Autor Tema: Alu felne-sigurnosni šraf, problem  (Pročitano 10648 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže darko_milenovicZapočeo temu

Alu felne-sigurnosni šraf, problem
« poslato: 21. Sep, 2014. 22:47 »
Imam jedan problem, odvezao sam fabiu kod majstora da mi zameni paknove na zadnjoj kocnici , kad ono ne mogu da skinem tocak, 5 šraf je sigurnosni a ja nemam deo sa kojim mogu da odvijem to, uzeli smo taj deo od druge fabie ali se razlikuju malo...da li neko moze da mi pomogne kako da skinem to, hvala svima na odgovorima
  • Vozi: Škoda Fabia 1.2htp 2004 elegance

Na mreži mihajloalasp

Odg: Alu felne-sigurnosni šraf, problem
« Odgovor #1 poslato: 21. Sep, 2014. 23:01 »
Najjednostavniji način za skidanje takvih šrafova (posle kog je taj šraf prilično neupotrebljiiv) je da se žrtvuje jedna ekstra jaka gedora za nijansu manjeg prečnika od šrafa. Čekić od 5+ kila i nabije se preko nastavka za gedoru na šraf, i onda obavezno odvrtanje pneumatskim pištoljem (ne znam da li može ručno, nisam probao). Provereno radi, lično sam ovo uradio puno puta i svaki put se skida šraf bez problema...
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

Van mreže nemanja_vr6

« Odgovor #2 poslato: 21. Sep, 2014. 23:02 »
mislim da ces morati da ides kod nekog alatnicara ili metalostrugara... neko ko ce u samom tom srafu urezati kotra navoj za neki grugi sraf i da ga odvrne... posle toga taj sigurnosni sraf nece vise biti upotrbljev... predpostavlja da na svim tockovima imas po jedan takav sigurnosni sraf... bolje ih se resi na vreme nego da negde na putu nemozes da zamenis tocak

Na mreži bigor

« Odgovor #3 poslato: 21. Sep, 2014. 23:05 »
Prvi nacin trazi sraf ili toreks koji odgovara. Drugi izvrtaj sraf dok mu ne otpadne glava, krenes od 8 ce burgije, pa navise
« Poslednja izmena: 21. Sep, 2014. 23:16 bigor »
  • Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ

Na mreži bigor

« Odgovor #4 poslato: 21. Sep, 2014. 23:17 »
Nije sigurnosni ali princip je isti

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #5 poslato: 22. Sep, 2014. 10:10 »
Imao sam isti slučaj. Otišao sam u Škodin ovlašteni servis, tamo imaju sve te nastavke za skidanje sigurnosnih šrafova.
Pre toga je jedan vulkanizer poukušao da skine sigurnosni šraf nekim svojim "alatom" i nije uspeo, a kada sam video da će da zezne šraf, rekao sam mu da mi spusti auto sa dizalice i otišao.
  • Vozi: Yeti

Van mreže Badja

« Odgovor #6 poslato: 22. Sep, 2014. 19:13 »
Uzmes obican sraf koji je malo veceg precnika od rupe srafa na tom srafu od felne cekic i nabijes ga cvrsto, Ovde je fora sto se navoj ureze u glavu iriginalnog srafa. Onda jaka gedora i cevka-poluga i to je to. Ja sam jedino tako uspeo. PS pazi kada odvijas da sraf koji si nabio u onaj originalni ne pukne imaces muke da ga izvadis. Znaci proveren nacin samo polako i pazljivo....

Van mreže ivan4994

« Odgovor #7 poslato: 23. Sep, 2014. 14:47 »
a mozda da na njega navaris neki sraf(maticu), neku polugu ili neko slicno sranje sa cim ces lakse da odvrnes...
  • Vozi: fabia mk1 sedan 1.4 16v 74kw

Na mreži bigor

« Odgovor #8 poslato: 23. Sep, 2014. 17:05 »
a mozda da na njega navaris neki sraf(maticu), neku polugu ili neko slicno
Ne moze se lako prici da bi se uhvatio sraf varom, a i nije pametno variti na alu felnama da se ne ostete

Van mreže ivan4994

« Odgovor #9 poslato: 23. Sep, 2014. 19:41 »
onda lopovski fazon-razbusis ga. ali... za to treba imati dobru busilicu i mnogo dobru burgiju sa reznim uljem, obavezno!
  • Vozi: fabia mk1 sedan 1.4 16v 74kw

Van mreže bugarin

« Odgovor #10 poslato: 23. Sep, 2014. 19:45 »
ja sam ih skidao papagajkama. al posle vise nisu bili nizasta.
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Van mreže Turbo

« Odgovor #11 poslato: 23. Sep, 2014. 20:00 »
Ili da nađeš ko ima gedoru sa iglicama, tj. sa univerzalnim nastavkom. Ovako izgleda:

Prodaje se pod imenom Gator Grip i sa njim lopovi skidaju felne. Ovo je na slici doduše krupna, ima sitnijih, tj za manje šrafove.

Van mreže bugarin

« Odgovor #12 poslato: 23. Sep, 2014. 20:08 »
nece se sa gator gripom leba najesti. on je inicijalno zamisljen kao 13u1, jedna velicina gatora menja 13 velicina gedora i namenjen je hexagonalnim glavama. za sve drugo su jako male sanse da ce posluziti. imao vise komada, razlicitih proizvodjaca i svi su zavrsili u djubretu. nista bez dobre stare gedore, papagajki i smrt kljesta :)
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Van mreže darko_milenovicZapočeo temu

« Odgovor #13 poslato: 23. Sep, 2014. 20:15 »
Hvala ljudi na odgovorima..ali koliko mi se čini iz sveta ovoga najbolje da odem u ovlašćeni servis pa da vidim sa njima sta da se radi
  • Vozi: Škoda Fabia 1.2htp 2004 elegance

Na mreži mihajloalasp

« Odgovor #14 poslato: 23. Sep, 2014. 20:34 »
Imam ja takvu gedoru, ako je fabrički sigurnosni šraf nema šanse da ga skine jer je okrugao :) Ako jeste fabrički sigurnosni šraf najbolje u ovlašćeni servis. Ako ne, nađeš 12ugaonu gedoru koja je za nijansu manja od šrafa, macola u ruke i nabiješ na šraf, nema šanse da radi ;)
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X