Autor Tema: Menjač, krči u rikverc, teško u prvu  (Pročitano 25836 puta)

0 članova i 12 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže acaZapočeo temu

• Style
  • Ugled: 1
Menjač, krči u rikverc, teško u prvu
« poslato: 11. Apr, 2015. 22:09 »
Molim pomoc felicija krci kad ubacim u rikverc i tesko upada i u prvu kad ubacim trese se celi kola. Sta bi to moglo da bude, dali ima spasa menjacu?
« Poslednja izmena: 14. Dec, 2016. 09:33 Karlheinz »

Na mreži mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • Ugled: 72
  • AS Petrović
Odg: Menjač, krči u rikverc, teško u prvu
« Odgovor #1 poslato: 11. Apr, 2015. 22:16 »
Kako upada u brzine kad je ugašen motor?
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

• Style
« Odgovor #2 poslato: 12. Apr, 2015. 01:20 »
Normalno ubacuje kad je ugasen, samo kad je upaljen krci i to samo u rikverc

Na mreži mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • AS Petrović
« Odgovor #3 poslato: 12. Apr, 2015. 20:57 »
Probaj malo da dotegneš sajlu kvačila...

• Style
« Odgovor #4 poslato: 12. Apr, 2015. 22:20 »
a kako se steza ta sajla mozes li malo da mi objasnis, i moze li da zeza menjac ako je veliki luft tj dosta je labavo onamo gde se spaja rucica menjaca sa birac brzine tu mi dosta deluje labavo?

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #5 poslato: 13. Apr, 2015. 09:02 »
Ovaj simptom otezanog ubacivanja u brzinu i rikverc moze biti znak nedovoljnog odvajanja kvacila, tj. neefikasnost korpe kvacila...Razlog njene neefikasnosti moze biti istegljena sajla kvacila ili je pukla korpa...A takodje, veliki luft u caurama poluznog mehanizma rucice menjaca moze biti razlog nepreciznog biranja vrzina. Mada, ovaj znak otezanomg menjanja u prvu i rikverc je karakteristican znak za sajlu ili korpu.  E sad, pregledopm i sistemom eliinacije, resava se problem...Najjednostavnije je probati sa zatezanjem sajle, (malo je komlikovano opisivati kako se to radi), ali ako je do nje, to zapravo znaci da je treba sto pre zameniti. Mala je verovatnoca da se "kontranavrtka" olabavila, vec se sajla izduzuje iz razloga sto je neka o njenih zica pukla...tj,  ta sajla pred pucanjem, pa je zato treba sto pre zameniti...A obaska sto i zatezanje sajle treba dobro "nastelovati". POstoji i nacin kako se ispituje isparvnost korpe...S obzirom, da ne znas ni kako da  zategnes sajlu, najbolje je da odes do majstora, da ti to dobro pogleda i dijagnostikuje... C:-)
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• Style
« Odgovor #6 poslato: 13. Apr, 2015. 13:20 »
Hvala puno na pomoc, uspeo sam da odklonim kvar ipak je bila otegnuta sajla ja sam je malo zategnuo i sad super ubacuje u brzine, a ovih dana planiram i da je zamenim  :D

• Style
« Odgovor #7 poslato: 25. Apr, 2015. 19:22 »
posle dve nedelje ponovo mi se je javio problem sa ubacivanjem u brzini pogotovu u rikverc, mehanicari mi kazu da je problem do kvacila, dali i vi delite takvo misljenje, a sajlu nisam menjao samo sam je jednom stegnuo, a kad nagazim papucicu kvacila oseca se kao da negde nesto grebe i to se javilo od kad sam stegao sajlu.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #8 poslato: 25. Apr, 2015. 19:32 »
 To ti grebe naka od sajli u buziru...Lepo sam ti prosli put napisao da je sajla pred pucanjem u kompletu i da je treba zameniti. Zatezanje sajle je samo privremeno resenje do prvog majstora... C:-)
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• Style
« Odgovor #9 poslato: 25. Apr, 2015. 20:11 »
Ja bih zamenio ali su me zbunili jedni mehabicari oni mi kazu bezveze ce menjam sajlu do kvacilo je pa ni sam neznam sta da radim, a nemi se bacav pare :D

• Style
« Odgovor #10 poslato: 25. Apr, 2015. 20:21 »
I koji je proizvodjac najbolji po vama za set kvacila koji moze da se nadje na nasem trzistu?

Na mreži mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • AS Petrović
« Odgovor #11 poslato: 25. Apr, 2015. 20:31 »
Zameni sajlu prvo, podesi kvačilo, pa ako opet zeza onda je verovatno kvačilo crklo (najverovatnije prsla korpa, kao kod mene). Od kvalitetnih kvačila imaš LUK (koji je najskuplji) 7900 dinara, Mecarm 5700 din, Valeo 6300 din, Sachs 6500 :) Ja sam uzeo LUK za Favorita (isto je i za Feliciju). I kad menjaš kvačilo, obavezno obrada zamajca, trošak 500 dinara, a kvačilo traje duplo duže i mnogo lepše radi :)

Van mreže Diamond

• Style
  • Ugled: 6
  • Skoda FOR LIFE!!! ;)
« Odgovor #12 poslato: 26. Apr, 2015. 17:54 »
I ja mislim da bi trebao prvo sajlu da zamenis, jel u odnosu na cenu celog seta cena same sajle je smesna... tako da prvo odradi to pa ostalo
  • Vozi: Skoda Felicia 1.6MPi , Skoda Felicia 1.3 GLX

• Style
« Odgovor #13 poslato: 30. Apr, 2015. 02:00 »
Konacno sam resio problem, lamela skoro skroz istrosena, korpa malo pukla i druk lager prepolovljen :) i stavio sam luk set kvacilo :)

Van mreže srdijami

• Style
  • Ugled: 2
« Odgovor #14 poslato: 05. Jun, 2015. 08:01 »
I ja imam slican problem, teze ubacuje u prvu brzinu a kad hocu u rikverc cuje se krcanje zupcanika. Isto kad krecem (naravno u prvoj je brzini) malo se oseti podrhtavanje auta. Ne znam da li je ovo povezano sa jednim kvarom ili ne. U pocetku sam mislio da je do donje poluge biraca brzine pa sam je zamenio ali nista se nije promenilo.