Autor Tema: Prilikom kočenja pedala ne vrati odmah  (Pročitano 6343 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže MilanVZapočeo temu

• Ambition
  • Ugled: 1
Prilikom kočenja pedala ne vrati odmah
« poslato: 05. Okt, 2014. 13:08 »
Imam i ja jedno pitanje. Dešava mi se da se prilikom kočenja pedala ne vrati odmah gore nego se malo zadrži, sekund-dva, i onda se vrati gore. Činimi se da se to dešava kada je auto zagrejan ali nisam baš sto posto siguran. Imali ko predstavu šta bi to moglo biti.

Van mreže mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • Ugled: 72
  • AS Petrović
Odg: Prilikom kočenja pedala ne vrati odmah
« Odgovor #1 poslato: 05. Okt, 2014. 13:53 »
To što se pedala ne vrati odmah do kraja znači da se ni klip ne vraća odmah, a to može da bude vazduh (mala je verovatnoća jer bio onda i kočio loše), može i malo da glavi klip (pogotovo ako se vidi da je zaštitna guma klipa pocepana jer onda ulazi voda i đubre pa klip korodira), mogu creva da ne valjaju.
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #2 poslato: 05. Okt, 2014. 14:56 »
 Prvo treba proveriti ispravnost servo pojacivaca. To se radi na sledeci nacin: Motor je iskljucen, i nekoliko puta se lagano stisne pedala da bi se ispraznio "vakuum " iz cilindra. Kocionu pedalu stisnuti do kraja, drzati i tako startovati motor. Ako je servo dobar, tada ce se pedala jos spustiti do kraja. Ako se pedala ne pomeri, servo je neispravan. Ili, pri upaljenom motoru stisnuti pedalu do kraja. Drzati u tom polozaju i iskljuciti motor, i u tom polozaju drzati pedalu najmanje 30 sek. Onda otpustiti pedalu pa ponovo pritisnuti. Ako se visina pedale ne menja, uradjaj radi ispravno... :RR)
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže MilanVZapočeo temu

• Ambition
  • Ugled: 1
« Odgovor #3 poslato: 05. Okt, 2014. 19:20 »
Činimi se da je sve uredu, ponaša se kao što si naveo da treba

Van mreže dusko zemun

• Laurin&Klement
  • Ugled: 35
« Odgovor #4 poslato: 06. Okt, 2014. 05:25 »
pozdravljam sve drugare sa foruma koji su napisali svoje misljenje na ovu temu, ali ovim putem zeleo bih da skrenem paznju na jos jedan aspekt resavanja ovog problema ...
pitanje je :
da li se auto ponasa isto i kad stisnete ustovremeno kvacilo ili ne ?
neretko su mi se javljali ljudi sa ovakvim problemom koji su zamenili kompletan kocioni sistem a da nisu resili problem, da bi na kraju shvatili da ceo problem lezi u pedalama kocnica kvacilo gas ...
« Poslednja izmena: 17. Okt, 2014. 23:56 Karlheinz Hell »
  • Vozi: skoda 110R, felicia pik up FUN, OCTAVIA TOUR ...

Van mreže theemp

• RallyeSport
  • Ugled: 12
« Odgovor #5 poslato: 22. Dec, 2014. 19:28 »
da li se auto ponasa isto i kad stisnete ustovremeno kvacilo ili ne ?
neretko su mi se javljali ljudi sa ovakvim problemom koji su zamenili kompletan kocioni sistem a da nisu resili problem, da bi na kraju shvatili da ceo problem lezi u pedalama kocnica kvacilo gas ...

Evo ja da se javim za ovo. S' obzirom da mi je ovo prvi post na forumu želeo bih da pozdravim sve članove.

Kod mene se dešava taj problem da ne vraća pedalu od kočnice. Ali koliko sam primetio to se dešava samo ukoliko istovremeno pristisnem i kvačilo, znači najčešće kada želim da potpuno zaustavim auto. Čini mi se da se u poslednje vreme problem malo regulisao, nekada sam morao malo da pedalu nogom poguram odozdo da bi kočnica popustila. Baš ću sutra da proverim dešava li se još uvek ili sam navikao pa ne obraćam pažnju više.

Ako je problem u pedalama, da li moraju da se menjaju sve tri ili?
  • Vozi: Škoda Fabia 1.2 HTP Combi

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #6 poslato: 22. Dec, 2014. 21:36 »
Taj"odnos" kvacilo - kocnica nikako ne bi trebalo da ima veze. Narocito kod mehanickog kvacila. KOd hidraulicnog kvacila koje koristi ulje iz istog ulivnog suda kao i glavni kocioni cilindar, onda bi se i mogla pojaviti neka sumnja da postoji pad pritiska usled veceg povlacenja tecnosti u kvacilo, ali mislim da kod ovog modela felicije lx sa mehanickim kvacilom to nema veze. Ako neko prijavljuje ovaj problem a ima hidraulicno kvacilo onda ima pravo da se zabrine. U stvari, i drugi treba da se zabrinu jer je to znak da ipak nesto nije u redu sa sistemom kocenja. Ipak mislim da je tu najveci problem u glavnom kocionom cilindru. Kontrolu servo pojacivaca (koji svi imamo) opisao sam i prethodnom postu. sto se tice samog glavnog kocionog cilindra on se ispituje na sledeci nacin: Auto je ugase, (da se iskluci dejstvo serva), pedala se nekoliko puta (5 puta) pritisne i otpusi da se ispusi vakuumiz sistema, zatim se pedala jako stisne i drzi jedno 30 sekundi. Ukoliko u tom periodu pedala polako popusti pod pritiskom noge, to je znak istrosenih ili nefunkcionalnih delova u glavnom kocionom cilindru sto zahteva njegovu zamenu. Ukoliko pedala ne popusti glavni cilindar pravilno funkcionise. Verujem da vi koji imate ovaj problem, kad izvrsite ovaj test, da ce te uvideti da vam glavni cilindar ne radi pravilno. Probajte - pa javite  C:-)
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže theemp

• RallyeSport
« Odgovor #7 poslato: 23. Dec, 2014. 15:25 »
Sad sam probao to sa pritiskanjem i držanjem kočnice kada je auto ugašen i pedela nije popustila posle 30-40 sekundi.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #8 poslato: 23. Dec, 2014. 16:36 »
 Onda ovako...treba razmisljati logicki...Kad dejstvo spoljne sile (noge) prestane, klipovi koji se potiskuju uljem  u kocionim celjustima i u kocionim cilindrima zadnjih tockova (u dobosima) oslobadjaju se pritiska i malo se povuku u nazad. Uvlacenje zadnjih klipova u kocionim cilindrima dobos kocnica (zadnje), povlace se u nazad pod dejstvom povratnih opruga na paknovima. Ako te opruge oslabe, i pored prestanka sile, ti klipcici ce ostati u izbacenom polozaju, znaci nece se povuci u prvobitan "nulti" polozaj. Ako se ne povuku, oni nece ni povratiti deo tecnosti koje ih je pogurala. Ne povracivanjem te tecnosti, nema ni kontra pritiska koji ce pogurati u nazad klip u glavnom kocionom cilindru i eto efekta na vracanja pedala u prvobitan polozaj. To sto Dusko kaze da su neki menjali ceo kocioni sistem a nisu resili problem - pa verovatno se nisu ni setili kako sve to funkcionise i nisu sigurno zamenili povratne opruge na paknovima. a mislim da su one problem. Normalno, ja nikad nisam imao ovakav problem ni na jednim kolima, ja samo sad o tome razmisljam, i ovo je moje objasnjenje...a mozda i nisam u pravu. U svakom slucaju, ako neko ima taj problem, neka proveri i ovo o cemu pisem... :-\

Van mreže theemp

• RallyeSport
« Odgovor #9 poslato: 24. Dec, 2014. 22:29 »
Okej. Čini mi se da mi se to u poslednje vreme ne dešava. Ali dok je bilo uvek je glavilo sa kvačilom, pa sam se zbog toga nadovezao na taj post. Sad ću baš da obraćam pažnju pa ako se ponovo desi da znam od čega da krenem.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #10 poslato: 24. Dec, 2014. 23:49 »
 Pa pazi...kad stisnes kvacilo podrazumeva se da ces da zaustavis vozilo, samim tim pritisak na pedali ti je jaci nego obicno. Zato tu pojavu vezujes za kvacilo. Zadnji klipcici tad ispadnu, poguraju paknove, a kad sila prestane ostanu podglavljeni jer ih opruga ne vrati nazad...Ne radi se o tome da su opruge izgubile elasticnost, vec njeni krajevi - kuke se malo isprave pa dobiju na duzini, ... samim tim je njihova povratna sila smanjena. Bar ja to tako "kontam"... wac1 Normalno, podrazumeva se da nema vazduha u sistemu.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #11 poslato: 25. Dec, 2014. 00:19 »
Samo da se nadovezem...to se u stvari da lako proveriti...Kad se skine dobos, paknovi se lako obuhvate rucno stegom (onom stolarskom), ne do kraja da bi paknovi mogli da rade kad se stisne pedala. Stega simulira dobos da se sistem ne bi rasturio pod dejstvom snage hidraulike.  Znaci...stega je ovlas stegnuta, pedala se stisne i paknovu sad "upru" o stegu. Kad dejstvo sile prestane, paknovi bi trebali da se olabave i da se vrate u nulti polozaj, tj. da opruga sabije klipcice. Ako se to ne desi, tu je problem...ili klipcici podglavljuju u cilindru jer su zaribali, ili jeopruga izduzena pa nema dovoljno snage da ih vrati.

Van mreže dusko zemun

• Laurin&Klement
  • Ugled: 35
« Odgovor #12 poslato: 25. Dec, 2014. 06:01 »
zdarvo drugari,
veoma sam srecan sto sam uspeo da procitam ovako detaljan opis desavanja u trenutku stiskanja kvacila i sto je neko imao vremena da sve to lepo objasni za one koji mozda imaju zelju da pocnu da voze ili one koji ne znaju bas cemu sluze papuce ...
kao sto je neko davno rekao, teorija je jedno a praksa je drugo ... i tu definitivno nema dileme ... ali po svemu sto je gore član napisao i po ponasanju vozila sve se poklapa sa pricom vecine poznatih vlasnika skode koji su dosta vremena a mnogi i para potrosili dok su zamenili sve od kocionog sistema na vozilu pre nego li su zamenili cauru kroz koju prolazi pedala kvacila i kocnice ... ili kompletne pedale na feliciji ...

svakako da postoje izuzeci, ali iskustvo koje imam govori ovako ...
generalno,
lako je proveriti navode iza kojih stojim ...
dovoljno je iz motornog prostora otaciti sajlu kvacila ... i onog trenutka kad sajla kvacila postane "slobodno" proveriti da li ima "lufta" i kako se u tom slučaju ponašaju ostale komande ...

puno srece u rešavanju problema i dok se trajno ne reši ovaj pbm, molim vas vodite računa o bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju...
  • Vozi: skoda 110R, felicia pik up FUN, OCTAVIA TOUR ...

Van mreže theemp

• RallyeSport
« Odgovor #13 poslato: 25. Dec, 2014. 13:07 »
Imaću to i vidu ukoliko primetim da mi se taj problem ponovo događa. Nisam ga primetio odavno, ali kada sam video post da neko sumnja na pedale kao i ja rekoh aj da pitam kako je rešio.

Daću nekome ko nije vozio moj auto da provoza da li će da primeti to, možda sam ja i navikao pa ne obraćam pažnju. :)

Van mreže milan88nis

• Style
  • Ugled: 5
« Odgovor #14 poslato: 27. Dec, 2014. 21:30 »
nedavno sam i ja imao problema sa pedalom kocnice koja nije vracala do kraja... probao sam swe moguce  zamenio klipcice (cilindre) na zadnjim glavcinama , ali problem nisam resio ... rasturao i glavni kocioni cilindar i opet nista .... problem se najcesce desavao letos, jake vrucine  i jos kad motor zagreje , eto problema kocnica ne vrati do kraja i kocucka po malo, zbog cega se  pedala uvek morala vracati nogom.. SLUCAJNO  sa komsijom pricao  o problemu i reko mi sta da uradim  tj pomogo mi... prvo smo naprskali osovinu na kojoj su fiksirane pedale VD-om , a zatim ih malo podmazali. OD TADA problem se vise nje  javljao ... swe funkcionise kako treba ...