Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
ŠKODA Modeli
»
FELICIA 1994-2001
»
vazdusiranje rashladnog sistema za feliciju 1.3
Dole
Autor
Tema: vazdusiranje rashladnog sistema za feliciju 1.3 (Pročitano 2910 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
srdijami
Style
Ugled: 2
vazdusiranje rashladnog sistema za feliciju 1.3
«
poslato:
23. Apr, 2015. 17:33 »
Pozdrav, imam problem sa hladjenjem motora na feliciji 1.3 i treba mi pomoc.
Menjao sam crevo za rashladnu tecnost jer je bilo popucalo, malo je iscurilo antifriza ali posle zamene creva dosuo sam na potrebnu meru. Problem je u tome da se temperatura na skazaljci sada ne podize vise od 75 stepeni i nece da mi se pali ventilator. Pustio sam da radi motor 15 minuta i bio je toliko vruc da sam ga morao ugasiti ali ventilator se nije upalio. Skinuo sam cep na posudi za antifriz i video da tecnost cirkulise, znaci da pumpa radi. Ne znam sta nije u redu jer sem creva nista nisam dirao. Da li postoji neki vijak za vazdusiranje jer sumljam na vazdusni cep u kanalima.
pajapop
Laurin&Klement
Ugled: 15
Odg: vazdusiranje rashladnog sistema za feliciju 1.3
«
Odgovor #1 poslato:
23. Apr, 2015. 18:51 »
Sta je bre ovo...koje je ovo tema sa problemom hladjenja na feliciji??? Poceo sam i sam da se plasim...Mala sala...Pa prvo probaj da pipnes rukom gornje i donje crevo, da bi proverio ispravnost termostata. Ako je gornje vruce, a donje hladno, tj mnogo hladnije od gornjeg, onda ti termostat nije otvorio... (mada, kako to bas da se desi pri ovoj intervenciji - koja podudarnost???...) A sto se tice vazdusnog cepa i to je najpre moguce. Ne znam dal ima cep za vadusiranje, ali kad menjas tecnost, ne treba odmah da zatvaras cep od ekspanzionog suda, vec da neko vreme auto radi tako u mestu, bez njega, da bi se visak vazduha dovoljno eliminisao, tj. da ima dovoljno vremena da se eliminise...(normalno, ja ne znam kako si ti to radio, ali imaj i to u vidu). Pri tome, treba da ga "turiras"...i pratis situaciju...
Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.
theemp
RallyeSport
Ugled: 12
«
Odgovor #2 poslato:
23. Apr, 2015. 20:03 »
A je l tebi radi termo davač, koliko sam razumeo ne prelazi ti 75 stepeni, a motor je toliko vruć da si morao da ga ugasiš?
Što se tiče odzračavanja sistema trebalo pri zameni tečnosti kao što je pajapop rekao da bez čepa ostaviš da radi dok rashldna tečnost ne obiđe pun krug kako bi isteralo višak vazduha. Svakako se nadam da će ti ventilator paliti posle toga da ne dođeš u žurku kao ja.
Vozi: Škoda Fabia 1.2 HTP Combi
srdijami
Style
«
Odgovor #3 poslato:
24. Apr, 2015. 07:11 »
Nije me mrzelo da ispustim sav antifriz i ponovo ga ubacim kako ste predlozili i mogu vam reci da sada radi dobro, ventilator pali na 90 stepeni. Sigurno je bio vazdusni cep kod termostata posto je na gornjoj tacki a cev iz pumpe se spusta dole i nije mogao izaci. Hvala na savetima.
pajapop
Laurin&Klement
«
Odgovor #4 poslato:
24. Apr, 2015. 21:51 »
NIsi morao uopste ponovo da ga ispustas...Bilo je dovoljno da otvoris ekspanzioni sud, upalis motor, polako turiras, po potrebi malo dolivas... Pratis situaciju na instrumentu, ... i to je to...
Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.
srdijami
Style
«
Odgovor #5 poslato:
26. Apr, 2015. 09:45 »
Izgleda da sam malo pozurio sa radovanjem, mislio sam da sam resio problem. Temperatura na skazaljci se i dalje menja, nekad pali ventilator na 70 a nekad na 90. U oba slucaja je motor vreo.
theemp
RallyeSport
«
Odgovor #6 poslato:
26. Apr, 2015. 22:04 »
Ili te zeza termoprekidač pa pali ventilator bez pravila. Ili je termodavač pa ne očitava tačnu temperaturu.
pajapop
Laurin&Klement
«
Odgovor #7 poslato:
26. Apr, 2015. 23:37 »
Hmmm, ja bi probao da nabavim (neki Kineski) unimer, koji ima sondu za merenje temperature. (Ja ga u stvari imam). Zatim bi tu sondu uronio u ekspanzioni sud i proverio temperaturu, i video bi dal laze koza ili rog...Isto tako, sondu na hladnjak do termoprekidaca, i proveris temperaturu ukljucivanja i projektovanu temperaturu na prekidacu...Uostalom, el` si video sta sam napisao na temi o radnoj temperaturi?
«
Poslednja izmena: 26. Apr, 2015. 23:43 pajapop
»
srdijami
Style
«
Odgovor #8 poslato:
05. Jun, 2015. 07:25 »
Zamenio sam termodavac i termostat sad radi dobro, jedino ventilator pali na 100-105 stepeni na pokazivacu . Verovatno na mestu termodavaca je toplije nego u hladnjaku gde je termoprekidac ventilator.
dusko zemun
Laurin&Klement
Ugled: 35
«
Odgovor #9 poslato:
06. Jun, 2015. 07:13 »
nemojte se oslanjati na pokazivac na kilometar satu, neretko se desava da je davac temperature neispravan i da u gornjem temperaturnom opsegu daje lose rezultate. najbolje je da pogledate stanje u posudi i sitemu, jer ako voda ne kuva u tom trenutku onda je ovo sto sam gore napisao istina ...
Vozi: skoda 110R, felicia pik up FUN, OCTAVIA TOUR ...
theemp
RallyeSport
«
Odgovor #10 poslato:
07. Jun, 2015. 00:58 »
Evo ja da potvrdim ovo. Kod mene zeza i to baš u gornjem temperaturnom opsegu, i to penje više nego što treba iznad 90, a onda dosta sporo ili nikako spušta. Ja sam prvo menjao termodavač i opet isto, posle toga prekontrolisao sa laserskim urađem za merenje temperature i video da laže.
E sad da bih u kabini imao pravi uvid u stanje temperature rashladne tečnosti kupio sam cajger za temperaturu sa sondom od traktora.
Par ljudi mi je reklo da je on najjtačniji po tom pitanju. Sat sam stavio pored prekidača za plin, za senzor (sondu) sam napravio metalnu račvu sa navojem i stavio u presečeno crevo koje ide od termostata ka hladnjaku. Sad imam nadam se tačno očitavanje, samo tek pošto otvori termostat jer nisam nikako senzor mogao da uglavim pre njega u sistem.
Gore