Autor Tema: Potrošnja goriva na Škodama..općenito  (Pročitano 131568 puta)

0 članova i 39 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Fbia

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 13
Odg: Potrošnja goriva na Škodama..općenito
« Odgovor #960 poslato: 30. Nov, 2025. 18:31 »
Dobro je ovo poredjenje od hakklera, odlicna potrosnja, samo je pitanje kolika je bila spoljna temperatura ta dva dana i da li je start motora bio sa vec predhodno zagrejanim motorom (ili skorijim koriscenjem auta) ili sa potpuno hladnim motorom. Ne verujem da je ovo drugo (hladan motor). Naravno pritisak u gumama pada sa padom temperature tako da ako je bio u septembru 2.5 ocekivano je da je u decembru pao na 2.2, itd.
  • Vozi: Fabia 1.0 tsi, 110 ks?

Van mreže Fbia

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 13
« Odgovor #961 poslato: 30. Nov, 2025. 18:53 »
I da dodam pritisak u gumama prati Avogardov zakon PV = nRT, samo pazite temperatura je u Kelvinima. Tako da kada raste temperatura, raste i pritisak. Jeste pritisak se doteruje sa hladnim gumama ali leti je kvaka u temperaturi asfalta. Asfalt leti popodne na autoputu dostize visoke temperature koja se prenosi na gume a posledicno na gas u gumama te pritisak moze znacajno da poraste iznad pocetne vrednosti. Itd. Zato zimi kada je jako hladno (ispod nule) slobodno dodajte i jaci pritisak od propisanog, itd. da ne gnjavim dalje...
  • Vozi: Fabia 1.0 tsi, 110 ks?

Na mreži hakklerZapočeo temu

« Odgovor #962 poslato: 30. Nov, 2025. 19:59 »
Dobro je ovo poredjenje od hakklera, odlicna potrosnja, samo je pitanje kolika je bila spoljna temperatura ta dva dana i da li je start motora bio sa vec predhodno zagrejanim motorom (ili skorijim koriscenjem auta) ili sa potpuno hladnim motorom. Ne verujem da je ovo drugo (hladan motor). Naravno pritisak u gumama pada sa padom temperature tako da ako je bio u septembru 2.5 ocekivano je da je u decembru pao na 2.2, itd.

Vani je bilo isto hladno ko i dva dana prije..oko nule.
Napisao u predhodnom postu.

Nikakvo zagrijavanje..zavrsim s poslom..sjednem u kamička i krenem.
Mozda 20sek radi prije kretanja.
Auto stoji 7h u garaži..otvorenoj.

Ruta je s posla..identična.

Zadnji put su zimske gume pumpane prije mjesec dana..kada je bila izmjena.
I vani je bilo puno toplije. Mozda onda nije bilo napumpano kako treba jer sam napravio 7km do pumpe..i gume su bile zagrijane. Pumpano je na digitalnom barometru.
Ovaj put je kontrola bila u dvoristu..i pune baterije od xiaomi pumpe.

I da..da ne skrivam prosjek po gradu je preko 9l.
Puno kreni stani i niska prosjecna brzina.

Na mreži AcoSk

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 37
« Odgovor #963 poslato: 03. Jan, 2026. 22:30 »
Smem li ja da postavim sliku potrošnje

Čačak - Bar CG - Čačak:
668km na metan - oko 19kg - 2650din
Potrosnja 2.9kg/100km

65km na benzin - oko 2.8l - 500din
Potrosnja 4.3l/100km

733km ukupno ~ 3150din

(Nisam slikao na kraju puta gde se vidi 733km i takodje ista potrošnja benz 4.3)

Sve sa stajanjem u koloni na granici i dva puta guzva stani kreni (zato je losa prosecna brzina).
Kiša skoro polovina cele kilometraze. I naravno hladno, zimski period.
Motor 1.5TGI

Je l na struju jeftinije (pogotovu gore po Evropi gde se placa 8-9€ struje za 100km).

Na mreži Mareska

« Odgovor #964 poslato: 04. Jan, 2026. 22:53 »
Uskoro ce u Srbiji biti ista cena metana i benzina.
Gde si sipao metan u CG?
Auto na struju ima jedino smisla ako ga punis kuci na posebnom brojilo.
Cenu održavanja auta na struju i metan nema smisla porediti.
  • Vozi: Superb

Na mreži AcoSk

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 37
« Odgovor #965 poslato: 05. Jan, 2026. 00:05 »
Nece biti ista, poskupece metan za 20ak din.
Sve i sa tim poskupljenjem, umesto 3150din bi bilo 3550din, sto je opet smesno.
A opet, cak i da bude ista cena (a nece), koji auto moze da trosi 2.9l benz ili dizela na 100km. Nijedan.

Nisam sipao u CG, jer ga nema.

Ne bih dalje da polemisem sta i kako, rekla kazala, vec sam samo postavio da se vidi i zna, kao i drugi sto postavljaju potrošnje, jer je i tema o tome.

Na mreži Mareska

« Odgovor #966 poslato: 05. Jan, 2026. 12:10 »
Zasto nepostoji da se kupi nov putnički auto na metan?
  • Vozi: Superb

Van mreže ugljesa50

« Odgovor #967 poslato: 05. Jan, 2026. 12:39 »
Moja Skoda Fabia 1.4 MPI 8 ventila trosi 7 do 8 litra plina na otvorenom zavisno od stila voznje 9 do 10 litara plina u gradu.
  • Vozi: Skoda Fabia MK1 1.4 MPI

Na mreži hakklerZapočeo temu

« Odgovor #968 poslato: 05. Jan, 2026. 16:58 »
Meni je zanimljivo da na istoj dionici..doduše kratkoj od 6-7km zagrijani motor potroši 1-2l manje..nego kad kreneš na tu istu s mjesta..sa hladnim.
Isprobao više puta več prije sa drugim modelima.

Danas radi u leru auto cca 20min..ono čistim ga od snijega. Potrošnja skočila na 15..18 ma ni ne gledam znam da je puno i normalno.

Restiram i krenem. Pri dolasku bc pokaze 5.4l što je totalni SF napravit kada krenem odmah sa hladnim motorom. Obično je oko 7-7.4 na toj dionici...

Van mreže oswajac

« Odgovor #969 poslato: 06. Jan, 2026. 12:51 »
Moj Scout  2.0 tdi od 140 konja 10 po gradu trosi sada, bogme i letos je trosio skoro 10 kada bese 40+, on stoji u hladu dok sam na poslu ali dok dodjem do kuce to je 11km kako se priblizavam centru grda tako se pojacava klima i potrosnja.
U leru trosi 08-1l tako bar pise, ne gasim ga znaci kuca - posao i posao kuca nema gasenja, stajem da pokupljam troje kolega/ca, kada svracam u stopshop isto nema gasena sem ako sam sam a to je retko. Voznja traji oko 30 a nekada i 45 minuta.
Na otvorenom letos do Grcke oko 6.7-7l