Autor Tema: Ulje mi mirise na benzin  (Pročitano 12747 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže mcshera90Započeo temu

• Style
  • Ugled: 2
Ulje mi mirise na benzin
« poslato: 28. Sep, 2014. 22:32 »
Drugari posto bih trebao da menjam ulje za koji dan, danas kada dam proveravao nivo ulja malo mi ulje mirise na benzin. Ulje mi malo ispista na dihtung kartera.Presao s nekih skoro 5000 km i dosuo sam manje od 300 grama ulja i sada je na maksimum.

Van mreže dulefontana

• Laurin&Klement
  • Ugled: 41
Odg: Ulje mi mirise na benzin
« Odgovor #1 poslato: 28. Sep, 2014. 23:26 »
Ne bih da te plasim, ali izgleda ti je pukla membrana na pumpi za benzin i da ti sipa benzin u karter. Cest kvar na tim motorima i moze da dovede do totalne havarije. Nije neki izdatak, PROMENI MEMBRANE OBAVEZNO, ili ako ne moze da se rasturi onda celu pumpu. Ispusti ulje, skini filter, i sve stavi novo.
Meni se to desilo na Favoritu, a znam jos minimum 3 clana.

• Style
« Odgovor #2 poslato: 29. Sep, 2014. 00:23 »
Znaci ne sme da mi mirise ulje na benzin? Zato toliko i trosi

Jel mogu nekako da proverim da li mi pusta benzin u karter?
« Poslednja izmena: 29. Sep, 2014. 09:14 Karlheinz Hell »

Van mreže dusko zemun

• Laurin&Klement
  • Ugled: 35
« Odgovor #3 poslato: 29. Sep, 2014. 01:52 »
najlaksa provera da li membrana benzinske pumpe propusta benzin u karter je da kad je auto vruc  tek ugasen, a moze i u toku rada motora da podignete čep za ulje i pomirisete . ako je čep sa unutrašnje strane  "čist" i ako vas po nosu udari jak miris benzina... dileme nema ...
naravno... ukoliko auto ne trosi ulje u normalnom režimu eksploatacije moguće je proveravanjem nivoa ulja utvrditi da li dolazi do konstantnog podizanja nivoa u karteru ...
  • Vozi: skoda 110R, felicia pik up FUN, OCTAVIA TOUR ...

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #4 poslato: 05. Okt, 2014. 00:01 »

Ulje mi malo ispista na dihtung kartera.Presao s nekih skoro 5000 km i dosuo sam manje od 300 grama ulja i sada je na maksimum.
MIslim da jos nema mesta panici, ukoliko se nekoliko dana prati nivo ulja. Ako se nivo ulja ne menja a i dalje se oseca miris benzina u ulju, onda je problem u sistemu za regulaciju benzinskih i uljnih isparenja. Takodje, ako ulje ne izgleda zamuljeno i razblazeno (pod prstima), onda nije problem sa benzinom, tj. sa propustanjem membrane benzinske pumpe.
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• Style
« Odgovor #5 poslato: 05. Okt, 2014. 00:07 »
Ne dize se nivo ulja, ulje je normalno, o cemu je onda problem?

Van mreže mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • Ugled: 72
  • AS Petrović
« Odgovor #6 poslato: 05. Okt, 2014. 00:11 »
Ako se nivo ulja ne podiže, moguće je da ti se oseća ulje na benzin zbog prebogate smeše, ja sam lično imao taj problem na Favoritu. Sredio sam karburator, vozio sa starim uljem još nekih 1000 km, posle promenio i više se ne oseća.
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

• Style
« Odgovor #7 poslato: 05. Okt, 2014. 00:24 »
Moguce da je onda to u pitanju posto mi trosi mnogo, jedno 15 litra u gradu mi guta, a na otvorenom oko 10. A sta moze da bude sa karburatorom? Sta treba zameniti?

Van mreže mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • Ugled: 72
  • AS Petrović
« Odgovor #8 poslato: 05. Okt, 2014. 00:33 »
Ja sam menjao sve, nekoliko (čini mi se 2) membrana u karburatoru, menjao sam bimetalnu oprugu za automatski sauh, membranu ekonomajzera, jednu diznu i naravno sve oprano u ultrazvučnoj kadici. Od tada po gradu normalnom vožnjom ne pređe 9, otvoreno oko 6 - 6.5 litara.
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #9 poslato: 05. Okt, 2014. 09:43 »
Moguce da je onda to u pitanju posto mi trosi mnogo, jedno 15 litra u gradu mi guta, a na otvorenom oko 10.
Pa upravo je to razlog, suvise bogata smesa a objasnicu ti ukratko, zasto je to tako: Naime...u toku rada motora stvaraju se produkti sagorevanja koji zajedno sa nesagorelim gorivom,(narocito u tvom slucaju), prolaze pored klipnih prstenova i odlaze u kareter, u toku poslednjeg takta  procesa sagorevanja. Do ovog "curenja" dolazi iz nekoliko razloga koji su normalni do izvesne granice: 1. Zbog velikog pritiska u komorama za sagorevanje, 2. Zbog radnog zazora klipnih prstenova u njihovim lezistima. Kada ne bi postojao ovaj zazor, klipni prstenovi (karike) ne bi imali mesta za sirenje pod uticajem toplote i ne bi pravilno zaptivali zidove cilindara. 3. Zbog pomeranja klipnih prstenova u kojima se zazori dva ili vise prstenova sabiraju. To je normalna pojava. Prstenovi su nezatvorene karike koji se obrcu u svojim zljebovima i u nekom trenutku njihovi zaseci se poklope cineci prazan prostor za prolaz gasova i benzina u karter. Kao se one zakrecu razlicitim brzinama, to se stanje popravlja do sledeceg momenta kada ce se opet useci poklopiti. Ovo "curenje" u karter motora se cesto naziva i "produvavanje" i ono se mora ukloniti iz motora pre nego sto se kondenzuje i u reakciji sa uljem pocne da stvara talog. Ukoliko dodje do formiranja taloga koji cirkulise s motornim uljem, doci ce do korozije i ubrzanog habanja klipova, klipnih prstenova, ventila, lezajeva i dr. Kako do potpunog sagorevanja mesavine vazduh-gorivo nikad ne dolazi, "produvavanje" nosi sa sobom izvesnu kolicinu nesagorelog goriva iz komore za sagorevanje motora u karter. U tvom slucaju to je veca kolicina nego sto je normalno, jer ti karburator iz nekog razloga salje vecu kolicinu goriva u komore. Ukoliko se ovo nesagorelo gorivo ne ukloni doci ce do razblazivanja ulja u karteru. Ulje razblazeno benzinom (pored mirisa) nece pravilno podmazivati motor sto za bosledicu ima njegovo prekomerno habanje. U prirodnom procesu ova pojava se inace regulise preko sistema za recirkulaciju uljnih i benzinskih isparenja (da sad to ne elaboriramo). Inace, treba znati da pojava cestih "hladnih" startova, dovodi do pojave nagomilavanja benzina u kareteru koji ne uspeva da se recirkulise kod kratkotrajnih voznji bez dovoljnog zagrevanja motora. U normalnim uslovima, da bi se eleminisao benzin iz ulja koje je doslo ulsed hladnog starta, trebalo bi da se automobil provoza bar 80km. Kratkotrajne voznje, nagomilavaju benzin, normalno, ne toliko da bi se primetio porast nivoa ulja, ali dolazi do njegovog razbazivanja i zato je potrebna cesca zamena ulja, nego da se auto vozi na vecim daljinama. Znaci, bolja je duza voznja, nego vise kratkih. Konkretno, u tvom slucaju, prvo servisiraj karburator, podesi smesu, pa dalje prati stanje...Pozzz!  E da...da te ne buni izraz "produvavanje". Svaki motor duva, ali se pri tom ne misli na "patolosko produvavanje", kad je za generalku. Evo na primer, dok motor radi, izvadi mernu sipku od ulja, i osetices da izvesna kolicina gasova se istiskuje. To je duvanje koje je normalno....pod uslovom da ne izbaculje ulje i sl....
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.