Autor Tema: Skidanje plastike ispod prednjih brisača radi čišćenja nakupljenog lišća i štroke?  (Pročitano 9127 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Na mreži 2 BusyZapočeo temu

Kao što naslov kaže,pretražio sam YT i nema DIY klipova koji bi "objasnili" laiku kao što sam ja kako da skine ovu plastiku(ima jedan klip gde lik skida ovu plastiku,ali na Golfu mk4) (sa pop nitnama),a da sve ostane u jednom komadu i da se može vratiti na mesto.Naime,auto mi obitava na parkingu zgrade,pod drvećem,pa je u jesen jako veselo.Praktično usisava i skladišti opalo lišće pod taj prostor u kome je smešten mehanizam za brisače...Da li je neko,na Fabiji,imao sličan zahvat i da li je rešio?Može i bez slika.Hvala unapred.

Na mreži bugarin

uf, mislim da ce tesko ici bez novih zabica :(

meni su na fabiji majstori momacki izlomili tu plastiku.

zbog krtosti plasticnih delova ne preporucujem ti da radis ovo kad je spoljna temepratura ispod 20 stepeni.

prvo slika kako to izgleda kad je "namontirano" :)

prvo odvojis keder gumu kao na sledecoj slici

cepove na brisacima skini manjim srafcigerom, a potom gedoricom skini matice koje drze same brisace
(ovaj deo nemam dokumentovan jer sam slikao kad sam popravljao creva prskalica :(  )

kad uklonis brisace, polako i pazljivo pocni da vadis cepove-zabice. koristi dva srednja - srafcigera koja ces podvuci pod glavu cepa na suprotnim stranama i polako izvlaciti cep.

kod mene je ovaj levi bio izlomljen i samo zalepljen silikonom za masku, te nije imao nikakvu funkciju osim ukrasne.

srednji sam uspesno izvadio

desni je bio iskidan, i nije imao funkciju kao ni levi.

potom malo pridigni plastiku kako bi oslobodio creva prkalica.

kad dodjes do ove tacke, vec imas prilicno slobodan prilaz dobrom delu prostora koji zelis da ocistis, tako da ne moras da nastavljas sa demontazom zastitne plastike.
ako ipak zelis da uklonis celu plastiku, istreniraj dobro zivce.

plastika je podvucena u slic kedera, tj ispod soferke, a jedan deo poluvaljkastog oblika je oko motora brisaca.
znaci treba je vuci ka sebi i na gore, da se izvuce iz tog slica, ali ujedno paziti na onaj deo oko motora da ne dodje do loma.

preporuka je da pre nego sto pocnes uopste ovo da radis, nabavis 3 rezervne zabice (tek toliko da ako puknu imas rezervu kod sebe).

puno srece ;)
« Poslednja izmena: 01. Dec, 2015. 08:32 bugarin »
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Na mreži 2 BusyZapočeo temu

Bugi,Car si!Hvala na trudu i  pojašnjenju!

Van mreže Apatinac

ja to skidao da Fabiji  i jedva sam odvrnuo i skinuo brisace a na vozacevom brisacu cak su mi i zubici malo proklizali  a kad sam njih skinuo islo je lako i bez problema jer ide na plasticne matice
  • Vozi: Octavia II 1,6 tdi

Van mreže hatuna1983

Evo savjet za zabice, jer ja nisam mogao naci ovakve. Koristio sam obicne za tapacirung koje je lakse naci. Samo jos odrezes vrh kada je ubacis jer je visak. Nije ruzno a i hauba ionako to prekrije kada se zatvori, mozes i ostaviti neodrezano.

Sto se skidanja brisaca tice, ako nisu skoro skidani, obezbijedi se wd-om i sa strpljenjem i lagano. Zurba tu moze rezulatirati ne samo ostecenjem navoja, nego i nekim nesretnim lomom soferke ako sklizne kljuc. Znaci samo polako, ako treba naspricaj danas pa ako ne ide probaj opet sutra.
  • Vozi: Škoda Octavia A5 2006 1.9 TDI BJB 77kw Elegance

Van mreže midzipg

Pozdrav ljudi! Slazem se sa svim sto ste rekli. Ja sam tu plastiku skidao vise puta jer sam imao problem sa vodom u kabini. Nisam nista slomio. Samo treba imati strpljenja jer ta plastika koju skidas zna da se veze za sofersajbnu kada je velika hladnoca ili vrucina.
Napomenu cu samo da pri vracanju, tu plastika treba stavljati odozgo prema dolje, tj. od sofersajbne prema haubi (navlaci se). Da se fino uglavi, a onda samo rukom cuknete polako pri vrhu, kako bi skroz prisla sofersajbni.