Autor Tema: felicija 1.9d los motor, zamena ili generalna?  (Pročitano 11856 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže milan88nisZapočeo temu

felicija 1.9d los motor, zamena ili generalna?
« poslato: 01. Jun, 2013. 18:10 »
pozz drugari  imam feliciju 1.9 D i moram da  radim  generalnu, pa me  interesuje   sta se vise isplati  da zamenim  motor ili da ga   radim... i kolko  ce  to  zadovoljstvo da me kosta!
« Poslednja izmena: 01. Jun, 2013. 18:55 skoda »

Van mreže Jesa

Odg: felicija 1.9d los motor, zamena ili generalna?
« Odgovor #1 poslato: 02. Jun, 2013. 13:45 »
Milane zdravo.

Sto se tice opcije zamene motora, obrati paznju na sledece:
Po novom zakonu, (mozes i da proveris u supu ili na tehnickom pregledu) ako bi menjao motor, moras da stavis isti tip/model/oznaka kao ovaj koji je trenutno u vozilu.
Vise se ne moze ugraditi npr motor koji ide u golfa 3, bilo da je sdi / tdi.

Verovatno imas AEF motor u Skodi.
Ako je to slucaj, a jeste ako je auto kupljen u Srbiji, ti blokovi su pravljeni u Mexiku i nisu dobre hilzne, fabricki.
Takodje, fabricka potrosnja ulja tog motora na 1000km je 1litar ulja.

Kompletna generalna te moze izaci 700eur, sa svim novim delovima, kajsevima itd.
Imas jednog majstora u Zemunu, poslacu ti pp.

Mozes i da das malo vise informacija o simptomima motora.
Koliko je presao, koliko ulja trosi, koje ulje sipas, da li dimi, duva na cep i merac, kako pali?
  • Vozi: Škoda Fabia 1.4 MPI elegance 2003.

Van mreže dusko zemun

« Odgovor #2 poslato: 02. Jun, 2013. 19:50 »
iskren da budem, cinimi se da se ni jedna ni druga opcija u danasnjem stanu na trzistu ne isplati
zageneralnu opravku ne postoje delovi koji su u stanju da obezbede mirnu glavu za vise od 25.000km, a sto se tice zamene motora...
to je tek macka u dzaku ...
jednostavno pat pozicija, jedno kajanje vam ne gine...
opcija da se ubaci benzinski motor je izvodljiva i na najboljem sam putu da obezbedim uslove da to i dalje mogu da radim ... ali cini mi se da ce papirologija biti jos 100e na celu pricu ...
pozdrav
  • Vozi: skoda 110R, felicia pik up FUN, OCTAVIA TOUR ...

« Odgovor #3 poslato: 03. Jun, 2013. 00:05 »
pa sad  ne razumem se  bas mnogo u mtore. na 1000 km  mi je potrosio 1 l ulja  inace  sipao sam polu sinteticko  10-40  Total... kad je hladan motor pali na pola kljuca, a kad  podigne radnu temperaturu  nema  sanse da upali ... nekad  nekad nekim  cudom upali  ali to je  retkost ... jedino  kad  ga  ugasim i odma upalim, samo  sto tada  zavergla  malo. a  kad  odvrnem cep  duva  a i na  merac  kad je duze izvadjen hoce  kao  po neka  kap ulja da  izadje ... kad je vruc motor  mogu da  ga  upalim  ako  spadne  malo  od radne  jedino  kad  mu  otkacim termo davac onaj  sa zelenim prstenom..  ponekad  dimi  kad  ga upalim  nekad nema , a u sustini  ovako ide  lepo  i motor  lep rad ima ..... 198 892 km preso
 dali to moze da se resi polu generalnom ili mora cela generalna da se  radi ?? :/

« Odgovor #4 poslato: 03. Jun, 2013. 00:12 »
a koliko  bi druze   kostalo da se ubaci benzinski motor  sa swe  papirima? hocu da  vidim i jednu  i drugu  opciju  pa sta mi se  vise  isplati ...

Van mreže Jesa

« Odgovor #5 poslato: 03. Jun, 2013. 11:49 »
MIlane, pre generalne na tvom mestu mozes da uradis sledece:

- problem kod paljenja kada je motor vruc je bas zbog loseg bloka.
Nema dovoljnu kompresiju da bi startovao. Stoga neophodno je da se ukljuce grejaci diesela.

Da bi to postigao kada je vruc motor, moras `zaobici`  termodavac, sto si lepo i napisao.
Otidji do servisa i nek ti pokazu koja je tacno zica u pitanju, mozes da je premostis.
Tacnije, mozes da izvedes prekidac u kabini, kojim ces kontrolisati stanje termodavaca. (ON/OFF)
Kad je motor hladan, kao sto i sam primecujes, grejaci se upale, lampica na tabli radi par sekindi, (ali ako jako dobro obratis paznju, tek posle jedno 5 sekundi nakon sto se iskljuci lampica, cuces jedno malo `klik`, tek tada su grejaci zaista zavrsili posao!!! - Tad upali auto!)
Kada je auto vruc, grejaci diesela se uopste ne pale. To mozes kontrolisati ovim prekidacem.
Cela akcija kosta par stotina dinara.

Dalje, sto se tice ulja, predji na guscu gradaciju, recimo 15w40.
Prati kolika je potrosnja na 1000km.
Od minimuma do maximuma, razlika je 1 litar.
Vozi auto do 2000-2200-(2500obrtaja max) i javi rezultat.
Obavezno parkiraj auto na ravnom, i izmeri nivo ulja pre prvog paljenja u toku dana.
Postupak ponovi nakon 500km, pa potom nakon 1000km na istoj lokaciji.

Mozes da probas i sa Originalnim Univerzalnim Modifikatorom, iz Stiba Trade-a, kosta 5000 din.
Ali to ostavi kao poslednju opciju. On ti moze pomoci kod hilzni i ako motor nije preterano ostecen, ali ako su karike otisle,
njima ne gine zamena.

- prekidac ce ti resiti problem paljenja, kad je auto vruc.
- ako je potrosnja u gradu 1l ulja / 1000km, to je fabricka specifikacija!

« Odgovor #6 poslato: 03. Jun, 2013. 12:10 »
hvala za  pomoc  i sawet!!! :) resio sam da  mu zamenim karike, leteci lageri aksijalni i da se odradi glava , ali  posto je  ona  tako loseg kwaliteta  ubacicu i nove hilzne, pa cemo videti kako ce da se ponasa  na dalje.... samo mi  reci  sta  preporucujes koje   karike  i ostalo  od  ovoga sto sam naveo ? koje su cene  i koji projzvodjac? hvala unapred  :)
« Poslednja izmena: 03. Jun, 2013. 12:20 milan88nis »

Van mreže dulefontana

« Odgovor #7 poslato: 03. Jun, 2013. 15:31 »
Mozes da probas i sa Originalnim Univerzalnim Modifikatorom, iz Stiba Trade-a, kosta 5000 din.
Ali to ostavi kao poslednju opciju. On ti moze pomoci kod hilzni i ako motor nije preterano ostecen, ali ako su karike otisle,
njima ne gine zamena.
Ovo ti nikako ne bih preporucio, zato sto kako sam cuo od ljudi koji rade masinsku obradu nakon sipanja modifikatora u motor, postoji veliki problem kada se hilznuje blok, i kako mi je covek rekao „Nakon modifikatora je blok za djubre. Pomogne mu dosta zato sto zatvori ostecenja na hilznama, ali ako se odlucis da ga radis, zaboravi“. Voleo bih da mi neko potvrdi ovu informaciju, ali za sada kao sto ti je Jesa rekao neka bude poslednja opcija, mada bih pre dodao jos para i stavio drugi motor.

Van mreže dusko zemun

« Odgovor #8 poslato: 03. Jun, 2013. 22:44 »
sve je ovo lepo i krasno gore nabrojano, samo postoji pitanje, ko moze da garantuje za kvaliet karika za taj motor, ja ne poznajem nikog ko se psle generalne na ovom motoru usrecio i da je presao veliku kilometrazu...
jos gora situaca je oko ubacivanja hilzni, a postoji mogucnost da je i blok poozn i da nece uspeti akcija hilznovanja...
plasim se da za sve pare koliko cete uloziti u ovaj motor, mozete komotno da kupite registrovanog benzinca... (danas sav video auto 2000godiste, kupljen za 650e...!!!! u sasvim korektnom stanju)...
akcija zamene motora sa novim motorom u mojoj reziji ranije pre donosenja novog pravilnika pod uslovom da svi diesel delovi ostanu meni je bila 600e... u novim okolnsotima to je potpuno izgubilo smisao ...
puno srece u daljem radu ...

« Odgovor #9 poslato: 04. Jun, 2013. 00:20 »
ne bih  znao stwarno sta  dalje   ....  za  neki dan  idem  kod  majstora  da  se motor  otvori  pa  sta  bude pripravljanje  koliko  toliko  i zamena  auta!!! ipak  hvala  swima   na  pomoci!  ;)

Van mreže Jesa

« Odgovor #10 poslato: 20. Jun, 2013. 07:15 »
milane, jabuko sa grane, sta ima novo vezano za auto?

« Odgovor #11 poslato: 23. Jun, 2013. 11:37 »
jos  nista...  nemam vremena  zbog posla da stignem da oteram auto kod majstora, cekam odmor da  swe to resim i javljam vam se  sigurno sta je  i kako je.. poslusao sam  vas  sawet   i dolevam ulje 15-40  i mogu reci da manje  trosi  i bolji je rad  motora!!!  :D

Van mreže Jesa

« Odgovor #12 poslato: 24. Jun, 2013. 14:47 »
Savet je bio da predjes na 15w40.
Znaci da promenis kompletno ulje, odn gradaciju ulja.

Ne da dolivas 15w40, ako u motoru trenutno stoji druga gradacija!

Van mreže dusko zemun

« Odgovor #13 poslato: 24. Jun, 2013. 15:23 »
sve ovo gore napisano je lepo i dobro i sve to pije vodu do jeseni ... pribojavam se da ce prvi hladni dani pokazati pravu sliku stanja diesel motora koji vozite...

« Odgovor #14 poslato: 26. Jun, 2013. 01:23 »
naravno druze  komplet  ulje  je zamenjeno , lose  sam se  izrazio . to mi je  i majstor  savetovao  pa  sam  zamenio   i dolevam 15w40.. jos  koji  dan  i   javljam  sta je   i kako  posle  generalne! ;)