Autor Tema: Krut gas. Sajla?  (Pročitano 4457 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže theempZapočeo temu

• RallyeSport
  • Ugled: 12
Krut gas. Sajla?
« poslato: 09. Jul, 2015. 16:05 »
Vučem već duže vremena jedan problem koji je nekad neprimetan, a nekad baš ume da nervira.
Problem je što mi je gas, tj papučica gasa kruta, sad već poprilično. Gas je uglavnom na početku poprilično tvrd posle nekih 20-30% pristiska papučice postaje normalniji, ovo je baš nezgodno kad ne gde u gradu treba da se da mali gas u gužvi da auto mili i kada treba napraviti vagu za kretanje. Trza toliko da ponekad sam pomislim da ne znam da vozim, a kamoli neko ko je sa mnom u autu. :D

Pre nekoliko meseci sam sam promenio sajlu gasa, stara se porozala. Kupio sam novu, ali vrlo verovatno nekog lošije proizvođača, milslim da se ovo nije dešavalo sa starom sajlom mada sam sa njom vozio kratko možda mesec dana i onda promenio. Majstor koji mi je menjao pre reče da je vrlo verovatno loš kvalitet sajle i da nabavim polovnu original da zamenimo, on je pogledao na karburatoru deo koji dodaje gas i on klizi bez problema.

I taman sam hteo da se bacim u nabavku sajle, malopre sam svraćao kod nekog majstora drugog nešto da mu završim i pomenuh problem on mi reče da je problem u karburatoru jer sajla vraća kad se naglo pusti. Kaže verovatno da se pojeo aluminijum kroz koji prolazi osovina klapne pa šeta malo.

Šta je od ove dve solucije realnijie? U poslednje vreme me ovo baš iritira moram da sredim, pa da znam da li da menjam sajlu ili da rasturam karburator?
  • Vozi: Škoda Fabia 1.2 HTP Combi

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
Odg: Krut gas. Sajla?
« Odgovor #1 poslato: 09. Jul, 2015. 17:40 »

Da bi rad motora bio efikasan i bezbedan, mehanizam za regulaciju gasa mora biti ispravan, da radi pravilno bez zastajanja ili zaglavljivanja. Znaci da je mehanizam neispravan su sledeci: a) motor se ne vraca na prazan hod kad se otpusti pedala gasa b) rad motora na leru je nestabilan i c) motor ne dostize predvidjen broj obrtaja. Da bi se proverila ispravnost sajle gasa, treba je otkaciti sa karburatora...Tada treba i proveriti ispravnost poluznog mehanizma na krburatoru - on mora da se pravilno i slobodno pokrece napred-nazad. Ako se zaglavljuje treba ga poprskati odmascivacem...Zatim, sajla- povlaci se napred nazad, treba da glatko klizi iz buzira...Ako zaglavljuje, mozda se izuvijala ili zamrsila. U kabini treba proveriti i rad pedale...Treba naprskati i njenu osovinu... C:-)
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• RallyeSport
« Odgovor #2 poslato: 09. Jul, 2015. 18:01 »
Motor radi super na leru, kad se pedala otpusti sve je kako treba. Kad stisnem po gasu idu obratji gore kako treba, a i rad motora je stabilan. Jedino je problem što treba malo da se zapne kada se prtiska gas. Ne znam da li je bitno ali se ta nepravilnost prilikom pritiskanja papučice oseća i kada je motor ugašen.
Mehanizam na karburatoru ide napred nazad bez problema, doduše sa nakačenom sajlom. Probaću da raskačim ako se snađem pa da vidim šta se onda dešava.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #3 poslato: 09. Jul, 2015. 19:12 »
A da...kad otkacis sajlu, pedala mora da ti padne u krajnji polozaj. Ako ne padne, znaci da sajla u buziru zaglavljuje...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• RallyeSport
« Odgovor #4 poslato: 09. Jul, 2015. 19:25 »
Kad misliš na krajnji položaj, misliš na gas do daske? :)

Na mreži mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • Ugled: 72
  • AS Petrović
« Odgovor #5 poslato: 09. Jul, 2015. 19:59 »
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #6 poslato: 09. Jul, 2015. 20:30 »

Kad misliš na krajnji položaj, misliš na gas do daske? :)
Da...kad otkacis sajlu, pedala bi trebala da padne do poda (tj. "do daske")...

• RallyeSport
« Odgovor #7 poslato: 09. Jul, 2015. 21:58 »
Videćmo sutra, šta se dešava. Ima sve da naprskam sa WD-om pa da vidim na čemu sam. :)

• RallyeSport
« Odgovor #8 poslato: 16. Jul, 2015. 16:39 »
Našao sam neku polovnu sajlu zamenih malopre. Podmazana je pre nego što je stavljena sad je sitacija malo bolja, tj ova ne glavi na početku već vrlo malo na kraju, ali ko još vozi feliciju sa gasom do daske. :D

Van mreže dulefontana

• Laurin&Klement
  • Ugled: 41
« Odgovor #9 poslato: 16. Jul, 2015. 18:33 »
Kakve su ti pedale?

Sent from my Commodore Amiga 500

• RallyeSport
« Odgovor #10 poslato: 16. Jul, 2015. 19:08 »
Dobre su pedale baš smo gledali malopre kad sam svratio kod majstora.