Autor Tema: Savet kada se menja antifriz  (Pročitano 5133 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže djordje cacakZapočeo temu

Savet kada se menja antifriz
« poslato: 28. Dec, 2014. 22:31 »
Evo za sve koji menjaju antifriz.Da bi ste ozracili sistem potrebno je da skinete termodavac sa kucista.Samo izvadite onaj plasticni osigurac i izvucete davac i onda sipate antifriz sve dok nepocne da izlazi na rupi od t davaca.Jer se desi da ljudima napravi cep i nabije veliku temperaturu jer ponekad moze i po litar tecnosti da se dolije,kada se ne ozraci sistem pravilno.
  • Vozi: Fabia 1.4 MPI 8v 200 god

Van mreže Beli82

Odg: Savet kada se menja antifriz
« Odgovor #1 poslato: 29. Dec, 2014. 02:24 »
Kod moje Fabie 1,2 12V nema potrebe za skidanjem bilo čega radi ozračivanja. Kada smo u servisu ispustili antifriz i sipali novi, upalili smo auto i pustili da radi sa otvorenom posudom za antifriz sve dok motor nije dostigao radnu temperaturu, otvorio termostat i upalio ventilator. Tada sam izgura vazduh napolje , povuče antifriz iz posude i onda se dolije ostatak. Evo sada nivo uvek na max, grejanje radi kao ludo a  radnu temperaturu postiže veoma brzo. Kada dostigne radnu temperaturu, skala pokazivača ostaje zakucana na sredini i ne mrda.
  • Vozi: Fabia MK1 Combi 1.2 HTP-TNG 2006.

Van mreže djordje cacakZapočeo temu

« Odgovor #2 poslato: 29. Dec, 2014. 19:05 »
Bas o tome se i radi.Kada nema tecnosti u celom sistemu pravi se vazdusni cep i samim tim termodavac nedaje pravo stanje temperature vec je umanjuje i onda moze doci do octecenja dihtunga glave,a majstori koji tako rade rade to u nadi da ces opet doci kod njih da menjas dihtun,ravnas glavu motora i ostalo. ko neveruje neka sipa antifriz samo u bocu i neka vidi do kog nivoa je dosao kada skine termodavac koji ce biti suv u 90% slucajeva.
  • Vozi: Fabia 1.4 MPI 8v 200 god

Van mreže Beli82

« Odgovor #3 poslato: 29. Dec, 2014. 22:11 »
Bas o tome se i radi.Kada nema tecnosti u celom sistemu pravi se vazdusni cep i samim tim termodavac nedaje pravo stanje temperature vec je umanjuje i onda moze doci do octecenja dihtunga glave,a majstori koji tako rade rade to u nadi da ces opet doci kod njih da menjas dihtun,ravnas glavu motora i ostalo. ko neveruje neka sipa antifriz samo u bocu i neka vidi do kog nivoa je dosao kada skine termodavac koji ce biti suv u 90% slucajeva.

Zato sam ja i naveo da treba da radi motor sa otvorenom posudom za antifriz  sve dok ne postigne radnu temperaturu, dok termostat ne propusti vodu kroz ceo sistem. Tek kada dobije i dobro grejanje kabine, kada upali ventilator i povuče ostatak tečnosti iz posude, znaš da je sistem ozračen. To je u ovom slučaju moje Fabie kod koje je posuda za antifriz najviša tačka rashladnog sistema pa se sam sistem ozrači gore navedenim postupkom.

Van mreže malislatki

« Odgovor #4 poslato: 04. Mar, 2015. 16:36 »
Na koliko se mjenja antifriz/da li na odredjenoj km,broj godina/,posedujem fabiju 1,2 HTP 2007,do sada nisam mjenjao antifriz,112000 km
  • Vozi: skoda fabia 2006

Van mreže Beli82

« Odgovor #5 poslato: 04. Mar, 2015. 17:17 »
U principu ,  ja praktikujem zamenu na neke 3-4 godine,  kada menjam i kočiono ulje.

Sent from my Smederevac na drva.

Van mreže Turbo

« Odgovor #6 poslato: 04. Mar, 2015. 18:12 »
Na koliko se mjenja antifriz/da li na odredjenoj km,broj godina/,posedujem fabiju 1,2 HTP 2007,do sada nisam mjenjao antifriz,112000 km

Pozeljno na 5-7 godina.

Huawei P6 TT

Na mreži BALKANIJA

« Odgovor #7 poslato: 04. Mar, 2015. 18:29 »
Neki menjaju maksimalno na 3 godine !

Na mreži zare

« Odgovor #8 poslato: 04. Mar, 2015. 18:31 »
G12 se menja na 5 godina, ostali na 2 godine.