Autor Tema: Zimske gume, saveti,dileme,iskustva. Sezona: 2014/15  (Pročitano 34690 puta)

0 članova i 11 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Turbo

Odg: Zimske gume, saveti,dileme,iskustva. Sezona: 2014/15
« Odgovor #30 poslato: 21. Okt, 2014. 19:33 »
Što bi ih vozio od 01.11. do 01.04. kad to više nije obavezno? Ja ih namontiram kad smatram da treba a skinem takođe kada smatram da mi nisu neophodne.

Van mreže krcaerdoglija

« Odgovor #31 poslato: 21. Okt, 2014. 19:38 »
Novi Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima primenjuje se od 04. maja 2012. godine.

U delu koji se odnosi na obaveznu i zimsku opremu ovaj Pravilnik predviđa da u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm.Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni. Van navedenog perioda, vozila mogu biti opremljena zimskom opremom.

U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu.
U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.
  • Vozi: fabia 1.4 mpi 50 kw 2000

Van mreže Crveni gormit

« Odgovor #32 poslato: 21. Okt, 2014. 20:15 »
bila je neka prica, ko zna da li je urbani mit, da u slucaju cukanja, ako nemas zimske gume u to doba, onda ti osiguranje ne priznaje stetu

e to je dobar razlog za montazu azimskih guma u predvidjenom periodu. ja za vikend stavljam gume u gepek, pa cu da ih montiram oko prvog

Na mreži bigor

« Odgovor #33 poslato: 21. Okt, 2014. 20:27 »
Jos necije iskustvo !?
Ja na golfu vec 4 sezone vozim winteru i izdrzat ce i ovu godinu sigurno,a striktno se drzim da ih montiram cim krene sezona.
Kupio sam i za oktaviu set prosle godine nisu se ni malo pojele a zima je bila bas topla. Prije sam po Bosni vozio marsal gume
ali ih nesto nisam vidjao ovdje za uzeti, uzlazio sam sa njima sa zadnjom vucom gdje drugi nisu sa prednjom.
Ne znam koliko ti je bas po Bg potrebna najkvalitetnija guma jer realno nemas nekakvih ekstremnih situacija kao na planinama.
Potrosenost gume zavisi i od tezine vozila,a za tvoju fabiju bilo koje da uzmes trebaju izdrzati 4 sezone
  • Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ

Van mreže jole

« Odgovor #34 poslato: 21. Okt, 2014. 22:04 »
Niko ne spominje Michelin alpin?Jel neko troši?  Dve godine vozim, OK su...
  • Vozi: Octavia 1.9tdi 2011

Van mreže Neba

« Odgovor #35 poslato: 21. Okt, 2014. 22:18 »
Što bi ih vozio od 01.11. do 01.04. kad to više nije obavezno? Ja ih namontiram kad smatram da treba a skinem takođe kada smatram da mi nisu neophodne.

bila je neka prica, ko zna da li je urbani mit, da u slucaju cukanja, ako nemas zimske gume u to doba, onda ti osiguranje ne priznaje stetu
Za par dana putujem kolima do Praga, a koliko sam cuo u EU sve i da mene neko cukne otpozadi osiguranje istog nije duzno da me obesteti... Zlu ne trebalo.

Ne znam koliko ti je bas po Bg potrebna najkvalitetnija guma jer realno nemas nekakvih ekstremnih situacija kao na planinama.
Potrosenost gume zavisi i od tezine vozila,a za tvoju fabiju bilo koje da uzmes trebaju izdrzati 4 sezone
Zato sam i pitao za razliku i misljenje Wintera / Eskimo razlika u ceni je manja od 2 evra po pneumatiku

Niko ne spominje Michelin alpin?Jel neko troši?  Dve godine vozim, OK su...

Isto tako pre dve godine sam dobio povoljno nesto oko 11500 dve Alpin A4 sa sve montazom dok je Wintera bila nepunih 9000 i rekoh nek ide zivot. I eto za dve zime te michelinke videse dva puta sneg. Nisu se nesto pojele, bar nemam utisak da su izgubile vise od 1-2mm za predjenih 16000km. Ono sto sam primetio jeste da su na pojedinim mestima pocele spajati delovi gume koji su razdvojeni sitni rezom karakteristicnim za zimske pneumatike i to verovatno zbog voznje po asvaltu sve vreme... Po mokrom su odlicne po meni. Sneg to malo sto su gazile bilo je bez ikakvih problema....
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Van mreže Turbo

« Odgovor #36 poslato: 21. Okt, 2014. 23:58 »
Ne može obavezno osiguranje od autoodgovornosti da te uslovljava nečim mimo zakona. Što se tiče kaska i ostalog, to je moguće da traže zimske uvek, mada ne znam po kom osnovu jer je to izbačeno, taj period.

Što se tiče EU, raspitaj se, mislim da retko koja država insistira na zimskim gumama zimi. Ali ne mogu da tvrdim.

Na mreži zare

« Odgovor #37 poslato: 22. Okt, 2014. 00:07 »
Ja bas mislim da u EU su obavezne zimske gume zimi, bar u zemljama gde pada sneg. Mislim da to vazi godinama u nazad a i mi smo taj propis preuzeli u poslednjem zakonu a onda pa ga malo prilagodili uredbama. Tj. ne mora zimska guma ako nema snega...

Van mreže sasacalko

« Odgovor #38 poslato: 22. Okt, 2014. 08:57 »
         U Nemačkoj treba zimska guma - zbog osiguranja, s tim da kod njih je min dubina šara na zimskim gumama 1,6mm, kao i na letnjim. U Sloveniji treba zimska guma, min dubina šara 3mm.  ;)
        Pročitaj:  http://www.amss.org.rs/?option=com_content&view=article&catid=80%3Asaveti-i-preporuke&id=169%3Aupotreba-zimske-opreme-u-pojedinim-zemljama-evrope&Itemid=91

Na mreži zare

« Odgovor #39 poslato: 22. Okt, 2014. 09:30 »
Vidis, nisam znao, ne znam odakle mi to da u EU obavezno idu zimske gume. Skoro sve zemlje imaju nasu sadasnju "uredba" varijantu da su zimske gume obavezne samo kada je sneg. Sto li mi jedemo ono sto se ne jede pa se uvek pravimo pametni, nikada mi nece biti jasno...

Van mreže Neba

« Odgovor #40 poslato: 22. Okt, 2014. 10:27 »
Ne može obavezno osiguranje od autoodgovornosti da te uslovljava nečim mimo zakona.

Što se tiče EU, raspitaj se, mislim da retko koja država insistira na zimskim gumama zimi. Ali ne mogu da tvrdim.
Znam coveka koji zivi u Becu, imao je prosle zime slucaj da ga je od pozadi udario drugi automobil. Imao je letnje gume, slucaj je zavrsio na sudu i procesu njegovog advokata advokata osiguranja i saobracajnog vestaka u dokazivanju da li bi do udesa doslo da je imao zimske gume odnosno da li bi mozda bila slabija maksimalna sila kocenja koju je on ostvario da ne bi udario vozilo ispred pa time uzrokovao da ga ovaj od pozadi udari.... Sve u svemu advokat za jedno rociste u Austriji ce kostati ko set winterica :D Na kraju je dobio otstetu ali cemu sve to !?

Takodje sta ako treba da otputujes negde na Zlatibor recimo pocetkom Novembra ?! Kad se vratis vratices i letnje gume - nema sanse? To je ok ako ne mrdas iz BGa cele zime pa kad najave sneg tad uradis promenu... Ista prica vazi i za mart mesec...

Tako da okreni obrni namesti se da ces voziti zimske gume uglavnom po asvaltu a neretko i na temperaturi preko 15 stepeni pa cak i preko 20....

• Vozi: Fabia 1.9 SDI

Van mreže djordjebg

« Odgovor #41 poslato: 22. Okt, 2014. 15:15 »
To pokrece i pitanje isplativosti zimskih guma, ako se stavljaju zarad 2-3 snezne nedelje u Beogradu ( prosle zime ne znam ni da li je 10 celih dana bilo snega). Isplativije je parkirati auto u to doba i voziti se prevozom.
Opet ako se kupuju ja sam za opciju tih 5 meseci, evo danas je bilo priclino hladno izjutra, uz obilnu kisu i ne vidim sta bi falilo zimskim gumama. Pre ce one ostariti nego sto ce ih potrositi varijacije vremena u toku zime.

Van mreže Turbo

« Odgovor #42 poslato: 22. Okt, 2014. 16:27 »
Znam coveka koji zivi u Becu, imao je prosle zime slucaj da ga je od pozadi udario drugi automobil. Imao je letnje gume, slucaj je zavrsio na sudu i procesu njegovog advokata advokata osiguranja i saobracajnog vestaka u dokazivanju da li bi do udesa doslo da je imao zimske gume odnosno da li bi mozda bila slabija maksimalna sila kocenja koju je on ostvario da ne bi udario vozilo ispred pa time uzrokovao da ga ovaj od pozadi udari.... Sve u svemu advokat za jedno rociste u Austriji ce kostati ko set winterica :D Na kraju je dobio otstetu ali cemu sve to !?

Takodje sta ako treba da otputujes negde na Zlatibor recimo pocetkom Novembra ?! Kad se vratis vratices i letnje gume - nema sanse? To je ok ako ne mrdas iz BGa cele zime pa kad najave sneg tad uradis promenu... Ista prica vazi i za mart mesec...

Tako da okreni obrni namesti se da ces voziti zimske gume uglavnom po asvaltu a neretko i na temperaturi preko 15 stepeni pa cak i preko 20....

Slažem se u potpunosti. Da imam neku standardnu dimenziju vozio bih All season cele godine.

Na mreži bigor

• Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ

Na mreži zare

« Odgovor #44 poslato: 22. Okt, 2014. 18:04 »
Nista na ovom snimku nije neobicno. Bio je sneg i led, obavezan si da vozis zimske gume. Izazvao si udes, nisi imao zimske gume, tj. bio si tehnicki neispravan i normalno da osiguranje nece da nadoknadi stetu. Tako je vec par godina od kada je moguce voziti letnje gume zimi ako nema snega.
Da je bila ista situacija bez snega i leda, osiguranje bi moralo da nadoknadi stetu. Bez obzira sto su letnje gume a zimsko vreme ali bez snega.