Autor Tema: Zamena lanca i ulja kod 1.2tsi  (Pročitano 10542 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže nikolajZapočeo temu

Zamena lanca i ulja kod 1.2tsi
« poslato: 15. Maj, 2013. 10:46 »

(preusmerena diskusija)

Čekaj Uroše, ti si i pored sumnje u kvalitet Castrola koju stalno iznosiš ( i slažem se da tu ima nejasnoća sa cenama ), dozvolio da ti pri zameni lanca ispuste iz motora tek sipano Fam ulje ( koje si itekako hvalio ) i zamene ga sa Castrol Edge uljem. Iako je Castrol bio gratis, malo nejasna odluka, složićeš se.
« Poslednja izmena: 15. Maj, 2013. 23:44 skoda »
  • Vozi: Škoda Yeti 1.2 TSI Active, 2011.

Van mreže Turbo

Odg: Zamena lanca i ulja kod 1.2tsi
« Odgovor #1 poslato: 15. Maj, 2013. 14:38 »
A šta sam imao kao opciju? Da opet dam 50ak eura na ulje, koje sam kupio dve nedelje ranije, ili da mi oni besplatno uspu Castrol?
Fam nisam hvalio, samo sam kačio na forum sertifikat od Volkswagena da to konkretno ulje koje sam sipao zadovoljava njihovu specifikaciju potrebnu za moj auto. Hteo sam da probam nešto za šta sam iz nekoliko relevantnih izvora čuo i dobio savet da je ulje prilično kvalitetno, i da se neosnovano zazire od FAM-a.

Edit: Pritom nisam ni znao da se prilikom konkretne intervencije ispušta celokupno ulje iz motora, da sam to znao, možda bih i preduzeo nešto. Da je ulje sipano opet prilikom zamene lanca sam slučajno saznao pogledavši u papire koje su mi dali povodom te intervencije, tj ja sam tražio da ih pogledam, ne bi mi ni dali da nisam pitao, a koje oni imaju obavezu da šalju u Češku na proveru.
« Poslednja izmena: 15. Maj, 2013. 21:18 skoda »

« Odgovor #2 poslato: 15. Maj, 2013. 15:43 »
Ako su ti bez pitanja pri zameni lanca promenili i ulje ( što inače spada u okvir te akcije ), onda je sve jasno. :)
Mene su pri zameni lanca, a s'obzirom da sam drugi servis radio desetak dana pre toga, pitali da li da mi pri tom zamene i ulje? Rekao sam im da ne treba, jer je ulje novo ( Castrol Edge 5w-30 ), tako da sam ih faktički častio za trud. ;)
Izvinjavam se što sam malo skrenuo sa osnovne teme.

Van mreže Turbo

« Odgovor #3 poslato: 15. Maj, 2013. 16:19 »
Trebao sam znati da ce da zamene, ali nisu me nista pitali, ja zurio, ostavio auto i produzio dalje, posle sam tek video :facepalm:

Van mreže Turbo

« Odgovor #4 poslato: 19. Sep, 2013. 13:29 »
Danas sam bio u Autočačku jer sam opet jednom čuo lanac, pa odmah prijavio i otišao na dijagnostifikovanje problema.

Stvar je sledeća, po rečima šefa servisa Gorana Nikolića, ako se lanac pri startu čuje samo na trenutak(cit: Manje od 3 sekunde?!?!) onda je sve u redu jer je potrebno vreme da hidrošpaner dobije potreban pritisak ulja. Ako to nije slučaj, tj. karakterističan zvuk se čuje duže ili u toku vožnje ne-daj-bože, onda mora hitno da se menja.

E sad, meni je intervencija rađena 04.12.2012. i stavljen mi je STARI lanac, tj. isti kao što je bio, a tek poslednjih par meseci ugrađuju novi(među sobom su spominjalji neki koji ima ili nema slovo A u kataloškom broju, nisam ih dobro čuo).

Inače cela igranka košta: 6380 ulje, 919 filter ulja, 10.652 set za popravku 03F198158, i 4,71x2626 dinara radni sati, ukupno, 18+15k=33.000 dinara.

Dalje, u utorak ću znati da li će Škoda da snosi troškove cele popravke ili 70%. Meni svakako ne pada na pamet da plaćam bilo šta tako da ću im pretiti sudom ako bude trebalo jer imam garanciju na zamenjeni deo minimalno 12 meseci po zakonu što vrlo dobro znaju tako mislim da će pretnja biti dovoljna.

Kakva neozbiljnost, 2.5 godine od početka ugradnje motora oni  i dalje ne ugrađuju novi lanac negho još trpaju stari za koji znaju da ne valja.

Van mreže milosgranice

« Odgovor #5 poslato: 19. Sep, 2013. 13:37 »
nisam razumeo deo STARI stari po konstrukciji ili koji je vec bio na autu?
  • Vozi: fabia 1.9sdi

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #6 poslato: 19. Sep, 2013. 13:39 »
Ako to nije slučaj, tj. karakterističan zvuk se čuje duže ili u toku vožnje ne-daj-bože, onda mora hitno da se menja.

Evo šta treba da im kažeš, tj. kako ćeš možda da rešiš problem.
  • Vozi: Yeti

Van mreže Turbo

« Odgovor #7 poslato: 19. Sep, 2013. 13:42 »
Miloše, stari po konstrukciji, tj. taj što se isteže.

Peđa, ne vidim ništa u postu :D

Edit: Aha, kontam  8)

« Poslednja izmena: 19. Sep, 2013. 13:52 Turbo »

Van mreže Neba

« Odgovor #8 poslato: 19. Sep, 2013. 13:49 »
4,71x2626 dinara radni sati
fascinantno kako su izracunali ovih .71 sati :) mislim da mnogo preteruju sa tom satnicom u Auto Cacku, meni su rekli na primer 0,8h za zamenu paknova sto je stvarno mnogo meni bi neiskusnom trebalo manje vremena...
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Van mreže Turbo

« Odgovor #9 poslato: 19. Sep, 2013. 13:53 »
Ne znam, ipak je ovo ogroman posao.

Prisustvovao sam skoro u AC Stojanović zameni prednjih pločica na A5 FL 1.9TDI i boga mi su se mlatili dosta, trebalo je jednom radniku sigurno 45 minuta, ako ne i ceo sat.

Van mreže milosgranice

« Odgovor #10 poslato: 19. Sep, 2013. 13:59 »
ovlascenji servisi sam si rekao rade na sat i to je to, meni je moj drug inace mehanicar zamenio prednje diskove i plocice, stabilizatore napred za tih 45 min.
  • Vozi: fabia 1.9sdi

Van mreže bokilava

« Odgovor #11 poslato: 19. Sep, 2013. 14:03 »
Ja mislim, a neka me neko ispravi ako gesim, da ovlasceni servisi takve stvari naplacuju po vec unapred definisanim normama od strane fabrike. Svako od vas ko je imao pristip ELSA softveru zna da tamo pise koliko radnih casova treba za koju intervenciju
i da se malo vratimo na temu, Urose imas sva prava da trazis da ti zamene lanac novim modelom, mozda ce ti trebati malo vise energije i cimanja da ih u to ubedis, ali ja sam ubedjen da ce to da prodje.

Van mreže Turbo

« Odgovor #12 poslato: 19. Sep, 2013. 14:22 »
+1 za prvi deo posta, a i za drugi.   :)

Rekli su mi da je standardna procedura da se piše dopis Česima pa da se onda zna šta i koliko, kada oni kažu. Oni su mi rekli da se uvek prvo ide na to da mene ništa ne košta, ali eto eventualno ću morati da participiram sa 30%. Praksa je da Škoda u 3. godini eksploatacije nadoknađuje kvarove 70-100%. Ovo bi zdravorazumski moralo biti 100%.

« Odgovor #13 poslato: 19. Sep, 2013. 15:46 »
Uroše, u pravu si za treću godinu eksploatacije vozila ( nakon isteka garancije od dve godine ) i učešće fabrike i ovlašćenog servisa u eventualnim kvarovima.  To se koliko sam ja razumeo stručno naziva " kulanca ". Naime, meni su nakon isteka garancije ( novembar 2012.god.), zamenili lanac  krajem januara 2013.godine bez ikakve nadoknade jer je prošlo malo vremena od isteka, tako da bi u tvom slučaju trebali svakako da primene
takozvanu "kulancu", samo je pitanje da li će to biti 70 ili 100%. Želim ti uspešno rešavanje ovog problema, koji očito čeka i nas koji smo već jednom menjali lanac.

Van mreže MAKS

« Odgovor #14 poslato: 19. Sep, 2013. 19:15 »
Uf bre sto me plasite.
Ja vozim tu skodu 1.2 tsi sa dsg menjacem. I za sada hvala bogu nemam tih problmema sa lancem . Kako se ti problemi reflektuju. Dosuse za manje od dve godine sam presao 13000 km i imam jos dve godine garancijiu i nije naodmet znati kakvi se simptomi za taj nazovi kvar. Neka neko pojasni .Hvala.
  • Vozi: OCTAVIA 1.6 2012 ELEGANCE