Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
ŠKODA Modeli
»
FELICIA 1994-2001
»
Bučan motor
Strana:
«
1
2
3
4
»
Dole
Autor
Tema: Bučan motor (Pročitano 8400 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
mihajloalasp
AS Petrović since 2014
Laurin&Klement
Ugled: 72
AS Petrović
Odg: Bučan motor
«
Odgovor #30 poslato:
15. Mar, 2015. 19:52 »
Neka ti izmeri kompresiju, mada sam ja gotovo ubeđen da je lanac kaput
Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X
olajkris
Laurin&Klement
Ugled: 23
«
Odgovor #31 poslato:
15. Mar, 2015. 23:37 »
Ako imas karburator onda je mozda drugo grlo karburatora u pitanju... zaribao ili neradi vakum koji ga otvara ili sl... imas moj DIY sa opisom karba pa pogledaj pa mozes da proveris dal kod tebe radi imas i slike i video zapis...
brlog04
Style
Ugled: 5
«
Odgovor #32 poslato:
17. Mar, 2015. 22:31 »
Izgleda da smo nasli uzrok buke. Posto je na autu ugradjen plin, filter vazduha je podignut za nekoliko cm i dolazi u dodir sa haubom preko materijala kojim je oblozena hauba. Ovih dana cu da skinem taj materijal i da vidim koliko to utice ali trebalo bi da utice posto se vibracije motora direktno prenose na haubu a samim tim i na ceo auto.
Vozi: Škoda Fabia II 1.4 16V 2008 Ambiente
pajapop
Laurin&Klement
Ugled: 15
«
Odgovor #33 poslato:
18. Mar, 2015. 06:28 »
Kakva glupost i nestrucnost majstora plinadzije...!!! El` se to meni cini, ili ti imas samo jedno gasno crevo od rasprsivaca do karba???...Kod mene kuciste filtera lezi normalno na karbu, od rasprsivaca preko dvokrakog dozatora idu dve cevi koje kroz donji deo ulaze u kuciste, i fiksiraju se na dvokraku glavu koja se preko kucista srafi na karburator...Znaci, nas karburator je dvogrli i mora imati i dvojno napajanje...Ti prvo moras da vratis paljenje kako je bilo, a zatim da odes kod plinadzije da ti to namesti onako kako treba...
Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.
brlog04
Style
«
Odgovor #34 poslato:
18. Mar, 2015. 08:13 »
Evo detaljnije na slikama kako izgleda isparivac. Nije mi jasno kako je kod tebe, ako moze neka slika da vidim. I ako mozes da mi objasnis zasto smatras da bi trebao da vratim paljenje na onako kako je bilo pre. Sada je namesteno na 5 stepeni, pre je bilo na 18.
pajapop
Laurin&Klement
«
Odgovor #35 poslato:
18. Mar, 2015. 18:55 »
Pa sad na ovim slikama nesto ne primecujem, kako kazes, da ti je kuciste filtera podignuto za vise santimetara...Danas sam malo obratio paznju i kod mene, na oblozi haube se "ocrtava" kuciste filtera, tako da mislim da cak i nije podignuto kako navodis...A cemu sluzi ono crevo sa leve strane sa plasticnom lakat krivinom sto ulazi u kuciste?(bar meni tako izgleda)... Sto se tice paljenja, pa malo sam istrazivao, i uopste nisam nasao podatak na koliko se inace steluje paljenje. Onih 18 stepeni, koliko je bilo, po svim pravilima motoristike, stvarno deluje preveliko...ali malo zbunjuje cinjenica, vec vise godina vozis taj auto, kako ranije nisi primetio probleme na koje se zalis, da li si ti ugradjivao plin ili raniji vlasnik...? Kako je auto isao pre popravke auspuha? Kako onda nije bilo problema za ubrzavanjima i radom pre ovog prestelavanja paljenja? Sve ovo deluje malo nejasno...
Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.
mihajloalasp
AS Petrović since 2014
Laurin&Klement
AS Petrović
«
Odgovor #36 poslato:
18. Mar, 2015. 19:14 »
Ta lakat krivina je crevo ibera. Nema potrebe da idu dva creva, jer protok regulišeš plastičnom slavinicom na crevu. Paljenje je pomereno ranije jer lanac verovatno crko, kad lanac crkne ugao paljenja beži nazad, pa majstori obrnu razvodnik unapred da nadoknadi to.
brlog04
Style
«
Odgovor #37 poslato:
18. Mar, 2015. 20:29 »
Paljenje je pomerano zbog buke motora. Posle zamene auspuha nije nestao "bas" koji se čuo iz predela motora. Po savetu jednog majstora sam naštelovao paljenje. Fabrički bi trebalo na 2 (+-2) ali ovaj što je podešavao (podešavao je drugi jer ovaj prvi nema stroboskop) je zapeo da podesi na 5 i ja sam pristao. Posle podešavanja paljenja buka je nestala i motor lepše radi ali auto slabije ubrzava (vuče). Kada je paljenje bilo pomereno na veći broj stepeni bolje je išao ali je bučao.
Do sada su mi trojica njih rekla da ne treba da se menja lanac.
Sećam se da je kućište filtera bilo podignuto, ali je prošle godine stavljen novi isparivač pošto je starom crkla membrana, a bilo je jeftinije da se stavi novi isparivač nego da se juri membrana za stari. Možda je tada majstor koji je menjao isparivač izbacio onaj deo što podiže kućište filtera. Proveriću neki dan.
Merena je i kompresija. Na dva je 9,7 a na druga dva nešto manja (ne mogu da se setim cifara).
olajkris
Laurin&Klement
Ugled: 23
«
Odgovor #38 poslato:
18. Mar, 2015. 23:10 »
istegljenost lanca mozes lako da vidis sa stroboskopom dal ugao varira ili je konstantno na istom mestu(stepenu) i po tome mozes znati dal je jako istegljen ili malo... jel auto vuce lose samo na plin ili i na plin i benzin...
brlog04
Style
«
Odgovor #39 poslato:
20. Mar, 2015. 19:22 »
Danas sam probao auto i na benzin. Nema neke razlike.
brlog04
Style
«
Odgovor #40 poslato:
03. Apr, 2015. 19:55 »
Posto nisam u mogucnosti da stroboskopom proverim istegnutost lanca na nacin koji mi je olajkris predlozio, uradio sam sledece. Ubacio sam ugasen auto u 4. brzinu i guranjem napred nazad doveo razvodnu ruku u polozaj obelezen zarezom na razvodniku. Zatim sam posmatrao zarez na remenici kojim se podesava paljene na osnovu zareza na bloku motora. Ustanovio sam da se za pomeranje zareza na remenici od 0 - 20 stepeni razvodna ruka na razvodniku paljenja ne pomera ni malo. Da li je to luft koji pravi istegnut lanac? Da li neko moze to isto da uradi na svom autu i kaze mi koliki je luft kod njega? Evo i slike kojom sam skicirao sta se desava.
mihajloalasp
AS Petrović since 2014
Laurin&Klement
AS Petrović
«
Odgovor #41 poslato:
03. Apr, 2015. 19:58 »
Pogledaću ja večeras kod mene pa ti javljam kasnije
pajapop
Laurin&Klement
«
Odgovor #42 poslato:
03. Apr, 2015. 21:37 »
Pa, izgleda je to to...Sigurno postoji neki luft u lancu i lancanicima...Ne znam (posto sam taze skodista) da li se lanac kupuje u kompletu sa lancanicima, ali kod nabavke lanca,moras naci i nove lancanike i sve zameniti u kompletu. Mada, trebalo bi skinuti poklopac lanca i pogledati kako se ponasa lancanik od bregaste. Ako se pomera zajedno sa lancanikom radilice, onda imas lufta u razvodniku.
dusko zemun
Laurin&Klement
Ugled: 35
«
Odgovor #43 poslato:
03. Apr, 2015. 22:03 »
LANAC na skodi favorit ili feliciji 1.3 se menja na svakih 35-40.000 km nakon prve zamene...
prilikom zamene potrebno je i savetuje se da se zamene semering na radilici ,dihtunzi razvodne kutije, kartera , i set lanac i lancanika ...
to je to ...
istegnutost lanca moze da se proveri i vadjenjem stubica razvodnika, ali to ipak ne savetujem onim ljubiteljima koji nemaju više iskustva...
uz zamenu lanca i lancanika treba zameniti i ulje i filter ulja ...
nekako to mu dodje sled koji praati ovu servisnu intervenciju ...
ne racunajuci ulje ... delovi su reda velicine oko .. e ( da ne ispadne da reklamiram svoj izvor ...)
pozdrav
Vozi: skoda 110R, felicia pik up FUN, OCTAVIA TOUR ...
mihajloalasp
AS Petrović since 2014
Laurin&Klement
AS Petrović
«
Odgovor #44 poslato:
03. Apr, 2015. 23:05 »
Proverio sam kod mene malopre, okreće se odmah tj nema lufta. 100% mogu da tvrdim da je kod tebe lanac gotov jer ne traju nešto preterano kao što i Duško reče.
Strana:
«
1
2
3
4
»
Gore