Autor Tema: Potrošnja goriva na Škodama..općenito  (Pročitano 132039 puta)

0 članova i 37 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže munja23

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 17
Odg: Potrošnja goriva na Škodama..općenito
« Odgovor #915 poslato: 24. Jul, 2025. 08:47 »
Ta potrosnja po Bg, to je realna potrosnja, gradska. Po NS bi bila i gora, krace relacije, semafori na 300m, lezeci na svakih 100m.

Sve moje potrošnje koje sam naveo za Octu, Karoqa, Fabiu i A4 su uglavnom gradske relacije.

Naravno ima jednom mesečno, nekad i svaki vikend i dužih putovanja van grada, Zlatibor, Budimpešta, Crna Gora, Italija, ali svakodnevno se vozi u gradu. Izuzetno je lako postići nisku potrošnju po malim gradovima. Evo, primera radi krenem ujutru na posao, ima oko 2.5 km, ako me na ovih par semafora uhvati zeleni talas i odmah nađem mesto ispred posla, potrošnja bude oko 8.5l za tu relaciju. Ako me uhvati makar jedno crveno i 10-ak minuta tražim mesto kod posla, taj prosek je oko blizu 12 litara. Jedini auto koji čak i u tim relacijama troši osetno manje je A3 35 TFSI koji je mild hybrid.

Što se tiče Karoqa, Beograd - Crna Gora, vožnja po CG i nazad do Beograda mi je potrošnja bila 6.4 l/100 km. Klima upaljena, osim deo oko Žabljaka i Šavnika gde je spoljna temperatura u tom momentu bila oko 17 stepeni.
  • Vozi: 2024 Audi A4, 2023 Karoq, 2023 Fabia IV, 2022 Kamiq, 2021 Audi A3

Na mreži Bingodalton

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 18
« Odgovor #916 poslato: 24. Jul, 2025. 10:34 »
@Cermet crtaj svojim roditeljima, a od mene odj...

Ja sam rekao da ti ne verujem, a i dalje iza toga stojim, jer je ocigledno kakav si tim licnosti.
Da vodis evidenciju i dokumentaciju, ali da si sklon da teras vodu na svoju vodenicu, te da je za ocekivati od tebe da ces kriti ono sto ti ne odgovara.

To sto auto vozis samo medjugradske relacije, ne znaci da potrosnja od 9 litara nije skroz normalna za taj auto. Ali te voznje "ne pamtis i ne slikas", jer su to neke ekstremne voznje za tebe. A zapravo za svakog forumasa ovde svakodnevne.
Poredis babe i zabe. Tudje gradske i svoje stedljive voznje, jer te jedino to lozi u zivotu. I tvoj auto.
Lepo napisi dugorocnu potrosnju, gradsku potrosnju, svakodnevnu, ne vidim razlog da nesto krijes. Ako nemas, reci ok, okacicu, nisam obratio paznju, ali nemoj se izvlaciti.
Ili priznaj da ti auto stoji pod cebetom u garazi i isterujes ga samo kad idete kod cerke koja studira u Bg.

Ne bih preterano komentarisao klinacke fore da pretpostavis da ako tvoj auto za 500 obrtaja vise dostize maksimalni obrtni momenat u odnosu na fabricke podatke, da verzija sa 280ks postize maks obrtni za 1.300 vise. Kad tako nesto izjavljujes, morat to i potkrepiti. Inace se mozemo voditi fabrickim podacima.
Nisi prikazao krivu snage, a jos gore, ni svoju krivu snage kad si tjunirao auto. Ocigledno ti to sve na osecaj.

Polazna tacka ti je pogresna, a time i pretpostavka da auto sa 280ks i 350nm ne bi mogao da odrzava putnu brzinu ili cak i brzinu od 70km/h na niskim obrtajima.

Tvoj auto, tvoj motor, tvoje ovo ono...  =)) Da je tebi tjuning potencijal presudan ne bi kupio taj auto. Pusti te price. Tjuning potencijal, a trudis se da imas nizu potrosnju.

1. Nemam sta da ti dostavljam na koliko se moj auto vrti obrtaja na 70 km/h. Kao sto si u prethodnom postu rekao, imas po netu, pa trazi. Verovatno ce ti to nesto reci...o prenosnom odnosu menjaca.

2. Da, stavio sam vecu turbinu. Nisam je cupao. Otkud ti zakljucak da sam se zalio na potrosnju? Citas li?

Ovo je tema za razmenu iskustva o potrosnji, a ne rekordima minimalne.
Ja svoju okacim i to i na osnovu potrosenog goriva, ne samo na osnovu bord kompjutera. I mozes videti da se nisam zalio na istu.

Da napomenem, necu se nastavljati na bilo koju neprimerenu komunikaciju sa tvoje strane.
Ukazi postovanje drugim clanovima foruma i uvazi tudje misljenje i preferencije.
Pretpostavke potkrepljuj dokazima i cinjenicama, pa ces imati konstruktivnu diskusiju.
  • Vozi: Skoda Superb 2.0 TSI 280 4x4

Van mreže wkobre

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 22
« Odgovor #917 poslato: 24. Jul, 2025. 12:38 »
Evo jedne od malopre, Zemun - Ovčar Banja. U zadnjem trenutku mi je spustio sa 6.4, ko da je znao da ću da slikam. Auto je pun, koliko može stati u jednog karavana, a da nije građevinski materijal.
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K

Van mreže Cermet

« Odgovor #918 poslato: 24. Jul, 2025. 23:41 »
@Cermet crtaj svojim roditeljima, a od mene odj...
Jel to sve što umeš da kažeš na temu? Za 25 godina koliko sam na forumima, ne sećam se da sam video besmislenijeg sagovornika koji više vređa, troluje i dovodi čitaoce u zabludu, a pri tom ne govori ništa smisleno niti kači neke dokumente.

Mene optužuješ kako "krijem aplikaciju za dugoročnu potrošnju", a ne znam šta će mi ona  =)), a odbijaš da kažeš osnovni i najgluplji podatak koga vidiš istog sekunda kada sedneš u auto, a to je na koliko ti se obrtaja vrti auto na 70 na sat?

Ja sam to i mnogo toga drugog rekao jasno:
Kod mene menjač u 7 brzinu prebacuje na oko 70km/h i vozi opušteno bez ikakvih trzaja, vibracija i brundanja sa 1200 obrtaja.

Osim tog podatka, okačio sam ti brdo slika i primera, okačio sam grafove prenosnih odnosa ČAK I TVOG AUTA i puno toga drugog.

I ti sve to ignorišeš, pišeš brdo gluposti i vređaš, a nećeš da kažeš ni najosnovniji podatak koji vidiš istog sekunda kada sedneš u auto?!

Štaviše, direktno zamajavaš i zafrkavaš čitalaštvo:
@Nemam sta da ti dostavljam na koliko se moj auto vrti obrtaja na 70 km/h. Kao sto si u prethodnom postu rekao, imas po netu, pa trazi. Verovatno ce ti to nesto reci...o prenosnom odnosu menjaca.
Čoveče, JA ZNAM koji su prenosni odnosi tvog menjača ali sam hteo da to ti kažeš.
Gledaj prošlu stranu, OKAČIO SAM TI TAČNO grafik celog TVOG prenosa i to verzije sa 7 brzina.

Pošto nećeš ti da kažeš, evo reći ću ja: Na 70 na sat tvoj auto sa ogromnom aftermarket turbinom vrti se na preko 2000 obrtaja.

To je DUPLO VIŠE nego kod mene i imajući u vidu samo ta dva podatka, a uvažavajući i razlike u kontrukciji i stepenu iskorišćenja, potrošnja ta dva auta ni na koji način nije uporediva, razlika je preko 50%, a često i više.

Zašto sve ovo pričam? Zato što si ti ovde jedini (ili skoro jedini) koji ima motor 2.0TFSI i pričaš "kako mu je prosečna potrošnja preko 11l"  =)) i slične budalaštine, čime čitaoce dovodiš u zabludu.

Ne, NIJE TAKO, 2.0TFSI je najbolji, najsnažniji i najekonomičniji motor tog tipa, to važi i za standardne varijante, a kamoli za specijalnu kakva je kod mene.

Ti imaš varijantu koja fabrički najviše troši, PLUS NA TO su mu stavio još veću od inače prevelike fabričke turbine.

Jel možeš da shvatiš da zbog svega toga podatak o potrošnji kod tebe ni na koji način nije relevantan?
  • Vozi: Superb 2.0TFSI STYLE Plus DSG7 270HP, VW Bora 1.8Turbo 20V Highline Plus 210HP

Na mreži Zdushan

« Odgovor #919 poslato: 25. Jul, 2025. 00:10 »

Za 25 godina koliko sam na forumima

Eto i objašnjenja zašto forumi polako nestaju...

Van mreže Cermet

« Odgovor #920 poslato: 25. Jul, 2025. 00:25 »

Eto i objašnjenja zašto forumi polako nestaju...
Ti si mu ortak pa da još zamutiš vodu da moderator sve obriše, što nisi citirao celu rečenicu?  =)) :bravo:

Neka obriše ako hoće, ovo sam napisao u svrhu boljeg razumevanja 2.0TFSI motora koji su state-od-the-art autotehnike, svakako neću ponovo pisati.
  • Vozi: Superb 2.0TFSI STYLE Plus DSG7 270HP, VW Bora 1.8Turbo 20V Highline Plus 210HP

Na mreži Mareska

« Odgovor #921 poslato: 25. Jul, 2025. 01:38 »
Najbolje da nista ne pises... bravo2
  • Vozi: Superb

Van mreže Cermet

« Odgovor #922 poslato: 25. Jul, 2025. 03:31 »
Najbolje da nista ne pises... bravo2
Ma znam da vas iz dizel sekte sve ove činjenice nerviraju, ali ja se vama i ne obraćam ;)

Obraćam se onima sa zdravom pameti koje još niste otrovali naftom  bravo2

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #923 poslato: 25. Jul, 2025. 07:55 »
Колега @Cermet опуштено!
Иначе, @Mareska је био "дизелаш" док није открио бензин.  ;)
  • Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023

Na mreži m@c|-|oR

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 5
« Odgovor #924 poslato: 25. Jul, 2025. 08:19 »
Da podelim i ja ono što sam vam rekao na skupu onomad - moja nekadašnja mantra "nikad dizel, nikad karavan, nikad siva metalik".
Da bih tamo 2016 uzeo sve to u jednoj Oktaviji (moja garaža).
Srećom, izgleda da se vraćam u benzin uskoro.
1.5 TSI, pa da vidimo njenu potrošnju.
Samo zbog patkometrije, jer posle pola miliona km potrošnju smatram individualnom stvari koja daje samo okvirne informacije a sigurno nije vredna polemike.
  • Vozi: Octavia 1.5 TSI DSG

Van mreže wkobre

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 22
« Odgovor #925 poslato: 25. Jul, 2025. 08:26 »
@Cermet Koliko ja shvatam, ni jedan od vas dvojice nije izabrao motore koje imate radi štedljivosti. Obojica ste radili softverski tuning i hardverske izmene (i ne samo na motoru). Tako da bilo koji fabrički grafikon nema veze ni sa tvojim ni sa njegovim autom.
I na kraju, pa šta i ako nekome troši 20l/100km, sigurno je zabavnije od onog kome je na istom takvom putu trošio 4l.   :D
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K

Van mreže munja23

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 17
« Odgovor #926 poslato: 25. Jul, 2025. 10:42 »
Možda je malo off-topic, ali vredi pročitati... ;)

https://hipno-psihocentar.rs/narcisoidni-poremecaj-licnosti/
  • Vozi: 2024 Audi A4, 2023 Karoq, 2023 Fabia IV, 2022 Kamiq, 2021 Audi A3

Na mreži Bingodalton

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 18
« Odgovor #927 poslato: 25. Jul, 2025. 11:02 »
@wkobre u pravu si za mene. Ali je on odabrao taj  motor bas zbog stedljivosti i sad samo te ekstremne razultate kaci.

Inace, ne znam kakve veze ima velicina turba sa obrtajima na odredjenoj brzini...?
Po teoriji doticnog Superb 280/6b bi imao maksimalnu brzinu od 245km/h pri 7.000 obrtaja (nedostiziva brojka), a to je svakako netacan podatak.
Na 70km/h se vrti na oko 1.600 obrtaja, gore/dole.

To sto doticni fura pricu da je kod njega stavljen duzi prenos jer taj motor ima neku vanzemaljsku elasticnost je samo njegova pretpostavka.
Po specifikaciji ima 320nm na 1500-4100 obrtaja, dok 280 verzija ima 350nm na 1700-5600 obrtaja. Ne vidim ja tu nista znacajno bolje kod tog motora, naprotiv.

U 5. brzini (od 7) dostize maksimalnu brzinu, takvi su mu prenosni odnosi.
Jednostavno odlucili su da napravlje stedljivu verziju, izbacili 4x4 i stavili dugacki prenos, kao iz 220 verzije.
Verzija sa 220ks ima 6 brzina, pa su malo razvucenije prve 4, da bi 6. bila kao 7. kod verzije sa 190ks.

Sto se tice same potrosnje, nije da se dicim sto trosi puno, sasvim normalno je da je prijatnije po dzep da ne trosi previse. Ali nije da kukam, znam sta sam kupio, pa nisam ni ocekivao manje. Dizelas mi je u proseku trosio 8 litara, tako da od ovoga nisam mogao da ocekujem manje od 10. Za benzinca sa ovom snagom.

Uticaj velicine turbine na samu potrosnju je verujem prilicno kompleksan, ali svakako taj uticaj ne moze biti drastican na nize. Verujem da moze trositi maks 3-7% manje i to verovatno zbog bolje efikasnosti same turbine, hladnijeg vazduha, a i samog podesavanja paljenja. I to je to.
Naravno, na punom gasu to nikako ne moze biti manje nego. Jednostavno, vise snage trazi i vise goriva. Zato i pominjem prosek.

A sto se proseka tice, imam evidentirano svako sipanje goriva, pa tako i potrosnju.
Na 81.360km prosecna je 11.37 l, najmanja prosecna po rezervoaru 7.44l, a najveca prosecna po rezervoaru 18.04l.

Ovo pisem da podelim podatke. Mogu okaciti onu prosecnu od 6 litara, ali to nije merodavno. Mogu okaciti i od 18 litara, ali ni to nije prava istina.
U pitanju je petogodisnji uzorak, vecinski OMV 100 gorivo i na toj kilometrazi je to jedino merodavno.
Voznja je mesovita, 70% grad recimo, isto tako je i tempo voznje mesovit. Nekad ga stiskam, nekad se razvlacim. Poslednjih god na autoputu po ogranicenju,...
Ali to je to, bas jedna mesavina svega. Ljudi sa tezom nogom na gasu bi mogli ocekivati vise (Stage 1 tjuniran), dok oni sa laksom i duzim relacijama po gradu mogu ocekivati manju.
FL sa 7 brzina smanji te cifre za 5-10%.
Tako da verujem da stock 272/280 sa 7 brzina moze imati prosek ispod 10 litara.

Svako stiskanje gasa na tjuniranom autu posrce vise goriva.
  • Vozi: Skoda Superb 2.0 TSI 280 4x4

Na mreži Mareska

« Odgovor #928 poslato: 25. Jul, 2025. 13:55 »
Ma znam da vas iz dizel sekte sve ove činjenice nerviraju, ali ja se vama i ne obraćam ;)

Obraćam se onima sa zdravom pameti koje još niste otrovali naftom  bravo2
Opet ne pises istinu,vozim tsi.
  • Vozi: Superb

Van mreže Cermet

« Odgovor #929 poslato: 25. Jul, 2025. 14:18 »
Opet ne pises istinu,vozim tsi.
Opet kafanska podmetanja, umete li nešto drugo da napišete?  =))
A kada to nisam pisao istinu? Koga briga šta voziš ako pišeš gluposti, provociraš i vređaš, na to neću odgovarati.

Ako morate sektaški da verujete da 2.0TFSI troši više od 11l, ako vam to prija i uznemirava vas istina koja je veoma drugačija, ja vas neću ubeđivati.

Moj troši 1-1,5L manje od standardnog 2,0TFSI, ali i njegova cifra je daleko od 11+ litara, što se ovde ponavlja kao mantra.

Dao sam sasvim dovoljno objašnjenja, slika i grafika koji dokazuju suprotno, a kome prija da ponavlja sebi "kako benzinci troše 11+L"  =)), go for it.