Istu priču su pričali i pre 10 godina za 1.2 HTP motor (prve serije do 2004.god). Neophodno je da motor momentalno pri paljenju dobije pritisak ulja, kako bi hidro - zatezač lanca odradio svoje. Tu do izražaja dolazi filter za ulje koji u sebi ima ventil koji sprečava da ulje istekne iz njega kada je motor ugašen. Ako vremenom ulje iscuri iz filtera (a dešavalo se ako auto nije 10-15 dana paljen) eto prezupčenja pri prvom paljenju. Pominjao sam već da se prijateljima upravo to desilo.
Ako se ne varam - upravo Škoda pravi 1.2 TSI motor (kao i 1.2 HTP) za ceo VW koncern? Neka me neko ispravi, ako grešim.
Postovanje,
Vlasnik sam Fabije FL 2011 1.2htp 51 kw Oznaka motora CGPA presao 32hk
Povremeno kod paljenja cujem vec cesto spominjano trrrr, neki veliki problem u tome do sad nisam video jer nije cesto niti ima neko pravilo kad ce se cuti ... ?
Nakon iscitavanja ove teme malo sam se zabrinuo

?!
Problem je veci kod Tsi motora ali kod njih je to ublazeno sa novim filterima za ulje i zamenom seta lancanika i lanca .
Kako je i da li je uopste nesto radjeno, reseno kod HTP motora, za njih ide uljni ulozak a lanac se menja na 120hk....
Ne nerviram se ali bolje da i nisam ovu temu procitao bih bezbrizniji u neznanju.....
Nesto preventivno kod sledeceg servisa da preduzmem ili da i dalje cooliram povremeni zvuk kod paljenja
Hvala i sorry sto sam HTP motore ubacio u temu vezano za problem kod TSI motora sorry
PT