Ja sam kupio prije 2 mjeseca Fabiju sa ovim motorom i to 74kw od 100(101ks).
U privih 15 dana ulozio u nju oko 300€. Zamjenio regler alternatora, akumulator, ulje i sve filtere, zadnje odbojne gume na amortizerima, stabilizatore, selen blokove i gumice na separatoru uljnih para. Ono sto mi je jos ostalo je na karteru na sarafu od ulja mi kapa pomalo ulje...proklizao saraf, navoji unisteni. Postoji u ovlastenom servisu reparacijski kit koji nareze nove navoje, tj utisne taj dio sa navojima i rijesi se problem. Oko 30€ sve kosta sa ugradnjom.
Moji utisci...auto vrijedi novca koji sam za njega dao. Obzirom da imam jos i Audi A4 TDI (130ks) , subjektivan stav da je fabijin motor lijen, sto je i razumljivo. Potrosnja po gradu oko 8.5-9l/100km i s obzirom da mu uskoro mislim ugraditi i plin, bi ce to veoma ekonomicna kutija na cetri tocka.
Ono sto mi najvise plijeni paznju od mana je potrosnja ulja. Za 1000km potrosio je oko 0.4l ulja, sto je i previse. Ne dimi nimalo ni kada je hladan ni kada je zagrijan. Ako se izuzme problem sa sarafom na karteru, mislim da ce se potrosnja ulja prepoloviti.
Izolacija zvucna je katastrofa, ali budimo realni, ne pricamo ovdje ni o mercedesu niti o audi-u.
Mislim da kada bih opet bio u prilici da kupim ovo auto, isao bih na dizel verziju...SDI ili TDI. (opet subjektivan stav jer sam navikao na dizela (vozim ih vec 12 god)).
Lp