Autor Tema: servis kod Felicie  (Pročitano 3184 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže pajapopZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
servis kod Felicie
« poslato: 04. Okt, 2014. 23:17 »
Postovanje forumasima, novi sam clan i od pre par nedelja i vlasnik jedne Felicije 1.3 lx 43kw 2001.god :). Kupio sam je kao drugi auto, za suprugu, al priznajem... ne izlazim iz nje. Zaljubio sam se. Ali, nista ne znam o tehnickom odrzavanju. Od komsije sam nabavio knjizicu koja se dobija uz nju, ali tu nema podataka koji mene interesuju. Raniji vlasnik nije nista znao da mi kaze o tome. Interesuje me:
1. Da li se na njoj steluju ventili i u kom intervalu
2. Kada se menja pogonski lanac
Inace, autic je presao 120000km. Ima ugradjen plin. Odmah sam stavio Brisk-ove svecice za gas\benz dr17ys, antifriz G12, ulje odgovarajuceg standarda, filter za vazduh i benzin. Pozz!
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • Ugled: 72
  • AS Petrović
Odg: servis kod Felicie
« Odgovor #1 poslato: 04. Okt, 2014. 23:21 »
Lanac se menja kad krene da zvecka, jasno se čuje iz predela razvodnika taj zvuk kad krene da se čuje, a ventili se podešavaju kad se menja lanac.
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

• Laurin&Klement
« Odgovor #2 poslato: 05. Okt, 2014. 10:18 »

Hvala na odgovoru. Ali, do sada nikad nisam imao auto sa lancem a ovo mi je 7. Znam ( iz klasicne motoristike) da se menja kad "zazveci" ali s obzirom da ne znam nista o njenom ranijem odrzavanju, jer sam je kupio od coveka koji nije bio prvi vlasnik, a on nije nista radio nanjoj, tako da ne znam da li je ikad menjan. Po ranijim pricama, lanac se ne menja tako brzo kao zupcasti kais, mada gledam temu lanca na modelu Yeti, i iznenadjujem se kad vidim da ga ljudi menjaju na znatno manjim kilometrazama...Zato me interesuje iskustvo ljudi na ovom modelu, kada bi mogao da ocekujem da bi "zazvecao".  wac1
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Na mreži bugarin

• Global Moderator
  • Ugled: 103
« Odgovor #3 poslato: 05. Okt, 2014. 10:30 »
ne znam koliko prosecno izdrzi na feliciji, ali a sam na fabiji prvi put menjao na 150k km (motor 1.4mpi koji je derivat motora 1.3). zlatno pravilo je da se ne menja dok ne pocne da zveci, jer nijedan koji ces kasnije montirati nece izdrzati ni pola kilometraze onog koji je ugradjen u fabrici.
a zvuk.............najslicniji je zvuku mlina za kafu. kad pocne tako da cangrlja, vreme je za zamenu.
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Van mreže mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • Ugled: 72
  • AS Petrović
« Odgovor #4 poslato: 05. Okt, 2014. 12:26 »
Ako je prava kilometraža 120.000, trebalo bi bar još 40-50.000 km da potraje ako je lanac fabrički. Svaki sledeći u 90% slučajeva ne potraje duže od 30.000 km (meni je jedan trajao samo 10ak hiljada, ovaj sada je već prešao 15 i još se ništa ne čuje).
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

• Laurin&Klement
« Odgovor #5 poslato: 05. Okt, 2014. 12:40 »
 Tja,tja...mislio sam, po pricama, da je lanac dugotrajnije resenje...ispada da se menja cesce nego zupcati kais. Ma, sve je u kvalitetu...samo treba naci kvalitetnu marku... :(

Van mreže FavoRAT

• Style
  • Ugled: 10
« Odgovor #6 poslato: 07. Okt, 2014. 23:38 »
cesce se mjenja jer nema natezac,kojeg npr.renault 4 ima(i on ima lanac,za ciju izmjenu inace treba vaditi motor,ili kao neki biseri,ispilati rupu na pregradi izmedu motora i kabine pa je kasnije zavariti =))).lanac se u HR moze kupiti za 20e original(ima VW hologram na pakiranju),ali je izmjena malo komplicirana,ventile je pametno podesiti na svakom servisu,to je 15 min posla mehanicaru
  • Vozi: '98 Felicia LX 1.6

Van mreže zorjo

• Ambition
  • Ugled: 4
« Odgovor #7 poslato: 03. Nov, 2014. 16:54 »
Evo mog iskustva sa Felicijom, motor 1,3, benzinac 43KW...
Treci sam vlasnik, odrzavanje kod ranijih mi je nepoznato. Menjao sam lanac i lancanike, pretpostavljam originalne, kupljeni su navodno original ceski, ima i znak na njima, i posle zamene celog seta - u prodavnici vec znaju sta ide /par dihtunga, semering/ presao 15ak hiljada km pretezno gradske voznje, imao ideju da mi majstor nasteluje pre odmora ventile, i kada mi je skrenuo paznju da se cuje lanac, zamenio sam opet lanac i lancanike, ovoga puta sam kupio slovacke, mislim da pise Vjka, /moje iskustvo sa tim proizvodjacem je slab kvalitet, kao da je mala privreda, provereno na razlicitim delovima/  jer mi je majstor rekao da se nebitno koje kupim, nece dugo trajati, pogotovu u gradskoj voznji, podji-stani, bice opet tih 15ak hiljada km /mada sam cuo da su dobri neki poljski Bolek-Lolek, ne znam tacno.../
Ventili se podesavaju takodje na 15ak hiljada km, na hladno, zazor je 0,20, to majstori znaju.
Nadam se da je ovo od pomoci, pozdrav
  • Vozi: Skoda Felicija GLX; 1,3 benzin; 1996