Autor Tema: Zamena zadnjeg brisača (metlice)  (Pročitano 7304 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže momcilo82Započeo temu

Zamena zadnjeg brisača (metlice)
« poslato: 15. Sep, 2014. 19:50 »
Kao što naslov teme kaže, treba da zamenim metlicu brisača pa me zanima da li neko možda ima neko vizuelno uputstvo ili da mi objasni kako se menja. Na prednjim nije problem, ali ovaj zadnji ima neku zaštitnu plastiku i drugačije se skida, pa ne bih da probam napamet i slučajno polomim nešto.

Hvala
  • Vozi: Škoda Fabia 1.2 HTP Kombi

Van mreže nemanja_vr6

Odg: Zamena zadnjeg brisača (metlice)
« Odgovor #1 poslato: 15. Sep, 2014. 20:31 »
mislim da se na zadnjem brisacu nemenja metlica nego ceo brisac  sa sve plastikom i kosta nesto oko 1000 din ako se dobro secam...

Na mreži djordjebg

« Odgovor #2 poslato: 15. Sep, 2014. 20:36 »
Menja se metlica, drze je dve zabice koje se nalaze unutar te plasticne maske. Treba biti pazljiv jer su krte sto i ne cudi od godina i toplote kojima su izlozene. Onda se skida cela plastika, pa je trosak dupli.

Van mreže vlada320

« Odgovor #3 poslato: 15. Sep, 2014. 21:57 »
Samo se povuče metlica, odnosno, jednom rukom držiš spoljnu plastiku, a drugom vučeš metlicu u kontra smeru. Najbolje uhvatiti metlicu za vrh, tako da se donja strana odupre o tu plasiku (sistem poluge), povuci i ispada lako. Tako je kod mene na autu - osovinica metlice je u žljebu iz koga treba da ispadne - nikakvih žaboca nema, prosto kao pasulj.
Moguće da ima i drugačijih zadnjih brisača, kao što je nekima prskalica na samom brisaču, a kod mene je u 3. štop svetlu.

Moja ti je preporuka ili OEM zadnja metlica ili promeni samo gumicu, kao što sam ja zadnji put uradio. Ako ti negde ponude metlicu DIAMOND Auto Parts, za koju tvrde da je češka, a kineska je provereno - zaobiđi. Meni nije trajala ni godinu dana - guma se raspala.
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Van mreže vule035

« Odgovor #4 poslato: 16. Sep, 2014. 17:46 »
Mislim da originalnu metlicu ima da nađeš samo u ovlašćenim servisima, po prodavnicama nema. Jedino što sam nalazio da pasuje za Fabiju Mk1 je Bosch A350H. Pre par dana sam ja skinuo metlicu, i pošto sam imao neke nove metlice za prednje brisače, skinuo sam gumicu sa jednog od njih, izrezao 365mm i sa stare gumice od zadnjeg brisača ubacio 2 metalne lajsne u novu gumicu i ubacio u metlicu starog brisača. Perfektno briše, a posao je 2-3 minuta.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.4 MPI 50kW 2002. god.

Van mreže momcilo82Započeo temu

« Odgovor #5 poslato: 16. Sep, 2014. 18:23 »
Super, hvala svima. Prvi dan kad uhvatim malo dnevnog svetla videcu da zamenim to.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.2 HTP Kombi

Van mreže MoonZe

« Odgovor #6 poslato: 29. Sep, 2014. 02:43 »
-ja sam našao neku metlicu u toj dužini, za 150 din nova,a lepo briše. Kao što reče kolega možeš samo gumu da promenis.
  • Vozi: Fabia 1.4 mpi, 2003.

Van mreže necko_sa

« Odgovor #7 poslato: 29. Sep, 2014. 22:05 »
Prije par dana sam zamjenio metlicu na svojoj fabiji 2002 god.

Nikakav problem...skine se stara bez problema i ubaci se u leziste nova metlica...posao od 1 min.

Metlicu kupio u Skoda ovlastenom servisu. Cijena oko 6€.( i ja sam se iznenadio da je tako jeftina ).
  • Vozi: Fabia 1.4 16V 74kw karavan