Autor Tema: karburator ili isparivac  (Pročitano 1852 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže duleyoZapočeo temu

• RallyeSport
  • Ugled: 2
karburator ili isparivac
« poslato: 07. Sep, 2014. 01:11 »
imam problem sa prvim paljenjem, koristim iskljucivo plin, dok kazaljka temp. ne pocne bar malo da se penje ne smem da pustam gas, trokira gasi se, nastelujem ler gas al sutra opet kao da nisam, dakle problem sa hladnim motorom....

Na mreži bigor

• Laurin&Klement
  • Ugled: 39
Odg: karburator ili isparivac
« Odgovor #1 poslato: 07. Sep, 2014. 09:29 »
 :) pa pali na benzin kako je i predviđeno
  • Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ

Van mreže olajkris

• Laurin&Klement
  • Ugled: 23
« Odgovor #2 poslato: 07. Sep, 2014. 12:23 »
Oznaci gde ti stoji razvodnik. pomeri ga npr jedno 2-3mm  kontra od smera skazaljke. i po potrebi pola kruga ili manje dodaj na leru karburatora. posla samo dosteluj plin. Kazem jer mi je tako nastelovao majstor dva ili tri puta dok nisam uzeo sam i tako stavio. imam mali ler kad je hladan nekih 600 700 obrtaja. ali to traje 2 do 3 min i posle normalno i ne gasi se.

• RallyeSport
« Odgovor #3 poslato: 07. Sep, 2014. 20:45 »
znaci isparivac nije? to oko ler gasa sam pokusavao ja mislim a razvodnik nisam dirao, probacu i to

Van mreže olajkris

• Laurin&Klement
« Odgovor #4 poslato: 08. Sep, 2014. 11:50 »
jel treba puno da okreces na isparivacu sraf da bi reagovao na promenu lera?

• RallyeSport
« Odgovor #5 poslato: 08. Sep, 2014. 15:36 »
krug jedan levo desno zavisi kako kad, mozda 1,5

Van mreže olajkris

• Laurin&Klement
« Odgovor #6 poslato: 09. Sep, 2014. 00:06 »
nekako mi je mnogo rekao bih ali ne mogu da tvrdim da su membrane dosta krute vec i pri kraju. to se obicno zna kada teze reaguje na pomeranje srafa. tj vise treba da okreces da bi reagovalo.

Van mreže vladach

• Active
  • **
« Odgovor #7 poslato: 09. Sep, 2014. 10:37 »
Mozda gresim, ali mi se cini da automatski sauh ne radi kako treba.
Naime, kod prvog paljenja automobila (hladan start) auto se pali uz kontrolu i blago pritiskanje papucice gasa, dok ne uhvati smesu i upali auto, u tom trenutku kad je automobil vec upaljen automatski sauh preuzima posao i dodaje onoliko smese goriva koliko treba motoru da bi radio normalno. To se vidi ako pustis sve (ne dodajes vise gas) i auto pocne da penje obrtaje motora. Od 1200 do 1800 neki put ako je bas hladno. U tom trenutku pa sve dok se ne postigne radna temperatura automobil ima ukljucen automatski sauh. Kad se postigne radna temperatura sauh se iskljucuje i obrtaji su na 800.

Kod felicije postoji mogucnost ranijeg iskljucivanja automatskog sauha tako sto ces naglo pritisnuti papucicu gasa preko polovine i odmah pustiti. U hladnijim danima to nije bas preporucljivo.

Takodje tu postoji i jedan (nazovimo ga toplotni senzor) koji kad je hladno automatski zatvara usisnu granu, (ima kao jedna klapna) i otvara manji usis blize motoru. Kako se auto postepeno zagreva, tako se veliki usis koji dovodi hladan vazduh do karburatora postepeno otvara i smanjuju se obrtaji.

Ler gas bilo na benzinu ili na plinu se namesta kad je automobil postigao radnu temperaturu ... mozda cak i sa ukljucenim potrosacima (svetla, ventilator motora i ventilator u kabini, muzika eventualno) postoji mogucnost da kad ukljucis potrosace a ler gas nije nastelovan, padnu obrtaji motora, jer njemu treba vise snage da proizvede tu struju ... posebno ako alternator nije bas u sjajnom stanju ... ali to je vec druga krajnost.

PS ... Kako radi na benzinu ... takodje hladan start ? Ako se isto desava onda nema veze do isparivaca.