanjem ovih usisivaca, nisam nigde video da tako nesto postoji i kod nas.

• Vozi: Rapid Spaceback 1.0 tsi 2019- , Fabia htp mk1 2014-2019

Van mreže WEST 014

Ja koristim stvari namenjene bas za dubinsko, a to se kupuje na kante od 4, 10 ili 12l. Meguiars, Ma-Fra i drugi.

Probaj sa ovako necim,
http://www.kopren.co.rs/eprodavnica/index.php?cmd=det&art=627%20400&brd=1&grp=16

A usisivace koji mogu da usisavaju i vodu mozete kupiti vec od nekih 5-6000 dinara.