Autor Tema: Potrošnja goriva na Škodama..općenito  (Pročitano 110131 puta)

0 članova i 13 gostiju pregledaju ovu temu.

Na mreži Bingodalton

Odg: Potrošnja goriva na Škodama..općenito
« Odgovor #900 poslato: 23. Jul, 2025. 12:20 »
Sve je moguce. I ono i ovo.
Ako se trudim 6l, ali nije to autoput 110, nema tu lazi, vidi se prosecna brzina.
  • Vozi: Skoda Superb 2.0 TSI 280 4x4

« Odgovor #901 poslato: 23. Jul, 2025. 12:48 »
Što ne okačiš normalno board sa vožnje 300-400km kao i svi mi?

Nemoj pogrešno da shvatiš, ali taj motor od 280KS nije za Superb. To je trkački motor sa prevelikom IS38 turbinom i sledstveno tome je neelastičan. Zato i mora da ima toliko kratak prenos koliko ima i zato puno troši.

Iz tih razloga je i ukinut i sada svi 2.0TFSI motori imaju manje turbine od tog, puno su elastičniji, ekonomičniji i vrte se na prosečno znatno manjem broju obrtaja.

As simple as that.
  • Vozi: Superb 2.0TFSI STYLE Plus DSG7 270HP, VW Bora 1.8Turbo 20V Highline Plus 210HP

Na mreži observer

« Odgovor #902 poslato: 23. Jul, 2025. 13:44 »
Ja ne vredi ni da kačim, ne bi mi verovali :D
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #903 poslato: 23. Jul, 2025. 13:50 »
Ајд ипак закачи...
  • Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023

Na mreži Bingodalton

« Odgovor #904 poslato: 23. Jul, 2025. 13:51 »
Pa okacio sam 365km i 329km, to je eto veci uzorak.
Ne kacim ja samo te sa malom potrosnjom.
Na 81.360 predjenih kilometara, prosecna potrosnja mi je 11,37 litara/100km. Nema tu ulepsavanja.

Da ne kacim sada jos slika. Do Francuske na zimovanje i nazad, 4 u autu, pun gepek, 3077km, 90km/h prosecna, 9,0l/100km prosecna potrosnja.

To je vise za tebe savet da okacis prosecnu potrosnju svog auta na nekom vecem uzorku, a ne kad se spakujes pa ides negde i razvlacis 80km/h.
Tako i kod mene potrosnja bude 6 litara, kao sto vidis.

Siguran sam da vodis evidenciju u nekoj aplikaciji, pa okaci onda i druge potrosnje, ne samo te rekordne kad maltretiras saputnike.

Promasio si malo poentu.
Nema on kratak prenos jer je motor trkacki  =)), vec su tada imali menjac sa 6 brzina koji moze da podnese veci obrtni momenat.
Sledeca generacija/FL vec ima menjac sa 7 brzina gde je poslednja brzina za skoro 10% ekonomicnija.
Motor uopste nije trkacki, niti je neelastican, niti je IS38 prevelika turbina.
Niti je iz tog razloga ukinut. Sta vise nije ukinut.
Kod Golfa 8R postoji Continental turbina, slicna tj nesto veca od IS38 ako posmatramo za koju je snagu sposobna.
Na 8 GTI je Garrett, nesto manji od IS38, ali svakako veci od IS20.
A zasto su iz Superba izbacili Continental i ostavili samo Garrett verziju (8 GTI) to je vec pitanje za menadzere unutar koncerna.

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #905 poslato: 23. Jul, 2025. 14:06 »
Из зезања понекад погледам на МИБу те сличице потрошње, али по мени је једина занимљива информација за мене укупна просечна потрошња.
За моју Ф са 45+к км је око 6л (+- 0,01л).
Али ја то водим и видим кроз своју свеукупну евиденцију о возилу (гориво, одржавање, потрошни материјал, регистрација, прање, ...), која може и рећи колико заправо кошта сваки пређени км, а не само потрошња горива.

« Odgovor #906 poslato: 23. Jul, 2025. 16:16 »
Promasio si malo poentu.
Nema on kratak prenos jer je motor trkacki  =)), vec su tada imali menjac sa 6 brzina koji moze da podnese veci obrtni momenat.
Ni najmanje nisam promašio poentu, nego si je promašio TI, pričali smo već o tome.

Pogledaj bilo koji graf snage motora od 280 ili 272 KS sa IS38 turbinom i videćeš koliko sporo penje momenat, tek negde na 3000rpm dostiže pun.

Moj motor je suprotan, on već na 2000 dostiže pun momenat i veće iskorišćenje i zato je potrošnja puno manja, a to je ne samo zbog dugog prenosa nego i drugačijeg principa rada, objašnjavao sam detaljno u garaži.

Fabrika za moj motor kaže da dostiže 320Nm već na 1450rpm ali to nije tačno, rekoh da mu treba mu oko 2000, a na 1500 ima 90% max momenta. Standardnom motoru 2.0TFSI sa IS20 turbinom za to treba 2500-2600 rpm.
I jedan u drugi podatak su značajno niži nego 3000rpm kako je kod tebe I ZATO prenos tvom motoru mora biti kratak.

Nebitno je što u tom trenutku pre 12 godina kada je izašao su imali samo menjač od 6 brzina. Da je motor elastičan, mogli su lako finalnim prenosom odrediti da ukupni prenos bude prozvoljno dug - ali motor to ne može da podnese jer je neelastičan.

Takođe, NI SA 7 brzina njemu prenos nije značajno duži, samo je ubačen sedmi zupčanik.

Evo ti ukupnih prenosnih odnosa tvog motora sa 7 Brzina i standardnog motora sa samo 6 brzina. Pogledaj koliko standardni motor ima duži prenos:

• Vozi: Superb 2.0TFSI STYLE Plus DSG7 270HP, VW Bora 1.8Turbo 20V Highline Plus 210HP

Van mreže munja23

« Odgovor #907 poslato: 23. Jul, 2025. 16:28 »
Sada baš gledam ovu temu i zaintrigiralo me je da vidim svoje proseke.

Moram da napomenem da pratim preko Spritmonitor.de aplikacije, ali da apsolutno ne vodim računa o stilu vožnje da bih postigao najnižu moguću potrošnju:

2015 Škoda Fabia Style 1.2 TSI DSG - 110 ks - počeo da pratim sa 32kkm, pratio do 75kkm, nakon čega sam tetki dao taj auto, prosek mi je bio 8.05 l/100 km
2019 Škoda Octavia FL RS 2.0 TSI DSG - 245 ks - pratio od kupovine, do prodaje,  prešao 51kkm, prosek 10.64 l/100 km  :))
2023 Škoda Karoq Style 1.5 TSI DSG - 150 ks - prešao 32kkm od preuzimanja, prosek 8.56 l/100 km
2024 Audi A4 40 TDI S-tronic - 204 ks - prešao 6.5 kkm - prosek 7.03 l/100 km
  • Vozi: 2024 Audi A4, 2023 Karoq, 2023 Fabia IV, 2022 Kamiq, 2021 Audi A3

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #908 poslato: 23. Jul, 2025. 17:20 »
Богами, Шкоде си баш "газио"!  bravo2

Na mreži Bingodalton

« Odgovor #909 poslato: 23. Jul, 2025. 17:49 »
Ni najmanje nisam promašio poentu, nego si je promašio TI, pričali smo već o tome.

Pogledaj bilo koji graf snage motora od 280 ili 272 KS sa IS38 turbinom i videćeš koliko sporo penje momenat, tek negde na 3000rpm dostiže pun.

Moj motor je suprotan, on već na 2000 dostiže pun momenat i veće iskorišćenje i zato je potrošnja puno manja, a to je ne samo zbog dugog prenosa nego i drugačijeg principa rada, objašnjavao sam detaljno u garaži.

Fabrika za moj motor kaže da dostiže 320Nm već na 1450rpm ali to nije tačno, rekoh da mu treba mu oko 2000, a na 1500 ima 90% max momenta. Standardnom motoru 2.0TFSI sa IS20 turbinom za to treba 2500-2600 rpm.
I jedan u drugi podatak su značajno niži nego 3000rpm kako je kod tebe I ZATO prenos tvom motoru mora biti kratak.

Nebitno je što u tom trenutku pre 12 godina kada je izašao su imali samo menjač od 6 brzina. Da je motor elastičan, mogli su lako finalnim prenosom odrediti da ukupni prenos bude prozvoljno dug - ali motor to ne može da podnese jer je neelastičan.

Takođe, NI SA 7 brzina njemu prenos nije značajno duži, samo je ubačen sedmi zupčanik.

Evo ti ukupnih prenosnih odnosa tvog motora sa 7 Brzina i standardnog motora sa samo 6 brzina. Pogledaj koliko standardni motor ima duži prenos:
Kad baratas brojkama nadji dijagrame i uporedi obrtni na 2000 obrtaja?
Hoces reci da sa is38 turbinom ne bi mogao odrzavati putnu brzinu na 1500 ili 2000 obrtaja? Po spec, 280 dostize isti obrtni 200 obrtaja kasnije.

« Odgovor #910 poslato: 23. Jul, 2025. 18:03 »
Rekao sam ti vrlo precizno, moj motor dostiže max. momenat na 2000 (iako fabrika kaže na 1450, to nije tačno), standardni na oko 2500, a tvoj na oko 3000.

Brdo informacija i grafova sam ti dao, a da još gnjuram po tjunerskim kućama i ko zna gde i tražim ti još grafika ne pada mi na pamet, ako te iole zanima motoristika uradićeš to sam.

Siguran sam da vodis evidenciju u nekoj aplikaciji, pa okaci onda i druge potrosnje, ne samo te rekordne kad maltretiras saputnike.
Neverovatno je koje sve gluposti ćeš izreći, a ključ svega je što ili ne znaš elementarne stvari o fizici i motoristici, ili prosto troluješ.

Moj auto troši mnogo manje od tvog, i gore i u garaži sam ti objasnio detaljno. Imao sam primer pre neki dan kada sam prvi put u životu vozio strogo po BGD u špicu, preko 3 sata, i uz klimu prosek je tu bio 8,9l sa prosečnom brzinom 21km/h. To je jedini put da sam video prosek nekakve "vožnje", ako se to tako zove, da je preko 7l.

Nemam nikakvu aplikaciju niti me to zanima, ono što je istina je da je max. prosečna potrošnja koju sam video na iole većem parčetu puta 6,7 l/100km, a najčešće je ispod 6l, govorim O PROSEKU.

« Odgovor #911 poslato: 23. Jul, 2025. 18:17 »
Evo ti još jedan podatak i slika koja je ti pomoći da shvatiš kolika je to enormna razlika:

Kod mene menjač u 7 brzinu prebacuje na oko 70km/h i vozi potpuno opušteno bez ikakvih trzaja, vibracija i brundanja sa 1200 obrtaja.

Sada sedi u svoj auto i pogledaj u kom stepenu prenosa i na koliko obrtaja tvoj auto ide u tom najčešćem opsegu putnih brzina i (valjda) će ti sve biti jasno.

Prosek potrošnje ovde je 5.0l/100km na dužem intervalu.

Na mreži Bingodalton

« Odgovor #912 poslato: 23. Jul, 2025. 21:47 »
Nemam nameru da se prepirem sa tobom.
Evidentno je da tvoj trosi manje, ali ne mozes samo kaciti te male potrosnje.
Ja sam pokazao da moj moze trositi 6, ali i 18 litara i da mi je prosek preko 11.
Ono sto neces verovati, a to je da sa jos vecim turbom i 20% vise snage trosi cak i manje nego pre.
Da ti verujem da ne vodis evidenciju o potrosnji...ne verujem ti. :)
A sta ti je problem okaciti dugorocnu potrosnju, to zaista ne znam.
Nije to neka tajna.
Ta potrosnja po Bg, to je realna potrosnja, gradska. Po NS bi bila i gora, krace relacije, semafori na 300m, lezeci na svakih 100m.

Menjao je i meni na 1400 ili ko zna koliko obrtaja, pa je promenjeno na 1800-1900, jer je ono ocaj i nema veze sa elasticnoscu.
Mogu ga u manualnom voziti tako ako zelim, nema nikakvih problema.

« Odgovor #913 poslato: 24. Jul, 2025. 03:30 »
Ne znam ko se prepire, ja svakako ne, objašnjavam ti i crtam kao malom detetu a realno to ne zaslužuješ, jer osim što ne znaš, tvrdoglav si i osuđuješ me da nešto "krijem" "imam aplikaciju a ne pokazujem?!?"  =)) i slično.

Čoveče, pokazao sam ti SVE snimke koje imam i svi su isti ili slični osim tog usamljenog slučaja koji sam ti takođe naveo kada sam 3.5 sata vozio po BGu na 37 stepeni i za sve to vreme napravio 60-tak km. To nije vožnja, to je iživljavanje i nadamnom i nad autom, ali i taj slučaj sam ti naveo kao totalno ekstreman.

Sve drugi slučajevi su isti ili vrlo slični, evo ti još jedan i ako računam i one u garaži verovatno nemam više, ali do sada bi i zid naučio u čemu se radi.

Moj i tvoj motor dele samo isto ime, sve drugo je totalno različito, konstrukcija i princip rada je različit, a naročito menjač i prenos.

Moj motor je elastičniji i sporohodniji od dizela, imaš X primera na netu gde ga porede sa 2,0TDI od 190 i 200KS gde to možeš videti zajedno sa merenjima i primerima, pri čemu tu ne uračunavaju daleko veći i širi tuning-potencijal kod 2.0TFSI, što je meni presudno.

Evo sad ja imam dva pitanja za tebe:

1. I dalje nisi rekao na koliko obrtaja se vrti tvoj auto na 70km/h? Ko zna kako auto funkcioniše, već samo iz toga može puno da zaključi.

2. Nije valjda da si iščupao IS38 turbinu i stavio još veću ?!? I posle toga se žališ na potrošnju?!!!

Pa jel ti to nas za*ebavaš? ;)

Na mreži wkobre

« Odgovor #914 poslato: 24. Jul, 2025. 08:25 »
Džaba se raspravljate, moja dizelka troši više! im1st
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K