Autor Tema: Nepoznat zvuk u predjelu lijevog točka  (Pročitano 4098 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže JovasZapočeo temu

• Style
  • Ugled: 5
Nepoznat zvuk u predjelu lijevog točka
« poslato: 07. Okt, 2014. 22:18 »
Primijetio sam ovaj "problem" još prije 10000 km, ali tek večeras sam obratio pažnju i mogu ga detaljnije opisati. Naime, pri većim brzinama (izgleda da ga ima i pri manjim, ali se slabije čuje) u predjelu oko lijevog točka, ili letve volana, ne mogu precizno da odredim, ali tuda negdje, čuje se neki zvuk, kao da se dodiruje nešto o nešto, kao neka vibracija, brujanje. Što se ide brže, zvuk je intezivniji. Međutim, apsolutno ništa ne trese, ne remeti vožnju, ni volan, motor radi savršeno, ne smeta ni da idem 120 km/h koliko sam ga maksimalno tjerao. Ono što mi je čudno je to što se zvuk javlja kada je volan u položaju pravo i desno. Kada namotam lijevo, ništa se ne čuje. I to kao da ima neka granica, čim milimetar lijevo pomjerim, zvuk prestaje. Da li je neko imao ovakav slučaj?
  • Vozi: felicia 1.3 lx TNG 1999; volkswagen golf IV 1.9 D 2001.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
Odg: Nepoznat zvuk u predjelu lijevog točka
« Odgovor #1 poslato: 07. Okt, 2014. 23:19 »

To ti je najverovatnije lager. To mozes lako da dijagnostikujes: Uhvatis tocak obema rukama u gornjoj zoni i naglo povuces ka sebi. Ako ima lufta cuces "klonk-klonk"... Proveris sa suprotne, da uocis razliku... Inace, taj lager izgleda kao celina, a u stvari se sastoji iz 2 lagera, spoljasnjeg i unutrasnjeg, a imaju zajednicku spoljasnju oblogu - pa zato izgleda kao jedan. E sad, kad "rikne" spoljasnji ili unutrasnji, razlicito se manifestuje u toku voznje, ali sve jedno, mora se menjati u kompletu jer tu nema popravke...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže početnik

• Ambition
  • Ugled: 2
« Odgovor #2 poslato: 08. Okt, 2014. 10:12 »
Ja sam na Fabiji -1 imao identične simptome. Ispostavilo se da je otišao levi ležaj. Zamenjen i posle sve ok. Inače kad digneš auto na dizalicu točak hvataš jednom rukom gore a drugom dole po vertikali i cimaš. Ako ima lufta videćeš svakako.

Van mreže milosgranice

• Laurin&Klement
  • Ugled: 13
« Odgovor #3 poslato: 09. Okt, 2014. 21:10 »
lezaj tocka na levoj strani, sad na dizalicu prednji ili zadnji
  • Vozi: fabia 1.9sdi

Van mreže JovasZapočeo temu

• Style
  • Ugled: 5
« Odgovor #4 poslato: 08. Nov, 2014. 12:17 »
U pravu ste, ležaj je bio u pitanju i to lijevi. Zamijenjeno prekjuče i sad je sve OK. Hvala!
  • Vozi: felicia 1.3 lx TNG 1999; volkswagen golf IV 1.9 D 2001.