Autor Tema: Alternator ne puni  (Pročitano 7692 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Na mreži mihajloalaspZapočeo temu

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • L&K ugled: 72
  • AS Petrović
Alternator ne puni
« poslato: 29. Okt, 2014. 14:28 »
Od kako sam pre neki dan menjao ležajeve, neće da mi puni alternator. Prvo kad sam sve vratio i stavio stari regler, punio je preko 16 V, e sad pošto mi je taj upao neku vodu u međuvremenu, mislio sam da se sjebao pa sam kupio nov, namontirao njega i punio je 14.6-14.8 V par minuta, onda krenuo da prepunjava (preko 17 V) a sad ne puni uopšte. U međuvremenu mi je crkla lampica na tabli, pa sam i nju promenio (ako ona ne radi nema ni pobude alternatora), ali i dalje ne svetli i ne puni alternator. Da li neko ima ideju šta dalje da gledam, već par dana me zajebava ovako wac1
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

Na mreži bigor

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 39
Odg: Alternator ne puni
« Odgovor #1 poslato: 29. Okt, 2014. 17:14 »
Diode su ti pocrkale, moras ih zamjeniti. Moguce je da ti ni taj novi regler nije valjao jer je odma prepunjavao
  • Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 15
« Odgovor #2 poslato: 29. Okt, 2014. 19:01 »
U međuvremenu mi je crkla lampica na tabli, pa sam i nju promenio (ako ona ne radi nema ni pobude alternatora), ali i dalje ne svetli i ne puni alternator.
Ako lampica ne svetli kad se da kontakt, onda alternator ni nepuni, jer nije imao "pobudu". Lampica ne svetli u slucaju da je pregorela, da nema dobar kontakt u fasungu, + kontakt u dzeku na tabli ili sa kontakt kljuca ili u tabli, ako je regler crkao tako da uopste ne sprovodi struju, ako su cetkice reglera kratke pa nema dobrog kontakta, ako je los kontak cetkica sa kliznim prstenovima rotora zbog oksidacije i "smercovanja", ako je rotor pregoreo ili je sam alternator izgubio masu (sto je malo verovatno ali treba proveriti). Znaci...prvo treba proveriti da li se pali lampica kada se da "kontak" Das kontakt, skines pobudnu zicu sa alternatora i stavis je direktno na masu. Ako zasvetli, znaci ispravan je strujni krug do alternatora, znaci strujni krug pobude. Ako ne svetli, treba naci uzrok, pocevsi od kontakt kljuca, (osiguraca), fasunga, sijalice.. Ako zasvetli, a ne svetli kad se udene u alternator, uzrok moze biti do samog reglera, njegovih cetkica ili rotora. A provera samog alternatora da li je u masi...probnom lampicom sa + kleme na njega, ako lampica svetli dobro je. Ako ne svetli, alternator je izgubio masu, pa treba razraditi njegov spoj sa blokom motora i proveriti sam motor kako je povezan sa masom. Ako lampica svetli kad se da kontakt a ne gasi se kad se motor upali, razlog moze biti isto regler, diode, stator...Sve se to ponaosob proverava kad se rasklopi...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 15
« Odgovor #3 poslato: 29. Okt, 2014. 19:26 »
Evo...malo sam odgledao mihajlove slike kako je sredio auto. Sve je SUPER, samo...alternator je ofarban...ne bi me zacudilo da je upravo tu izgubio masu sa blokom, ako farba pravi izlolaciju na nosacima...obavezno proveriti masu alternatora...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Na mreži mihajloalaspZapočeo temu

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • L&K ugled: 72
  • AS Petrović
« Odgovor #4 poslato: 29. Okt, 2014. 19:45 »
@bigor

I ja sumnjam na diode, videću sutra da navatam drugara da mi proveri to...

@pajapop

To mi je prvo palo na pamet, ali masu ima jer taj deo nije ofarban...Proveriću sutra još jednom, mada sam 99% siguran da je masa dobra.
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X