Autor Tema: Fabrika: "Normalno" je da Auto/Škoda troši ulje?!  (Pročitano 15784 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže markoconicZapočeo temu

• Ambition
  • Ugled: 2
Fabrika: "Normalno" je da Auto/Škoda troši ulje?!
« poslato: 18. Maj, 2013. 11:47 »
ma koja fabrika je rekla 1l na 1000km to je nenormalno mnogo i prvi put cujem ovkve gluposti.to znaci da treba 10l ulja na 10 000kma  :))) da ne bi radio generalnu nije mali izdatak bolje ga prodaj dok jos mozes to je moj savet.pozdrav

PT
« Poslednja izmena: 31. Mar, 2014. 23:50 peđa »

Van mreže Karlheinz

• Administrator
  • Ugled: 102
Odg: Fabrika: "Normalno" je da Auto/Škoda troši ulje?!
« Odgovor #1 poslato: 18. Maj, 2013. 12:03 »
ma koja fabrika je rekla 1l na 1000km to je nenormalno

Za novije aute čak i 1L, za Fabiju I, to je 0,5L/1000km. Iz uputstva za Fabiju:

It is normal for the engine to consume oil. The oil consumption may be as much as
0.5 l/1 000 km depending on your style of driving and the conditions under which
you operate your vehicle. The oil consumption may be slightly higher than this
during the first 5 000 kilometres.

Napomena za 1.2 47kw motore:

Always check the oil level on vehicles with engine 1.2 l/47 kW when the engine
is warm. Otherwise the measuring result is incorrect und oil could be incorrectly
replenished - risk of engine damage!
« Poslednja izmena: 18. Maj, 2013. 22:42 skoda »
  • Vozi: Yeti

Van mreže fobia24

• Laurin&Klement
  • Ugled: 39
« Odgovor #2 poslato: 18. Maj, 2013. 18:01 »
A mene nerviralo kod moje prethodne fabije (1.2 htp 70KS, 2008) što sam na 10.000km morao da dolijem 1l i za to sam krivio plinski uređaj! Na sadašnjoj takođe moram da dolijem oko 0,5l na istoj kilometraži. Zato meni deluje strašno 1l na 1000km, bez obzira šta je fabrika propisala.

Van mreže pedja1693

• Style
  • Ugled: 12
« Odgovor #3 poslato: 18. Maj, 2013. 18:28 »
Pa to da li je puno ili malo dolivati 1 ili 10l na 10.000km  je diskutabilno jer ne sluzi svima auto za iste svrhe. Preterano su tu generalizovane stvari od nekog clana pre. Nekima auto donosi pare i koristi a ne isplati se kupovina novog ili drugog jer su ti motori jeftini za odrzavanje. Nije svima auto za prevoz od mesta  A do mesta B ili za vikend voznju.
« Poslednja izmena: 18. Maj, 2013. 22:43 skoda »

Van mreže DUTJA ZP

• Laurin&Klement
  • Ugled: 11
« Odgovor #4 poslato: 18. Maj, 2013. 18:29 »
Pedja, kako onda objasnjavas da auto posle sredjivanja karika i obrade glave ne trosi ni kap ulja ako je sve fabricki ok? ???
Fabrika se i jeste ogradila sa 1l upravo iz razloga sto znaju da za odredjene modele i godista nije sve kako treba,dovoljno je samo da dodje do brzeg zamora materijala i eto njima problema.A kola i dalje u garanciji npr. i ko ce to da resava,fabrika? Da su na vreme hteli da rese ne bi ni pustali u prodaju takve motore nego bi ih bacili i pravili ponovo,ovako kasno su shvatili gresku ali im je daleko jevtinije da u prirucniku napisu da je normalno 1l pa se ti zali kome hoces ali njihovim servisima ne mozes.
Nemoj me pogresno razumeti,ali ti bi bio apsolutno u pravu ali samo pod jednim uslovom a to je da takav auto posle servisa i dalje trosi do 1l. A posto posle servisa ulje i ne trosi onda tvoja tvrdnja nema nikakvog osnova osim toga sto to negde pise.

Van mreže fobia24

• Laurin&Klement
  • Ugled: 39
« Odgovor #5 poslato: 18. Maj, 2013. 21:12 »
Možda me nisi razumeo. Fabiju 1.2 sam prodao, ostala mi je ova 1.4 koja skine 0,5l na 10.000km, što je praktično ništa. Naime, ako ulje pri zameni sipam na max, onda do sledeće zamene i ne moram da dolijem, već kad bude na min, ispustim. S obzirom da radi na plin, a poznato je da hoće u tom slučaju da počne da troškari, ovo je u granicama normale. To je daleko od one litre na 1.000 što je po meni problematično.
Ranije sam bio u zabludi i mislio da nov auto ne sme da potroši ni gram ulja od zamene do zamene, ali nije to tako. Naravno, da ne treba ni ovoliko drastično kao što je predmet ove teme.

Van mreže pedja1693

• Style
« Odgovor #6 poslato: 18. Maj, 2013. 21:59 »
Pedja, kako onda objasnjavas da auto posle sredjivanja karika i obrade glave ne trosi ni kap ulja ako je sve fabricki ok? ???
Fabrika se i jeste ogradila sa 1l upravo iz razloga sto znaju da za odredjene modele i godista nije sve kako treba,dovoljno je samo da dodje do brzeg zamora materijala i eto njima problema.A kola i dalje u garanciji npr. i ko ce to da resava,fabrika? Da su na vreme hteli da rese ne bi ni pustali u prodaju takve motore nego bi ih bacili i pravili ponovo,ovako kasno su shvatili gresku ali im je daleko jevtinije da u prirucniku napisu da je normalno 1l pa se ti zali kome hoces ali njihovim servisima ne mozes.
Nemoj me pogresno razumeti,ali ti bi bio apsolutno u pravu ali samo pod jednim uslovom a to je da takav auto posle servisa i dalje trosi do 1l. A posto posle servisa ulje i ne trosi onda tvoja tvrdnja nema nikakvog osnova osim toga sto to negde pise.

Naravno da ima osnova. Zato sto zanemarujes jednu stavku:to je TOLERANCIJA,a ne normala.Normalno je u smislu da ukoliko toliko trosi,a ne ostanes bez ulja nece te nigde ostaviti. To je velika razlika,oni kazu da nije alarmantno i da uz tu dodatnu stavku dolivanja ulja nece biti nikakvih problema daljih sa autom. Sto dalje implicira da moja "tvrdnja" (iako nije samo moja) ima osnova.
« Poslednja izmena: 18. Maj, 2013. 22:43 skoda »

Van mreže markoconicZapočeo temu

• Ambition
« Odgovor #7 poslato: 18. Maj, 2013. 23:23 »
ja imam motor 1.4mpi 50kw imam utisak da ne potrosi ni 300g ulja pokazivac ulja je i dalje bio na polovini kao i pre 10000km kada sam sipao. doduse to je malo stariji motor ovi noviji verovatno trose...

Van mreže Karlheinz

• Administrator
  • Ugled: 102
« Odgovor #8 poslato: 18. Maj, 2013. 23:36 »
Moj 1.9tdi "normalno" potroši oko 0,5L na 10.000. Stil vožnje "penzioner žuri 45km/h u poštu po penziju" znači retko potežem po gasu  ;D sem kad sam baš rapoložen u autu nikog a put prav... Vožnja uglavnom gradska.
Tako je zadnjih ~45.000. Primetio sam da sa "Motul" uljem troškari ravnomerno max do 0,5L.
Sa Castrol (ranije sipao) malo preko 0,5L (do 0,7L) i da kako se približavam 10.000km potrošnja ulja raste (sa Castrol) tj. u zadnjih 3-5.000 dospem 3-4dL od tih ukupnih 0,7L.
  • Vozi: Yeti

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
  • Ugled: 16
« Odgovor #9 poslato: 18. Maj, 2013. 23:49 »
Tako je i meni s Castrolom, prvih 5000km skoro da ne mrdne, onda u sledećih 5000km počne po malo, potroši možda 0.2dl, i poslednjih 5000km troši do 0.1dl/1000km. Jedva čekam da probam neki drugi brend ulja.

Van mreže pedja1693

• Style
« Odgovor #10 poslato: 19. Maj, 2013. 01:20 »
Pa kad vec dajete pare za Castrol,nasa preporuka je da uzmete Liqui Moly i po zelji MOS2 aditiv od istog proizvodjaca,motor tisi i manje trosi. To su nasa iskustva i na privatnom autu cak.  O0 :D

Van mreže Nesas

• RallyeSport
  • Ugled: 8
« Odgovor #11 poslato: 19. Maj, 2013. 17:29 »
Mnogo je bitno kada se menja da ne ostane starog unutra. Ja imam fabiju mk I  1.2 47kw agregatom kada menjam ulje menjam i filter i stane oko 3.5l novog ulja do maksimuma. Kada to ne bude tako jedva stane 3l ulja. U takvim zamenama logicno je da motor potrosi vise do sledece zamene. Ne zaboravite da ulje gubi na kvalitetu bez obzira na predjenu km ( vremenski resurs za zamenu). U mom slucaju je to jos uvek oko 0.5l i za 6000 km za godinu dana a kad predjem pun resurs potrosi 1l, sto je ok. Ja vozim penzionerski, postujem ogranicenja i ne razmisljam o radarima.  :)

Van mreže Igor-bgd

• Test Drive
  • *
  • Ugled: 0
« Odgovor #12 poslato: 19. Maj, 2013. 23:15 »
E blago vama kad vam trosi DO 1L NA 10000 km!  :) Ja vozim normalno,po PS-u ali i dalje trosi. Nema mi druge nego da ga teram kod majstora da ga otvori i pogleda,pa sta mi Bog da.  ;)

Van mreže dulefontana

• Laurin&Klement
  • Ugled: 41
« Odgovor #13 poslato: 19. Maj, 2013. 23:50 »
I dalje preporucujem da proveris nekako gde gubi ulje pre nego sto otvoris motor. Da li pravi baru ispod auta, da li kaplje odnekle pa se zadrzava na nekom delu. Ako trosi ulje to mora da se pojavi na auspuhu. Ako ga opet sipa u rashladni sistem, isto tako mora da se pojavi u posudi. Ne moze tek tako da nestaje ulje. Mozda probati neki drugi brend.

Van mreže skodilak1

• Test Drive
  • *
« Odgovor #14 poslato: 17. Jul, 2013. 20:52 »
osetis li ponekad da ti se auto zagusi, tj da naglo izgubi snagu, i da mu treba par sek da ponovo prihvati gas?