Autor Tema: Fabrika: "Normalno" je da Auto/Škoda troši ulje?!  (Pročitano 15784 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže djordjebg

• Laurin&Klement
  • Ugled: 47
Odg: Fabrika: "Normalno" je da Auto/Škoda troši ulje?!
« Odgovor #30 poslato: 05. Nov, 2013. 21:07 »
Fabija 2 VRS

pise i cena ulja, skoro jeftinije nego kod nas:)

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
  • Ugled: 16
« Odgovor #31 poslato: 31. Mar, 2014. 19:27 »
190000 km sa Castrolom 5W-30, zamena na 10-11000 km. Nema potrebe doliti ni kap ulja izmedju zamena ;).

Inace je dosta velika razlika u podmazivanju hladnog motora izmedju sintetickog 5W-30 i polusintetickog 10W-40. Tako da ja nikako ne bih sipao polusinteticko ulje tamo gde je propisano sinteticko.

To što ne treba da se dolije ni kap između zamene najčešće znači da nije baš sve tako divno. Potrošnja mora da postoji, ili si uslovno rečeno u nevolji jer motor podiže nivo na šipci tj on se na oko ne menja, time što u ulje dospeva gorivo, kondenz, rashladna tečnost, čađ kod dizela... Od devedesetih do danas motori obično troše oko 1dl na 1000km, manje više, zavisno od uslova i tipa motora, neki izrazito troše ulje, neki manje troše.

Van mreže zare

• Laurin&Klement
  • Ugled: 18
« Odgovor #32 poslato: 31. Mar, 2014. 19:51 »
Ja i ti se izgleda nikako ne razumemo :). Nisam rekao da ne trosi ni malo ulja vec da nema potrebe dolivati izmedju zamena. Potrosnja postoji ali je toliko mala da nema svrhe dolivati. Da u ulje dospeva rashladna tecnost morala bi ona da se doliva a ne pada njen nivo, da dospeva gorivo bila bi povecana potrosnja, retko ulje pri zameni... Nista od toga se ne dogadja.

Tacno je da od 90-tih motori "trose" vise ulja ali se opet vracamo na pricu o kvalitetu motora i proizvodjace koji se ogradjuju na taj nacin od "kvaliteta" za koji su sami krivi. Tako da imate motore koji fabricki trose i pola litra na 1000 km. Cini mi se neki Pezo, ne mogu tacno da se setim koji. Onda se i Zastava dosetila pa proglasila 0.8 ili 0.9 litra na 1000 km normalnom potrosnjom :). Ali to je vec neka druga prica. 
Nekada si se sa litrom ulja na 10 000 km spremao za generalnu a sa 2 litra zakazivao majstora :)

Ne znam na sta ste vi navikli ali ja u blizoj okolini imam nekoliko automobila u perfektnom stanju koji za 10 000 km ne potrose vise od 0.2-0.3 l ulja i ne vidim tu nista cudno.

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
  • Ugled: 16
« Odgovor #33 poslato: 31. Mar, 2014. 20:00 »
Dobro je za motor doliti ulje između servisa, prosto ga "pojačaš" sa lupam, pola litre svežeg ulja. Stalker je pisao na blogu o tome detaljno pre 3 godine.

A 0.2 na 10.000km je naučna fantastika. Pola litre na 1000km je neka gornja granica, Stalker kaže 0.4-0-6l/1000km.

Da ga citiram:

Citat
70-tih, 3-4dl na 1000km
80-tih, 2-3dl na 1000km
Od 90-tih do današnjih dana, 1dl na 1000km
Ovde još da naglasim da ne postoji motor SUS koji ne troši ulje ali da ih ima koji troše jako malo ulja.

Izvor: http://motornaulja.blogspot.com/2011/09/sta-je-povecana-potrosnja-motornog-ulja.html

Van mreže zare

• Laurin&Klement
  • Ugled: 18
« Odgovor #34 poslato: 31. Mar, 2014. 20:27 »
Na istom tom linku pise i sledece, koga ne mrzi da cita :):

"Sasvim je uobičajeno da se 15000km može preći (kod velikog broja vozila) i bez dolivanja ulja. Možda čak i 20 do 25000km ili kao što je pomenuto i svih 30 hiljada km. Ipak to ne znači da nivo ulja ne treba proveravati. Naprotiv. "

A u zakljucku sto je posebno interesantno:

" Ipak, desetine i stotine stručnih radova, kao i pojedini standardi potvrđuju da bi bar polovina od onoga što proizvođač navodi (kao gornju granicu) bila razumna granica kada se treba obratiti servisu. Za ceo interval zamene je maksimalna potrošnja na 1000km prevelika da bi bila prosečna. Očigledno je da 2 litara na 5 do 6 hiljada km previše, iako je to tek 3 do 4dl na 1000km. Slično je i sa 3 ili 4 litara na 10 hiljada km. Čak i  litar na 10 hiljada km, iako ne previše, nije neki sjajan rezultat a da li treba ići kod mehaničara pitanje je opšteg stanja i starosti motora. Ako je u srednjoj Peak-Life fazi to nije previše ali bi i 7-8dl kod novijeg motora moglo da bude i nešto na šta treba obratiti pažnju."

Jedan primer koji se svake godine ponavlja. Saxo 1.1 60 ks (naravno natovaren do vrha) do Grcke i nazad popije 5.2-5.3 l/100 km. Na auto putu se nigde ne spusta ispod 110-115 a tera se i preko 130 km/h. Na 10 000 km se najcesce ne dolije ni kap ulja ili vrlo retko max 0.3-0.4 l ulja. Uklapa se 100% u pricu iz prvog pasusa koji sam citirao.

Van mreže Jovan1991

• Style
  • Ugled: 1
« Odgovor #35 poslato: 02. Feb, 2021. 17:41 »
Zdravo ljudi, ovaj prije par dana sam bio na malom servisu i vidio sam na larteru da se ulje slivalo... Onda sam pogledao i vidio da jednim dijelom kartera tj prednji dio diktunga ima ulja kao da na njemu "bali" da bih onda vidio da mi ima ulja tj kao da vlazi na na diktungu na glavi motora do tandem pumpee pa me interesuje da li je to opasno? Evo i slike... U pitanju je oktavija 1,9 77kw 2006 god
  • Vozi: Skoda oktavia 1,9 tdi 77kw