Autor Tema: Potrošnja goriva na Škodama..općenito  (Pročitano 110049 puta)

0 članova i 19 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže DonKihot

Odg: Potrošnja goriva na Škodama..općenito
« Odgovor #765 poslato: 04. Maj, 2020. 16:01 »
Ja sam govorio za prosečnu.
  • Vozi: Škoda Octavia III 1.8 TSI

Van mreže dexterslab011

« Odgovor #766 poslato: 04. Maj, 2020. 17:03 »
Fabia 3, 1.0mpi, 75ks, posle 4 godine, vecinom gradske, zakljucak je sledeci:
1. Bord cesto laze za trenutnu.
2. Bord je manje-vise tacan za prosecnu.
3. Zena na suvozacevom sedistu drasticno smanjuje potrosnju. 😀
Salu na stranu u zavisnosti od stila voznje i potreba, gradska potroanja je u rasponu od 5,5(redje) do 6,5(cesce). Otvoreni put do 100km/h: 3,8-4,2
Otvoreni put preko 100km/h: Kolko hoces... 😀 (konstantna brzina 130km/h= 6,5 - 7,0 u zavisnosti od klime i guma)
  • Vozi: Skoda Fabia 1.0 2016

Na mreži predragas

« Odgovor #767 poslato: 04. Maj, 2020. 18:54 »
Iskustva na 1.2 tsi, 77kw nakon 2 godine:
Po bc na modu koji meri dugotrajnu potrosnju prosek (60% grad, 40% otvoreni put) leti 6.2, zimi 6.7 lit/100km a takodje se ovo tacno slaze i sa merenjem od cepa do cepa. Trenutni mod na bc laze bar za 0.5-0.7. tj pokazuje manje od stvarne potrosnje.
Normalna voznja po "propisima"  :)
  • Vozi: Škoda Rapid 1.2tsi 2014. Elegance

Na mreži MAKS

« Odgovor #768 poslato: 04. Maj, 2020. 20:06 »
Iskustva na 1.2 tsi, 77kw nakon 2 godine:
Po bc na modu koji meri dugotrajnu potrosnju prosek (60% grad, 40% otvoreni put) leti 6.2, zimi 6.7 lit/100km a takodje se ovo tacno slaze i sa merenjem od cepa do cepa. Trenutni mod na bc laze bar za 0.5-0.7. tj pokazuje manje od stvarne potrosnje.
Normalna voznja po "propisima"  :)

To moze i manje. Malo ti to ganjas koliko se meni cini.
  • Vozi: OCTAVIA 1.6 2012 ELEGANCE

Van mreže Neba

« Odgovor #769 poslato: 04. Maj, 2020. 21:03 »
1. Bord cesto laze za trenutnu.

Trenutni mod na bc laze bar za 0.5-0.7. tj pokazuje manje od stvarne potrosnje.

Како мерите стварну тренутну потрошњу ?
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Van mreže dexterslab011

« Odgovor #770 poslato: 04. Maj, 2020. 21:11 »
Nisam nikada merio trenutnu, ali mi je nepojmljivo da mi potrosnja bude 2,4 litre i tako sigurno 15 minuta... Sa druge strane nelogicno mi i da bude 29 litara u pojedinim situacijma. Mislim da je ta trenutna vise informativnog karaktera.
  • Vozi: Skoda Fabia 1.0 2016

Na mreži hakklerZapočeo temu

« Odgovor #771 poslato: 04. Maj, 2020. 21:15 »
Ovo je na nekoj nizbrdici, realno 3.5-4.0 na toj brzini.
Da je na nizbrdici bilo bio cut off i pokazivalo nula.

Btw ravna dionica prema centru grada..cca 4 km..board skače od 2.0 do 2.4. Kako na koju grbu naleti ili vjetar puhne.

Možeš dobit i video za tjedan dana.

Ovo ti je sa upaljenom klimom na max..na leru..od 0.5 do 0.7 se kreću vrijednosti.

Na mreži Bingodalton

« Odgovor #772 poslato: 04. Maj, 2020. 21:22 »
Okacio sam moje slike, tempomat, nizbrdo 0, posle gore dole potrosnja ide. Nista merodavno.

Najbolje je ponistis trip i izmeris prosecnu na uzorku puta u jednom smeru, pa posle u drugom (najbolje odmah zbog vetra, ali ko jos to radi). I napravis prosecnu ootrosnju od te dve.
Svaki put ima neki nagib, mnogi i ne osete, ali bi osetili itekako da idu peske ili biciklom.
  • Vozi: Skoda Superb 2.0 TSI 280 4x4

Na mreži predragas

« Odgovor #773 poslato: 04. Maj, 2020. 21:41 »
Како мерите стварну тренутну потрошњу ?
Na bordu imam mod 1 koji meri prosecnu potrosnju rute dok se auto vozi i drzi jos oko 2 sata nakon cega se ponisti i ide od nule. Znaci ako putujem na more sa kracim pauzama imam prosek potrosnje za citavu rutu. Mod 2 meri potrosnju u poslednjih 10.000km ili 100h voznje (ako sam dobro zapamtio), ponisti se pri ispunjenju prvog od ova dva.

Na mreži hakklerZapočeo temu

« Odgovor #774 poslato: 04. Maj, 2020. 21:57 »
Trenutna potrošnja bi imala jedino smisla za pratit na neku dugu dionicu ili da ideš u obaranje nekog rekorda Bilo osobnog ili u svrhu nekog natjecanja da pratiš parametre trenutne potrošnje da bi ostvario što duži put.

Ovo mi je bilo fora..za uslikat i daleko je od realnog.

A opet..

BC doživljavam kao interesantnu igračku a točnu potrošnju mjerim sa pređenim putom i tankom do prvog klika..ide uvijek pun.

Bc fula cca 0.2 do 0.3 deci na 500km+
Zanemarivo...

Več davno dok me to držalo najnižu potrošnju je moguće ostvariti na nižim brzinama od 50 do 55 km/h a ne na 90km/h kao što navodi svaki proizvođač. Gdje idu cifre i daleko manje i od tvorničkih podataka koji su inače frizirani kao i več8na BC.a
Osim guma i vremjenskih uvjeta..nagiba prometnice...jedna od bitnih stavki je koeficijent otpora..koji sa večim brzinama i proporcionalno raste..a samim tim i trenje više snage..itd...potrošnja..jel.

Ovo što je admin za superba okačio..ziher nije vozio 90km/h prosječno za tih 2kkm

Na mreži predragas

« Odgovor #775 poslato: 04. Maj, 2020. 22:23 »
Ja najnize sto sam izmerio je sipanjem od cepa do cepa 5.8 litara, a voznja je bila do mora i par dana tamo po lokalu van naselja, bc je konstantno prikazivao od 5.2 do 5.7 sto znaci da nije tacan. Ovo je ipak "slabiji" motor i na auto put preko 130km/h on vise trosi od jacih motora. Nisam opterecen da ga stedim. Ipak kad se setim proslog 1.5 dci sa 4.3 litre na istoj deonici, samo bez klime, ovo pomalo zasmeta  :)

Na mreži AcoSk

« Odgovor #776 poslato: 05. Maj, 2020. 00:47 »
Treba ukinuti pokazivanje trenutne potrosnje na bordu. Nicemu ne sluzi, samo zbunjuje pojedine ljude.

Van mreže nidza

« Odgovor #777 poslato: 05. Maj, 2020. 08:51 »
Što ukinuti? Mislim da je koristan podatak kad želiš malo da se suzdržiš od pritiskanja papučice gasa.

Koji drugi način postoji da naučiš u kom režimu je taj konkretan auto ekonomičniji?
  • Vozi: Škoda Octavia RS230 2017, Škoda Octavia 1.5 TSI Style 2021

Van mreže Neba

« Odgovor #778 poslato: 05. Maj, 2020. 10:48 »
Nisam nikada merio trenutnu, ali mi je nepojmljivo da mi potrosnja bude 2,4 litre i tako sigurno 15 minuta... Sa druge strane nelogicno mi i da bude 29 litara u pojedinim situacijma. Mislim da je ta trenutna vise informativnog karaktera.
То што зовемо тренутна потрошња је опет просек у претходних 1-2s док ову двојку што зовемо просек је просек потрошње на дужем интервалу. Хоћу рећи и једна и друга цифра долеза из истог податка са сзнзора протока горива и пређеног пута (што централни рачунар опет естимира на основу брзине и податка о просечном обиму пнеуматика....). Просек на дужим интервалима по статистици јесте тачнији него на краћим. Не бих рекао да је податак о тренутној потрошњи само информативног карактера.

Na bordu imam mod 1 koji meri prosecnu potrosnju rute dok se auto vozi i drzi jos oko 2 sata nakon cega se ponisti i ide od nule. Znaci ako putujem na more sa kracim pauzama imam prosek potrosnje za citavu rutu. Mod 2 meri potrosnju u poslednjih 10.000km ili 100h voznje (ako sam dobro zapamtio), ponisti se pri ispunjenju prvog od ova dva.
Нисам довољно прецизно се изрази, знам како да видим тренутну потрошњу као и просек од старта (1) и од последњег ресета или 99ч (2). Хтео сам да питам колеге који тврде да борд лаже кад приказује тренутну потрошњу како су измерили стварну тачну тренутну потрошњу  коју су упоредили с бордом и добили закључак да борд лаже.

Što ukinuti? Mislim da je koristan podatak kad želiš malo da se suzdržiš od pritiskanja papučice gasa.

Koji drugi način postoji da naučiš u kom režimu je taj konkretan auto ekonomičniji?
слажем се да је користан. И не мислим да лаже (све и да маши +- 15% услед усредњавања на малом интервалу) просечна потрошња на дужем интервалу није ништа друго него просек ових тренутних потрошњи....
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Na mreži AcoSk

« Odgovor #779 poslato: 05. Maj, 2020. 12:27 »

Dzoni, salis se? Da naucis u kom rezimu je auto ekonomicniji? Za to ti treba trenutna potrosnja?
Ja mislim da se ti salis. Da je neko drugi to napisao, pa 'ajde.

@Neba, senzor protoka ne postoji. Auto meri potrosnju preko protoka vazduha tj. MAF i/ili MAP senzora. Zna se odnos vazduh-gorivo, pa bord na osnovu toga racuna potrosnju. To je negde i razlog zasto pojedini BC lazu.

NIKO NE KAZE da bord laze kada pokazuje trenutnu potrosnju!
Ako dati bord laze za trenutnu, lagace i za dugorocnu prosecnu.

Rec je o tome da taj podatak nije relevantan ni za sta, ne moze se uzeti kao merodavan za bilo koji zakljucak koji cete doneti na osnovu njega.
Razlog tome je sto trenutna mnogo varira u zavisnosti uslova i svega sto smo pominjali u prethodnim postovima, i @Bingodalton i ja. On je  takodje lepo napisao kako i sta.