Autor Tema: Problem sa ventilatorom hladnjaka  (Pročitano 11804 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže theempZapočeo temu

• RallyeSport
  • Ugled: 12
Problem sa ventilatorom hladnjaka
« poslato: 20. Apr, 2015. 16:43 »
Ovako imam problem sa vetilatorom hladnjaka, koji se uključuje kako on hoće a ne kako treba. Pre nego što svalite krivicu na termo prekidač, pročitajte ostatatak. :)

Prošle godine sam promenio hladnjak stavio nov, i tad stavio takođe nov termo prekidač od keca koji uključuje vent. na 92-87, onaj fabrički škodin čini mi se da je uključivao na 95 ili 97, pa sam zbog toga stavio taj od keca da uključuje malo ranije. I to je sve super radilo do pre neki dan, znači ni po najvećim vrućinama kazaljka temperatura nije prelazila mnogo preko one 90C crte, tada se palio vent sve super. Onda kada sam pre neki dan kontrolisao nivo ulja, antifriza i primetio da mi je crevo koje ide od termostata do hladnjaka jako tvrdo tj da imam veliki pritisak u njemu. Sutradan sam kupio čep od ekspanzione posude i srećom je bilo do njega jer od tada više pritiska nema. Ali onda sam primetio da mi auto diže temperaturu i to uglavnom kada idem uzbrdo ili ona gradska stani-kreni varijanta. I tada uzmem promenim termostat jer sam primetio da mi je kućište puklo.

Temperaturu i dalje podiže, e onda sam primetio da ventilator nekada uključi kada treba, a nekada tek na odokativno oko 100 C. Znači nekad ostavim da radi na leru uključi ventilator na 92C, ohladi isključi i tako u krug, nekad uključi vent. tek oko 100C radi kratko i ugasi se bez da spusti temp. Sam ventilator je ispravan kada prespojim direktno kontakte on radi. Tu sam pomislio da nije do termo prekidača kupio novi takođe 92-87 ovaj je neki Vernet, zamenio malopre upalio auto ostavio na leru ventilator se uključio na malko većoj temperaturi nego prošli dok je bio ispravan, i tako sam ostavio da radi neko vreme dok nije sam ugasio i uključio vent jedno 2-3 puta. Taman pomislio sve super otišao do prodavnice došao kući pošto živim na brdu temperatura se popela ponovo na oko 100C ventilator se ne uključuje. Onda uzmem zamenim buskne na kontatku termo prekidača rekoh možda one zezaju pa prekida kontakt, mala šansa jer kad ih spojim direknto ventilator se uključuje normalno. Onda malo izolujem kontakt i na motoru ventilatora bila je malko pukla izolacija. Opet par puta uključio kako treba, par puta nije, pa opet par puta jeste.

Izvinjavam se na malo dužem postu, ako je neko pročitao do kraja ako ima neki predlog neka kaže jer ja nisam pametan, jedino da odem da kupim još jedan termo prekidač ili da napravim prekidač u kabini da sam uključujem ventilator ali to ne bih radio.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.2 HTP Combi

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
Odg: Problem sa ventilatorom hladnjaka
« Odgovor #1 poslato: 20. Apr, 2015. 18:02 »
Ja mislim, da to nije problem do ventilatora, vec u krugu... termostat - dihtung glave...Prvo, moguce je da novi termostat nije ispravan, da ni nov nije valjao ili se u medjuvremenu pokvario...Dihtung glave, je najgora varijanta, ali moze se na brzaka proveriti na sledeci nacin...uli u ekspanzionu posudu tecnosti do kraja, do samog vrha otvora (da preliva) i pusti motor da radi, i kako tecnost curi napolje, tako po malo dopunjuj, ali i posmatraj da li se izbaciju mehurici vazduha iz onog gornjeg crevca...ako ima vazduha znaci dihtung je probio...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• RallyeSport
« Odgovor #2 poslato: 20. Apr, 2015. 19:08 »
Termostat radi to je sigurno otvori ga dok kazaljk temperaturea još nije izašla na 90C, kroz sva creva prolazi vruća voda tako da zaista mislim da je okej.

Mislio sam da neću imati više problema sa dihtungom glave od kada sam se otarasio Juga 45. :D  Doduše kod juga sam uvek znao kad je dihtung probio bez sumnje. :) Probaću i to rešenje sa dolivanjem tečnosti, koliko dugo treba da radi motor tako?

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #3 poslato: 20. Apr, 2015. 20:15 »
Ma malo...to se odmah pokaze...radi na leru, malo pod gasom, ako ibacuje vazduh, odmah ces videti mehurice, ako ih nemo onda verovatno nije do njega. Kasnije odvadis tecnost do nivoa maksimuma, i to je to...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• RallyeSport
« Odgovor #4 poslato: 20. Apr, 2015. 21:09 »
Ne stigoh da probam dok se videlo napolju, uvališe mi neki pentium 2 laptop da popravim ne znam da li me je više iznervirao on ili auto. :D

Na jugu bre kad bi mi otišao dihtung glave ništa nisam morao da proveravam odmah se videlo, ne znam da li je dimio više na auspuh ili ispod haube, a i antifriz je probijao u ulje. Svratio sam bio do majstora on pogleda nešto brziniski kaže da verovatno nije dihtung, a da nema šta sem termo prekidača da bude. Da sam znao da ne menjam onaj čep dok creva ne popucaju tad je sve nizbrdo krenulo. :D

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #5 poslato: 20. Apr, 2015. 21:56 »
Ja i ti izgleda vozimo istu feliciju 1.3 43KW kaburator? I ja kad sam je kupio u septembru, nesto sam posumljao na cep. Cinilo mi se da je sistem pod vecim pritiskom. Zamenio sam cep, isto ima malo pritiska, a posle nadjem knjigu tehnickog odrzavanja i tamo pise da je sistem pod pritiskom. Znaci, izvesni pritisak mora da bude. A inace, kad je motor vruc, creva su "napeta", moraju da budu malo tvrda. Sad ne znam, ti sumljas...koliko je to kod tebe tvrdo...???

• RallyeSport
« Odgovor #6 poslato: 20. Apr, 2015. 23:33 »
Jeste 1.3 karburator, samo je 50 KW. Neko je pre mene izgleda prepravio MPI motor na karb. Pazi bilo je baš pritiska u sistemu, poprilično tvrda creva, bio je auto kod mene već 9-10 meseci sa tim čepom i nije nikada bilo tako. Sad kada sam promenio čep creva su mekana baš, čuje se kad isključim motor kako izlazi pritisak na ventil od čepa. Doduše možda izlazi malo više jer sad kasnije posle vožnje kad odšrafim nema da se čuje kako izlazi vazduh pod pritiskom. A i čep je neki krš možda sam ga tri puta odšrafio/zašrafio i onaj ventil se raspao danas sam ga sastavljao. A kupio sam skuplji od dva komada. :D

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #7 poslato: 21. Apr, 2015. 06:38 »
Pazi...ja sam cep nasao (kupio) preko foruma od Duleta - Zemun, i prezadovoljan sam. Stupi snjim u kontakt, neka ti ga posalje postom... bravo2

• RallyeSport
« Odgovor #8 poslato: 21. Apr, 2015. 12:32 »
Juče mi stigla od nejga sajla kvačila i nosači auspuha. :) Videću ovih dana da svratim do majstora koji je malo vičniji za škode od mog majstora iz komšiluka da pogleda da vidi na čemu sam. Hvala tebi na pomoći. :)

• RallyeSport
« Odgovor #9 poslato: 22. Apr, 2015. 15:51 »
Danas sam svratio do majstora. Objašnjavam mu sve šta i kako, upalimo kola na leru ventilator se baksuz pali kako treba 3-4 puta. Čovek krene da me ubeđuje da je sve u redu, ja mu kažem hajde da se provozamo uzbrdo, on tvrdi da ne može da se zagreje. Mi krenemo temperatura skoro do 110 vent se ne pali. Tad smo dobili  potvrdu da nisam lud. :D

Reče i on da je onda dihtung glave nema šta drugo, sad se iskreno razmišljam da li da je sređujem ili da prodam počela je da me nervira opsano. A uložio sam dosta para u nju te pare sad ne mogu da izvadim nikako, ovo ako sredim izađe me felicija na skoro 2000e a vozim je nema još ni godinu dana. :/ Nisam pametan.

Na mreži mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • Ugled: 72
  • AS Petrović
« Odgovor #10 poslato: 22. Apr, 2015. 17:17 »
Ne može tek tako da nagađa da je dihtung glave na osnovu toga što ventilator neće da se uključi :) Proveri da ti negde ne vuče vazduh u sistem, jer ako je negde napravio vazdušni čep (vrlo moguće baš kod termoprekidača), zbog njega ne pali ventilator. Ispusti svu rashladnu tečnost, kupi hermetik (silikon), otkači svako moguće crevo, namaži tanko iznutra, vrati i dooobro ga stegni. Da bi eliminisao mali hladnjak, nađi neku cev i ubaci između dva creva koja idu u mali hladnjak. Sipaj vodu/antifriz, ispusti vazduh pa probaj onda. Ako i dalje sumnjaš na dihtung glave, zagrej motor do radne temperature, skini jednu po jednu svećicu, ušrafi crevo manometra za merenje kompresije i priključi ga na kompresor. Ako krene da pravi mehuriće u posudi za vodu, onda je definitivno dihtung glave. I da je crko dihtung, on košta 1300 dinara, obrada glave 30 evra, a motor je toliko prost za rad da možeš i sam da uradiš to :)
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #11 poslato: 22. Apr, 2015. 17:51 »
Pa kolko` ja vidim, vi niste uradili onaj prosti test koji sam naveo...sledeci slozeniji test je merenje kompresije. Ako je kompresija niska izmedju dva susedna klipa-cilindra, onda je dihtung glave sigurno...

• RallyeSport
« Odgovor #12 poslato: 22. Apr, 2015. 19:15 »
Ja rekoh da ne čačkam ništa kad ću već da vozim auto kod majstora. :)
Kad se baš zagrejao i krenuo da vraća vodu u posudu imalo je mehurića unutra to sam primetio. @Mihajilo ja se bavim servisom računara nemam manometar, kompresor i to. Probaću ovo što je paja napisao sutra.

Da reče on da je dihtung 1000 dinara, obrada glave oko 4000, da spojim sa tim ulje i filtere, rad eto me na 100e. E sad kad otvaram motor pošto mi troši ulje koliko mi reče da su karike isto oko 4000 i dali još nešto treba izaći ću na 200e.
Dao bih i toliko da znam da sam posle miran nego koji sam baksuz još nešto ima da mi ode sigruno. :D

Na mreži mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • Ugled: 72
  • AS Petrović
« Odgovor #13 poslato: 23. Apr, 2015. 09:46 »
Pa kolko` ja vidim, vi niste uradili onaj prosti test koji sam naveo...sledeci slozeniji test je merenje kompresije. Ako je kompresija niska izmedju dva susedna klipa-cilindra, onda je dihtung glave sigurno...

Mož biti, al ne mora da znači :) Uglavnom je to tačno, ako je kompresija niska između 1. i 2. ili 2.i 3. npr., uglavnom jeste dihtung glave, ali ne mora da znači, jer dihtung može da prsne na 1000 mesta, meni je na Favoritu izbacivao vodu na 4. cilindru i to strana prema termostatu. Najmerodavnije je da se proba ono sa kompresorom (verujem da će bilo koji mehaničar da ti uradi to za dž), jer ako pravi mehuriće, nema šta da bude osim dihtunga glave :)
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

• RallyeSport
« Odgovor #14 poslato: 23. Apr, 2015. 11:44 »
Odradio sam ono što je u mojoj mogučnosti, tj metodu koju je predložio pajapop. Izbacuje mehuriće, doduše tek kada se motor zagreje, što valjda i logično s' obzirom da tada otvori termostat.

Snimio sam kratak video zapis, pa pogledajte i recite da li je to dovoljan dokaz da je dihtung prosvirao ipak ste iskusniji od mene. Hvala. :)

Video:
https://www.youtube.com/watch?v=BQuB0z5NxWI&feature=youtu.be