Autor Tema: Temperatura opadne u toku voznje  (Pročitano 4631 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže ivan zaZapočeo temu

• Style
  • Ugled: 1
Temperatura opadne u toku voznje
« poslato: 26. Okt, 2014. 16:07 »
Pozz

Pozz ljudi.  Nocas sam isao na put za Nis i cim sam izasao iz grad temperatura motora je opala skroz na onoj prvoj crtici od 60 stepeni.  Jedino se malo podigla uz uspon ali cim izadjem na ravno odmah opadne.  I grejanje je bilo katastrofalno slabo.  Sta je problem i sta zameniti?
  • Vozi: skoda felicija 1.3lx 1996

Van mreže DARKO021

• Active
  • **
Odg: Temperatura opadne u toku voznje
« Odgovor #1 poslato: 26. Okt, 2014. 16:18 »
nisam baš vidovit...
ali
verovatno,pukla uška na kućištu termostata pa ostaje stalno otvoren

to se najčešće manifestuje lošim grejanjem kabine i niskom temperaturom motora.

negde sam na starom forumu imao temu sa slikama zamene termostata,otišlo zajedno sa forumom hearcut

pročitaj i ovo:

http://forum.skodaforum.rs/felicia-pick-up/motor-ne-dostize-radnu-temperaturu/
« Poslednja izmena: 26. Okt, 2014. 16:26 DARKO021 »

Van mreže Diamond

• Style
  • Ugled: 6
  • Skoda FOR LIFE!!! ;)
« Odgovor #2 poslato: 26. Okt, 2014. 17:28 »
Termostat 100% nema sta drugo
  • Vozi: Skoda Felicia 1.6MPi , Skoda Felicia 1.3 GLX

• Style
« Odgovor #3 poslato: 26. Okt, 2014. 17:35 »
A citam ove teme pa mi nije najjasnije?  Meni je plasticno kuciste.  Jel mogu da zamenim samo termostat taj ulozak ili moram jos nesto?  I koji je najbolje uzeti jel ima nesto na koliko otvara i tako to?

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #4 poslato: 26. Okt, 2014. 17:57 »
I koji je najbolje uzeti jel ima nesto na koliko otvara i tako to?
Nema tu "na koliko otvara i tako to..." Svaki auto, marka, model, kubikaza i sl. ima svoju fabricki projektovanu radnu temperaturu koja je propisana za taj auto i pripadajuci termostat i prekidac ventilatora. Dovoljno je kod kvalifikovanog prodavca i u odgovarajucoj prodavnici rezervnih delova reci sta ti treba i koji je model kola u pitanju, i prodavac ce ti dati pripadajuci (a ne odgovarajuci), i time se tvoj problem resava. E sad...ako bas neko hoce neki "markirani" onda bi trebalo da postoji katalog proizvoda tog rpoizvodjaca, pa po karakteristikama motora naci pripadajuci ( a ne odgovarajuci) iz te game ponudjenih proizvoda...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• Style
« Odgovor #5 poslato: 26. Okt, 2014. 17:59 »
A ovo sto sam pitao jel menjam samo termostat ici celo kuciste mora?

Van mreže olajkris

• Laurin&Klement
  • Ugled: 23
« Odgovor #6 poslato: 26. Okt, 2014. 18:52 »
bolje promeni celo kuciste. jel ko zna ovako ako moze da se menja samo ulozak sta ces dobiti. mozda ti kazu to je to a ono termostat nekog drugog vozila.

• Style
« Odgovor #7 poslato: 27. Okt, 2014. 11:33 »
Na koliko treba da otvara termostat.  Ovde mi nude dva.  Jedan otvara na 80 a drugi na 88?

Van mreže MilanV

• Ambition
« Odgovor #8 poslato: 27. Okt, 2014. 14:29 »
Meni se jutros desilo da sam vozio 150 km i da mi nije temperaturu podiglo preko 70 a u kolima je grejanje super.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #9 poslato: 27. Okt, 2014. 15:21 »
Na koliko treba da otvara termostat.  Ovde mi nude dva.  Jedan otvara na 80 a drugi na 88?
Evo...tipican primer prodavca koji ne poznaje robu, tj. materiju kojom se bavi. Pravi prodavac treba sam da zna sta treba da ti da kad mu kazes karakteristike motora....
Od skora vozim Feliciju 1.3 xl i primetio sam da kad skazaljka predje sredisnju crtu na satu (predpostavljam da je to 90 stepeni) skazaljka opadne malo na dole, sto znaci da je tad otvorio termostat i pomesao vodu iz hladnjaka. Zato predpostavljam da je ta temperatura otvaranja od 88 stepeni. ...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #10 poslato: 27. Okt, 2014. 15:41 »
Evo...uspeo sam da nadjem i "skinem" uputstvo u PDF formatu ( na ceskom) o servisu i odrzavanju felicije 1.3, 1.6 i 1.9...
Sto se tice Felicije 1.3 - termostat otvara na 88 plus minus 2... :bravo:

• Style
« Odgovor #11 poslato: 27. Okt, 2014. 16:08 »
Evo kupio i stavio taj sto otvara na 88. Za sada radi.  Hvala na odgovorima

Na mreži bugarin

• Global Moderator
  • Ugled: 103
« Odgovor #12 poslato: 27. Okt, 2014. 17:10 »
da razjasnimo neke stvari: DA, postoji zimski i letnji termostat, tj termostati koji otvaraju na razlicitim temperaturama. ne radi se o trgovcu koji ne zna svoj posao, vec o trgovcu koji poznaje robu koju prodaje.
ovo se odnosi na motore starije konstrukcije.
termostat koji kasnije otvara koriste ljudi koji prelaze malu kilometrazu u cugu (narocito tokom zime), da bi auto odrzao radnu temperaturu sto duze bez otvaranja termostata i pustanja tecnosti u hladnjak.
letnji, tj onaj koji ranije otvara, koriste oni koji vise opterecuju motor i samim tim im treba i bolje hladjenje motora.
sve ovo ne utice naravno na potrosnju goriva, jer su razlike u temperaturama maksimalno 8 stepeni.
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #13 poslato: 27. Okt, 2014. 17:47 »
Ne radi se samo o trgovcima auto delova, vec i o mnogim drugim, Recimo bele tehnike i tv uredjaja, koji ne umeju da ti kazu osnovne razlike izmedju pojedinih aparata...Letnji i zimski termostat, pije vodu samo ako se koriste u ekstremnim uslovima eksploatacije ili ako se koriste u sredinama koje su poznate po ekstremnim atmosferskim prilikama: Na primer, auto treba da se izveze u  neku zemlju Afrike, ili da se izveze na primer...na  Grenland. I onda se rade neke takve  modifikacije...Cak ako se izvozi i u neku zemlju koja se nalazi na jako visokoj nadmorskoj visini, pojedini senzori i komjuterska stelovanja podlezu slicnim modifikacijama, koja se razlikuju u ovom nasem kontinentalnom podrucju...Pre ce biti ovo drugo: mnogi sitni delovi (kao sto je termostat) su slicni i pasuju, sa vozila na vozilo, a imaju razlicite vrednosti. A priuceni trgovac ne zna (a i nije ga briga), pa mu je i sve jedno sta ces uzeti. Normalno...cast izuzecima, ima trgovaca koji poznaju materiju i licno su zainteresovani...i skoluju se...citaju...ili se vesto koriste katalozima...

Na mreži zare

• Laurin&Klement
  • Ugled: 18
« Odgovor #14 poslato: 27. Okt, 2014. 17:58 »
Pre 20 ili 30 godina ste mogli da kupite bar 2 vrste termostata za Zastavina pa i dosta ostalih vozila. Nije to nikakvo cudo jedino pravi problem jer ljudi nisu sigurni sta da kupe.
A da li ce da otvori na 80 ili 90 stepeni i nije mnogo bitno jer motor nece prokuvati na 100 vec na 120 ili vise stepeni (antifriz kljuca na vecoj temperaturi nego voda i pritisak u sistemu povecava tacku kljucanja) a i onako dolazi do jakog hladjenja cim se termostat otvori, pogotovu zimi.