Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
ŠKODA forumi
»
Kvarovi Popravke Servisi
»
Servis kocnica??
Dole
Autor
Tema: Servis kocnica?? (Pročitano 4321 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
acirog
Active
Like ukupno: 0
L&K ugled:
0
Skoda je zmaj...:)
Servis kocnica??
«
poslato:
20. Nov, 2014. 23:12 »
Zdravo drugari..Par dana mi na skodi fabiji karavn 2005 blinka i pali se lampica za rucnu..Pogledam ulje ispod minimuma,negde je iscurelo verovatno pa nisam hteo da dolivam.Skinem zadnji tocka da proverim paknove jer mi nije vatao kad povucem rucnu.Kad sta da vidim gumica na cilindru otisla i cim stisnes pedalu prska ulje iz njega..
Sutra cu da kupim nov i paknovi su otisli skoro pa cu da zamenim..
Zanima me koliko ide ulja u sistem i koje je najbolje da sipam posto cu celo da ispustim ko zna kad je menjano.?i koji dot ide 4 ili 5?
hvala
Vozi: Skoda fabija 2005 1.4 TDI
zare
Laurin&Klement
Like ukupno: 28
L&K ugled:
18
Odg: Servis kocnica??
«
Odgovor #1 poslato:
21. Nov, 2014. 08:58 »
Treba da je DOT4 ali ako imas ABS tu ima nekih problema oko ispustanja i zamene ulja. Mora valjda preko dijagnostike ili tako nesto. Neces moci sam u kucnoj varijanti.
mihajloalasp
AS Petrović since 2014
Laurin&Klement
Like ukupno: 58
L&K ugled:
72
AS Petrović
«
Odgovor #2 poslato:
21. Nov, 2014. 09:42 »
Staje oko pola litra, ide DOT 4 (može i 5.1 ali nikako 5). Možeš sam u kućnoj varijanti, ispušta se vazduh kao i na svakom drugom autu.
@zare
To bi trebalo da se radi preko dijagnostike, tj da se otvore ventili u ABS modulu i onda se umesto čepa na posudi za ulje stavlja čep pumpe koja gura ulje kroz sistem, majstor samo treba da ostavi otvorene ventile za ispuštanje vazduha na kočnicama i to je to
Mada to ni Auto Čačak ne radi, bar ja za 2 godine koliko sam bio tamo nisam to video da bilo ko od njih radi (bar na fabijama i oktavijama)
Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X
zare
Laurin&Klement
L&K ugled:
18
«
Odgovor #3 poslato:
21. Nov, 2014. 09:49 »
Znaci ispustis ulje iz svih tockova, ostavis otvorene ventile i sipas ulje dok svuda ne potece, zatvoris ventile i ispustis vazduh? Tako ide klasicno bez ABS-a.
bigor
Laurin&Klement
Like ukupno: 43
L&K ugled:
39
«
Odgovor #4 poslato:
21. Nov, 2014. 10:19 »
Ne bi trebalo da se ispusti ulje pa tek onda nasuti. Ulje se dosipa prilikom ispustanja tako da ne povuce vazduh.
Pocinje se od najudaljenijeg tocka,a najblizi glavnom kocionom se ostavlja za kraj.
Mijenja se po principu ozracivanja, znaci jedan pritisce kocnicu,a drugi pusta ulje na ozraki dok ne naidje novo ulje koje se pozna po svjetlijoj boji.
Tako sam bar ja radio sa majstorima, ako neko ima drukcije iskustvo neka me ispravi
Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ
zare
Laurin&Klement
L&K ugled:
18
«
Odgovor #5 poslato:
21. Nov, 2014. 11:12 »
Tako radi vecina majstora jer im je tako lakse ali nikada nisi siguran koliko je starog ulja ostalo u instalaciji jer to dok ne potece cisto je malo diskutabilno. I potrosi se sigurno vise ulja nego sto je potrebno. Bolje je i tako nego nikako ali skolski primer je onaj kao sto sam ja naveo i tu izadje sve sto moze od starog ulja.
Fora je u tome da se pri potpunom ispustanju i dolivanju ne pipa pedale kocnice da ne napravi negde vazdusni cep posebno pri dolivanju. U 95 posto slucajeva posle samo jedne provere tj. ispustanja vazduha po tocku su kocnice zavrsene.
acirog
Active
L&K ugled:
0
«
Odgovor #6 poslato:
21. Nov, 2014. 11:55 »
Pa sta sad da radim ja sam ispustio ulje i zamenio cilindar i paknove .A ima abs.Sta dalje.Jel moram da kacim na dijagnostiku ili mogu da zavrsim sve sam?
zare
Laurin&Klement
L&K ugled:
18
«
Odgovor #7 poslato:
21. Nov, 2014. 12:41 »
Ja ne znam kako ide sa ABS-om. Ovo sto sam pisao je bez ABS-a. Cuo sam pricu da mora preko dijagnostike, ne samo za Skodu. E sad da li bas mora ili moze da se zaobidje ne znam. Ako mihajloalasp kaze da moze nemam razloga da ne verujem, jedino da vidimo kako ide tehnologija
.
bigor
Laurin&Klement
Like ukupno: 43
L&K ugled:
39
«
Odgovor #8 poslato:
21. Nov, 2014. 12:45 »
Pa vec kad si rasturio i sve odradio naspi i ulje kao sto Zare predlaze. I onako nista ne mozes izgubiti
Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ
mihajloalasp
AS Petrović since 2014
Laurin&Klement
Like ukupno: 58
L&K ugled:
72
AS Petrović
«
Odgovor #9 poslato:
21. Nov, 2014. 13:50 »
Slobodno uradi kao što se radi na svim kolima, sigurno će da radi kako treba
Tu opciju za otvaranje i zatvaranje ventila u modulu ABSa ima samo fabrička dijagnostika i neke univerzalne (Wurth recimo).
Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X
zare
Laurin&Klement
L&K ugled:
18
«
Odgovor #10 poslato:
21. Nov, 2014. 15:11 »
To smo onda resili
.
Zaboravio sam da kazem vrlo bitnu stvar. U varijanti kada si ispustio svo ulje i pocnes da sipas novo, nikako ne smes da dozvolis da se lonce sa uljem isprazni. Stalno sipas da ima ulja u loncetu jer ako nestane ulja i ulje se spusti u glavni kocioni cilindar ili cevi, kada nastavis da sipas imaces skoro sigurno vazdusni cep.
Zato je najbolje da jedan sipa i pazi da ulje ne nestane a drugi zatvara ventile kako ulje pocinje da curi na tockovima.
I da ne uradis ovako nije smak sveta ali ces morati mnogo vise da drukas da bi isterao sav vazduh iz sistema.
acirog
Active
L&K ugled:
0
«
Odgovor #11 poslato:
21. Nov, 2014. 20:33 »
Hvala na odgovorima druzino..
Danas sam kupio nove paknove (idu u paru tako da sam resio da stavi oba nova i ako je desni skork nov) i cilindar koji otisao.Skinuo sam desni dobos da bih montirao paknove i primeti da je na jednoj strani cilindar zaglavio u p.m. rekoh
Sutra moram jos njega da kupim.Kad sam skinuo dobose iskoristio sam da ih ocistim i na grubo osmirglam i ofarbam spolja..
«
Poslednja izmena: 21. Nov, 2014. 22:40 Karlheinz Hell
»
acirog
Active
L&K ugled:
0
«
Odgovor #12 poslato:
21. Nov, 2014. 21:22 »
Ima jos jedno pitanje ..
kad sam nec sve rasturio na prednjim diskovima proverio sam plocice -u vrlo dobrom su stanju imaju dosta mesa i spoljasnje i unutrasnje-, diskovi isto dobri, stim sto sa spoljasnje strane imaju male brazdice.Kad okrecem tocak ne zapinje ali posto okrece pogonsku osovinu normalno je mislim da ne mozes da ga zavrtis.
?.Pitamo to jer dok sam vozio na alu felne primetio sam da se dikovi dosta zagreju cak i felna blizu diska da nemogu da pipnem koliko bude vruce..To mi je cudno da sme toliko da se zagreje bez cestih i naglih kocenja?Jel moguce da su i tu otisli cilindri ili je nesto drugo?
hvala
vlada320
Laurin&Klement
Like ukupno: 1
L&K ugled:
42
Škoda - best for money
«
Odgovor #13 poslato:
21. Nov, 2014. 22:45 »
Potpuno je normalno da se kočnice greju (naročito prednje) i toplotu prenose na felne. Sve je u redu dok ne počne da se oseća karakterističan miris pregrejanih kočnica ili ako ne osećaš da auto blokira i kada ne kočiš ili ako se ne čuje škripanje i struganje u vožnji bez kočenja.
Sve je to u redu, ne mora se kočiti ekstremno da bi se kočnice zagrejale.
Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v
acirog
Active
L&K ugled:
0
«
Odgovor #14 poslato:
22. Nov, 2014. 16:18 »
Danas sve sredjeno i namontirano.Mnogo bolje reaguje na pedalu..hvala svima na pomoci..
Gore