Autor Tema: Felicija 1,3 problem sa kočnicama  (Pročitano 5805 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže MilanVZapočeo temu

• Ambition
  • Ugled: 1
Felicija 1,3 problem sa kočnicama
« poslato: 07. Feb, 2015. 09:53 »
Potrebna mi je mala pomoć. Imam problem ne koči mi prednji levi točak. Kad probam da zakočim potpisuje samo desni i auto vuče u tu stranu. Probao sam da ispustim vazduh iz kočnica i obradio sam disk na levoj strani ali ništa se nije desilo i dalje ne koči. Klip vidim da radi. Treba m mala pomoć šta bi moglo da bude problem (i pločice su na oko dobre ima ih).

Hvala unapred

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
Odg: Felicija 1,3 problem sa kočnicama
« Odgovor #1 poslato: 07. Feb, 2015. 15:27 »
 Pa ovako...razlozi neravnomernog kocenja mogu biti raznovrsni, ali najcesci razlog je blokiranje klipa u kocionim celjustima ili zaglavljivanje samih celjusti na njenim klizacima. To prvo treba da se proveri, ( da ti sad ne opisujem, ali ako ne znas kazi - pa da ti opisem). Drugi razlog, pod uslovom da je ovo uredu, nema direktnih veza sa sistemom kocenja ali utice na efikasnost a to je ispravnost tj. pohabanost lezaja prednjeg tocka i ili delova prednjeg vesanja (spone, kugle, silen blokovi), tako i da to treba proveriti. Naravno, glavni kocioni cilindar, kao i ispravnost kocione cevi (da li je zapusena, da li je gumeno crevo uvijeno) je uvek pod sumnjom...Znaci, treba neko sa iskustvom da to sve lepo pogleda... C:-)
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže duleyo

• RallyeSport
  • Ugled: 2
« Odgovor #2 poslato: 07. Feb, 2015. 21:53 »
ja sam danas menjao glavni kocioni 2000 din meteli ili tako nesto, ali moj problem je bio bas u njemu, tj drugi klip je zaglavio a posto cevcice idu unakrsno bio sam bez prednjeg i zadnjeg, ako ne ispusta ulje posle drukanja to je a ako ispusta celjust je verovatno

• Ambition
« Odgovor #3 poslato: 08. Feb, 2015. 11:12 »
kada nadrukam kočnicu i ozračim sistem ulje izlazi na svim sisicama. Sada da li je pritisak dobar ili nije to ne znam. Rekao bih i da klip radi jer ne mogu rukom okrenuti doboš kada stisnem kočnicu. Vođice klešta sam razradio i to je sada OK, ali levi točak ne koči.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #4 poslato: 08. Feb, 2015. 11:49 »

Ulje treba da izlazi na sisicama ali u jakom mlazu. Ako izlazi "lenjo" onda je problem u glavnom kocionom cilindru ili u zapusenoj cevi ili zapusenom - uvrnutom crevu. Takodje, da li si uspeo klip u celjustima da vratis do kraja? On mora lako da se vraca u nulti polozaj. Znaci...nekim jakim srafcigerom nakucas izmedju klipa i plocice da napravis mesto, pa ubacis pajser, pa sistemom poluge, klip vratis do kraja. Pri tome, neko moze stalno da "druka" a ti pajserom-polugom da "cinculiras" klip (napred-nazad), da se dobro razradi. MOze i rucna stega da se koristi, ali malo je komplokjovanije jer mora da se skida cela celjust... hearcut
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže olajkris

• Laurin&Klement
  • Ugled: 23
« Odgovor #5 poslato: 08. Feb, 2015. 14:34 »
Znaci...nekim jakim srafcigerom nakucas izmedju klipa i plocice da napravis mesto, pa ubacis pajser, pa sistemom poluge, klip vratis do kraja. Pri tome, neko moze stalno da "druka" a ti pajserom-polugom da "cinculiras" klip (napred-nazad), da se dobro razradi.

Ih pa tako moze da mu portraje jednu sezonu i opet... Ljudi to su kocnice u pitanju... Ja se sa time ne bih salio. Najbolje uzmes set gumica plocice i gumena creva oba. skines sve dole klipove izguras ja sam radio malim kompresorom ocistis lepo ja sam ih cak i ispolirao da i najmanja prljavstina ili ako ima rdje da sve sidje. i onda sve lepo sastavio i radi. i ne treba da razmisljam dal ce mozda opet poceti da blokira ili da ne koci...

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #6 poslato: 08. Feb, 2015. 15:26 »
U principu si u pravu...samo i tu treba imati malo "srece". Naime, rdja na klipu, zna toliko da pojede povrsinu klipa da unisti njegovu "cementaciju", a time on gubi svojstvo klizanja kroz zaptivne gumice. Jednostavno postane gvozdjusija koja nicemu ne sluzi...onda je potrebno kupiti nov klip...Zato je najbolje, da ovo pogleda neki majstor sa iskustvom... hypno1

Van mreže olajkris

• Laurin&Klement
« Odgovor #7 poslato: 08. Feb, 2015. 16:17 »
Ja sam mislio na gornji deo klipa ko je vecinom napolju. Jer kad su potrosene plocice zna se da je on vise izbacen nego sa novim i taj deo bude malo korodiran sitne bubuljice. Koje kad se ispolira totalno nestanu meni je zao sto nisam slikao kada sam ja ispolirao klip kod drugara sa masinom, pa da sam postavio DIY kako su tekli radovi.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #8 poslato: 08. Feb, 2015. 16:51 »
Pa o tome ti i pricam...Kad se klip lepo ispolira, mora da bude ceo sjajan ko "srebrni metak"...Taj gornji deo sto navodis, i nije toliko bitan, ako tim delom ne ide uz zaptivne prstenove kad je u nultoj poziciji. Vazni su oni delovi koji se taru o njih...

Van mreže olajkris

• Laurin&Klement
« Odgovor #9 poslato: 08. Feb, 2015. 17:53 »
Taj gornji deo sto navodis, i nije toliko bitan,

Mislim da se varas jel kad stavis nove gume i plocice bas ta ostecenja, ce naneti makar zastitnoj gumi ostecenja, pa ce ona propustiti prljavstinu i eto daljnjeg belaja i zaglavljivanja klipa...  ;)

• Ambition
« Odgovor #10 poslato: 10. Feb, 2015. 10:27 »
samo da napomenem da sam primetio da kad drukam kočnicu čuje se neko šuštanje, otprilike od pravca papuče kočnice, tj. servo uređaja

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #11 poslato: 10. Feb, 2015. 17:29 »
Bice onda da je problem u glavnom kocionom cilindru...Ali izvrsi probu...: pritisni i otpusti nekoliko puta (5 puta) pedalu kocnice, i u toku 30-tak sekundi drzi neprestano nogu na pritisnutoj pedali. Ukoliko u tom periodu pedala popusti pod pritiskom noge, to je znak istrosenih ili nefunkcionalnih delova u glavnom cilindru, sto zahteva njegovu zamenu.

Van mreže olajkris

• Laurin&Klement
« Odgovor #12 poslato: 11. Feb, 2015. 01:09 »
Mislim da ona pomalo ali bas malo susti kod svih i kod mene susti od kad sam je kupio pa radi bez problema...

Van mreže dusko zemun

• Laurin&Klement
  • Ugled: 35
« Odgovor #13 poslato: 22. Feb, 2015. 17:31 »
ovih dana praksa je dokazala da su probelemi sa kocnicama bas ucestala pojava ...
pogotovu kod skoda felicija, koje su ovih dana vecina njih blizu punoletstva i vise manjih problema se ume udruziti i napraviti karambom ...
1. STAROST KOCIONIH CREVA IZAZIVA neravnomerno kocenje ali i zaglavljivanje kocionih cilindara ... stoga, u poslednje vreme kod mene vlada akcija, da svako onaj ko dodje na  zamenu plocica ili bilo koju intervenciju vezanu za kocnice, dobija po nabavnoj ceni ugradjen par NOVIH kocionih creva
2. posledica problema pod 1 moze da bude zaribavanje kocionih cilindara tocka, i habanje kocionih obloga i diskova, a samim tim i ostecenja na vodjicama koje nose kandze... u ovom slucaju mora da se menja sve ... par plocica, kocioni disk , kociono crevo, da se menja ili remontuje kociona kandza ...  OVO JE NAJSLOZENIJI SLUCAJ

3. istina je da u mojoj karijeri vozenja raznih felicija, nikad ali nikad nisam imao pbm sa glavnim kocionim cilindrom ... ako je doslo pak do kvara na glavnom kocionom, savetujem da se u paru zameniglavni kocioni zajedno sa servoom...tako je praksa pokazala ... da je najbolje ...

4. ono sto vecina ne zna ... to je da sklop pedala moze da napravi takvu zabunu kad su kocnice u pitanju i da vas odvede tako daleko u probelmima ... da to ni sam Sveti Petar ne moze da raskrsti ... ali o tome je ranije psiano ...

i na kraju ... koliko to kosta da se sve ali sve na tockovima zameni ... ?
cene i dobavljaci su razliciti ... o kvalitetu je izlisno govoriti, ali je jedno sigurno da ni jedan od proizvodjaca kocionih elemenata za felicije ne pravi takav krs, kao kod oktavije, kod koje mozete menajti diskove od kise do kise ... TOLIKO SU MENI trajali novi diskovi i nije mi tresla pedala kocnice kad zakocim ...

« Poslednja izmena: 22. Feb, 2015. 22:25 Karlheinz Hell »
  • Vozi: skoda 110R, felicia pik up FUN, OCTAVIA TOUR ...

Van mreže dusko zemun

• Laurin&Klement
  • Ugled: 35
« Odgovor #14 poslato: 08. Mar, 2015. 07:31 »
EVO sta se desava kad Vas neko ubedi da prilikom zamene zadnjih kocionih obloga ne treba da menjate zadnji kocioni cilindar
  • Vozi: skoda 110R, felicia pik up FUN, OCTAVIA TOUR ...