Autor Tema: Izbor motora za novu Octaviu  (Pročitano 2733 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže NSTimeZapočeo temu

Izbor motora za novu Octaviu
« poslato: 21. Sep, 2014. 18:44 »
Pozdrav svima!

Planiram da pazarim novu Octaviu (Ambition paket), ali sam u nedoumici oko izbora motora. Dizelaši su nažalost izvan mog budžeta, pa zato razmišljam samo o benzincima. Dvoumim se između 1.2 TSI (77kW) i 1.4 TSI. Obzirom na težinu auta, zanima me da li 1.2 TSI (77kW) ima dovoljno snage pogoni auto tokom normalne vožnje a da se ne guši (tu prevashodno mislim na vožnju auta sa uključenom klimom), i koliko imam rezervi snage kada je u pitanju preticanje? U principu sve bi se moglo svesti na pitanje da li se isplati davati još 1200e za 1.4 TSI.

Unapred hvala na odgovorima!

Van mreže Filip

Odg: Izbor motora za novu Octaviu
« Odgovor #1 poslato: 21. Sep, 2014. 19:52 »
Pozdrav,

pre svega trenutna razlika između dizela 1.6 i benzinca 1.4 je samo 170 E, ali imaj u vidu da su u klasi 1.2 tsi i 1.6 tdi kao i 1.4 tsi i 2.0 tdi što se tiče voznih karakteristika. Takođe 1.6 dizel nema šestu brzinu.

1.2 tsi je sasvim dovoljan za običnu vožnju, ima na forumu nekoliko vlasnika pa će se verujem javiti, naravno da je bolje imati više snage u rezervi.
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip

Van mreže Turbo

« Odgovor #2 poslato: 21. Sep, 2014. 19:56 »
Taj 1.2TSI je izmišljen da zameni ranije 1.6 benzinske motore, ali on ima karakteristike kao negde na pola puta između ranijih 1.6 i 1.8 benzinaca s tim da mu je kriva obrtnog momenta znatno upeglanija i bolja za vožnju. Pri tom ima 6. brzinu tako da ne troši mnogo na većim putnim brzinama.

Naravno, to put shit into perspective, ako ćeš u 1.2TSI u O3 sesti iz 2.0 turbodizela, verovatno će ti biti nedovoljno, mada jedan drug je zamenio C220 CDI sa Oktavijom 1.2TSI i zadovoljan je. Sve zavisi kakav si vozač, ako voziš defanzivno, imaš malu decu itd. siguran sam da se nećeš razočarati. Oktavija je relativno lagana.

Van mreže robocoprs

• RallyeSport
  • Like ukupno: 0
  • L&K ugled: -8
  • Ако хоћеш победити, не смеш изгубити!
« Odgovor #3 poslato: 21. Sep, 2014. 20:05 »
1.4 TSI, bez dvoumljenja. Vredi svaki € razlike u ceni.

Na mreži hakkler

« Odgovor #4 poslato: 21. Sep, 2014. 21:25 »
napravi probnu vožnju sa oba pa ćeš dobit najbolji objektivni odgovor :)

ako eventualno nema probni 1.4tsi u škodi..probaj sa G7 i tim motorom.

Mišljenja sam da koliko sam pročitao da u Škodi nema nažalost 1.4Tsi koji je npr. u Audiu...i ima mogučnost isključivanja 2 cilindara kod recimo konstantnog kruzanja ili ti održavanja neke brzine što dodatno pospješuje manju potrošnju..dok kad zatreba..konjica je tu.

Van mreže nikola indjija

« Odgovor #5 poslato: 21. Sep, 2014. 21:50 »
Ns time@ Ja imam 1.2 tsi u oktavki.Motor ima snage dovoljno za normalnu voznju a i da se vozi 160po auto putu bez imalo muke.Jedino sto me nervira kod kretanja iz mesta jer kao da se gusi.Mada je neko rekao da su takvi tsi motori.Pre neki dan sam bio u ovlastenom servisu u SM.pitao majstora za to a on mi je rekao tda je to normalno
  • Vozi: skoda oktavia 3 1.2 tsi 105hp+seat cordoba 1.9sdi+fiat ducato 2.8 jtd

Van mreže Turbo

« Odgovor #6 poslato: 21. Sep, 2014. 22:20 »
Pa kad se "guši" znači ne daješ dovoljno gasa, ne može sa ler gasom da krene, nije dizel.

Van mreže nikola indjija

« Odgovor #7 poslato: 22. Sep, 2014. 12:31 »
Majstor u ovl. servisu mi je objasnio da to gusenje ima veze sa eger ventilom i euro 5 normom.

Van mreže Turbo

« Odgovor #8 poslato: 22. Sep, 2014. 12:46 »
Meni se ne guši pri polasku, osim ako očigledno ne dam dovoljan gas. Doduše nisam vozio taj kao što je kod tebe, ali i kod mene je Euro 5 tako da ne vidim razlog da to bude drugačije.

Van mreže zix

« Odgovor #9 poslato: 22. Sep, 2014. 17:31 »
Ja vozim najteži auto sa istim motorom (1385 kg) i ne primećujem da ima problema sa gušenjem motora. Veći gas (čak ispod 1500 o/min-znači bez uključenja turbine) zahteva pri kretanju samo u 1. stepenu prenosa, kada radi klima. Mora da naglasim da isključivo vozim i vozio sam benzince.
  • Vozi: Škoda Yeti 1.2 TSI 2012.

Van mreže nikola indjija

« Odgovor #10 poslato: 22. Sep, 2014. 19:41 »
Dali se na dijagnostici vidi dali su dobri svi parametri u motoru auta,tj.dali je dobro nastelovan motor?

Na mreži varicak

« Odgovor #11 poslato: 23. Sep, 2014. 14:28 »
Izbor motora ja samo, isključivo i jedino stvar ličnog afiniteta. Ti sam znaš kako voziš (žustro, normalno ili penzionerski), strukturu vožnje (naselje, magistrala auto put), konfiguracija terena (ravnica, planine) i drugo. U odnosu na to moraš da izabereš. Iz mog ugla, ja bih uzeo 1.2 motor i nabacio nešto opreme za razliku u ceni.

Van mreže NSTimeZapočeo temu

« Odgovor #12 poslato: 12. Feb, 2015. 07:21 »
Malo da osvežim temu...

Da li cela lepeza motora u novim oktavijama ima plivajući zamajac? Pitam i za benzince i za dizelaše. Ovo me najviše interesuje oko 1.2 TSI 63kW vs 1.2 TSI 77kW, jer sam čuo da svi novi automobili preko 100 ks imaju plivajući zamajac. Rado bih uzeo auto sa jačim motorom, ali ako slabiji nema PZ , onda će on biti prvi izbor.
« Poslednja izmena: 12. Feb, 2015. 07:31 NSTime »

Van mreže Turbo

« Odgovor #13 poslato: 12. Feb, 2015. 07:30 »
Što te brine plivajuci? To je deo koji neće da se kvari bar prvih 300-400 hiljada kilometara. Jos TSI ima relativno mali obrtni pa ce mu trajati jos duze. Nije to dizel sa 350nm pa da plivajući nešto posebno pati.

Huawei P6 TT

Na mreži MAKS

« Odgovor #14 poslato: 12. Feb, 2015. 12:11 »
Licno ja da imam para i da sad kupujem auto. Onda 1.6 d jer radi se o ustedi a sve zavisi koliko vozis , gde i kako vozis i naravno od afiniteta.
  • Vozi: OCTAVIA 1.6 2012 ELEGANCE