Autor Tema: Škoda - kvalitet motora u odnosu na VW  (Pročitano 5873 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže mirkuk38Započeo temu

Škoda - kvalitet motora u odnosu na VW
« poslato: 05. Mar, 2015. 12:49 »
Juče me prodavac VW vozila (koji me nagovara da kupim Passata B8, a zna da čekam S3) uverava kako je VW sa razlogom skuplji od Škode, između ostalog što fabrika motora isporučuje kvalitetnije motore za VW ugradnju, a niži kvalitet za Škodu. Jeste da je na papiru isti, ali VW ipak uzima prvu klasu za sebe... ?? Nisam ulazio u diskusiju sa njim.

Šta to znači, da fabrika namerno pravi kvalitetniju i lošiju bregastu i klipove itd... ili ako se neki deo pokaže van tolerancije, taj odvajaju za Škodu.. :P

Ajde molim vas, komentari...

Na mreži mihajloalasp

Odg: Škoda - kvalitet motora u odnosu na VW
« Odgovor #1 poslato: 05. Mar, 2015. 13:27 »
Bullshit :)
« Poslednja izmena: 05. Mar, 2015. 13:34 mihajloalasp »
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

Van mreže momcilo82

« Odgovor #2 poslato: 05. Mar, 2015. 13:27 »
U moru gluposti koje sam do sada čuo na temu VW-a i njegovih firmi, ova je među kandidatima za pobednika.  =))
Mislim, shvatam da je njemu kao prodavcu VW-a u interesu da proda samo VW, ali takva laž i izmišljotina je previše... Još je gore ako i on sam u to veruje.  ???
  • Vozi: Škoda Fabia 1.2 HTP Kombi

Na mreži zoranius

« Odgovor #3 poslato: 05. Mar, 2015. 13:28 »
Naravno da će da ti kaže da je Passat kvalitetniji jer ga prodaje. Kod kupovine bilo čega pa prema tome i kola uvek treba da se gleda odnos plaćeno-dobijeno (sem ako imas enormno mnogo para pa ti ovo nije bitno). Novi Passat je verovatno bolji od Superb 3 ali je pitanje da li je bolji 30% koliko je (do sada a verovatno i ubuduće) skuplji. Ja mislim da nije i da je tih 30% razlike plaćanje znaka ili goodwill-a.
  • Vozi: Superb 2.0TDI Ambition +

Van mreže nebojsar

« Odgovor #4 poslato: 05. Mar, 2015. 18:16 »
Samo da ne cekas Superba na isporuku koliko se sada ceka Oktavija (90+ dana). Izgubices volju za Skodom...
  • Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI

Van mreže Lignjoslav

« Odgovor #5 poslato: 05. Mar, 2015. 20:27 »
... ili ako se neki deo pokaže van tolerancije, taj odvajaju za Škodu..

Ovo po meni nije nemoguce. Ja sam cuo pricu da je ovako radio FAP, tj. kamioni ciji su motori bili sastavljeni od delova proizvedenim sa manjim odstupanjem su nosili Mercedesov znak napred, dok su motori sa delovima veceg odstupanja isli u kamione sa znakom FAP. Naravno, to ne znaci da nije bilo skarta, odnosno i jedni i drugi delovi su bili u granicama tolerancije.
  • Vozi: Rapid Spaceback 1.0 tsi 2019- , Fabia htp mk1 2014-2019

Van mreže Sloba011

« Odgovor #6 poslato: 05. Mar, 2015. 20:39 »
Ne, taman posla da se pravi kvalitetniji i manje kvalitetni delovi - namerno odnosno by design. Medjutim, tacno je na primerima honda-accura, nissan-infinity, toyota-lexus da u premium segment idu delovi koji prolaze striktnije standarde testiranja. To znam pouzdano. Slično funkcioniše recimo Intel - vrhunski procesori koji rad besprekorno su i7/i5/i3, oni koji ne pokažu stabilnost pri testovima opterećenja postaju pentiumi a najlošiji primerci Celeroni sa blokiranim setovima instrukcija, nižim klokovima i slično. Onaj ko misli da može da uštedi 30% tako što će kupiti subbrend a dobiti premium klasu se vara, veruj mi :-)
  • Vozi: Škoda Fabia 1.2HTP

Van mreže Neba

« Odgovor #7 poslato: 05. Mar, 2015. 21:42 »
Ja sam cuo pricu (nemam dokaza/pozdanih informacija osim rekla kazala) da kocioni diskovi nakon izlivanja idu na merenje odstupanja od idealnosti. Tako da oni sa najmanjim odstupanjem idu proizvodjacima za prvu ugradnju, oni malko losiji idu ovlascenim serviserima a "treca" klasa ide u ostale prodavnice...
Ovakve provere su sastavni deo proizvodnje. Gotovo sigurno se rade i prilikom izlivanja blokova, glava, bregastih... Ono sto je najbolje sigurno ide u skuplje modele, ono sto je losije u jeftinije ono najlosije u zemlje treceg sveta a ono sto je najlosije od najlosijeg se ponovo pretapa...
Takodje je svima poznato da original delovi najduze traju, nije to slucajno...
E sad da li Skoda dobija od VW motore, menjace, sasije ili ih sama izliva po licenci ? Ako ih dobija gotove od VW onda sigurno postoji ta razlika, ako ih sama izliva moza postoji razlika u cistoci aluminijuma...
A mozda je to sve i buva VWa jer i on mora da se proda, nece bas lako da primi autogol :)
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Van mreže mirkuk38Započeo temu

« Odgovor #8 poslato: 05. Mar, 2015. 22:01 »
Kolege sa briskoda foruma su isto razglabali na ovu temu:

http://www.briskoda.net/forums/topic/161706-skoda-vs-vw-engine-build/

i došli do zaključka da je ovaj koncept "b*llsh*t :)". 

:B=)

Van mreže nebojsar

« Odgovor #9 poslato: 07. Mar, 2015. 14:06 »
Ja sam isto cuo pricu od prijatelja ciji je sin radio u mercedesu. On je pricao da svi motori idu na test, da su odstupanja +- 10% I da u zavisnosti od toga kako se pokazu na stolu bira se i model i trziste u koje idu. Opet to ne znaci da ako neki motor sistemski boluje od neke bolesti da to nece pokazati motor cija je snaga na stolu 10% veca u odnosu na onaj koji je slabiji.
  • Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI

Van mreže djordjebg

« Odgovor #10 poslato: 07. Mar, 2015. 14:46 »
Mislim da je to besmislica, vise paznje treba da posvetis tome da izaberes pravi motor od onih koji su u ponudi jer tu mozes da napravis gresku.
Ako se vodis tom logikom, trebao bi zaobici i VW i kupiti Audi sa istom motorom jer on je valjda jos bolji.
A tu teoriju opovrgava ono sto je najmerodavnije, a to je korisnicko iskustvo. Skoda je vec poprilicno dugo u vlasnistvu VW i bilo je dovoljno vremena da se bilo kakva nesolidnost tih motora ispolji, a pokazalo se upravo da nikakve razlike u eskploataciji nema. Dobar motor se ponasa isto i u Skodi u VW, a motor koji ima mane probleme pravi probleme nevezano sa bedz na haubi.

U jednoj proizvodnoj seriji su delovi slicnih karakteristika, a sasvim sigurno u fabrickoj toleranciji. Nemoguce je detaljno ispitati svaki proizvedeni sklop, te se vrsi uzorkovanje  u odrenjim intervalim kako bi se radila kontrola kvaliteta.

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #11 poslato: 07. Mar, 2015. 15:56 »
Slažem se da je kvalitet VW motora ugrađenih u VW bolji od onih u Škodi i Seatu. Takođe su oni ugrađeni u Audi još bolji.
U fabrici postoji itekako rigorozna kontrola kvaliteta na više niova i po više desetina parametera a znajuću nemce, ta kontrola je više nego perfektna i tačna.
Redosled je otprilike ovakav, kada se npr. izlije blok motora, oni najboji idu za Audi, pa za VW, pa za Škodu i Seat, a svi ostali idu u skladište rezervnih delova.
Kada rikne neki od tih motora (Audi, VW, Seat ili Škoda) stiže rezervni deo iz ISTOG skaldišta, dakle nema razlike tada.
Treba reći da su ti delovi iz rezerve - prefektnog kvaliteta, gotovo isti kao i oni koji su otišli u prvu ugradnju. Razlika je toliko minimalna da je gotovo bezpredmetno govoriti o tome.

Dakle, razlika postoji, ali merena najpreciznijim metodama i instrumentima opet je toliko mala da se generalno može reći da su svi motori 99% isti.

Kao što može da rikne Audi, takođe i Škoda, samo što npr. Audi ode jedan u 1.000, VW 2 u 1.000 a Škoda i Seat 3 kom u 1.000 proizvedenih. (ovaj primer i cifre su izmišljni čisto da dočaram kakava je razlika). Dakle gotovo je sve isto. Ali nije.
  • Vozi: Yeti

Van mreže vlada320

« Odgovor #12 poslato: 07. Mar, 2015. 23:59 »
Mislim da niko od nas ne može 100% tačno da odgovori na ovo, jer niko od nas ne radi u proizvodnji auto - motora (bar koliko je meni poznato). Ipak, otac mi je decenijama bio šef procesne kontrole u fabrici auto-motora DMB (upravo to su razna merenja i kontrola kvaliteta o čemu pričamo), pa ponešto znam o tim selekcijama.

Prvo, priča da gotove motore razvrstavaju na probnom stolu ne zvuči realno, jer se na početku sklapanja motora unapred zna za koji tačno tip automobila je namenjen taj motor. Pri sklapanju motora, na njega se odmah montiraju nosači motora - različiti za svaki tip. Znamo (na primer) da ne idu iste svećice za Audi, VW i Škodu, kao i drugi delovi i agregati motora koji stižu od različitih kooperanata. Ako ima više dobavljača za isti deo, logično je verovati da kvalitetnije komponente idu u motore za Audi i VW, to i drugi proizvođači automobila rade, kao što i FIAT sve kvalitetnije ugrađuje u Lanciu i Alfu.
Kada stignu izliveni blokovi - prvo se meri tvrdoća materijala, jer od toga mnogo zavisi vek trajanja motora, pa bi tu već mogla biti prva selekcija. Zatim se blok mašinski obrađuje, a nakon toga se meri koliko je precizno obrađen, pa bi nakon toga mogla biti druga selekcija na osnovu manjih ili većih tolerancija, ali danas sa savremenim mašinama u procesu proizvodnje su ta odstupanja potpuno zanemarljiva. Na isti ili sličan način se postupa i sa drugim delovima motora. Ako je nešto na granici tolerancije - taj deo ide u rezervne delove, to je tačno.

Znači, moje mišljenje je da se svi motori proizvode na isti način, ali ako ima razlika u kvalitetu - one prvenstveno potiču od razlike u kvalitetu delova dobijenih od kooperanata (mada je trend da se delovi nabavljaju od istog dobavljača, jer količina obara cenu) i to verujem da su mahom spoljni delovi na motoru (kaiševi, filteri, svećice, alternatori, anlaseri, pumpa volana, kompresor klime...). Pa znamo svi da čak i isti tipovi Škode imaju komponente različitih proizvođača, kao što su pumpe volana TRW i Koyo.
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #13 poslato: 08. Mar, 2015. 04:27 »
Ja sam uzeo grub primer samo jedne komponente - blok motora, mada se priča dalje svodi baš na ovo:
logično je verovati da kvalitetnije komponente idu u motore za Audi i VW,
Ali da se vratim na blok motora, taj primer nisam izmislio nego čuo od čoveka iz postprodaje jednog lokalnog dilera Škode, koji bi trebao da se razume u problematiku.

• Vozi: Yeti

Na mreži AcoSk

« Odgovor #14 poslato: 08. Mar, 2015. 15:17 »
Slazem se sa Karlheinz Hell
1. Audi
2. VW
3. Skoda i Seat