Autor Tema: trosenje zadnjih guma  (Pročitano 3567 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže ApatinacZapočeo temu

trosenje zadnjih guma
« poslato: 06. Jan, 2015. 00:28 »
pozdrav
imam problem sa potrosnjom zadnjih guma.Gume se trose sa vanjske strane ravnomerno celim obimom i leva i desna.Ovde mi jedan radni kolega kaze da je mozda selen blokovi otisli i da zato trosi gume. Imam neko lose iskustvo sa ovim majstorima pa mu bas i neverujem . Svake godine kad idem u Srbiju uradim mu optiku u Apatinu.
  • Vozi: Octavia II 1,6 tdi

Na mreži zare

Odg: trosenje zadnjih guma
« Odgovor #1 poslato: 06. Jan, 2015. 10:19 »
Radis optiku prednjih tockova, ako se dobro secam, zadnji se ne rade. Ili je neki problem sa zadnjim vesanjem pa je geometrija pogresna ili je auto udaran pa je "povukao".

« Odgovor #2 poslato: 06. Jan, 2015. 10:33 »
Nije udaren jer mi pre nije trosio gume a znam i auto od prvog dana gde je bio u firmi.Na optiki mi je stavljao neka cuda na sva cetri tocka dok radi.Ja sam mislio da su mi otisle glavcine ali da su se one iskrivile trosio bi gume iznutra. Mada se secam jednom smo bili cetvorica u kolima i pressao sam preko nekog brda(ono kad se stomak dize) i nesto je malo jace puklo . Odmah sam stao i nista nije bilo na cesti nista se nije videlo da je puklo opruga ili nesto drugo mada sam bio kasnije primetio da mi je zadnja strana malo negnuta na jednu stranu ali jako malo.

Na mreži zare

« Odgovor #3 poslato: 06. Jan, 2015. 10:48 »
Pa uvek kada radis "miler" stavlja se optika na sva 4 tocka. Ali se u ogromnom broju slucajeva podesavaju samo prednji tockovi. Ako je neki problem sa zadnjim tj. nesto je krivo onda se menja kompletno zadnje vesanje...

Van mreže t.salai

« Odgovor #4 poslato: 06. Jan, 2015. 16:39 »
Nazad ti je most, u jednom komadu ovjes. Vidi da nisi nasjeo zadnjim mostom pa da ga nisi uvio. Pogledaj i zadnje selene/caure sto idu izmedju vezne tocke mosta i sasije. Pored toga imas jos jedino pogledati da nije opruga napukla, stabljika amortizera da se nije iskivila i to je manje vise to.  bravo2

Kako ti se ponasa u voznji inace ?
  • Vozi: Skoda Fabia - 1.9 TDI vRS - OEM+

« Odgovor #5 poslato: 06. Jan, 2015. 21:20 »
Koliko znam  nisam  nigde se nasukao a jedino sto sam se jos seto primetio sam da mi je uh ne znam kako opisati! to je deo koji se nalazi na onoj hromiranoj sipki koja izlazi iz amortizera i kao da je od neke pene ili ti ne zna vec od cega da je maklo kao se okrunio i raspao  da nije ok. Za selen blokove cu da  vidim sad za vikend dali su pa javljam u svakom slucaju hvala

Na mreži mihajloalasp

« Odgovor #6 poslato: 06. Jan, 2015. 21:58 »
Baci pogled na silen blokove, mada je pozadi mala šansa da se raspadnu. Mnogo je veća šansa da ti je pukla opruga pa da je zato lego na tu stranu. To na amortizeru (kao od žute pene) je odbojna (štos) guma, služi da amortizer ne "štosuje" tj da ne lupa kada se sabije do kraja.
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

« Odgovor #7 poslato: 06. Jan, 2015. 22:22 »
Kada sam menjao zimske gume cimao sam opruge i nije zgledalo kao da su pukle mada pogledau opet za vikend a te stos gume kad se menjaju mora se skidati zadnji amortizer koliko vidi

Van mreže t.salai

« Odgovor #8 poslato: 07. Jan, 2015. 19:38 »
Mora, jer se navuce preko sipke, ali opet one nikako ne mogu uzrokovati tvoje trosenje guma. Nisi odgovorio kako ti se auto ponasa u voznji ?
  • Vozi: Skoda Fabia - 1.9 TDI vRS - OEM+

« Odgovor #9 poslato: 07. Jan, 2015. 19:47 »
normalno nisam primetio da nesto lupka ili skripi zulja trese

Van mreže djordjebg

« Odgovor #10 poslato: 07. Jan, 2015. 19:56 »

Eto zadnjeg vesanja Fabije.

« Odgovor #11 poslato: 13. Jan, 2015. 22:34 »
danas sam primetio da kada predjem dlanom preko gume kado da se osete "zubi" na spoljnoj strani u pravcu prema napredna levoj malo malo vise nego na desnoj strani.

Van mreže sumadinac1.4 16v

« Odgovor #12 poslato: 14. Jul, 2015. 12:37 »
I sta bi Apatinac sta je problem bio?

« Odgovor #13 poslato: 14. Jul, 2015. 18:34 »
Nemam pojma.Kad sam bio u Apatinu isao sam kod vulkanizera koji se vec 20tak godina bavi optikom i kaze da su samo gume u pitanju(bridston turanza 300) jer je probao sa pajserom selen blokove i kaze da su super (selen blokovi)  tako da je na tom ostalo  wac1