Autor Tema: Ksenon farovi i uredjaj za pranje istih?  (Pročitano 5358 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Na mreži djordjebgZapočeo temu

Ksenon farovi i uredjaj za pranje istih?
« poslato: 09. Jan, 2015. 19:54 »
Pise da je zakonski obavezan uredjaj za pranje ksenon svetala, ali da li se rigorozno gleda? NA tehnickom i od strane patrola?

Van mreže Apatinac

Odg: Ksenon farovi i uredjaj za pranje istih?
« Odgovor #1 poslato: 09. Jan, 2015. 20:58 »
Ja znam nemacku da je obavezno kod xenona automatsko stelovanje visine farova i pranje koje ide na svakih 5 ili 6 puta kako kod kojeg auta. Ti mozes staviti prskalice u branik i mozda ne prmete da nema utomatsko stelovanje visine (kad upalis auto farovi (ogledala) se spuste dole pa se sami podignu u normalu.Mozda pravis neku elektroniku da odradi to "auto"stelovanje farova a ti posle na tockic ih spustis po potrebi kada si natovaren.
  • Vozi: Octavia II 1,6 tdi

« Odgovor #2 poslato: 09. Jan, 2015. 21:08 »
Pitam jer vidim da neki clanovi imaju xenon svetla na F2 recimo, a da nemaju uredjaje za pranje itd.
FAbija 1 uopste nema taj skop za autoregulaciju ksenon svetla, fabricki ga nije imala te ne znam kako bi to uopste bilo moguce ugraditi.
Uredjaj za pranje je takodje problem, jedino kada bi ceo polovan sklop negde mogao nabaviti.

Imam priliku da nabavim po relativno povoljnoj ceni Hella orginalne farove, sa kompletnom instalacijom ali ovde druge uslove tesko da mogu da ispunim. PA ako je jako striktno bolje da se ne upustam u sve to.

Van mreže Apatinac

« Odgovor #3 poslato: 09. Jan, 2015. 21:56 »
Pa mozda zakamuflirati nekako. Spojis te prskalice od soferke na farove ali da jos imas jedan prekidac da ugasis prskalice na farovima. Za regulaciju da ti neki elektricar napravi tako da kad upalis svetla da farovi odrade "kao "nivelaciju Evu usput resenja uzmes prekidac i tako napravis kad je prek na nuli da ti je ugaseno  pranje farova i "auto"nivelacija a kad je na 1 onda da ti radi pranje farova i auto nivelacija kod palenja auta. U toku voznje prekidac je na nuli a u slucaju policije i tehnickog prebacis na 1 i sve je ok .Naravno prekidac moras malo sakriti.Onda bi i onaj potenciometar za stelovanje farova morao malo sakriti da nebi bilo sumljivo da ga imas a imas automatsko stelovanje ;-)
P.S.
izvinjavam se ako sam nesto omasio ili slovo preskocio jer me tastatura zeza bilo je naivici bacanja kroz prozor !!!
  • Vozi: Octavia II 1,6 tdi

Na mreži hakkler

« Odgovor #4 poslato: 09. Jan, 2015. 22:31 »
Pitam jer vidim da neki clanovi imaju xenon svetla na F2 recimo, a da nemaju uredjaje za pranje itd.
FAbija 1 uopste nema taj skop za autoregulaciju ksenon svetla, fabricki ga nije imala te ne znam kako bi to uopste bilo moguce ugraditi.
Uredjaj za pranje je takodje problem, jedino kada bi ceo polovan sklop negde mogao nabaviti.

Imam priliku da nabavim po relativno povoljnoj ceni Hella orginalne farove, sa kompletnom instalacijom ali ovde druge uslove tesko da mogu da ispunim. PA ako je jako striktno bolje da se ne upustam u sve to.

došao zakon i kod vas na svoje  :B=)

Fabija 2 NIKAD nije imala oem xenon niti mogučnost da se naruči...sve drugo je kemija..HID kompleti i sl.

Fabia 1 vRS je imala oem xenone sa OEM peračima i sa tvorničkom auto nivelacijom.

Za sve po PS.u nije dovoljno imati farove i perače..potrebna je i autonivelacija  ;)

tj kod orginal xenona nema štelanja visine kao kod halogenih ili HID kombinacija..oni su uvijek ravno..tj kako trebaju biti.

iznimka koja ne podliježe pravilu:
postoje automobili koji serijski ne dolaze sa oem peračima jer imaju xenon manji od 4300K...tj LOW xenon varijatu.
ili ih je sam proizvođač zaštitio da nisu potrebna.

Nije potrebno imati perače..čak su dodatna oprema..bez obzira na xenon žarulje..leće i ostalo.

Da ne tražim...ugl RAPID ti je jedan od njih  ;)

« Odgovor #5 poslato: 09. Jan, 2015. 22:50 »
Farovi jesu sa VRS-a, ali ostatak sloziti je mission impossible.
Jedino sto se kod nas u Srbiji zakona ne drze kao pijan plota, te me zanima kako vecina domacih sa raznim budzevinama prolazi tehnicki.

Van mreže jovan.ilic.89

« Odgovor #6 poslato: 09. Jan, 2015. 23:26 »
Аутоматску нивелацију можеш одрадити без проблема...даћу ти контакт ако желиш па можеш да се распиташ... За прање је већ проблематика, али као што кажеш, надај се да није стриктно или се упусти у набављање браника са vRS-а са прскалицама за фарове ::)

Na mreži hakkler

« Odgovor #7 poslato: 09. Jan, 2015. 23:36 »
te me zanima kako vecina domacih sa raznim budzevinama prolazi tehnicki.

vuk lisica prikolica ili jednostavnije sa određenim iznosom ostavljenim u otvorenoj pepeljari  :B=)

« Odgovor #8 poslato: 10. Jan, 2015. 10:30 »
Zvao dva tehnicka, u zakonu pise, ali za sada ne gledaju.
"Kad bi se pridrzvali svega sto u zakonu pise 99% ne bi proslo tehnicki".

Van mreže t.salai

« Odgovor #9 poslato: 10. Jan, 2015. 15:12 »
došao zakon i kod vas na svoje  :B=)

tj kod orginal xenona nema štelanja visine kao kod halogenih ili HID kombinacija..oni su uvijek ravno..tj kako trebaju biti.

I sve je 5 i lijepo ako je ne mislis spustati. Senzor mu je na mostu, dakle kad spustis auto on farove nabije u pod da kompezira kut auta koji dobije recimo kad imas pun gepekt stvari i 2 osobe nazad :D

EDIT: Ima stelanje visine kod originalnih xenona, samo autonivelacija je bila doplata da bude vise "luxuzli"  :)
  • Vozi: Skoda Fabia - 1.9 TDI vRS - OEM+

« Odgovor #10 poslato: 10. Jan, 2015. 15:33 »
Gledao sam sta rade u Britaniji, kod njih je tehnicki pregled puno rigorozniji ali kada su u pitanju ksenoni situacija je enigmaticna.
MAnje vise kao kod nas, slobodno tumacenje propisa.
Izgleda je samo u Hrvatskoj to zestoko striktno kako Hakkler kaze.

Tibore, kako je u BiH?

Van mreže t.salai

« Odgovor #11 poslato: 11. Jan, 2015. 17:52 »
Po zakonu, leca i xenoni onda moraju biti i peraci, ako je samo leca sa halogenkama ne trebaju. U praxi na tehnickom mozes proci i sa 2 fenjera okacena na prednju masku umjesto farova, sve je oke dok naprijed nema crvenih ili plavih LED-ica  bravo2 a i ako imas 20KM za "kave" i moze apsolutno sve proci.

A vjerujte koji grobovi od auta sve prolaze tehnicki, lece su najmanji problem.

Na mreži hakkler

« Odgovor #12 poslato: 11. Jan, 2015. 19:39 »
Gledao sam sta rade u Britaniji, kod njih je tehnicki pregled puno rigorozniji ali kada su u pitanju ksenoni situacija je enigmaticna.
MAnje vise kao kod nas, slobodno tumacenje propisa.
Izgleda je samo u Hrvatskoj to zestoko striktno kako Hakkler kaze.

mogu ti reči da ovih sa HID kombinacijama u halogenim svjetlima...ima jako..jako malo.
Prije dvije godine te svaki drugi po retrovizorima "prao" sa svojim 6000k..al sad su vrlo rijetki.Ako te murja zaustavi...
Kazna je 90€ + izvanredni tehnički 50€ ..pa ti svijetli.
Ako imaš xenon farove..neče te dirati..ali tehnički nečeš proći.Posebno provjeravaju sve to.
Nema više ni tuninga sa felgama 2,3 cola u +...tuning scena propada ;D

Meni je recimo interesantna O2FL koja ima leće u farovima..dvojica kolege su prošli na tehničkom.Nikoga ne zasljepljuju i fino svijetle..5000k..balasti su im zamračeni.

ugl. kod nas je to malo..za*ebano..

Van mreže t.salai

« Odgovor #13 poslato: 12. Jan, 2015. 09:44 »
Iskreno Hakky, u HR su poceli preseravati, i to na veliko i nasiroko. Dok god je snop unutar propisa i trap zdrav i utegnut sta njega briga koja je kombinacija lece i xenona i koliko je zolla veca felga. Godinama vozam 17-ske i 16-ske vece jotaze i koliko vidim, tocak mi jos nije ispao, niti je itko zapeo i slomio nogu zato sto zadnja felga viri 2 centa van ruba.

Van mreže Tolezr

« Odgovor #14 poslato: 23. Okt, 2017. 08:47 »
Potrebna mi je mala pomoc
Imam skoda octaviu 2.0 tdi,2012 godiste
Na levom ksenonu prskalica je procurela, kada sam otisao kod majstora on je skinuo levi tocak i tamo je pukla plastika sto spaja crevo i prskalicu.Da ne bi tecnost curila u crevo je sipao silikon i zapusio rupu, tako da levu prskalicu sad vise nemam
Ima li neki dobar majstor u zr ili okolini to da mi sanira i ponovo popravi
Okacicu sliku da se vidi kako to izgleda
Zahvalan za svaki info
  • Vozi: Skoda octavia 2.0