Autor Tema: Problem sa menjacem  (Pročitano 4778 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže ogi2505Započeo temu

Problem sa menjacem
« poslato: 13. Jul, 2015. 19:09 »
Pozdrav narode,nov sam na forumu,pa ako se negde o ovoj temi rasrpavljalo molim vas preusmerite me... Skoda FABIJA 2001 ,Inace,imam problema sa Menjacem,mnogo je krut,pogotovo kad se ubacuje u prvu,rikverc,a ostale su takodje "vesele" Nije recimo lagan kao na golf 4 gde mozes sa prstom da pomeris,a ovde moras iz ramena ... Nemam prilike da probam na nekoj drugoj fabiji da li je isto,pa mi recite sta mi je ciniti,poz!!! :RR)
  • Vozi: Skoda Fabia

Van mreže tasa

Odg: Problem sa menjacem
« Odgovor #1 poslato: 13. Jul, 2015. 19:32 »
Menjac kod fabije ide kao u puter, sve lagano i bez sile, jednom recju radi kao dusa  :RR)
  • Vozi: fabia sedan 1.9sdi, 2002, passat b6 2.0tdi 2008 Sportline

« Odgovor #2 poslato: 13. Jul, 2015. 19:43 »
Menjac kod fabije ide kao u puter, sve lagano i bez sile, jednom recju radi kao dusa  :RR)
Znaci imam problem?

Послато са GT-N7100  

Van mreže joca 58

« Odgovor #3 poslato: 13. Jul, 2015. 19:45 »
Definitivno ne valja.Morace neko da se pozabavi njime.Vozim skode jako dugo i skoro sve modele i nikad nisam imao probleme sa menjacem.Menjaci su im najbolji na svetu.Trenutno se PATIM sa automatikom.Hahahaha
  • Vozi: yeti 2011 1,2 DSG expiriens

« Odgovor #4 poslato: 13. Jul, 2015. 19:49 »
Znas kako.. Nije da on sad nece da ubaci,al ne znam da li ste nekad menjali brzine na golf 4.. Znaci iz prsta,bukvalno kao Sekvencionalni,a na mojoj fabiji tesko ubacuje u prvu i u rikverc.. A kontam da ne bi smeo?? Sta to moze da bude?

Van mreže lipovaccc

« Odgovor #5 poslato: 13. Jul, 2015. 20:12 »
Ja sam ovaj problem rešio zamenom seta kvačila i lamele ....
  • Vozi: Škoda Fabia 1,2 htp 2005god

« Odgovor #6 poslato: 13. Jul, 2015. 20:15 »
Ja sam ovaj problem rešio zamenom seta kvačila i lamele ....
Sad sve normalno funkcionise?

Послато са GT-N7100  

Van mreže lipovaccc

« Odgovor #7 poslato: 13. Jul, 2015. 20:26 »
Da sve normalno  i zamanjeno ulje u menjacu i sve podmazano ...
Mene je ovo kostalo oko 300evropskih

« Odgovor #8 poslato: 13. Jul, 2015. 20:44 »
Da sve normalno  i zamanjeno ulje u menjacu i sve podmazano ...
Mene je ovo kostalo oko 300evropskih
Sa rukama? Koliko dodje posebno set kvacila i lamela?

Послато са GT-N7100  

Van mreže lipovaccc

« Odgovor #9 poslato: 13. Jul, 2015. 22:24 »
Sve sa rukama...
Set kvačila bio oko 18hiljada a  za lamelu se nesećam se cene...

« Odgovor #10 poslato: 13. Jul, 2015. 22:25 »
Sve sa rukama...
Set kvačila bio oko 18hiljada a  za lamelu se nesećam se cene...
A gde si to odradio? Jel to u ovlastenom?

Послато са GT-N7100  

Van mreže vlada320

« Odgovor #11 poslato: 13. Jul, 2015. 22:52 »
Ne mora biti menjac u pitanju i ako verovatno jeste (korpa kvacila). Vrlo je moguce da kvacilo ne razdvaja dovoljno, pa tesko ide u I i rikverc, pogotovo ako sa ugasenim autom ulazi mnogo lakse u ove brzine, a upaljen nece. Fabia ima hidraulicno kvacilo, pa se na nozi (pedali) teze moze osetiti koliko razdvaja. Znaci, moze biti problem cilindar kvacila, mada se ne secam da se iko na forumu zalio na njega.
Jedan od uzroka moze biti da se odlomila neka opruga na lameli ili zub na korpi kvacila i zaglavila tako da kvacilo ne moze da razdvoji dovoljno, ali, kao sto rekoh, to se ne moze osetiti zbog hidraulicnog kvacila. Poznat mi je takav slucaj, ali u vecini slucajeva se uzrok saznaje tek nakon skidanja menjaca.
Moj je savet da auto pogleda iskusan majstor, da se ne skida menjac ako nije neophodno, ali male su sanse da nece morati. I ja bih to uradio sto pre - saltovanje na silu moze uzrokovati druge probleme (mehanizam biraca brzina, pre svega)
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

« Odgovor #12 poslato: 13. Jul, 2015. 22:56 »
Ne mora biti menjac u pitanju i ako verovatno jeste (korpa kvacila). Vrlo je moguce da kvacilo ne razdvaja dovoljno, pa tesko ide u I i rikverc, pogotovo ako sa ugasenim autom ulazi mnogo lakse u ove brzine, a upaljen nece. Fabia ima hidraulicno kvacilo, pa se na nozi (pedali) teze moze osetiti koliko razdvaja. Znaci, moze biti problem cilindar kvacila, mada se ne secam da se iko na forumu zalio na njega.
Jedan od uzroka moze biti da se odlomila neka opruga na lameli ili zub na korpi kvacila i zaglavila tako da kvacilo ne moze da razdvoji dovoljno, ali, kao sto rekoh, to se ne moze osetiti zbog hidraulicnog kvacila. Poznat mi je takav slucaj, ali u vecini slucajeva se uzrok saznaje tek nakon skidanja menjaca.
Moj je savet da auto pogleda iskusan majstor, da se ne skida menjac ako nije neophodno, ali male su sanse da nece morati. I ja bih to uradio sto pre - saltovanje na silu moze uzrokovati druge probleme (mehanizam biraca brzina, pre svega)
Hvala puno na odgovoru!!!

Послато са GT-N7100  

Van mreže t.salai

« Odgovor #13 poslato: 16. Jul, 2015. 14:45 »
Znas kako.. Nije da on sad nece da ubaci,al ne znam da li ste nekad menjali brzine na golf 4.. Znaci iz prsta,bukvalno kao Sekvencionalni,a na mojoj fabiji tesko ubacuje u prvu i u rikverc.. A kontam da ne bi smeo?? Sta to moze da bude?

Ovo sto su ti kolege napisale, ili imas problema sa sinhronom.
  • Vozi: Skoda Fabia - 1.9 TDI vRS - OEM+

Van mreže vlada320

« Odgovor #14 poslato: 17. Jul, 2015. 19:35 »
Hvala puno na odgovoru!!!

U svakom slucaju, kada utvrdis sta je bio problem - pravilo je da to podelis sa ostalim clanovima foruma u temi koju si zapoceo!
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v