Autor Tema: TDI 1.9 74kw servisiranje  (Pročitano 4644 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže hellreaserZapočeo temu

TDI 1.9 74kw servisiranje
« poslato: 30. Nov, 2014. 19:32 »
Pozdrav drugari,prelistao sam cijelu sekciju podforuma i nisam uspio naći post o servisnim intervalima. Juče sam zvao nekoliko škodinih ovlaštenih servisa i dobio sam različite informacije. Jedni kažu,veliki servis treba raditi svakih 60k a drugi svakih 90k...mislim malo mi to čudno i jedni i drugi su "ovlašteni škodini servisi" a intervali im se ne slažu. Napomenut ću da nije došlo do zabune u modelima kad sam ih zvao jer i jednim i drugim sam dao broj šasije, i na osnovu nje su mi rekli koji interval je u pitanju. Volio bih da čujem i vaše mišljenje.
Usput juče sam odradio mali servis (zamjena ulja i njegovog filtera,filtera nafte,filtera vazduha,filtera kabine) sve to me koštalo oko 65 evra,šta mislite jel to mnogo s'obzirom da je ulje Castrol full sintetika 5w40 i da su svi filteri filtronovi? U servisu su mi rekli da sam zbog kvaliteta svega do sledeće zamjene miran 15k.
Dok sam bio u servisu zamolio sam majstore da mi vizuelno pogledaju zupčasti remen i daju svoju procjenu u kakvom je stanju. Kada sam kupio autu prije neki dan nisam dobio servisnu knjižicu uz njega,čovjek koji mi je prodao auto navodno je rekao da je negdje "zaturio" ali da će je naći i dati mi je, međutim još je nisam dobio a on i dalje tvrdi da je ima i da će mi je dati. Auto je prešlo 246k i sada nisam siguran da li da radim veliki servis ili ne. Majstori su odokativnom metodom procijenili da zupčasti "nije loš" ali to meni nije dovoljna potvrda da smijem da se opustim. Što se tiče samog auta ono ide kao zvrka nemam ama baš nikakvih zamjerki,jedino eto nekoliko tih nedoumica pa se eto obraćam svima vama da čujem i vaše stavove.
  • Vozi: Skoda Fabia 1.9 TDI 74 kw (2005)

Na mreži 2 Busy

Odg: TDI 1.9 74kw servisiranje
« Odgovor #1 poslato: 30. Nov, 2014. 20:06 »
U principu,veliki(mali) servis se na kupljenom autu radi odmah po kupovini istog,čisto preventivno.Kilometraža je tu od 60 do 80000 km.U njega spada i zamena kočnica (naravno,ako su dotrajale),ulja za kočnice,ulja u menjaču.Zahvat i investicija prilično stresni za novčanik,ali onda si miran 4 ili 5 godina.

Van mreže decha

« Odgovor #2 poslato: 01. Dec, 2014. 18:02 »
Meni u servisnoj knjizici pise da se veliki servis radi na svakih 120.000 km i meni je i radjen na toj kilometrazi. Sto se tice malih servisa tj zamene ulja i filtera oni se rade na 15.000 ili na godinu dana, sta pre istekne, ako se sipa adekvatno ulje npr Castrol EDGE 5w40. Ovaj interval ako hoces mozes malo i da skratis zbog kvaliteta naseg goriva. Filter nafte pise u knjizici da se menja na svakih 45.000 km a da se na svakom malom servisu ispustiti na onoj slavinici sa donje strane ako je sakupio nekog taloga tu. Inace ja tome sto ti tvrdi da ima knjizicu a nije ti dao ne bih bas verovao. Sa 246 k ona je taman na intervalu za novi veliki servis, ako nije uradjen. Bez servisne istorije diskutabilna je i sama kilometraza. Da li ti se kilometraza u motornom racunaru poklapa sa onom na instrument tabli? Mozes u nekom ovlascenom traziti da ti iscitaju  istoriju servisa koji su radjeni u ovlascenim servisima, pa na osnovu toga da imas bar neki uvid u istoriju automobila.
Pozzzz
  • Vozi: skoda fabia 1.9tdi 2006

« Odgovor #3 poslato: 01. Dec, 2014. 21:40 »
Nisam provjeravao poklapanje kilometraže na instrument tabli i računaru,ali čim odem u servis provjeriću. Još uvjek čekam servisnu (nadam se da ću je i dobiti) ako ne,onda mi ne gine servis preventive radi. Dakle na sledećem malom servisu ako sam te dobro razumio mijenjam ulje i sve filtere sem filtera goriva. Imao bih još jedno pitanje. Ako cijeniš da je po kilometraži došao na red veliki servis,koliko mi je rizično da vozim nekih 500-1000 km a da ga ne radim,ispucao sam svu lovu za kupovinu auta pa trenutno nisam u mogućnosti odmah da ga radim ? Hvala ti na pomoći.

Van mreže decha

« Odgovor #4 poslato: 01. Dec, 2014. 22:12 »
Ma slobodno vozi samo bez cimanja i vidi da nekako isproveravas ove stvari sto sam ti rekao. Iscitas servisnu istoriju u ovlascenom i vidis kad je radjen veliki servis pa  prema tome odlucis da li da radis odmah ili imas jos lufta. Naravno da ova km sto sam rekao da pise u knjizici 120.000 km podrazumeva originalne delove. Sa zamenskim delovima ja licno bih skratio taj interval. Mada kad uradis veliki kako treba verovatno taj auto nece ni docekati sledeci veliki kod tebe. :B=)

Na mreži 2 Busy

« Odgovor #5 poslato: 01. Dec, 2014. 22:19 »
Druže,kad radiš veliki/mali servis,ne bitno na kojoj kilometraži,menjaj SVE filtere.Nemoj na tome štedeti jer na duže staze ta "ušteda" može skupo da te košta,ako me kontaš.

« Odgovor #6 poslato: 01. Dec, 2014. 22:37 »
Busy u pravu si,filter goriva je 10-15 evra,a s'obzirom da ja 15 k neću "brat bratu" preći za godinu, smiješno je štedeti na njemu. Drugari hvala vam. Vjerujem da imate dosta iskustva sa ovim modelom škode,ja sam novajlija pa mi je svaki vaš savjet dobrodošao.

Van mreže nemanja_vr6

« Odgovor #7 poslato: 02. Dec, 2014. 10:51 »
veliki servis se radi na 120000km samo ako se radi sa originalnim delovima.
ako se radi sa bilo kojim drugim delovima ma koliko to zvucna imena proizvodjaca bila od 60000 - 80000km

Na mreži bigor

« Odgovor #8 poslato: 02. Dec, 2014. 11:17 »
Majstori su odokativnom metodom procijenili da zupčasti "nije loš" ali to meni nije dovoljna potvrda da smijem da se opustim.
Treba obratiti paznju i na spaner koji je jednako bitan kao i zubcasti. Vremenom oslabi opruga u njemu pa nema toliku snagu zatezanja kao kada je nov. Sto znaci da bi mogao da prezubi ako ga cimas i forsiras.
U principu mozes da ga vozis ali ne sili ga previse i gledaj sto prije da uradis servis da mirnije spijes
  • Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ

Van mreže djordje cacak

« Odgovor #9 poslato: 02. Dec, 2014. 13:09 »
Samo da se nadovezem na proveru kilometraze,a to je na skodi nemoguce da proveris i nemoj da ti neko uzima pare za to.
  • Vozi: Fabia 1.4 MPI 8v 200 god

Van mreže decha

« Odgovor #10 poslato: 02. Dec, 2014. 14:18 »
Da se nadovezem i ja,
sa primerom kako ja proveravam km. Na skoda Fabiji konkretno 1.9 dizel kilometraza moze da se iscita sa instrument table i to je podatak koji vidite i na samoj tabli, a takodje moze se iscitati i iz motornog racunara. Cesto sam bio u situaciji da se ta kilometraza ni priblizno nije poklapala sa tablom. Znaci menjana tabla ili vracana kilometraza sto je verovatniji slucaj. Malo ljudi ima racunar koji moze da menja km u motornom racunaru ili su prosto nemarni pa samo zamene na tabli. Naravno ovo nije potpuno merodavno posto se i ta km u motornom racunaru moze promeniti, da se poklapa sa tablom. Zato ja praktikujem i da u ovlascenom servisu iscitam sve servise koji su radjeni u ov.servisima makar u garantnom roku i da na osnovu tih podataka vidim prosecnu km koju je auto prelazio godisnje. Ljudi nemojte se zavaravati, dizeli preko u najboljem slucaju 30-50 k godisnje x godina koliko ima auto. sve ispod toga je super. Moje licno misljenje da 250.000km za ovaj 1.9 motor ako je lepo odrzavan nije nikakav problem. Preci ce on uz normalnu voznju i odrzavanje jos toliko....
Pozzzzz

« Odgovor #11 poslato: 03. Dec, 2014. 17:28 »
Decha ako sam te dobro razumio,u ovlaštenom škoda servisu definitivno može da se isčita kada su rađeni veliki servisi ? Ako je već tako onda kilometraža može da se očita na osnovu servisa i tako da se utvrdi da li je vraćana ili ne ? Može li neko malo detaljnije da mi objasni šta to u servisu tačno mogu da "vide" kad se prikače sa dijagnostikom ?
Hvala svima !

Van mreže decha

« Odgovor #12 poslato: 03. Dec, 2014. 19:52 »
Ne vide oni to kad se zakace dijagnostikom, nego u njihovom sistemu mogu da vide sve servise koji su radjeni u ovlascenim servisima. Auto je barem do isteka garancije servisiran u ovlascenom servisu, a cesto i nakon isteka garancije.
Dijagnostikom moze da se iscita kilometraza iz motornog racunara, ali opet kazem i ona moze da se promeni pa taj podatak i nije bas merodavan.