Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
ŠKODA Modeli
»
FELICIA 1994-2001
»
potrošnja felicije
Dole
Autor
Tema: potrošnja felicije (Pročitano 4745 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
srdijami
Style
Ugled: 2
potrošnja felicije
«
poslato:
08. Jan, 2015. 12:04 »
Imam škodu feliciju 1,3 1999 god.
Pre mi je felicija trošila oko 10-tak litara gasa po gradu. Išao sam kod autoelektričara jer mi je ponekad trzala u toku vožnje i on mi je zamenio razvodnu ruku, razvodnu kapu , kablove i naštelovo predpaljenje. Od tada stvarno super radi, nema trzanja i bolje pali, ali je zato skočila potrošnja sa 10 na 17 litara po gradu. Interesuje me da li je još neko imao takav slučaj, ne zanam šta je mogao da uradi kad je broj obrtaja na ler gasu oko 900 (kao i pre).
dusko zemun
Laurin&Klement
Ugled: 35
Odg: potrošnja felicije
«
Odgovor #1 poslato:
08. Jan, 2015. 13:49 »
dobar dan, ovolika drasticna promena potrosnje nije u redu ...
pre svega treba razmotriti u kom rezimu trosi 17 litara... tj koliko traje svaka voznja, koje doba godine je i ostalo ...
pisano je na forumu dosta o ovome...
potrazite temu
Vozi: skoda 110R, felicia pik up FUN, OCTAVIA TOUR ...
brlog04
Style
Ugled: 5
«
Odgovor #2 poslato:
08. Jan, 2015. 16:23 »
Da li ti je nesto podesavao oko isparivaca gasa?
Vozi: Škoda Fabia II 1.4 16V 2008 Ambiente
dulefontana
Laurin&Klement
Ugled: 41
«
Odgovor #3 poslato:
08. Jan, 2015. 17:40 »
Kad je radjen servis rasprsivaca? Hoce da skoci potrosnja kad odu membrane.
pajapop
Laurin&Klement
Ugled: 15
«
Odgovor #4 poslato:
08. Jan, 2015. 21:38 »
Sve ono sto je majstor radio, ne ide u prilog "povecanoj potrosnji". Naprotiv, auto bi trebao manje tj. normalno da trosi, tj. onoliko koliko je potrebno. Medjutim...ko zna, da li je majstor slucajno jos nesto "cacnuo" pa povecao potrosnju ili se nesto istovremeno vanredno desilo pa se povecala potrosnja. Na primer, ako je na racvi gasa odvrnuo sraf vise nego sto je to potrebno, normalno da ce auto bolje da ide (jer prima vecu kolicinu gasa) al ce i vise da trosi. Ja od septembra vozim Feliciju 1.3 43KW, i jos uvek je testiram. Meni po Beogradu i po ovoj hladnoci, sad trosi oko 11l. Mada je za moj ukus po malo lenja, sporo ubrzava i kao da nema snage na vecim uzbrdicama, kako na benzinu tako i na gasu. Al sve u svemu zadovoljan sam. Ali i meni ja trosila vise, dok sam nisam nastelovao gas. Mozes i ti to da probas, da vidis da li je do toga. Ukratko cu ti objasniti kako to da uradis. Pustis prvo motor da se zagreje do radne temperature, upaljena su duga svetla. Motor ti radi la leru i(pod uslovom da imas pravilan rad na leru sa benzinom tj da je karburator ispravan)...sad podesavas ler gas preko srafa na raprsivacu, tako sto ga zavijas ili odvijas dok ne dobijes pravilan rad na leru koji mora biti isti kao i kod rada na leru sa benzinom. To je negde oko 900 obrtaja. Zatim ( neko iz kabine ili ti tukom preko gasa) podigners obrtaje na 3000-3500 obrtaja i drzis tako... i zavrces sref na racvi do momenta dok ne pocne da se gasi, a zatim ne smanjujuci pritisak na gasu, odvrces sraf dok ne postignes broj obrtaja od 3000-3500. Znaci...podesavanje ler gasa na rasprsivacu odredjuje potrosnju na leru, a na racvi potrosnju u voznji. Kad si odredio potrosnju ne racvi, mozes flomasterom oznaciti neki reper na srafu, da znas pocetni polozaj, pa izvrsiti probnu voznju. Kako vuce, kako ubrzava. Ako nisi zadovoljan, odvijes sraf za 1/4 ili 1/2 kruga. Ili ga mozes i zaviati, jer sad znas pocetnu poziciju. I kad ga tako nastelujes, pratis potrosnju, pa po zadovoljstu potrosnje i snage sraf osteje u zadatom polozaju ili ga za malo odvrces ili zavrces. Inace vazi pravilo..sto bolje ide, vise i trosi. Samo treba naci pravu meru, da dobro ide a da ne trosi vise nego sto je potrebno.
I vuk sit...i ovce na broju...
Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.
(1 Like)
pajapop
Laurin&Klement
«
Odgovor #5 poslato:
08. Jan, 2015. 21:57 »
Samo jos malo da se nadovezem...Sta je mogao da uradi...pa mogao je da pomeri predpaljenje na ranije, time bi se povecao broj ortaja a onda ga je smanjio preko srafa za regulaciju leptira na karburatoru. Znaci, da ti je rastelovao i paljenje i gas na karburatoru. ..al, nije valjda tako glup...
Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.
srdijami
Style
«
Odgovor #6 poslato:
09. Jan, 2015. 07:43 »
Troši i benzina puno kao i gasa.
srdijami
Style
«
Odgovor #7 poslato:
09. Jan, 2015. 08:37 »
Da li potrosnja gasa zavisi od podesavanja karburatora ako je ostao broj obrtaja kao pre (900).
pajapop
Laurin&Klement
«
Odgovor #8 poslato:
09. Jan, 2015. 17:30 »
Pazi ovako....to je sad malo filozofsko pitanje, "sta je starije, kokos ili jaje"...Kad su sistem za dovod goriva, karburator, sistem za paljenje i motor potpuno ispravni (nastelovani ventili, dobra kompresija i sl.), svaki auto trosi onoliko benzina koliko je potrebno da bi normalno funkcionisao. (Sad...neki modeli vise, neki manje...to zavisi od njihove snage i drugih komponenti...). E sad...na tu potrosnju benzina, treba dodati 10-20% vise i to je potrosnja gasa...I to je znaci, kada je sve u redu...Ako bilo sta, od ovoga nije u redu, pa cak i racunajuci i aerodinamiku, blokiranost kocnica, rascentriranost trapa i sl. dovodi do povecane potrosnje i benzina i gasa. Medjutim...sto se tice samog gasa, on koristi karburator samo toliko koliko da prodje kroz grlo i leptir gasa. Tj. koliko je leptir gasa otvoren toliko vuce gasa i "trosi". (tj ono sto prodje kroz ventil racve). Ako si "tvrdji" na gasu, tj. otvaras vise leptir, vise "srce" i obratno. Medjutim, ako imas povecanu potrosnju i benzina i gasa, pre ce biti da nije problem ni do karburatora ni do sistema za plin, vec do najverovatnije paljenja. Kazes...da ti je stelovao paljenje...pa pitanje je da li je to dobro uradio. Da li je pri tome to radio sa stroboskopskom lampom, ili nije? Da li je pri tome koristio obrtometar, da li zna vrednosti stelovanja, tj. na koliko stepeni pre gornje mrtve tacke i sl. Da li su svecice ispravne, da li imaju odgovarajucu toplotnu vrednost, da li je pravilan zazor elektroda i sl. Da li ti je motor dobro zagrejan, tj. da nije podhladjen, tj. da mu je termostat neispravan pa je stalo otvoren i sl. Najbolje je da se vratis kod tog majstora i kazes mu da posle njegovog rada nije sve kako treba pa neka vidi sta dalje. Al`, ako nije radio ovako kako sam i naveo, najbolje je da odes kod nekog drugog...
A da....stanje filtera za vazduh znatno utice na potrosnju gasa. Dzaba sav rad ako je filter prljav i ako nije zamenjen...
deejaymilosh
Ambition
Ugled: 4
«
Odgovor #9 poslato:
09. Jan, 2015. 18:38 »
Ja sam imao problema sa lerom. Otišao kod majstora da zameni plovak u boci i lik štelovao plin, čačkao sve živo. Jedva se odvukao do kuće.
Posle sam ga zvao, sredili kompletan karburator, namestili ler i sredili plin. Nek mi troši i više samo da ide kako treba. Potrošnju nisam uspeo da uhvatim jer feliciju imam kod sebe oko mesec dana, mada sad su kod mene nenormalni uslovi za vožnju (druga, treća) tako da i ne gledam potrošnju samo dosipam plin.
Vozi: Skoda Felicia 1.3 1998
Gore