Autor Tema: Da li je moguća odjava auta bez saobraćajne i tablica?  (Pročitano 23352 puta)

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže theempZapočeo temu

Do sada sam dobijao kvalitetnu pomoć na forumu što se tiče problema kojih sam imao sa vozilom, nadam se da neko može da mi pomogne i pravnom smislu malo. :)

Pre nego što sam kupio Felicu prošle godine vozio sam Juga koga sam prodao pre nego što sam kupio Škodu. I tu sam eto napravio grešku jer sam auto prodao bez kupoprodajnog ugovora već sam samo kupcu dao ovlašćenje. E sad u tom trentutku nisam razmišljao trebao mi je novac da bih kupio drugi auto, prodao sam nekom starijem gospodinu za koga sam bio uveren da neće da pravi probleme obećao mi je da će prevesti posle par meseci. E sad ruku na srce do sada osim što nije preveo na sebe nisam imao problema nikakve prekršaje čiča nije pravio. E pre negde ga okrenem jer se registracija približavala kraju da ga pitam da li planira da registruje ili da odjavimo vozilo ako hoće da ga prosledi na otpad. Tu mi čiča kaže da planira da ga proda pa kad nađe kupca zvaće me da prevedemo to na njega. Ja reko super, pre neki dan me čiča zove kaže prodao je auto zvaće me da prevedemo do isteka registracije koja je ističe danas. E sad ja zovem čiču da vidim šta se dešava, kaže auto je prodat bilo mu hitno za pare. Kaže da je izgubio broj kupca i da ne može da ga nađe da vidi šta će on da radi sa autom, koliko sam skontao čiča mu je to dao bez ikakvih papira ne zna broj ne zna gde živi. Ukoliko novi kupac želi da registruje auto ne može to da uradi bez mene kao vlasnika ili čiče koji ima ovlašćenje. Ali s obzirom da registracija ističe danas a taj se ne javlja ni čiči ni meni, sumnjam šta će da radi sa kolima pa me insteresuje kako ja da odreagujem u ovoj situaciji. Da znam gde se auto nalazi otišao bih da skinem tablice i da odjavim, ali ovako nemam pojma šta mi je činiti.
Bojim se da sad ovaj kod koga je auto ne uzme da vozi neregistrovan ili da pravi neke prekršaje koji će meni da se obiju o glavu.

Ovo mi je jedan veliki nauk za ubuduće, ali eto ako neko ima neki savet bio bih mu zahvalan da kaže.

• Vozi: Škoda Fabia 1.2 HTP Combi

Van mreže zare

Odg: Da li je moguća odjava auta bez saobraćajne i tablica?
« Odgovor #1 poslato: 29. Maj, 2015. 13:08 »
Ne znam kako je sada, ranije je vlasnik koliko se secam mogao da zabrani registraciju vozila preko ovlascenja, samo je mogao on licno. Nisam bas siguran u ovo sto ti pricam moralo bi da se proveri. Pozovi registraciju u Sup-u ili idi da se raspitas to je najsigurnije.

Van mreže dulefontana

« Odgovor #2 poslato: 29. Maj, 2015. 13:27 »
Najbolje bi bilo da okrenes pandure i raspitas se. Verovatno postoji mogucnost da ponistis ovlascenje. Ja sam isto zbog situacije morao da prodam auto na ovlascenje, i takodje se preznojavam, pogotovo sto mi je auto u oglasima, mada pise da je on vlasnik auta i da moze prenos.
Ti imas kopiju ovlascenja, mada koliko sam video, u praksi to izgleda tako da na kraju uvek ti tj. vlasnik nagrebes.

« Odgovor #3 poslato: 29. Maj, 2015. 13:43 »
Što se tiče zabrane registracije novi vlasnik svakako ne može da registruje bez mene ili čiče kome sam ja prodao jer koliko sam skontao čičino ovlašćenje je kod njega, a on nikakav papir novom vlasniku nije dao. Dao sam ovom čiči fore da ga nađe do ponedeljka onda ću da svratim do Supa i da se raspitam šta mi je činiti.

Da ja imam primerak ovlašećnja gde i piše da sva odgovornost za vozilo prelazi na ovlašćenog od dana overe. Sve lepo overeno u sudu, ali opet znajući u kakvoj državi živimo i čitajući komentare po netu vidim da to ovlašćenje i nema neku "težinu" ako ne daj Bože zatreba.

A šta bi bilo ako ja daj Bože vidim taj auto u gradu i skinem tablice i odjavim vozilo? Mada nije Čačak mali, a i nemam ja te sreće da slučajno naletim na auto. :D

Van mreže dulefontana

« Odgovor #4 poslato: 29. Maj, 2015. 13:49 »
Zoves policiju ili „vlasnika“ za ruku i pravac da se odmah uradi prenos, u suprotnom ti se vadis da je auto tvoj, sto i pise u saobracajnoj, tako bih ja uradio. Skinuo tablice i ako vlasnik naleti zoves pandure, ili mu ostavis cedulju da ti se javi za povracaj tablica i da uradite prenos. Dedu za gushu, i kazi mu da ces sam naci auto i da ces reci tom liku da se obracuna sa dedom. Cale je uradio skoro takvu glupost, pa da vidis kako je taj tip odmah nasao vlasnika, iako je govorio da nema kontakt sa njim.

Van mreže zare

« Odgovor #5 poslato: 29. Maj, 2015. 14:44 »
Ovlascenje ne znaci da ti vise nisi vlasnik auta i da ne odgovaras ni za sta. Kada se napravi kupoprodajni ugovor i dalje si vlasnik auta mada si ga kao "prodao". Tek kada na osnovu ugovora platis porez na prenos vlasnistva (ili tako nesto) u Upravi prihoda vise po zakonu nisi vlasnik bez obzira sto je saobracajna i dalje na tebe. Tek posle toga nov vlasnik moze da prevede auto na sebe.

« Odgovor #6 poslato: 29. Maj, 2015. 18:15 »
Za vikend sam u nekoj gužvi u ponedeljak idem kod dede, dedu za gušu, deda za babu, baba za repu i valjda ćemo iščupati vlasnika. Inače mi ne gine da stajem pored svakog crvenog juga vidim ja.  wac1

Van mreže pajapop

« Odgovor #7 poslato: 29. Maj, 2015. 19:52 »
Ja se samo nadam da si sacuvao svoj primerak ovlascenja. On ti je jedina garancija da si izvrstio prodaju nekom drugom licu, mada svaki prekrsaj ili delo stici ce na tvoju adresu...Tada se ti mozes "vaditi" ali ako treba nesto da se plati, sumljam da ce organi imati razumevanja i strpjenja da se nadje pocinioc...Jedino u slucaju nekog teskog dela, ne verujem da bi mogao da se teretis...Najveca greska je prodati auto bez kupoprodajnog ugovora...Ali greska je u sistemu, zasto je to uopste i dozvoljeno...Taj deo zakona bi morao da se menja...Inace odjavu vozila mozes da izvrsis samo ti licno, i samo ti mozes da vratis tablice...mada odjava i ne mora da se vrsi ako je prodaja na istom registracionom podrucju, tj. tablice tad ne moraju da se menjaju...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Na mreži MAKS

« Odgovor #8 poslato: 29. Maj, 2015. 22:57 »
Temu sam citao na preskok. :(
Ali evo odgovora. Novi vlasnik nemoze bez tebe da registruje vozilo. Po zakonu prenos se morao obaviti mislim u roku oko 15-20 dana od prodaje.Ako jos uvek imas ovlascenje koje si dao onome kome si prvi put prodao jugica onda si miran bar donekle. / UVEK MOZES STAVITI ZABRANU NA REGISTRACIJU ISTOG / Da bi neko preneo auto na sebe mora da ima kupoprodajni ugovor na osnovu koga placa porez na prenos koji sad i nije veliki mislim oko 2-3 % od kataloske vrednosti vozila / to mu se odredjuje na opstini u upravi prihoda vlasnika vozila /. Samo ti mozes odjaviti vozilo i dobijas nazad saobracajnu dozvolu ibusenu. :RR)
Pa ti sad vidi sta ti je ciniti. Mozes da stopiras registraciju u MUP-u. Ili da cekas da ti se novi vlasnik javi i prenese ga regularno. Ince nemoze ga iskoristiti ni  za popust u fiatu jer auto mora da bude regsutrovan da bi ostvario popust. bravo2
Pozdrav
  • Vozi: OCTAVIA 1.6 2012 ELEGANCE

« Odgovor #9 poslato: 30. Maj, 2015. 14:57 »
Srećom sačuvao sam svoj primerak ovlašćenja. Videću sledeće sedmice da uđem u trag kupcu, možda čovek i hoće da registruje ima fore mesec dana od isteka registarcije. Nadam se da ću ga pronaći do tada.

Hvala svima na pomoći.

Van mreže Beli82

« Odgovor #10 poslato: 30. Maj, 2015. 17:12 »
Ja sam prekjuče odjavio mog Punta kojeg sam prodao pre skoro godinu dana. Prodao sam ga liku koji radi sa kolima i koji ga je prodao nekoj devojci u NS. Pošto sam njemu dao ovlašćenje, ona ga je vozila bez ovlašćenja jer ne može da da ovlašćenik ovlašćenje(ovlašćenje na ovlašćenje ne može). Dogovorili smo se da ga pri isteku prenesu i tako je i bilo. Tablice nisu mogli da vrate niti da odjave vozilo bez vlasnika tj mene. Prilikom odjave, prvo je službenica MUP-a proverila da li postoji saobraćajna kazna ili potraga za vozilom, pa tek onda je završila odjavu.
U krajnjem slučaju, ukoliko baš morate da prodajete na ovlašćenje, upozorite kupca da ćete na prvi prekršaj koji vam stigne na adresu odjaviti auto. To je krajnja mera gde bi (možda) morali platiti prvo novu saobraćajnu i tablice, ali bi odjavili auto, čime bi automatski naterali kupca da ispuni svoj deo obaveza. Ja sam liku rekao da se ne zeza jer ću auto u suprotnom odjaviti i prijaviti da se vozi bez mog pristanka(odjavio bih i ovlašćenje) a pare neće dobiti nazad...Nije bilo nikakvih problema, nije imao nigde nijednu kaznu za parking, niti saobraćajni prekršaj. Uzeo sam podatke stare polise i saobraćajne kako bih preneo bonus na auto koji sada imam.
  • Vozi: Fabia MK1 Combi 1.2 HTP-TNG 2006.

Van mreže zare

« Odgovor #11 poslato: 30. Maj, 2015. 17:39 »
Kako mozes da odjavis auto ako nemas od njega ni tablice ni saobracajnu? Bez obzira sto si ti vlasnik.

Van mreže Beli82

« Odgovor #12 poslato: 30. Maj, 2015. 19:39 »

To je krajnja mera gde bi (možda) morali platiti prvo novu saobraćajnu i tablice, ali bi odjavili auto, čime bi automatski naterali kupca da ispuni svoj deo obaveza.

Izgubio sam saobraćajnu  a tablice mi ukrali...šta ove u SUP-u briga kako se to desilo, sve dok plaćaš takse. Ionako je svejedno da li ti neko ukrade tablice ili ih oštetiš u udesu, kako god okreneš plaćaš 2000 din za nove.
  • Vozi: Fabia MK1 Combi 1.2 HTP-TNG 2006.

Na mreži MAKS

« Odgovor #13 poslato: 31. Maj, 2015. 19:51 »
Svaku kradju tablice moras prijaviti u supu. I naravno platiti sve to sto ima.
  • Vozi: OCTAVIA 1.6 2012 ELEGANCE

« Odgovor #14 poslato: 01. Jun, 2015. 17:45 »
Danas sam svratio u jednu auto agenciju, kažu mogu da prijavim da sam zagubio tablice i saobraćajnu izvadim nove pa  da odjavim ali onda dajem lažnu izjavu i mogu da upadnem u veći problem nego što sam trenutno.

Zvao sam i ovog čiču i rekao mu da kako zna i ume nađe ovoga kome je prodao auto ili da spremi novac za nove tablice i saobraćajnu tu sam dobio malo više njegove pažnje nego inače. :D