Autor Tema: problem sa velikim vanjskim ventilatorom hladnjaka  (Pročitano 10279 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže necko_saZapočeo temu

problem sa velikim vanjskim ventilatorom hladnjaka
« poslato: 26. Avg, 2014. 22:38 »
Najprije bih da pozdravim sve clanove foruma.

Odnedavno sam vlasnik auta Fabia 1.4 16V 74kw. Cuo sam razne price o ovom auto, kao i ugradjenom motoru. Komentari su bili od onih najcrnijih do pohvalnih.
Bilo kako bilo, kupio sam ga i sada ga pokusavam dovesti do stanja sa kojim cu biti zadovoljan.
Pored redovnog servisa zamjene ulja i filtera (svih), imao sam problem i sa EGR ventilom. I on je zamjenjen i problem koji je bio vezan za njega je otklonjen.
Dodao bih jos i to da dosta problema na autu rijesavam samostalno, tj. majstore posjecujem u slocaju nedostatka znanja ili potrebnog alata.

Ono sto zapravo zelim reci je problem koji je i dalje prisutan na motoru a vezan je za temperaturu motora, tj rashladne tekucine. Kazaljka na satu, kada je motor postigao radnu temperaturu nikada ne dolazi do uspravnog nivoa, kako bi to trebalo da bude, vec nekih oko 3mm lijevo, tj, niza je temperatura. Mijenjao davac temperature kao i termostat ali je problem ostao isti. Ima li neko prijedlog sta uzrokuje tu cudnu pojavu?
Takodjer sam primjetio da se mali(desni) ventilator hladnjaka cesto pali u voznji (ja ga cujem kada stojim na semaforu), ali veliki lijevi ventilator se ne pali nikako kada je ugasena klima. Dakle, kada je ugasena klima, samo se mali ventilator pali.

Kad se ukljuci klima, upale se oba ventilatora, ali je problem sto se veliki ventilator pali samo u onoj najbrzoj brzini.

Pitanje je da li veliki ventilator posjeduje dvije brzine i da li se on pali i kada je iskljucena i ukljucena klima?
Danas sam kod jednog lokalnog majstora mijenjao, tj. testirao onaj kontroler ventilatora koji se nalazi ispod akumulatora. Ugradili so isti kontroler sa drugog auta i nije bilo priomjena.

Savjet dobro dosao.

Hvala
  • Vozi: Fabia 1.4 16V 74kw karavan

Van mreže t.salai

Odg: problem sa velikim vanjskim ventilatorom hladnjaka
« Odgovor #1 poslato: 27. Avg, 2014. 00:37 »
1. Prva brzina ventilatora ti ne radi.

2. Termostat moze biti nov i felerican, isto tako ako si mijenjao samo ulozak termostata ali ne i kuciste moze uzrokovati zapinjanje tako da je uvijek otvoren veliki krug hladjenja.

3. Za svaki slucaj da pitam, jel ti se kazaljka uredno poravna na 0 sa onom crticom kad je ugaseno auto ? ( ovo govorim jer sam sa prijateljevom Fabijom na belaj udario u vezi kazaljke temperature sve dok nisam primjetio da je netko ceprkao po instrument tabli i nije vratio kazaljku kako treba)  ;D
  • Vozi: Skoda Fabia - 1.9 TDI vRS - OEM+

« Odgovor #2 poslato: 27. Avg, 2014. 01:13 »
1. Da li to znaci da je problem u samom ventilatoru ili postoji neki sklop van ventilatora koji upravlja brzinama ventilatora?

2. Slazem se...desava se i to. Onaj poklopac terostata nisam mijenjao jer sam vizuelnim pregledom utvrdio da je stari ispravan, tj, ono leziste sa rupicom gdje ulazi igla termostata je bilo ok.

3. To za kazaljku, kada je ugaseno auto nisam obracao paznju. Provjerit cu sutra.

Van mreže vlada320

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 42
  • Škoda - best for money
« Odgovor #3 poslato: 27. Avg, 2014. 01:19 »
Imam Fabiju sa istim motorom već 4 godine i gotovo identične probleme sam imao kada sam je kupio, mislim da je sve bilo nasleđeno od prethodnog vlasnika. Takođe sam u startu menjao EGR ventil, kasnije skidane i očišćene obe cevi do EGR ventila - bile pune gareži.
U jednom momentu mi temperatura pređe pola skale, odem kod majstora i ustanovi mi da ne radi prva, već samo druga brzina velikog ventilatora, pa sam ga zamenio novim i taj još uvek radi bez problema. Koliko se ja sećam, veliki (levi ventilator) je glavni i ima 2 brzine. Desni - manji ventilator bi trebao da se uključuje kada radi klima (ako se dobro sećam - prošlo je dosta vremena) i nisam siguran da li i desni ima 2 brzine (mislim da ima). Ta kutijica ispod akumulatora (mislim da je bele boje, veličine pakle cigareta) je relej ventilatora hladnjaka. I taj relej je kod mene bio problem, ali ga je majstor popravio i uštedeo mi 125evra. Uopšte, kod Fabije nije retkost otkaz ventilatora hladnjaka, to su mi mnogi mehaničari rekli.
To što kazaljka temperature motora ne dostiže pola skale može da bude uzrok ugrađen termostat koji otvara na manjoj temperaturi od propisane, a i kvalitet delova (koji nisu original) je loš, pa možda i kao nov ne valja. Meni je stari termostat počeo da otvara na 75 stepeni (kažu od starosti) pa sam i njega zamenio pre 2 godine. Sada kazaljka stoji na pola skale i za milimetar pređe. Ali i da je termostat vode otvoren stalno, motor mora da dostigne 90 ili više stepeni da bi se uključio ventilator - dakle, kazaljka na pola skale i više. Na prikačenoj dijagnostici je moguće očitati tačnu temperaturu, pa je uporediti sa onom na instrument tabli - sredina je 90 stepeni.
Još par saveta, vezano za taj motor:
Zahteva benzin dobrog kvaliteta, najbolje od 98 oktana (ili 100) kako i piše na vratima rezervoara;
Uzrok lošeg rada na hladno može biti oksidacija na krajevima kablova do razvodnika;
Obavezno koristiti crveni G12 antifriz, jer je i blok motora od lakih metala;
Uobičajeno je da se zimi javlja skrama od kondenza u ulju sa unutrašnje strane čepa za dolivanje i ako je sve u redu;
Ako ima puno skrame na čepu za ulje, a jaki su mrazevi - zameniti ulje novim i pre roka, jer je javna tajna da taj VW motor ima konstrukcijsku grešku i da kondenz u ulju može da se zaledi i potpuno zatvori uljne kanale (objavljeno na portalu Autobolda);
Ponekad trba očistiti obe cevi do EGR ventila, a ne samo ventil;
Dešava se da preko iberlaufa ubacuje ulje u kućište filtera za vazduh, pa povremeno treba očistiti usis...

Inače, bez obzira na sve sitne mane, ja sam zadovoljan motorom - potrošnja mala, a performanse odlične. Jeste 1.6 VW motor dugovečniji, ali i znatno više troši benzina.
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Van mreže vlada320

• Laurin&Klement
  • Škoda - best for money
« Odgovor #4 poslato: 27. Avg, 2014. 01:25 »
I da - relej ventilatora uključuje 1. i 2. brzinu ventilatora hladnjaka.

« Odgovor #5 poslato: 27. Avg, 2014. 21:13 »
Danas sam svratio do jednog majstora i nakon kraceg testiranja i on je posumnjao na taj relej ispod akumulatora. Slikao sam mu kataloski broj.

Sutra sam se narucio u jacem servisu pa ce na detaljan pregled.

Jos jedna nedoumica vezana za rad ventilatora.
Cesto mi se pali onaj mali ventilator u toku voznje i kada je klima ugasena. Uvjek kada sam na npr. semaforu, cujem kako se pali. To je normalna pojava?

Druga nedoumica je vezana za snagu motora.
Obzirom da vozim i audia 1.9 od 130ks, mogu subjektivno reci da ovaj motor fabije nema ni pola snage tog audija.

Jesu li stvarno toliko tromi ti motori od 101ks?
Kako da provjerim tu karakteristiku ?

Van mreže vlada320

• Laurin&Klement
  • Škoda - best for money
« Odgovor #6 poslato: 27. Avg, 2014. 22:28 »
Ima 100ks, ali da bi se osetila i razvila ta snaga potrebno je prvo sipati benzin od minimalno 98 oktana i zavrteti motor na minimalno 4400 obrtaja, jer taj motor tek na tako visokom broju obrtaja razvija najveći obrtni momenat.
Dakle, da još jedanput ponovimo: NE mogu se porediti atmosferski benzinski motor i turbo dizel motor, to su dva različita sveta. Taj turbo dizel ima sigurno duplo veći obrtni momenat i razvija ga na niskih 1500-2000 obrtaja.

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 16
« Odgovor #7 poslato: 27. Avg, 2014. 22:29 »
Taj Audi ide 10.1-10.7 do sto, zavisno da li je A4 ili A6 u pitanju, Fabija 1.4 16v ide 11.5s, tako dan nije mnogo sporija ali su motori potpuno različite "naravi" i drugačije se voze, pa ako probaš Fabiju da voziš kao što voziš Audija, dobićeš kilava ubrzanja, a i kod Audija zbog PD dizela koji je u njemu subjektivni osećaj ubrzanja je mnogo bolji nego što zapravo jeste.

Edit: A slažem se sve sa Vladom, obrtni pravi razliku u elastičnosti, ona nedostaje atmo benzincu, tako da zahteva mnogo više rada menjačem i veću potrošnju da bi se dobila adekvatna međuubrzanja.

« Odgovor #8 poslato: 27. Avg, 2014. 23:58 »
Ovaj moj 1.9 96kw ima 310Nm pri 1900 obrtaja a Fabia 1.4 74kw, 126Nm pri 4400 obrtaja sto govori dovoljno o razlikama.
Danas sam u Fabiu sipao 100 oktanski benzin pa ce sutra na testiranje  :))

Moze li mi nego reci nesto o problemu (gore opisao problem) konstantnog ukljucivanja malog ventilatora u toku voznje i sa iskljucenom klimom?

Van mreže hatuna1983

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 12
« Odgovor #9 poslato: 28. Avg, 2014. 17:58 »
Ovaj moj 1.9 96kw ima 310Nm pri 1900 obrtaja a Fabia 1.4 74kw, 126Nm pri 4400 obrtaja sto govori dovoljno o razlikama.
Danas sam u Fabiu sipao 100 oktanski benzin pa ce sutra na testiranje  :))

Moze li mi nego reci nesto o problemu (gore opisao problem) konstantnog ukljucivanja malog ventilatora u toku voznje i sa iskljucenom klimom?

Ne pocinji svega ti o dizel-benzin varijantana, proslo ratiste nam se jos hladi na tu temu :) Ni ranjeni i poginuli nisu jos  zbrinuti kako treba :)
  • Vozi: Škoda Octavia A5 2006 1.9 TDI BJB 77kw Elegance

« Odgovor #10 poslato: 28. Avg, 2014. 22:05 »
Hehehe. Moram naci tu temu :))

Danas zamjenio ventilator i sve radi za 5-icu.

Takodjer danas ugradjen alarm.

Ostaju mi jos seleni i auto ce biti tip- top.

« Odgovor #11 poslato: 01. Sep, 2014. 00:19 »
Evo da dodam da sam jucer rastavio stari ventilator i nasao kvar.

Necete vjerovati, dva spoja su bila u "hladnom" lemu. Prelemio sve, sastavio, testirao i radi.

Pokusat vratiti novi ventilator u prodavnicu u kojoj sam kupio.

Dakle, ne kupujte odmah novi ventilator, vec pokusajte rastaviti stari i vidjeti u cemu je problem, jer iskreno, nema tu sta puno da se pokvari. Mogu biti i cetkice ali se i one mogu zamjeniti za 5-10€.

Van mreže Karlheinz

• Administrator
  • L&K ugled: 104
« Odgovor #12 poslato: 01. Sep, 2014. 00:36 »
Bravo!
  • Vozi: Yeti

Van mreže krcaerdoglija

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 54
  • ERDOGLIJA KINGDOM
« Odgovor #13 poslato: 01. Sep, 2014. 01:04 »
Necete vjerovati, dva spoja su bila u "hladnom" lemu. Prelemio sve, sastavio, testirao i radi.
ma nishta dok sam ne uzmesh stvar u svoje ruke!!!svaka cast!!!
  • Vozi: fabia 1.4 mpi 50 kw 2000

« Odgovor #14 poslato: 18. Sep, 2014. 23:50 »

3. Za svaki slucaj da pitam, jel ti se kazaljka uredno poravna na 0 sa onom crticom kad je ugaseno auto ? ( ovo govorim jer sam sa prijateljevom Fabijom na belaj udario u vezi kazaljke temperature sve dok nisam primjetio da je netko ceprkao po instrument tabli i nije vratio kazaljku kako treba)  ;D

Kako da vratim kazaljku u normalno stanje jer sam primjetio kada je ugaseno auto da kazaljka ide ipod one bijele linije za minimum.

Login = pun pristup, 0 reklama

Zdravo! Uloguj se ili Registruj. Novi aktivacioni Email?