Autor Tema: Zimske gume, saveti,dileme,iskustva. Sezona: 2014/15  (Pročitano 34682 puta)

0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

Na mreži bigor

Odg: Zimske gume, saveti,dileme,iskustva. Sezona: 2014/15
« Odgovor #45 poslato: 22. Okt, 2014. 18:59 »
Ja to gledam ovako. Ako gume mogu da izdrze 5 sezona kada pazis na njih i ne vozis ih dok ne krene mraz i poledica,
a 4 sezone ako ih montiras 1 novemra, na gubitku si mozda nekih 40-50 evrica.
Panduri te nece kazniti ako  nema poledice, mozda ce ti i osiguranje izaci u susret ako napravis nekakvo cukanje
ali nisam siguran ako skrsis nekakav auto od 50 000 evrica.
Tad ce da traze bilo koji razlog da eskiviraju placanje stete,a ljetnje gume u zimskoj sezoni je odlican razlog.
Ovako ih ja nabacim kad je vrijeme i ne razmisljam o pravnim zavrzlamama, ispostovao sam sto su trazili
  • Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ

Van mreže nikola indjija

« Odgovor #46 poslato: 23. Okt, 2014. 18:28 »
Ja sutra stavljam tigar zimske 195.65.15 5300din sa montazom i balansiranjem po komadu.U svakom slucaju bolje da trosim njih nego michelin letnje, a zimske su bolje ne samo za sneg nego i za kisu i nize temperature.
  • Vozi: skoda oktavia 3 1.2 tsi 105hp+seat cordoba 1.9sdi+fiat ducato 2.8 jtd

Van mreže Turbo

« Odgovor #47 poslato: 23. Okt, 2014. 18:57 »
Imaš mnogo boljih guma od Vintere za isto ili manje para.

Poslato sa HUAWEI P6-U06 uz pomoć Tapatoka

Van mreže nikola indjija

« Odgovor #48 poslato: 23. Okt, 2014. 19:18 »
Sava, barum?
Ista klasa kao i tigar
  • Vozi: skoda oktavia 3 1.2 tsi 105hp+seat cordoba 1.9sdi+fiat ducato 2.8 jtd

Van mreže Turbo

« Odgovor #49 poslato: 24. Okt, 2014. 00:49 »
Sava je pet u glavu za Tigar, Barum takođe znatno bolji, tu je i Hankook, Kumho, BFG, trebale bi biti u toj dimenziji slične cene, i da su 1000 skuplje po komadu, vrede mnogo više. Tigar ne sme toliko da košta, guma je kršina.

Na mreži 2 BusyZapočeo temu

« Odgovor #50 poslato: 24. Okt, 2014. 05:13 »
Mišljenja sam da stil vožnje,iskustvo,pažnja i prilagođavanje brzine uslovima na putu najbitnije utiče na bezbednost u zimskim uslovima.Takođe i dubina šare pneumatika.
To što se ovde pljuje po Winter1,inače najprodavanijoj gumi u Srbiji,je bez osnova.Ona je odlična guma za naš budžet.Vozila snage do 100 KS i ne bi trebalo da imaju neku fensi gumu tipa NOKIAN,MIŠELIN,PIRELI.Po,meni,to je bacanje para.
Sa druge strane,ako neko nema dovoljno novca da kupi pomenute brendove pneumatika sa fensi cenom i kvalitetom koji je iznad Winter1,da li to znači da treba isključiti iz saobraćaja svako vozilo koje poseduje WINTER1?U ovom slučaju najmanje 65% vozila u Srbiji.
Budimo realni i pošteni,živimo u državi u kojoj 90% stanovništva sastavlja kraj sa krajem meseca na jedvite jade pomoću dozvoljenih minusa,zajmova,finansijskih akrobacija i ponekog neplaćenog računa.

Послато са LG-D373

Na mreži bigor

« Odgovor #51 poslato: 24. Okt, 2014. 07:44 »
Svako ce od nas da kupi gume po svom nahodjenju ma sta god mi pisali ovdje.
Naravno da wintere nisu najbolje na trzistu ali da me ko pita koje su im mane ja ne bih znao navesti ni jednu.
Eventualno su mekane sa strane i lako pucaju ako pronadjes nekakvu vecu rupu :-[
  • Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ

Na mreži zare

« Odgovor #52 poslato: 24. Okt, 2014. 08:19 »
To sto Wintera puca po nekada sa strane je povremena boljka Tigar guma. Setite se kako je pucala TG620. Ali time se placa danak udobnosti i mekanoj gumi.
Da je Wintera savrsena, nije, kao ni jedna druga guma, ali da je bas toliko djubre, sigurno nije. Koliko zimskih guma ce da prezivi celogodisne maltretiranje na nasim putevima kao sto prezivi Wintera a da se ne oljusti do platna. Za nase uslove (zime) i standard skoro pa savrsena guma. Posebno za 95 % ljudi koji voze normalno i ne manijace se od semafora do semafora a na putu ne misle da su reli vozaci.
Da smo Svajcarska ili Svedska gde je sneg 5 meseci godisnje pa bi mogli da pricamo o "mnogo" boljim gumama. Ovako sa 10 ili max 20 dana po zimi u proseku sa snegom, ljudi kupuju ono sto ce zavrsiti posao u razlicitim uslovima a ne samo po snegu.

Van mreže Turbo

« Odgovor #53 poslato: 24. Okt, 2014. 09:35 »
Problem je u tome što je Vintera skuplja od nekih guma koje su bolje od te iste Vintere. I što ta ista Vintera u Mađarskoj i BiH košta znatno manje, a trebala bi više jer je izvezena. Daleko je to od savršenstva i to može da kaže samo neko ko nije probao drugo. Vintera je upravo najlošija u uslovima koji su zimi najčešći A to je mokar i vlažan kolovoz. Tu je najgora. Po dubokom snegu je još i dobra.

Žare to što se Vintera ne potroši dok je voziš celo leto to samo govori koliko je to loša guma za zimske uslove.

2Busy, to što je u zemlji loša finansijska situacija neće pomoći Vinteri da bude bolja guma.

Van mreže Neba

« Odgovor #54 poslato: 24. Okt, 2014. 09:50 »
Ja sam uzeo Sava Eskimo gumu ovaj put :D takoda cu voziti kombinaciju Alpin A4 i Sava Eskimo...

Wintera je po meni daleko od lose gume (do dimenzije 185 i za manje automobile, vece nisam vozio jos manje na Winteri. Inace imam i par Alpin A4). Kao i hrana i sve ostalo se pravi potrebama prvenstveno svog podneblja. Italijanski kroj odela XXL je manji od necijeg L jer je prosecan italijan 160cm i 65kg (bez uvrede ikome)...
Tako i Wintera1 je guma koja ponajvise odgovara vecini vozaca u Srbiji a to je neretko voznja iste cele sezone.
Moje neko iskustvo jeste da Wintera dosta dobro drzi u krivini, izvuce lepo sa parkinga iako je komsija otkopavajuci put svom ljubimcu sa "firmiranim" gumama zatrpao tvoj. Jedino sto joj ja mogu zameriti jeste sklonost ka proklizavanju na mokrom putu prilikom kocenja, posebno kada je temperatura nesto visa.
« Poslednja izmena: 24. Okt, 2014. 10:01 Neba »
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Van mreže Jesa

« Odgovor #55 poslato: 24. Okt, 2014. 09:53 »
Stavimo zakon i novac na stranu na trenutak, upotrebimo zdrav razum.

Ako su vremenske prilike takve da svojstvo letnjeg pneumatika nije pogodno za naredni period, a taj pneumatik je prvi u kontaktu s asfaltom, da li bi kao individualci uvek tezili ka tome, da vase vozilo ima adekvatne pneumatike?
U nepredvidjenim situacijama, kao sto je naglo kocenje, nagla promena pravca i sl, gde zbog vase i/ili tudje greske morate brzo da reagujete, letnji pneumatik, nece biti na visini zadatka.

Vec godinama unazad, na svim svojim vozilima sam imao sva 4 zimska pneumatika, a ukoliko finansijski nisam mogao da ispratim, imao sam i razlicite brendove (2+2) na tockovima.
Trenutno za Fabiu imam dva seta felni. Lenjte alu sa Michelinkama i zimski celicni set sa 4x Wintera, od cega sam sve 4 kupio prosle godine, 2 nove i 2 iz 2010 sa odlicnom sarom.
Tesko je izdvojiti te novce na gomili od jednom, ali na svakih 5 godina, je to neophodno za zimske gume, pa makar uzeti dve nove za pogonske tockove.

Pre par godina sam imao sitaciju na pancevackom putu. Padao je sneg, i relativno tanak sloj se nahvatao na kolovozu. Ttada sam jos vozio skodu feliciu. Vozio sam levom trakom, u kolini, brzinom 60km/h, a na semaforu se upalilo zuto svetlo i krenuh da polako usporavam. Kolona je prosla semafor, a kamion  iz srednje trake nije mogao/zeleo da se zaustavi i samo je resio da predje u levu traku (kroz moje vozilo, jer ga verovatno nije ni konstatovao). Moja supruga je pocela da vristi sa zadnjeg sedistu, a ja sam krajickom oka snimio sta se desava, dao gas i presao u skroz levu traku (prosirenje) za skretanje levo, na semaforu, a koja udara u ostrvo, koje razdvaja smerove,  posto se prodje semafor. Obzirom da nije bilo saobracaja, uspesno sam izbegao kamion, ostrim manevrom ulevo,  tako da je prosao raskrsnicu, a nakon toga sam vratio vozilo u levu traku, ostrim manevrom udesno i prosao raskrsnicu bez posledica, do duse kroz pretpostavljam crveno svetlo. Na vozilu sam tad imao 2x tigra wintera i 2x BF Goodrich winter.
Sa letnjim gumama, ne zelim ni da razmisljam kakav bi bio ishod.

Koji god brend da planirate da kupite, ucinite to!
Ako ste u mogucnosti da imate dva seta guma/felni, trajace vam poprilicno!
  • Vozi: Škoda Fabia 1.4 MPI elegance 2003.

Na mreži zare

« Odgovor #56 poslato: 24. Okt, 2014. 10:49 »
Niko ne kaze da treba voziti letnju gumu po snegu, to nema veze sa zivotom. Posebno jer sadasnje letnje gume imaju smesnu saru u odnosu na gume od pre 20-tak i vise godina koje su mogle da prodju i zimi po nekada.

Wintera se ne trosi jer je takva kakva je. Ali takva kakva je odgovara nasim uslovima, sto finansijskim (najvise) sto manje/vise saobracajnim. Da se oljusti do platna uz celogodisju voznju kao sto ce se oljustiti te mnogo bolje, niko je ne bi vozio.
Da se nova kliza po mokrom, nisam bas ubedjen, posebno ako spadas u 95 % vec nabrojanih vozaca. Ali posle 6-7 meseci przenja na 30-40 stepeni i asfaltu od 50 stepeni, normalno da ce da se kliza, svaka zimska bi se klizala, posebno posle druge sezone przenja. Jedino sto u takvim uslovima ne bi ni imao neku drugu zimsku gumu, zavrsila bi odavno na otpadu a Winteru ces i dalje da vozis. .

Van mreže djordje48

« Odgovor #57 poslato: 24. Okt, 2014. 14:50 »

moze li neko da da odgovor na sledece pitanje (moyda ima pravnika na forumu), yakon kaza da su kod nas obavezne sve 4 zimske gume u periodu od 1.11 do 1.04. ali samo kada ima snega, leda i poledice. i svako od nas ko ima npr po dva seta, tj osam tockova, gledace da pristedi gume ako je u novembu ili martu 15-20 stepeni i sija sunce a nema leda ni snega. medjutim, sta je sa osiguranjem, da li osiguranje vazi u sledecem slucaju, navodim banalno:  polovina novembra, nema snega, nema leda....malo magle, ujutru oko 10 stepeni i desi se nezgoda, sudar gde je npr jedna strana potpuno kriva i ima 4 letnje gume. kolovoz polu suv, mozda je bilo malo vode po kolovozu mozda nije. i da li sada osiguranje vazi? da li je bio klizav malo kolovoz ili nije_ krucijalno pitanje, ako neko nece da cepa zimske gume bez razloga a izazove udes, sta onda wac1
npr, gore navedena situacija moze da se desi i u septembru i oktobru. ja licno ne stedim zimske gume i cepam ih od .01.11 do 01.04. mirnije spavam

Van mreže nebojsar

« Odgovor #58 poslato: 24. Okt, 2014. 18:42 »
sve 4 zimske gume u periodu od 1.11 do 1.04. ali samo kada ima snega, leda i poledice.

Ovo je glupost koja samo kod nas u Srbiji moze da postoji. Kao da svi imamo po pit stop pa ako sneg krene mozemo ocas posla da zamenimo gume. To je zato sto je kod nas sve rastegljivo u neciju korist. Da ne duzim mislim da osiguranje ima pravo da ti odbije isplatu ako nisi imao adekvatne pneumatike. Ovde ne mislim samo na zimsku/ letnju za vec i ako su tehnicki neispravni (dubina sare, ostecenja itd). Ako se ne varam SAT revija se u nekom od poslednjih brojeva bavila bas ovom tematikom.
  • Vozi: Skoda Octavia 3 1.6TDI Elegance, Hyundai i30 1.4CRDI

Na mreži 2 BusyZapočeo temu

« Odgovor #59 poslato: 24. Okt, 2014. 19:03 »

2Busy, to što je u zemlji loša finansijska situacija neće pomoći Vinteri da bude bolja guma.

Uroše,tu se ne slažemo,a bogme i ne razumemo.Pošto smo mi uzeli Winter1 na kredit na 4 rate,nama je ona najbolja.Da smo imali za Nokian,Fuldu,kupili bi to,ali rata je prevazilazila i cenu Wintere,tako da nam je ona najbolja i najbolja će biti još duže vreme.Što bi rekli ovi moji iz Bikinja:"Koliki ti je guber,toliko se prostireš."
;)

Послато са LG-D373